Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec? 
Autor Wiadomość

Post Re: 4 pytania do wierzacych.... kto ma odwage odpowiedziec?
WIST napisał(a):
Może dla odmiany na chwilkę zadamy sobie pytanie po co autorowi były nasze odpowiedzi?

Zamierzam napisac druga czesc 'Bog urojony' ;-)

Pn maja 27, 2013 0:01

dwa tomy na temat Boga, który nie istnieje :D

Pn maja 27, 2013 0:13

fuller->
Cytuj:
Dlatego napisałem, ze nie kazdy by to zrobił ale podejrzewam, ze w przypadku ateisty byłoby to bardziej prawdopodobne niz w przypadku osoby wierzącej : P

Osoba wierzaca, której ukazuje sie Bóg moze czuć lęk, bedzie to mieszanka lęku z ufnością, w koncu modli sie chodzi do koscioła wiec nie ma sie czego bać : P
Poza tym Bóg jest miłością zatem skoro każe zabić człowieka może to wywołać podejrzenie że byc moze to nie Bóg a diabeł. Zatem wierzący nie usłucha i nie zabije.

A ateista, któremu właśnie świat sie zawalił bo nagle okazało sie, że Bóg istnieje i oto stoi przed nim? W tym momencie ateiste ogarnia przerażenie, przypomina sobie te wszystkie momenty kiedy drwił z Boga, że nie chodził do kościoła : P i wyśmiewał szczerą wiarę tych, którzy za Bogiem podążali.
W tym momencie ateista uswiadamia sobie, ze skoro Bóg jest, bo stoi przed nim, to pewnie piekło równiez istnieje i zaczyna sie bać, że na nie zasłuzył i by uniknąć piekła i udobruchac Boga ateista zabiłby.

Do tego trzeba by przyjąć, że uznalibyśmy iż trafienie do piekła jest dla nas czymś gorszym niż wszystko inne, czymś najgorszym. A tak jak napisałam wcześniej, to że uznamy istnienie czegoś, nie znaczy wcale, że ocenimy to wszyscy w taki sam sposób. Ty robisz chyba założenie, że jest to wyłącznie kwestia wiary/niewiary. I że gdyby coś okazało się prawdą, wszyscy dokonalibyśmy takiego samego wyboru. A to błędne założenie.
Wierzący (uogólniam tu teraz mocno dla potrzeb dyskusji, oczywiście nie dotyczy wszystkich, i skupiam się tylko na wierzących w Jahwe) stawiają Boga na pierwszym miejscu i w pełni, bez względu na wszystko, chcą się mu podporządkować. Niewierzący oprócz tego, że w niego nie wierzą, są często również bardzo krytyczni względem tej(takiej) postaci. I nie wydaje mi się, że gdyby okazało się, że Jahwe istnieje naprawdę, ateiści (tu znowu uogólnienie) wybraliby go i życie z nim, czy zrobiliby wszystko co on każe. Dlatego nie zgadzam się z Twoją opinią.

...to be who I am

Pn maja 27, 2013 1:18
Wloczykij napisał(a):
dwa tomy na temat Boga, który nie istnieje :D
Ale wiara w Niego istnieje...

Pn maja 27, 2013 7:31

Panna_Funia napisał(a):
Do tego trzeba by przyjąć, że uznalibyśmy iż trafienie do piekła jest dla nas czymś gorszym niż wszystko inne, czymś najgorszym. A tak jak napisałam wcześniej, to że uznamy istnienie czegoś, nie znaczy wcale, że ocenimy to wszyscy w taki sam sposób. Ty robisz chyba założenie, że jest to wyłącznie kwestia wiary/niewiary. I że gdyby coś okazało się prawdą, wszyscy dokonalibyśmy takiego samego wyboru. A to błędne założenie.

Coraz częściej przekonuje się, że świat jest pełen masochistów, którzy już dziś planują i realizują dla siebie przyszłe piekło.
Czy to może świadczyć o tym, że nie każdy ma instynkt samozachowawczy?

Pn maja 27, 2013 11:41
Cóż, mozna sobie wyobraźić, że mając do wyboru wieczne przebywanie z czyms tak odrazajacym jak Jahwe, gdzie juz sam ten fakt, moze człowieka przyparwić o cierpienie; mozna zdecydowac sie, dokonując samodzielnego wyboru, zgodnie z własnym sumieniem i osadem moralnym na powiedzenie temu tworowi stanowczego nie, co oczywiście wiąże sie ze skazaniem na cierpienia w piekle, ale za to z godnoscią i w zgodzie z własnym sumieniem.

Oczywiście to jest gdybanie, bowiem oczywistościa jest, ze piekła nie ma, a jahwe to nie żaden bóg, tylko pustynny demon.

Panna_Funia napisał(a):
Wierzący (uogólniam tu teraz mocno dla potrzeb dyskusji, oczywiście nie dotyczy wszystkich, i skupiam się tylko na wierzących w Jahwe) stawiają Boga na pierwszym miejscu i w pełni, bez względu na wszystko, chcą się mu podporządkować. Niewierzący oprócz tego, że w niego nie wierzą, są często również bardzo krytyczni względem tej(takiej) postaci.

Akurat w przypadku Jahwe to jeszcze nie spotkałem nikogo, kto niebyłby wobec tej kreatury krytyczny.
Nawet wierzący - sama pamietasz ile to razy wmawiano, że w biblii nie jest napisane to co faktycznie jest w niej napisane tylko co zawarte jest w komentarzach biblijnych, to ich celem jest upudrowanie odrażajacej gęby tego stwora i przerobienie go na kochajacego ojczulka.

Pn maja 27, 2013 12:10
zbanowana na stałe

Cytuj:
Cóż, mozna sobie wyobraźić, że mając do wyboru wieczne przebywanie z czyms tak odrazajacym jak Jahwe, gdzie juz sam ten fakt, moze człowieka przyparwić o cierpienie; mozna zdecydowac sie, dokonując samodzielnego wyboru, zgodnie z własnym sumieniem i osadem moralnym na powiedzenie temu tworowi stanowczego nie, co oczywiście wiąże sie ze skazaniem na cierpienia w piekle, ale za to z godnoscią i w zgodzie z własnym sumieniem.

Oczywiście to jest gdybanie, bowiem oczywistościa jest, ze piekła nie ma, a jahwe to nie żaden bóg, tylko pustynny demon.

Otóż piekło jest i jest to tylko i wyłącznie taka jakby klatka, w której trzyma się byty, które nie wykazały się rozwojem w Miłości na ziemi i nie nadają się do egzystencji wśród bytów normalnych. Oczywiście trzyma się te byty w piekle pod restrykcjami. Nie jest to sielanka, zapewniam Cię.

Analogicznie np. seryjnych morderców trzyma się na ziemi w więzieniu dożywotnio, by nie zagrażali normalnym ludziom w egzystencji.

Pn maja 27, 2013 12:52

fuller napisał(a):
Akurat w przypadku Jahwe to jeszcze nie spotkałem nikogo, kto niebyłby wobec tej kreatury krytyczny.
Nawet wierzący - sama pamietasz ile to razy wmawiano, że w biblii nie jest napisane to co faktycznie jest w niej napisane tylko co zawarte jest w komentarzach biblijnych, to ich celem jest upudrowanie odrażajacej gęby tego stwora i przerobienie go na kochajacego ojczulka.

Widzę, ze fuller na swój użytek wymyślił sobie boga - potwora.
Dzięki temu może zrzucać na niego całe zło świata i dokonywać prywatnej "zemsty" za wszystkie swoje źle rozwiązane sprawy.

Jednakże wykrzywianie w swej wyobraźni rzeczywistości, nie zmienia jej.
A więc i tak przyjdzie się z nią spotkać.

Pn maja 27, 2013 12:53
Qwerty2011 napisał(a):
Widzę, ze fuller na swój użytek wymyślił sobie boga - potwora.
Dzięki temu może zrzucać na niego całe zło świata i dokonywać prywatnej "zemsty" za wszystkie swoje źle rozwiązane sprawy.

Gdybys spojrzał w kryształową kule bądz pasjansa postawił to być moze cos byś ujrzał a tak to głupoty piszesz : P

Jahwe to postać fikcyjna, a nawet jako taka powinna byc rozpatrywana w kategoriach demonicznych.
Traktowanie go jako Bóga, nie przystaje i jest poprostu niesmaczne.

frater napisał(a):
Otóż piekło jest

Otóż piekło to kolega ma w głowie. I ono co jakis czas wypływa i daje o sobie znać.
Zobaczymy jak długo tym razem wytrzymasz w udawaniu, że przebywasz w łasce uswiecajacej, zanim znów zaczniesz gadac od rzeczy, wrzeszczeć i tupac nogami sprawiając wrażenie opetanego.

U ciebie to wystepuje cyklicznie.

Pn maja 27, 2013 13:10
Wszyscy kiedyś sprawdzimy czy Jahwe jest wymysłem, a co poniektórzy osobiście przekonają się czym jest piekło.

Pn maja 27, 2013 15:06

Qwerty2011->
Cytuj:
Coraz częściej przekonuje się, że świat jest pełen masochistów, którzy już dziś planują i realizują dla siebie przyszłe piekło.
Czy to może świadczyć o tym, że nie każdy ma instynkt samozachowawczy?

Dość dosadnie, ale jakże trafnie ujął to Fuller. Przeciwstawienie się tyranowi i niezgoda na to by stać się narzędziem do zabijania w rękach okrutnika, to bardzo zdrowe podejście. Wiąże się to z określonymi konsekwencjami, ale nie zatracę w tym wszystkim siebie i nie pozwolę uczynić z siebie złej osoby, nie stanę się taka.
Poza tym piekło to ponoć wieczność bez Jahwe - toż to dla mnie prawdziwy raj (tak jak wy to rozumiecie) proszę Pana! Logicznym więc jest, że takie właśnie byłyby moje dążenia, a nie przeciwne. Byłyby! Gdyby! Ale piekło nie istnieje.

...to be who I am

Pn maja 27, 2013 15:07

Panna_Funia napisał(a):
Przeciwstawienie się tyranowi i niezgoda na to by stać się narzędziem do zabijania w rękach okrutnika, to bardzo zdrowe podejście.

Szatan to tyran i zabijający okrutnik.
Ale i tak go lubisz?

fuller napisał(a):
Jahwe to postać fikcyjna, a nawet jako taka powinna byc rozpatrywana w kategoriach demonicznych.
Traktowanie go jako Bóga, nie przystaje i jest poprostu niesmaczne.

Czyli Jahwe to nie Bóg i kiedyś zdaje się pisałeś, że Jezus też był demonem...
Jak czegoś/kogoś nie rozumiesz, to może to być tylko demon?

Pn maja 27, 2013 15:18

Qwerty2011 napisał(a):

Hmm, przypomnij mi proszę - która z dwóch omawianych osób od ręki zabiła niemal całą ludzkość i prawie wszystkie stworzenia lądowe przy okazji?

Przypomnij mi też jakiś wers z Biblii, w którym to Szatan a nie Jahwe namawia kogoś do mordu, potrafisz?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn maja 27, 2013 15:27

Qwerty2011->
Cytuj:

A tu już w odpowiedzi wyprzedził mnie JedenPost :) Nie będę Go powtarzać.

Cytuj:
Ale i tak go lubisz?

Przerabialiśmy już ten temat nie raz i nie dwa. Nic się u mnie w tej kwestii nie zmieniło :)

...to be who I am

Pn maja 27, 2013 15:32
Moderator

Panna_Funia napisał(a):
Qwerty2011->
Poza tym piekło to ponoć wieczność bez Jahwe - toż to dla mnie prawdziwy raj (tak jak wy to rozumiecie) proszę Pana!

Jeśli przyjmuje się definicję Boga- Jahwe to konsekwencją tego jest przyjmowanie, że:
- istnieje życie po śmierci
- szczęśliwość w życiu po śmierci (prawdziwy raj tak jak my to rozumiemy) jest tożsama z przebywaniem z Jahwe
- nawet przeciwnik Jahwe - Szatan przeżywa wieczny smutek (brak szczęścia)
- tym bardziej zwolennicy Szatana nie doznają raju (tak jak my to rozumiemy)

Proponuję więc, aby nie mówić o Jahwe, albo zacząć mówić logicznie.

Pn maja 27, 2013 16:35
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 170 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona