Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 12:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Co daje chodzenie do kościoła?? 
Autor Wiadomość
Post Re: Co daje chodzenie do kościoła??
tredje napisał(a):
Warto poznac inne systemy wartosci, pozyc wsrod innych ludzi, zobaczyc, ze katolicyzm w gruncie rzeczy ludzi unieszczesliwia. ja w tej chwili przezywam kryzys- jedna z najwazniejszych dla mnie osob (nie czlowiek!!!) ma raka i umiera w kraju. A ja przez p... katolicki system w kraju nie mam pracy....

W Stanach nie podejdzie do Ciebie z pomocą nikt dopóki nie zobaczy ubezpieczenia. Leczą głównie felczerzy, specjalistyczna opieka jest bardzo droga. We Francji sposób leczenia zależy od środków, które masz na koncie. W Anglii dostęp do specjalistów jest niezwykle trudny i trwa miesiącami. U nas selekcjonujemy ludzi do leczenia, ale nie zajmuje się tym KK. Czasy komunizmu nie należały do katolików. Wojna i rządy komunistyczne zniszczyły elity świeckie i duchowieństwo. Upadła moralność narodu. Cwaniactwo, donosicielstwo i złodziejstwo stały się cnotami. Obecne rządy są dalekie od katolickości, uznają też, że młodzi ludzie mogą szukać sobie pracy poza granicami kraju. Zaślepia Cię nienawiść do Kościoła.
Chrześcijański system wartości uznaję za najbardziej ludzki a wybór światopoglądu nie jest niczym ograniczony. Chodzenie do kościoła pozwala mi żyć z godnością w tym egoistycznym systemie.

N kwi 22, 2012 22:14

Val
co mozesz wiedziec?!
Jak masz odpowiedz "on ma poparcie Kosciola" to co zrobisz "?Ja zap.. za granica, liczac, ze moja wplaty nie beda widziane przez Urzad Skarbowy,.. a i tak, w gruncie rzeczy, musze sie z tym liczyc... Ze to co tu zarobie, pojdzie na finansowanie mamus, bezrobotych z wyboru? Co ich obchodzi, co ja tu zarabiam? Przeciez plalce tu podatek? Dlaczego jeszcze musze w Polsce?

N kwi 22, 2012 22:21

Liza
Lizunia, bylas w ang, systemia podatkowym? Bo ja tak. Wiec nie p...

N kwi 22, 2012 22:26
Podwójne opodatkowanie? Przecież to od 2006 roku miało być nieaktualne. Nie rozumiem.

N kwi 22, 2012 22:28
Moderator

tredje napisał(a):
Wiec nie p...

Kulturę osobistą też Ci Kościół odebrał? Z ciekawości pytam :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

N kwi 22, 2012 22:32
tredje napisał(a):
Liza
Lizunia, bylas w ang, systemia podatkowym? Bo ja tak. Wiec nie p...

Piszesz o podatkach oraz ułomnym prawie...i winisz Kościół Katolicki. To na trzeźwo?
Jeśli uznajesz 30% Polaków uczęszczających systematycznie do kościoła za większość to masz problemy z rachunkami.
BTW-Moja znajoma czekała miesiące w Anglii by dostać się z dzieckiem do alergologa. Przedtem dziecko leczył lekarz ogólny długi czas przewlekłe zapalenie oskrzeli. Nasi lekarze specjaliści dostają pracę w Anglii bez żadnych problemów, ponieważ są tam ich niedobory.

N kwi 22, 2012 22:41

Soul
nie, jak troche pocierpisz przez ten system, to zobaczysz. A o podwojnym opodatkowaniu to sobie poczytaj. Nawet Western Union nie jst od niego wolny.

N kwi 22, 2012 22:46
No tak, pracujesz w Anglii i obwiniasz tamtejszy system katolicki, o to jak to tam wygląda sytuacja?

N kwi 22, 2012 22:48

Val
w Anglii ? (pomijajac kwestie jezykowe) Pracowalam. Radze sie doksztalcic. Køge to Anglia?!!

N kwi 22, 2012 22:54
Bo Lizie piszesz o angielskim systemie podatkowym oraz przy którejś rozmowie na forum również i mi umknęło, że zmieniłaś kraj.

No dobra, ale co ma katolicyzm do Danii??

N kwi 22, 2012 22:59
O czym jest właściwie ta dyskusja? Bo autor się obraził i poszedł (no bo jak katolicy śmieli nie otworzyć oczu i nie dostrzec prawdy w obliczu tak powalających "argómentów" - a to tępe szczały jedne no, zacietrzewienie i ciemnota).

Zrobił się temat o niczym i co bardziej sfrustrowani przyszli wylać swoje żale (pozdrowienia dla tredje)

Cytuj:
Widzę,że tu miarą dojrzałości jest wiara...

Nie. Napisałem przecież - Jak dorośnie i zmądrzeje to nawet jeśli się nie nawróci to przynajmniej będzie z nim się dało rozmawiać na poziomie

Cytuj:
Myślę sobie,że wolę zaryzykować i odpuścić sobie kościół jak umrę to się przekonam czy się opłaciło czy nie.Wolę ryzykować niż całe życie żyć urojeniami.

Pewnie odpiszecie,że jestem nie dojrzały może i chory ale czy logiczne myślenie jest oznaką niedojrzałości? nie sądzę.Ale jak mogę wierzyć w coś czego nie da się udowodnić ani zobaczyć. PARANOJA

No ale o co Tobie chodzi - ogłosiłeś nam to wszem i wobec, przyjęliśmy to do wiadomości i wygląda na to, że oczekiwałeś przyklaśnięcia i pochwał (na chrześcijańskim forum - red.) bo nic poza szumnym obwieszczeniem z Twoich postów nie wynikało. Jak się pochwał nie doczekałeś to się obraziłeś :D

Cytuj:
Myślę,że temat do zamknięcia jestem nowy na tym forum i przekonałem się,dyskusja Agnostycy/Ateiści vs katolicy niema sensu to tak jakby tłumaczyć małemu dziecku,że to nie mikołaj przynosi prezenty.

Tak, teraz idź w świat i głoś, że katolicy to matoły bo mieli czelność nie zgodzić się ze świeżo upieczonym, 17-letnim "ateistą".

Ostatnio edytowano N kwi 22, 2012 23:52 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N kwi 22, 2012 23:32
wloczykij napisał(a):
ze świeżo upieczonym, 17-letnim "ateistą".

Lepszy 17-letni ateista niz 3-miesieczny katolik, a tez takich widywałem. :P
Z tym 17-latkiem przynajmniej mozna o czyms porozmawiać a starsi dzieki niemu przypomną sobie co to znaczy młodość, życie... bo jak czasami człowiek popatrzy na ludzi koło czterdziestki to az chce się modlic o wczesną smierć. :D

N kwi 22, 2012 23:49
Cytuj:
Lepszy 17-letni ateista niz 3-miesieczny katolik, a tez takich widywałem. :P
Z tym 17-latkiem przynajmniej mozna o czyms porozmawiać a starsi dzieki niemu przypomną sobie co to znaczy młodość, życie... bo jak czasami człowiek popatrzy na ludzi koło czterdziestki to az chce się modlic o szybką smierć. :D

Hmmm... chyba nie za bardzo zrozumiałem przesłanie Twojej wypowiedzi :P

Pn kwi 23, 2012 0:07
Val napisał(a):
Podwójne opodatkowanie? Przecież to od 2006 roku miało być nieaktualne. Nie rozumiem.

Porozumienie Polska-UE odpisano w 2006r, obowiązuje od stycznia 2007r.

Pn kwi 23, 2012 8:31

alpert i -Vi-
Ale mam nadzieje że rozróżniacie coś takiego jak bezpodstawna ocena, czy zwykłe przytykanie komuś, od tego co powinno prowadzić do konstruktywnej krytyki. Kontekst mojej wypowiedzi odnosi się do osób które tutaj wyraźnie mówią coś o innych ludziach, jakby ich poznali i znali ich intencje. A robią to tylko po wyrazie twarzy, wedle swoich własnych uprzedzeń i rzucają jakimiś liczbami, nie wiadomo skąd wziętymi.

Więc jeśli ktoś tam tutaj jeszcze robi to faktycznie, warto się zastanowić czy się nie wpadło w pułapkę widzenia wszędzie tej biblijnej drzazgi.

Pn kwi 23, 2012 10:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona