orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
| Autor |
Wiadomość |
|
Andy72
|
 Re: orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
W Biblii o ile bardzo chętnie grzeszono przeciwko Pierwszemu przykazaniu idąc do obcych bogów, to nie grzeszono niemal wcale aborcją, dzieci to było błogosławieństwo, grzeszono raczej w drugą stronę - córki Lota.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz lut 14, 2013 13:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): W Biblii jakoś się - jak widać wyżej - nie upomina. Skoro nie znajdziesz w Biblii słowa "płód", to znaczy, ze się upomina. Człowiekiem wedle Biblii jest każdy od poczęcia Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię(Jer 1,4-5).
|
| Cz lut 14, 2013 13:06 |
|
 |
|
JedenPost
|
Nie znajdę bo, jak sadzę, takiego słowa wówczas nie znano.
Poza tym - nie przeczę nigdzie, że wg. Biblii dziecko nienarodzone jest człowiekiem, wskazałem natomiast fragment, który jasno wskazuje, że zabicie takiego dziecka nie było traktowane jak zabicie człowieka.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz lut 14, 2013 13:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jak i rozwod nie byl rozwodem, i wielozenstwo tez bylo ok i zabijanie profilaktyczne wrogow, zamiast modlitwy za nich. Chrzescijanstwo bazuje jednak na nauce Jezusa Chrystusa i Biblii, w ktorej jak Alus przypomina, plod jest czlowiekiem.
|
| Cz lut 14, 2013 13:24 |
|
 |
|
JedenPost
|
Czyli zgadzamy się, że te ustępy ST (tu: Księga Wyjścia) to ludzkie wymysły na miarę ówczesnych kategorii myślenia, a nie treści natchnione przez Boga?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz lut 14, 2013 13:27 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, nie zgadzamy sie. Ale Prawo dane przez Boga zostalo wypelnione w Chrystusie. Tu sie mozemy zgodzic.
|
| Cz lut 14, 2013 13:43 |
|
 |
|
JedenPost
|
Nie zgadzamy się, OK. Czyli uważasz, że Bóg istotnie natchnął kogoś, by zapisał tamte wersy. Po co? A może faktycznie, jak jest wcześniej zasugerowane, są to wprost słowa Boga? Jeśli tak, to tym bardziej - po co?
A może wcale nie powinienem pytać, bo wiadomo, że Biblię należy rozumieć zawsze wedle aktualnie obowiązującej w danym Kościele linii ideologicznej... jak to jest?
Jedyne chyba w Biblii bezpośrednie odniesienie do zabicia płodu raczej przeczy Waszym poglądom - należy je zatem ignorować?
|
| Cz lut 14, 2013 13:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Po to, zeby ludziom przekazac siebie. A zaczynal tam, gdzie ludzie byli. Na tamte czasy Prawo bylo super sprawiedliwe i super humanistyczne.
|
| Cz lut 14, 2013 13:53 |
|
 |
|
JedenPost
|
Ktoś dociekliwy mógłby powiedzieć - hmmm, ten Bóg coś raczej czasów nie wyprzedza, przeciwnie - jakby mądrzeje wraz z ludźmi... a może to wcale nie Jego prawo, lecz ludzkie?
|
| Cz lut 14, 2013 13:56 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Ktoś dociekliwy mógłby powiedzieć - hmmm, ten Bóg coś raczej czasów nie wyprzedza, przeciwnie - jakby mądrzeje wraz z ludźmi... a może to wcale nie Jego prawo, lecz ludzkie? Mozna to traktowac jako Jego Prawo,oczywiscie z zastrzeżeniem,ze dotyczy ono konkretnych adresatów wymienionych w tekscie.
|
| Cz lut 14, 2013 14:01 |
|
 |
|
JedenPost
|
W takim razie to trochę dziwne, że zawarł w Biblii tak konkretne, kompleksowe opracowanie prawne dla jednego ludu, a co się tyczy reszty ludzkości - reszta ludzkości musi się domyślać.
|
| Cz lut 14, 2013 14:03 |
|
 |
|
Hosi
|
JedenPost napisał(a): W takim razie to trochę dziwne, że zawarł w Biblii tak konkretne, kompleksowe opracowanie prawne dla jednego ludu, a co się tyczy reszty ludzkości - reszta ludzkości musi się domyślać. Nie ma innego wyjscia. Dowodem min na to, jest brak jakichkolwiek bezposrednich wzmianek w Biblii dotyczacych aborcji.
|
| Cz lut 14, 2013 14:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): JedenPost napisał(a): W takim razie to trochę dziwne, że zawarł w Biblii tak konkretne, kompleksowe opracowanie prawne dla jednego ludu, a co się tyczy reszty ludzkości - reszta ludzkości musi się domyślać. Nie ma innego wyjscia. Dowodem min na to, jest brak jakichkolwiek bezposrednich wzmianek w Biblii dotyczacych aborcji. W takim razie, że tak mogę zapytać - do jakiego grona ludzi się zaliczasz ... Wiedzących czy domyślających się?
|
| Cz lut 14, 2013 15:03 |
|
 |
|
Hosi
|
Magdalena_i napisał(a): W takim razie, że tak mogę zapytać - do jakiego grona ludzi się zaliczasz ...
Wiedzących czy domyślających się? To zależy. Raz do wiedzacych,innym razem do domyslających,a jeszcze innym,do niewiedzących.
|
| Cz lut 14, 2013 15:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ktoś dociekliwy mógłby powiedzieć - hmmm, ten Bóg coś raczej czasów nie wyprzedza, przeciwnie - jakby mądrzeje wraz z ludźmi... a może to wcale nie Jego prawo, lecz ludzkie? Pozwala mądrzeć ludziom. Odpowiedz sobie sam co zrozumieliby ówcześni gdy zakaz brzmiał nie stosuj środków wczesnoporonnych, antykoncepcji, prezerwatywy....nie stosuj metody in-vitro
|
| Cz lut 14, 2013 15:13 |
|
|
|