Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 16:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Boga nigdy nie było, Chrystusa raczej też 
Autor Wiadomość

Post Re: Boga nigdy nie było, Chrystusa raczej też
Cytuj:
Żydzi przetrwali.

Mamona trzyma ich przy życiu :-D

Wt sie 16, 2011 15:49
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Żydzi przetrwali.

Mamona trzyma ich przy życiu :-D

łłłooo mamusiu aleś ty pokręcony,Kris
pseudoateista oddający się WYBRANYM PRZEZ SIĘ praktykom katolickim i w dodatku rzucający antysemickimi hasłami.Co nam jeszcze ciekawego zafundujesz ze swojej wajchniętej psychiki?

Wt sie 16, 2011 16:23
zbanowany na stałe

Liza napisał(a):
Z pierwszej komunii pamiętam sukienkę. Byłam niezadowolona, bo była po mojej cioci a ja chciałam mieć nową.
Ja z pierwszej komunii pamiętam tylko rower i nic poza tym, samej uroczystości i gajerku w ogóle nie kojarzę.

Mam wrażenie, że te katolickie sakramenty w 99% przypadków przechodzą obok zainteresowanych, no może prócz małżeństwa i kapłaństwa. Choć jak obserwuję świat, to te dwa też wiele osób zawarło zbyt pochopnie.

Wt sie 16, 2011 17:42
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Dojrzałość światopoglądową uzyskać w wieku 11lat...

Już od najmłodszych lat czułem ,że wierzenia religijne to rodzaj jakiegoś rytuału.I nic ponad to :)

Skoro tak sądzisz, to czemu zawracasz sobie głowę, tracisz czas na dyskusje o wymyślonych wierzeniach i rytuałach?......potwierdzasz, że wiara jest cierniem niewiary.

Wt sie 16, 2011 17:46
gargamel napisał(a):
Liza napisał(a):
Z pierwszej komunii pamiętam sukienkę. Byłam niezadowolona, bo była po mojej cioci a ja chciałam mieć nową.
Ja z pierwszej komunii pamiętam tylko rower i nic poza tym, samej uroczystości i gajerku w ogóle nie kojarzę.

Mam wrażenie, że te katolickie sakramenty w 99% przypadków przechodzą obok zainteresowanych, no może prócz małżeństwa i kapłaństwa. Choć jak obserwuję świat, to te dwa też wiele osób zawarło zbyt pochopnie.

Ja z 1szej komunii pamiętam,że mi się( pracowicie zakręcone przez mamę )włosy rozprostowały bo lało jak z cebra ;)

I co z tego że te nasze wspomnienia są płytkie i dziecinne?Nie wszystkie dzieci w tym wieku mają głębokie,religijne przemyślenia.
Sakrament DZIAŁA pomimo tego,to nie bierzmowanie-nie trzeba wykazać się dojrzałością wiary,potrzebną do jej obrony(np)

Wt sie 16, 2011 17:54
Byłeś dzieckiem myślisz jak dziecko...żaden wstyd. Gorzej, jeśli na poziomie tego dziecka postrzega wiarę dorosły człowiek.

Wt sie 16, 2011 18:42
mauger napisał(a):
Zależy co rozumiesz pod pojęciem nieźle. Manichejczyków prześladowali wszyscy dookoła zarówno poganie, chrześcijanie, muzułmanie i zaratusztrianie.

Wydaje mi się czy rzeczywiscie pobrzmiewa jakas sympatia w Tw wypowiedziach do tej sekty?
Chrzescijan również przsladowano(na początku przez okres pewnie ze 300ta lat) i nadal się przesladuje.Będziemy się tak przerzucać kogo więcej,a kogo dłużej?to chyba jednak niczego nie udowadnia..

Wt sie 16, 2011 18:56

Cytuj:
łłłooo mamusiu aleś ty pokręcony,Kris
pseudoateista oddający się WYBRANYM PRZEZ SIĘ praktykom katolickim i w dodatku rzucający antysemickimi hasłami.Co nam jeszcze ciekawego zafundujesz ze swojej wajchniętej psychiki?

Pisz gramotniej i nie obrażaj.A co do Żydów ,nie przepadam za nimi i nie wierzę w ich bujdy o narodzie wybranym.

Wt sie 16, 2011 21:22
Liza napisał(a):
Żydzi przetrwali.

Może dlatego, że wyznawanie judaizmu w przeciwieństwie do manicheizmu nigdzie nie było karane śmiercią w tamtych czasach.
MARIEL napisał(a):
Wydaje mi się czy rzeczywiscie pobrzmiewa jakas sympatia w Tw wypowiedziach do tej sekty?

Nie ma we mnie żadnej sympatii do manichejczyków. Odpowiedziałem tylko na twoje stwierdzenie, że "żyło im się chyba nieźle".
Cytuj:
Chrzescijan również przsladowano(na początku przez okres pewnie ze 300ta lat) i nadal się przesladuje.Będziemy się tak przerzucać kogo więcej,a kogo dłużej?to chyba jednak niczego nie udowadnia..

Zgadza się prześladowania religijne niczego nie udowadniają.

Wt sie 16, 2011 22:31

Cytuj:
Byłeś dzieckiem myślisz jak dziecko...żaden wstyd. Gorzej, jeśli na poziomie tego dziecka postrzega wiarę dorosły człowiek

Z poziomu dziecka czasami widać więcej :)

Wt sie 16, 2011 23:34
Kris65 napisał(a):
Pisz gramotniej i nie obrażaj.A co do Żydów ,nie przepadam za nimi i nie wierzę w ich bujdy o narodzie wybranym.

Zostałeś potraktowany tak jak traktujesz innych ,Kris
To był taki mały test z mojej strony,Tobie wolno obrażać,Ciebie już nie.Dzieki takim osobom jak Ty przyczepiają Polakom etykietkę antysemitów.

Śr sie 17, 2011 6:00
Kris65 napisał(a):
Z poziomu dziecka czasami widać więcej :)

Infantylne pojmowanie świata wiąże się często z postawą roszczeniową i brakiem umiejętności brania odpowiedzialności za swoje życie. Nie daje szczęścia.

Śr sie 17, 2011 6:21

Cytuj:
Infantylne pojmowanie świata wiąże się często z postawą roszczeniową i brakiem umiejętności brania odpowiedzialności za swoje życie. Nie daje szczęścia.

Ot radosna twórczość/filozofia/ p.Elizy :-D

Śr sie 17, 2011 10:55

Liza, ateiści nie rozumieją takich trudnych zdań :D nazywają to "filozofowaniem" i piętnują :D Do nich trzeba prosto, jasno i bez "filozofowania" :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 17, 2011 10:58
Kris65 napisał(a):
Cytuj:

Ot radosna twórczość/filozofia/ p.Elizy :-D

Chcesz wykład o dojrzałości emocjonalnej? Załóż wątek to pogadamy. ;)

Śr sie 17, 2011 10:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona