Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Heretyk wśród katolików.
hoge_de_ot napisał(a): A co w związku z tematem założonym przez autora.Myślę,że kilka rad padło ale co konkretnie powinien zrobić ktoś,kto ma podobne dylematy? Well, a zatem pokrótce: Cytuj: Przez długie lata ``karmiłem`` się literaturą,która spowodowała to,że nie potrafię wierzyć tak jak kiedyś,gdy byłem gorliwym katolikiem. Pytanie, od jakiego wieku. Bo w okresie młodzieńczego buntu każdy szuka jakiś nowych dróg ekspresji i to jest zupełnie normalne. Cytuj: Nie wchodząc w szczegóły powiem,że nie tylko nie wierzę w wiele doktryn katolickich ale nie wierzę w to,co mówi Biblia.Jestem więc heretykiem. Pomimo tego jestem w Kościele,uczęszczam na Mszę i chodzę do spowiedzi oraz do Komunii św. Ja też nie wierzę w wiele doktryn katolickich (np. o niezdolności kobiet do zajmowania się politką), o wielu wolę nie myśleć (np. o tym komu przypisuje się zwycięstwo pod Lepanto) i wiele z lubością kwestionuję (np. niezdolność kobiet do sprawowania przeistoczenia). Także w to co mówi Biblia, że tak powiem en mass, nie wierzę. Pomimo tego nie uważam się za heretyka, uczęszczam na Mszę św. i chodzę do spowiedzi i Komunii św. Cytuj: Nie potrafię siebie zmusić do wiary we wszystko co Kościół naucza oraz do wiary i w to,co podaje Biblia. Co powinienem zrobić? Nic. Trwaj w wierze katolickiej, módl się, pracuj, poświęcaj wszystko Bogu. Jeżeli chcesz, to zainteresuj się takimi pozycjami, jak np. Breviarium fidei, z którego m.in. dowiesz się, jakie są dogmaty Kościoła, których odrzucenie powoduje wykluczenie. Możesz także zacząć korzystać z Brewiarza, jeżeli czujesz niedostatek modlitwy.
|
Śr sty 23, 2013 10:15 |
|
|
|
 |
lokis
|
Z Cawilianem trzeba sie zgodzic. Sam Kosciol sugeruje pewne niescislosci w Biblii. Wazniejszym (chyba) dla katolika powinien byc KKK. Nawet tam mozemy przeczytac cos w typie "Kosciol wierzy, ze ...", "Kosciol uwaza, ze..." nie wszystko jest traktowane ze 100% wiedza. No i kazdy czlowiek jest inny, logiczne, kazdy interpretuje osobe Boga w nieco inny sposob. A tak na dobra sprawe, co my ludzie (osoby fizyczne) mozemy wiedziec o swiecie ktory nazywacie duchowym? Tylko domyslenia.
|
Śr sty 23, 2013 11:40 |
|
 |
hoge_de_ot
|
Cawilian napisał(a): Cytuj: Well, a zatem pokrótce: Pytanie, od jakiego wieku. Bo w okresie młodzieńczego buntu każdy szuka jakiś nowych dróg ekspresji i to jest zupełnie normalne. Oj,nie.Mam prawie 40 lat.Moje poszukiwania rozpocząłem w wieku nastu lat.Ale pierwsze pytania dotyczące Boga zacząłem zadawać w wieku 3-4 lat.W wieku siedmiu lat zacząłem czytać Biblię.Jak widzisz sprawy Boga i religii to większość mojego życia. Cytuj: Ja też nie wierzę w wiele doktryn katolickich (np. o niezdolności kobiet do zajmowania się politką), o wielu wolę nie myśleć (np. o tym komu przypisuje się zwycięstwo pod Lepanto) i wiele z lubością kwestionuję (np. niezdolność kobiet do sprawowania przeistoczenia). Także w to co mówi Biblia, że tak powiem [i]en mass, nie wierzę. Pomimo tego nie uważam się za heretyka, uczęszczam na Mszę św. i chodzę do spowiedzi i Komunii św.[/i] A więc nie jestem odosobnionym przypadkiem. Cytuj: Nic. Trwaj w wierze katolickiej, módl się, pracuj, poświęcaj wszystko Bogu. Jeżeli chcesz, to zainteresuj się takimi pozycjami, jak np. [i]Breviarium fidei, z którego m.in. dowiesz się, jakie są dogmaty Kościoła, których odrzucenie powoduje wykluczenie. Możesz także zacząć korzystać z Brewiarza, jeżeli czujesz niedostatek modlitwy.[/i] Ja to wszystko już znam jak wyżej napisałem.Ale fajnie,że odpisałeś i za to dziękuję.
|
N sty 27, 2013 11:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
faustynkas napisał(a): Można nabrać podejrzeń, że naprawdę jesteście (co poniektórzy ) fascynatami tego z ogonem, a co za tym idzie ofiarami demona. owa ideologia to tylko hasła i nie o nie tu chodzi. Chodzi o procedurę. demon jest schematyczny i głupi. Działa tak; 1. najpierw ogłupia daną ofiarę - stosuje różne metody - głupim łatwiej manipulować 2. potem przyzwyczaja do śmierci, zabójstwa i innych grzechów ( ma tu różne metody ) np. taki prozaiczny wciąga osobnika w gry shooter`y lub okultystyczne, czy satanistyczne, by temat spowszedniał, w tle stosuje też bardziej perfidne techniki np. z wykorzystaniem muzyki danej lub obrazów z konkretną treścią lub danych słów (wachlarz ma tu szeroki).
3. doprowadza do samobójstwa lub zabójstwa klienta do piekła nie jest tajemnicą, że większość tzw. wyznawców tego z ogonem popełnia samobójstwa o ile w ogóle zdążą, bo sami mogą stać się ofiarami kolesi i koleżanek i wylądować w tym kotle, z którego jedzą owi wyznawcy ludzkie organy. żal mi Was, widać że zielonego pojęcia nie macie o zagrożeniu Pytanie jest tylko jedno, czy przypomnicie sobie moje słowa dopiero w tym kotle, czy wcześniej? (oczywiście żartuję bo ofiary zabijane są wcześniej - przed przyrządzeniem owego posiłku) A te różne ideologie to tylko pic na drążku, by ofiary zwabić (ot taki tani chwyt reklamowy) oczywiście zwabia czart na różne sposoby - najbardziej popularne to ezoteryka, a bardzo modny to Channeling – złe duchy podające się za prowadzące, opiekuńcze, przybyszów ( taka osóbka, aż się poci jak mu się czart objawi pod postacią tajemniczego anioła niby stróża). I trudno się dziwić odczuwa, że miała objawienie jest tą wybraną Duszą i gotowa jest na daleko posunięte ustępstwa wobec tej tajemniczej postaci którą w realu widziała w swojej sypialni. Także drogie dwie ofiary, żal mi Was - a jeden z Was (bez żartów) jest na prostej drodze do tego kotła i przyszłego roku 2014 może nie doczekać  oczywiście to jest smutne i przepraszam za ten drwiący ton, bo owe ofiary są bezbronne bez pancerza Łaski Uświęcającej – są nagusieńcy i podatni na działanie czarta. Przepraszam, że zapytam - co to ma być?
|
Pt lut 22, 2013 15:24 |
|
 |
Molibden
|
faustynkas napisał(a): Można nabrać podejrzeń, że naprawdę jesteście (co poniektórzy ) fascynatami tego z ogonem, a co za tym idzie ofiarami demona. owa ideologia to tylko hasła i nie o nie tu chodzi. Chodzi o procedurę. demon jest schematyczny i głupi. Działa tak; 1. najpierw ogłupia daną ofiarę - stosuje różne metody - głupim łatwiej manipulować 2. potem przyzwyczaja do śmierci, zabójstwa i innych grzechów ( ma tu różne metody ) np. taki prozaiczny wciąga osobnika w gry shooter`y lub okultystyczne, czy satanistyczne, by temat spowszedniał, w tle stosuje też bardziej perfidne techniki np. z wykorzystaniem muzyki danej lub obrazów z konkretną treścią lub danych słów (wachlarz ma tu szeroki).
3. doprowadza do samobójstwa lub zabójstwa klienta do piekła nie jest tajemnicą, że większość tzw. wyznawców tego z ogonem popełnia samobójstwa o ile w ogóle zdążą, bo sami mogą stać się ofiarami kolesi i koleżanek i wylądować w tym kotle, z którego jedzą owi wyznawcy ludzkie organy. żal mi Was, widać że zielonego pojęcia nie macie o zagrożeniu Pytanie jest tylko jedno, czy przypomnicie sobie moje słowa dopiero w tym kotle, czy wcześniej? (oczywiście żartuję bo ofiary zabijane są wcześniej - przed przyrządzeniem owego posiłku) A te różne ideologie to tylko pic na drążku, by ofiary zwabić (ot taki tani chwyt reklamowy) oczywiście zwabia czart na różne sposoby - najbardziej popularne to ezoteryka, a bardzo modny to Channeling – złe duchy podające się za prowadzące, opiekuńcze, przybyszów ( taka osóbka, aż się poci jak mu się czart objawi pod postacią tajemniczego anioła niby stróża). I trudno się dziwić odczuwa, że miała objawienie jest tą wybraną Duszą i gotowa jest na daleko posunięte ustępstwa wobec tej tajemniczej postaci którą w realu widziała w swojej sypialni. Także drogie dwie ofiary, żal mi Was - a jeden z Was (bez żartów) jest na prostej drodze do tego kotła i przyszłego roku 2014 może nie doczekać  oczywiście to jest smutne i przepraszam za ten drwiący ton, bo owe ofiary są bezbronne bez pancerza Łaski Uświęcającej – są nagusieńcy i podatni na działanie czarta. Idąc tokiem Twojego myślenia to jak rozumiem na świecie same sekty, czyli KK też? Najpierw ogłupia, ma swoje metody - podobno tam jest niebo i w ogóle cudownie i super. Przyzwyczaja do śmierci - mieliśmy już okres gdy KK informował tylko o śmierci. Doprowadza do samobójstwa lub zabójstwa - czyli jak wyznawca KK zostanie ofiarą morderstwa to co? Czasem lepiej przemyśleć swoje wpisy, bo jeszcze ktoś gotów odczytać to właśnie tak.
|
Wt maja 07, 2013 19:40 |
|
|
|
 |
Molibden
|
Na pytanie, które zadałeś powinieneś tak naprawdę sam odpowiedzieć. Osobiście mogę Ci poradzić byś nadal gromadził wiedzę. Po to dostaliśmy zdolności pojmowania, myślenia i zadawania pytań by z nich korzystać. Nie daj wmówić sobie, że poddając coś w wątpliwość jesteś grzesznikiem - o tym czy nim jesteś zdecyduje Bóg. Pytaniem jakie na pewno powinieneś sobie zadać jest: Wierzę w Boga czy w Kościół? I zgodnie z odpowiedzią na to pytanie podejmuj następne decyzje.
|
Wt maja 07, 2013 20:24 |
|
|
|