Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Konieć świata bliski 
Autor Wiadomość
Post Re: Konieć świata bliski
AquilaSPQR napisał(a):
Cytuj:
Cóż, gdybyś był chrześcijaninem z początków n.e. z pewnością zrozumiałbyś Jego słowa tak dosłownie, jak zrozumieli je uczniowie...

No właśnie oni rozumieli je lepiej - bo w przeciwieństwie do każdego obecnego członka Kościoła mieli okazję znać Jezusa osobiście i znać jego poglądy. Dlatego też wierzyli w to, co sam mówił - że koniec świata jest już bliski (stąd fantazje Pawła o "porywaniu ich za życia na obłoki"). Dopiero kiedy okazało się, że nic z tego nie wyszło, że mijają setki lat a Jezus jakoś się nie śpieszy - dopiero wtedy zmodyfikowano sens słów Jezusa - bo bez tego wiara by po prostu upadła. I do dziś ludzie wierzą właśnie w te fałszywe znaczenie słów Jezusa - tylko dlatego, że prawdziwe by psuło ich nadzieje na powtórne przyjście i psuło opowieści o "boskiej misji Jezusa".

Jak to zwykle bywa...najciemniej pod latarnią...uczniowie często Go nie rozumieli...Co ciekawe, mając Go w zasięgu ręki, prosili Go na przykład o przymnożenie wiary..też wydałoby się niezrozumiałe zachowanie..
Oczywiście wierzyli, że przekaz Jezusa jest jednoznaczny - rzeczywiście spodziewali się Paruzji za swojego życia, ale to nie jest żaden argument za tym, że sam Jezus mówił o przedziale czasowym do kilkudziesięciu lat.
Zresztą i sami uczniowie z biegiem lat doszli w końcu do tego wniosku, co widać doskonale w 2P 1,13-14.
Jak widać - Jezus zwleka z powtórnym przyjściem.
Cóż, nie przekonam Cię, ale wierzę, że robi to, aby jak największa liczba dusz mogła zaznać pełni owoców zbawienia. Na razie, jak to mówią Miłosierdzie zwycięża nad sprawiedliwością, ale w końcu to Sprawiedliwość " dojdzie do głosu".

Ps. Na temat bożego okrucieństwa, jeśli Ci się chce, to odszukaj jakiś sposobniejszy wątek i tam możemy się powykłócać.

Śr sty 04, 2012 20:56

To Jego powtórne przyjście jest zastanawiająco długo odwlekane.A szkoda...zaoszczędziłoby wiele cierpień i nieprawości na ziemskim padole ;)

So sty 07, 2012 17:58

Ja tam bym chciał jeszcze pożyć trochę...

Śr sty 11, 2012 16:07

I nie tylko Ty :-D

Cz sty 12, 2012 1:02

Kris65 napisał(a):
I nie tylko Ty :-D

I ja też i ja też :3majsie: A może jednak nastąpi? A może nieeeeee :D

Cz sty 12, 2012 12:10

Nie wiem, czy ktoś już o tym wspominał, ale jacyś muzułmanie, w oparciu o Koran, wyliczyli, że "oficjalny początek Czasów Końca" będzie miał miejsce pod koniec 2013 r., zaś Jezus powróci na Ziemię w 2022 r. Więcej (duuuużo więcej) szczegółów: http://www.discoveringislam.org/end_times.htm.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 11, 2012 9:34

Cytuj:
zaś Jezus powróci na Ziemię w 2022 r.

A amerykanie z powrotem na Księżyc do 2020 roku ;)

So maja 12, 2012 16:00

Czym polecą skoro promy skasowali, może jak Pan Twardowski- na kogucie?

So maja 12, 2012 19:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6