Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
A czego się cieszyć?
Skazał mnie na życie w wysoce niedoskonałym świecie, dręczy cierpieniami, stawia wymogi niemożliwe do zrealizowania a mimo to jeszcze szykuje piekło a przynajmniej czyściec po śmierci. Dziwnie objawia tę swoją nieskończoną miłość.
A nie przyszło ci do głowy, że nie musiał tworzyć herosa zamiast mnie, tylko mógł stworzyć mnie herosem? Nie wpadł na to?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lut 09, 2012 21:34 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Gdybyś był herosem to byś cierpiał o wiele, wiele więcej niż teraz. Dziękuj że nie jesteś herosem.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 09, 2012 21:37 |
|
 |
Acro
|
A racja. Zapomniałem że WSZECHMOCNY jakoś NIE POTRAFI stworzyć niczego czującego, co by nie cierpiało. 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz lut 09, 2012 22:21 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Nie rozumiem planów Boga, ale tu na ziemi trzeba cierpieć
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 09, 2012 22:24 |
|
 |
Acro
|
No trzeba cierpieć, bo taki ten świat Bóg tworzył. A skoro stworzył go pełnym cierpienia, to raczej miłosierny nie jest. QED.
|
Cz lut 09, 2012 22:45 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Poczytaj Faustynę
|
Cz lut 09, 2012 22:55 |
|
 |
Acro
|
Poczytaj Tolkiena.
|
Cz lut 09, 2012 23:09 |
|
 |
Andy72
|
Świat Tolkiena też zawiera elementy walki i cierpienia.
|
Cz lut 09, 2012 23:11 |
|
 |
Acro
|
Mówię że nie? Polecam ci tylko fajne bajeczki.
|
Cz lut 09, 2012 23:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Gdybyś był herosem to byś cierpiał o wiele, wiele więcej niż teraz. Dziękuj że nie jesteś herosem. Przepraszam, ale o czym Ty, do cholery, mówisz? Acro napisał(a): No trzeba cierpieć, bo taki ten świat Bóg tworzył. A skoro stworzył go pełnym cierpienia, to raczej miłosierny nie jest. QED. Cierpienie stworzył człowiek. Zresztą, piekło również... Albo szatan, ponieważ to on pierwszy zerwał przymierze z Bogiem.
|
Pt lut 10, 2012 8:29 |
|
 |
Andy72
|
Ja jestem Pan, i nie ma innego. (7) Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. (8) Niebiosa, wysączcie z góry sprawiedliwość i niech obłoki z deszczem ją wyleją! Niechajże ziemia się otworzy, niechaj zbawienie wyda owoc i razem wzejdzie sprawiedliwość! Ja, Pan, jestem tego Stwórcą. (9) Biada temu, kto spiera się ze swoim twórcą, dzbanowi spomiędzy dzbanów glinianych! Czyż powie glina temu, co ją kształtuje: Co robisz? albowiem jego dzieło powie mu: Niezdara! (10) Biada temu, kto mówi ojcu: Coś spłodził? albo niewieście mówi: Co urodziłaś?
|
Pt lut 10, 2012 10:29 |
|
 |
niewazny12
|
Ale te słowa zostały wypowiedziane po zaistnieniu grzechu, nie przed. Gdyby nie było grzechu, to żadnej niedoli by nie było. Znosząc niedolę, czynimy wynagrodzenie za istnienie zła i gotujemy sobie w Niebie dla swej osoby większą rozkosz, niż gdyby nie było zła (bo jakoś trzeba wynagrodzić za istnienie zła, a jeżeli ktoś chciał odrzucić zbawienie (niestety), to dlaczego inni mieliby z tego powodu cierpieć na wieki?).
Te cierpienia to jakby rekompensata za to, że, niestety, ktoś zgrzeszył. oczywiście Bóg nie ponosi winy za nie, bez względu na to, czy jego wszechwiedza obejmuje to, czy ktoś zostanie zbawiony, czy nie.
Nawet jeżeli Pan wiedział, że ktoś zostanie potępiony, to i tak potępienie tej osoby, o której wiedział, że zostanie potępiona, nie było jego wolą. Nikt nie jest przeznaczony do potępienia. Cierpienie nie zostało stworzone przez Boga, zwłaszcza z zamysłem większej chwały Bożej nie zostało przez Niego stworzone.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Pt lut 10, 2012 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewazny12 napisał(a): Te cierpienia to jakby rekompensata za to, że, niestety, ktoś zgrzeszył. Cierpienia nie są żadną rekompensatą, tylko są skutkiem grzechu. Nikt nie powinien odczuwać bólu, a to, że czasami przykre doświadczenia przynoszą korzyść nie oznacza, że boleść jest moralnie dobra.
|
Pt lut 10, 2012 17:52 |
|
 |
Andy72
|
To po co w takim razie Hiob cierpiał?
|
Pt lut 10, 2012 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hiob nie był bez grzechu. A zresztą nawet Pan Jezus doświadczył cierpienia, mimo że był bez grzechu. Ponieważ grzech dotyka nie tylko popełniających go, ale i innych ludzi.
|
Pt lut 10, 2012 18:39 |
|
|
|