Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 8:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
 Fizyczna obecność Boga 
Autor Wiadomość

Czy jesteś w stanie wymyślić...
o przepraszam...
Czy jesteś w stanie znaleźć w "Strażnicy" jakąś jeszcze bardziej naciąganą i wymijającą interpretację ?
Czy też mam się już śmiać z tej jako produktu końcowego ?

Cz kwi 14, 2005 21:01

Na razie mamy na liście kolejną księgę Pisma Świętego której ja1 nie uznaje za godną uwagi...
Pewnie tak po kolei cały Nowy Testament wyeliminujemy... :D
Tylko że mi szkoda na to czasu.
Zwłaszcza że jak na razie widzę tylko skuteczne omijanie meritum sprawy
Żegnam panów

Cz kwi 14, 2005 21:05
No dobra.
Na razie mamy na liście kolejną księgę Pisma Świętego której ja1 nie uznaje za godną uwagi...
Pewnie tak po kolei cały Nowy Testament wyeliminujemy... :D
Tylko że mi szkoda na to czasu.
Zwłaszcza że jak na razie widzę tylko skuteczne omijanie meritum sprawy
Żegnam panów

a gdzie ja napisalem ze jej nie uznaje?
caly NT uznaje

Cz kwi 14, 2005 21:20
Zapytam z innej beczki...

Czy jesteś w stanie wymyślić...
o przepraszam...
Czy jesteś w stanie znaleźć w "Strażnicy" jakąś jeszcze bardziej naciąganą i wymijającą interpretację ?
Czy też mam się już śmiać z tej jako produktu końcowego ?

ja nie wymyslam , nie znajduje w straznicy
na razie cytowalem wszystko (no prawie) z Biblii.
i ja nie interpretuje przynajmniej na razie.

jak z tym zdaniem
umiesz juz wyjsnic o co chodzilo autorowi ?
czy dalej z braku argumentow bedziesz wstawial :-)

''Lud też, który był w mieście, wywiódłszy, podał pod piły, i pod brony żelazne, i pod siekiery żelazne, i wegnał je w piec cegielny. A tak uczynił wszystkim . ''

podobno 5 lat studiowales jezykoznwstwo
powinienes bez trudu to uczynic

jak widzisz prosty jezyk ludu nie jest zrozumialy dla ludzi inteligentnch
nawet dzis

Cz kwi 14, 2005 21:24

Dla twojej informacji - z liczby zachowanych do dziś rękopisów Nowego Testamentu wiemy że statystycznie mniej więcej co paręsetne słowo mogło ewentualnie ulec przekręceniu od oryginału do wersji którą mamy dzisiaj...
Nawet gdyby to było 1/200 to to jest w statystyce poniżej granicy szumu informacyjnego, czyli kwestia praktycznie nie istnieje.
Prawdopobieństwo że ta mutacja przypada akurat na słowa których się czepiasz jest kompletnie poniżej satyry nawet :)

No ale dobrze skoro uznajesz cały Nowy Testament za natchniony
To najwyzsza pora odwołać twoje teksty że Pismo Święte nie mówi o Jezusie że był Bogiem, skoro już ci to zostało wykazane na przykładzie Listu do Hebrajczyków. No chyba że jednak go nie uznajesz :biggrin:

Cz kwi 14, 2005 21:26

Wiesz... przeczytaj sobie najpierw w słowniczku co to jest językownawstwo.
A w międzyczasie odpowiedz mi którego niby słowa z tego cytatu nie rozumiesz i potrzebujesz wyjaśnienia?

Cz kwi 14, 2005 21:27

Bo twój podpis zdaje się prawdziwy, a co gorsza obawiam się, że to schorzenie jest zakaźniejsze niż grypa, więc wolę się ewakuować póki czas

Cz kwi 14, 2005 21:29

Widzę, że coraz bardziej schodzicie z tematu....

"Czy Jezus jest Bogiem?"

Do dyskusji na ten temat zapraszam tutaj :
http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... sc&start=0

I bardzo bym prosiłą, abyście złośliwości i uwagi 'prywatne' przekazywali sobie na PW. :)

Cz kwi 14, 2005 21:36
Dla twojej informacji - z liczby zachowanych do dziś rękopisów Nowego Testamentu wiemy że statystycznie mniej więcej co paręsetne słowo mogło ewentualnie ulec przekręceniu od oryginału do wersji którą mamy dzisiaj...

mozliwe
tylko czemu akurat zawsze trafialo to na imie boze?

Cytuj:

No ale dobrze skoro uznajesz cały Nowy Testament za natchniony
To najwyzsza pora odwołać twoje teksty że Pismo Święte nie mówi o Jezusie że był Bogiem,

polskie tlumaczenie tak mowi

Cz kwi 14, 2005 22:07
Wiesz... przeczytaj sobie najpierw w słowniczku co to jest językownawstwo.
A w międzyczasie odpowiedz mi którego niby słowa z tego cytatu nie rozumiesz i potrzebujesz wyjaśnienia?

przeczytam

nie rozumiem co zrobil z tymi ludzmi ?

''Lud też, który był w mieście, wywiódłszy, podał pod piły, i pod brony żelazne, i pod siekiery żelazne, i wegnał je w piec cegielny. A tak uczynił wszystkim . ''

Cz kwi 14, 2005 22:09

Cytowałam ci oryginał grecki ale olałeś go po chamsku więc nie oczekuj że będę dyskutować dalej jak przekręcasz fakty

Myślę że pójdę w ślady Agniulki...
Bo twój podpis zdaje się prawdziwy, a co gorsza obawiam się, że to schorzenie jest zakaźniejsze niż grypa, więc wolę się ewakuować póki czas

tak najprosciej

ja1 napisał(a):

Cytowałam ci oryginał grecki ale olałeś go po chamsku więc nie oczekuj że będę dyskutować dalej jak przekręcasz fakty
nie denerwuj sie juz to opisywalem
powtarzam

przeczytajn ten fragment od poczatku (czyli list do hebrajczykow 1 rozdz)
kontekst wskazuje ze mowi to Bog?

to sa slowa Boga, a nie, ze to ktos mówi do Boga. wiec kontekst wyklucza aby Bog sam do siebie mowil.

Bo Bog musialby mowic do samego siebie

''....Tron Twoj Boze na wiek wiekow''

Cz kwi 14, 2005 22:43

Cytuję cały pierwszy rozdział, żebyś nam tu nie wpierał
Cytuj:
Hebrajczyków 1:1 Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków,
2 a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna. Jego to ustanowił dziedzicem wszystkich rzeczy, przez Niego też stworzył wszechświat.
3 Ten (Syn), który jest odblaskiem Jego chwały i odbiciem Jego istoty, podtrzymuje wszystko słowem swej potęgi, a dokonawszy oczyszczenia z grzechów, zasiadł po prawicy Majestatu na wysokościach.
4 On o tyle stał się wyższym od aniołów, o ile odziedziczył wyższe od nich imię.
5 Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem.
6 Skoro zaś znowu wprowadzi Pierworodnego na świat, powie: Niech Mu oddają pokłon wszyscy aniołowie Boży!
7 Do aniołów zaś powie: Aniołów swych czyni wichrami, sługi swe płomieniami ognia.
8 Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
9 Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.
10 Oraz: Tyś, Panie, na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa.
11 One przeminą, ale Ty zostaniesz i wszystko jak szata się zestarzeje,
12 i jak płaszcz je zwiniesz, jak odzienie, i odmienią się. Ty zaś jesteś Ten sam, a Twoje lata się nie skończą.
13 Do któregoż z aniołów kiedykolwiek powiedział: Siądź po mojej prawicy, aż położę nieprzyjaciół Twoich jako podnóżek Twoich stóp.
14 Czyż nie są oni wszyscy duchami przeznaczonymi do usług, posłanymi na pomoc tym, którzy mają posiąść zbawienie?

Bóg mówi o Bogu i o Synu w trzeciej osobie ?
Nie wiem, co miałeś z tej literatury, ale podmiotem mówiącym w tym fragmencie zdecydowanie jest autor Listu który mówi o Bogu Ojcu i Jezusie Chrystusie.
Cytuję po polsku, bo widzę że z greką masz niestety problem, a i inni powinni wiedzieć o czym mowa
Nie spodziewam się że palniesz coś na temat że tłumacz przerobił formę narracji całego rozdziału - do takich pomysłów to chyba nawet ty nie byłbyś zdolny :D

Cz kwi 14, 2005 22:55

Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków,
5 : Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem.

8 Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.

Z tego wynika ze:
Bog mowil.
do Syna ,czy do Boga?
do Syna poniewaz do Boga to mowilby sam do siebie

wiec jaki cel mialby Bog mowiec sam do siebie?

Cz kwi 14, 2005 23:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona