Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 14:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Odpowiedzialność Boga za ludzi 
Autor Wiadomość

Post Re: Odpowiedzialność Boga za ludzi
Simba napisał(a):
Nie mam żadnego własnego rozwiązania takich problemów ,bo jestem tylko człowiekiem a nie Bogiem więc pytanie nie jest do mnie.Oglądałem ten film bardzo dobry film.Szczęśliwego nowego roku wam wszystkim życze ,spełnienia wszystki marzeń bez wyjątku i dużo pieniędzy bo na pieniądzu w tej chwili świat się opiera.

Simba, idź do spowiedzi, wszystko będzie inaczej wyglądało

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr sty 01, 2014 17:33

Kael
dlaczego zakladasz, ze ateisci nie robia nic dla innych? Ze sa egoistami?
Mnie to nie rusza, juz Quas nazwal mnie masowym morderca.
Moze sobie zmienie nazwe na tredje-masowy morderca?

Ciekawe, jak katolikom latwo przychodzi osadzanie innych. Nic nie wiedza, ale z ziemia chca zrownac.

Śr sty 01, 2014 18:26
Cytuj:
Ciekawe, jak katolikom latwo przychodzi osadzanie innych. Nic nie wiedza, ale z ziemia chca zrownac.

tredje - przecież Ty nic innego nie robisz jak tylko jedynie osądzasz - Boga, cały Kościół jako zbiorowisko morderców, księży kapelanów, lekarzy współpracujących z kapelanami, kolejno każdego z userów pozwalającego sobie nie zgodzić się z Tobą.

Śr sty 01, 2014 18:36

Otóż to ,ja również już zostałem osądzony ,a nie jestem egoistą ani nawet cynikiem ,lubie czasami pomagać innym ludziom.

Śr sty 01, 2014 18:46

Simba a czemu osądzasz Boga?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr sty 01, 2014 18:48

Nie osądzam ,stawiam po prostu pytania i myśle ,że w niektórych kwestiach mam sporo racji.

Śr sty 01, 2014 18:52
Simba napisał(a):
Nie osądzam ,stawiam po prostu pytania i myśle ,że w niektórych kwestiach mam sporo racji.

Stawiasz odwieczne pytania "Dlaczego?" (mój wpis - wiersz flamandziego mnich P. Bosmansa)
viewtopic.php?f=37&t=1579

Śr sty 01, 2014 19:06
@tredje, dopoki nie zaczniesz czytac tekstu napisanego, a nie tego, ktory ty sobie wymyslasz, to dyskusja z toba jest bez sensu.

@Simba: Pan Bog dal ludziom ziemie, zeby "czynili ja sobie poddana". Postapil jak rodzic, ktory wypuszcza dzieci spod swoich skrzydel w szeroki swiat, zeby zyly tak, jak im sie podoba. Z nadzieja, ze madrze swoje zycie, talenty i to, co wyniosly z domu wykorzystaja. Jak nauczyciel, ktory przekazuje to co wie, zeby jego uczniowie mogli sobie sami w zyciu radzic.

A ty marudzisz, ze masz cos do zrobienia, zamiast podanego wszystkiego na talerzu.
Naprawde tak to sie niedojrzale dzieci zachowuja. Takie, ktorym bylo milo i cieplo u mamusi, wszystko podane na stol, wyprane, posprzatane a oni tylko przed komputerm mogli siedziec. A tu mamusia umarla, albo sie wkurzyla i wypchnela synka z domu, a synek teraz biadoli, ze swiat jest brzydki i ze mu sie nie podoba i ze on sie na swiat nie prosil i tym podobne bzdety.

Ale, ze juz nie musisz mamusi sluchac, ze nikt ci nie brzeczy nad glowa: posprzataj pokoj, wynies smieci, ucz sie, kiedy wreszcie komputer wylaczysz to zaden zysk? Bo ty bys wolal, zeby mamusia kolo ciebie latala, zyczenia synalkowi spelniala bez koniecznosci przypominania mamusi o jej obowiazkach i jeszcze zeby nie marudzila.

Dopoki nie zobaczysz, ze bycie doroslym i praca nie tylko dla przezycia, ale zeby cos w swiecie zmienic, daje frajde, to bedziesz tak biadolil i biadolil.

Prawdziwy mezczyzna (kobieta zreszta tez) lubi robic cos sensownego, cos powaznego, odpowiedzialnego, pozytecznego. Cos tworzyc, widziec efekty pracy. Sprobuj tez.

A stawianie pytan to nie "mienie racji". To wyrazanie watpliwosci. zasem slusznych, a czasem naiwnych.

Śr sty 01, 2014 19:17
Moderator

tredje napisał(a):
Ale przeciez Bog jest wszechogacy. Prosze sie nie czepiac, ze nie wierze - ocenia postac literacka/kulturowa. Wiec chyba mogl inacze to zorganizowac. Rozwiazan jest wiele, mozliwych do pomyslenia przez ludzi - wiec dla wszechmogacej istoty to pestka.
Jednym z rozwiazan jest pomysl Lema z "Wizji lokalnej" prowadzacy do powstania czlowieka (czlaka raczej) niesmiertelnego i nie czujacego bolu.

Nie mogłoby istnieć coś takiego jak "wolność bez wolności". Dlatego wolność polega na możliwości czynienia i doświadczania zła (nie tylko dobra).

Jednak trwa to tylko skończony czas, a potem jest wieczne dobro w niebie. Choć aby niebo nie stało się zniewoleniem, musi istnieć też możliwość odrzucenia dobra - i tym jest właśnie piekło.

Oczywiście mowa tu o koncepcjach pochodzących ze współczesnej nauki Kościoła, a nie z pism kierowanych bezpośrednio do pasterzy sprzed 3000 lat.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 01, 2014 19:32

Soul33 napisał(a):
Jednak trwa to tylko skończony czas, a potem jest wieczne dobro w niebie. Choć aby niebo nie stało się zniewoleniem, musi istnieć też możliwość odrzucenia dobra - i tym jest właśnie piekło.

Tak sobie myśłę, że wolał bym byc zniewolony niebem niż mieć możliwość piekła ;-)

Śr sty 01, 2014 19:35
Moderator

Dlaczego? Wybierasz się tam? :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Śr sty 01, 2014 19:37

Chciałbym się wybrać do Nieba

Śr sty 01, 2014 19:39

Soul33 napisał(a):
Jednak trwa to tylko skończony czas, a potem jest wieczne dobro w niebie.

Albo wieczne zło w Piekle.

Dlaczego zatem wolność wyboru jest dana tylko na określony czas?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sty 01, 2014 19:43

Dla mnie to i tak za długo. Ja bym wolał aby wystarczało być rok dobrym i iść do nieba

Śr sty 01, 2014 19:46

Soul
Cytuj:
Nie mogłoby istnieć coś takiego jak "wolność bez wolności". Dlatego wolność polega na możliwości czynienia i doświadczania zła (nie tylko dobra).

A co to ma do odczuwania bolu? Do cierpienia?
Pewnie, ze szczescia nie mozna oceniac na zasadzie gwozdzia w bucie (Lem Kobyszcze) ale mowimy tu o cierpieniu. A to mozna wyeliminowac, i juz jest to skutecznie robione.
Wiec nie zalewaj, ze wszechmocna istota nie potrafi.
kael
ja stawiam konkretne zarzuty - ze ksiadz uciekl z miejsca wypadku itd.
Tu sie mnie oskarza o mordowanie nienarodzonych ( quas) lub o egoizm, materializm, zycie tylko dla siebie kosztem innych. Mam zacytowac? A jakies ku temu podstawy?

Śr sty 01, 2014 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona