Dlaczego wszyscy dziękujecie Bogu?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dlaczego wszyscy dziękujecie Bogu?
Wzajemna nienawisc?
|
| Pn lis 25, 2013 19:49 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Lurker napisał(a): Ale naprawdę, niektórzy poeci nadużywają, to znaczy: środków poetyckich... Powiedzieć w XXI wieku, że człowiek stanowi czyjąś własność? Albo stoi za tym jakieś astronomiczne nieporozumienie i/lub niezrozumienie, albo coś okropnego. Ale nie "czyjąś", tylko Boga. To fundamentalna różnica.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn lis 25, 2013 20:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Lurker napisał(a): Ale MIXer postuluje, że człowiek jest Boga własnością (...) Ludzie święci, to tylko przenośnia!!! Nie chciałem powiedzieć, że "Bóg ma do człowieka prawa rzeczowe (czy jak się one dokładnie nazywają)". Należymy do Boga - znaczy to mniej więcej tyle, że Bóg się nami opiekuje i jest z nami związany w szczególny sposób, dlatego że wywodzimy się od Niego.
|
| Pn lis 25, 2013 22:10 |
|
|
|
 |
|
Lurker
|
Widzisz Johnny, coś narobił - MIXer nam otrzeźwiał i mówi do rzeczy. A tak dobrze mu szło. : )
Powiedzmy, że chwytam różnicę, nie do końca, ale chwytam. Trafiłem gdzieś-kiedyś na taką metaforę, daaawno temu...
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| Pn lis 25, 2013 22:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
MIXer napisał(a): Lurker napisał(a): Ale MIXer postuluje, że człowiek jest Boga własnością (...) Ludzie święci, to tylko przenośnia!!! Nie chciałem powiedzieć, że "Bóg ma do człowieka prawa rzeczowe (czy jak się one dokładnie nazywają)". Należymy do Boga - znaczy to mniej więcej tyle, że Bóg się nami opiekuje i jest z nami związany w szczególny sposób, dlatego że wywodzimy się od Niego. Otóż to...
|
| Wt lis 26, 2013 5:51 |
|
|
|
|
|