Piekło nie ma fundamentu w PŚ (wydz.)
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Piekło nie ma fundamentu w PŚ (wydz.)
medieval_man napisał(a): Whispernight napisał(a): medieval_man napisał(a): Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem dopiero teraz ten wątek. Faktycznie. Tak na prawdę w Biblii nie ma słowa "piekło". Więc jeśli treść Pisma została zmieniona, oznacza to, że w tym momencie ludzie wierzą i wyznają coś, co nie istnieje. Bujda. Treść Pisma nie została zmieniona tylko jedno pojęcie (gehenna) zostało w tłumaczeniach (dla dobra czytelniak z kręgu hellenistycznego) zastąpione przez inne (piekło). Jednak jego sens pozostaje taki sam. Nie zgadzam się z tobą. Gehenna to zdecydowanie nie Tartar, to dwa rózne pojęcia. Ba, nawet dzisiaj pojęcie piekła jest inne niż parę wieków temu. Bo chyba dzis nie czyjesz radości i satysfakcji na myśl o tym, ze niektórzy mają byc zywym ogniem ciągle na nowo przypiekani i nie wyobrazasz sobie napawanie się tym widokiem razem z Bogiem i wszystkimi swiętymi. Szkoda, ze nie mogę poświecić temu wątkowi tyle, na ile zasługuje 
|
Pn sty 13, 2014 23:46 |
|
|
|
 |
WIST
|
Whispernight napisał(a): Troszkę się rozpędziłeś drogi WIST ! Powiedziałem że: "NIE NEGUJĘ PISMA ŚWIĘTEGO", a jasno z tego wynika, że nie wyśmiewam przekonań religijnych... a jedynie fałsz i obłudę, w momencie, kiedy tekst i jego znaczenie zostają zmienione. Czy w przypadku tłumaczenia tak wielkiego i trudnego dzieła jakim są księgi biblijne, przy wielu opcjach niedomówień, konieczności interpretacji, można mówić o celowym fałoszowaniu i obludzie? Koziol napisał(a): Doskonale zrozumiałem co napisałeś. Teraz próbujesz wywinąć kota do góry nogami. Argument większościowy nie ma sensu jakkolwiek nie będziesz starał się go uzasadnić i w jakiejkolwiek większości nie będziesz starał się schować. Spróbuj choć raz zachowac twarz, nie iśc w zaparte i nie wyrazac się pogardliwie o 8 mln Kościele. Nie próbuj ustawiać frontu SJ - chrześcijanie, bo takiego frontu nie ma, nie ma wspólnej eschatologii chrześcijan. Proszę zatem udowodnić że nie ma sensu powoływanie się na autorytety, oraz na to w jakim kierunku owe autorytety się skłaniają. Ponadto proszę wskazać moją wypowiedz i udowodnić na jej podstawie że wyraziłem się o jakimś 8 milionowym Kościele. Prosze również wskazać o jaką grupę chodzi. Jak narazie atakujesz mój drogi Koźle. Bardzo nie po chrześcijańsku. W zapartę idziesz Ty kiedy nie umiesz przyznać się do błędu, a ten już Ci wcześniej wyraźnie wytknąłem. Nic nie udowadniasz, ale stale krzyczysz nie nie nie. To za mało, a teksty w stylu straciłeś twarz nie dodadzą Ci blasku. Kto traci twarz, to niech inni ocenią po tym co napisaliśmy  Koziol napisał(a): Mozesz uznac za nierozsądne. Dla mnie nierozsądne jest dogmatyzowanie pod kara wykluczenia coraz to nowych wierzeń. Nie kieruję się tym, co uznaje za rozsądne WIST, czy KK. Ty też masz dziwną, częstą protestantów mianierę, narzucania katolikom znaczenia ich własnych pojęć. To tak jakbym ja Tobie wmawiał jakie jest pochodzenie Twojego nicku, wbrew temu co sam twierdzisz. Czemu chcesz należeć do tej grupy? Czy nie jest to elementarna logika, że to autor sformułowania zna jego definicje, a nie osoba postronna z zewnątrz? medieval_man Bardzo się ciesze i dziękuje za wsparcie. Nam wszystkim, a przede wszystkim Kozłowi, wyjdzie na dobre, wyjaśnienie tej kwestii.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt sty 14, 2014 0:02 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): Mozesz uznac za nierozsądne. Dla mnie nierozsądne jest dogmatyzowanie pod kara wykluczenia coraz to nowych wierzeń. Nie kieruję się tym, co uznaje za rozsądne WIST, czy KK. Kozioł, można być metodystą wierząc w cokolwiek? Cytuj: Nie próbuj ustawiać frontu SJ - chrześcijanie, bo takiego frontu nie ma, nie ma wspólnej eschatologii chrześcijan. Sami ŚJ uważają, że jest. Eschatologia ŚJ jest natomiast bardzo oryginalna i nie wiem, czy ma jakieś paralele w świecie chrześcijańskim (jeśli już, to raczej mało znaczące).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sty 14, 2014 9:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Bujda.Treść Pisma nie została zmieniona tylko jedno pojęcie (gehenna) zostało w tłumaczeniach (dla dobra czytelnika z kręgu hellenistycznego) zastąpione przez inne (piekło). Jednak jego sens pozostaje taki sam. Tylko jedno pojęcie... !? Zarzucanie braku wiedzy, i wysyłanie do przedszkola przychodzi Ci bardzo łatwo. Natomiast takich zmienionych pojęć, jest multum !, o czym widocznie nie masz pojęcia... ze względu na wyrywkową wiedzę w temacie, lub celowe okłamywanie ! Proszę tylko wybacz mi wycieczki personalne, ale skoro macie w zwyczaju podobne "zabiegi"... również z tego skorzystam, aby było po równo  Poniżej zamieszczam link, abyś mógł zobaczyć, jak wygląda ogólny zarys przekładu Pisma, w którym krytyka nie dotyczyła tylko błędów merytorycznych, formalnych i językowych, ale przede wszystkim kompetencji zespołu ! http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Tys ... spo.C5.82uA z tego jasno wynika, że to co mówisz jest NIEPRAWDĄ ! Skoro uważasz, że sens pojęcia "Gehenna" i "Tartar" (piekło), pozostaje taki sam, to widać nie ma dla Ciebie również różnicy w pojęciach "kary śmierci", w odniesieniu do bestialskiego mordowania ludzi, w "nieludzkich torturach" przez inkwizycję... Taka jest różnica, że Pismo Święte w oryginale, nie przedstawia Boga jako nieludzkiego sadysty ! medieval_man napisał(a): Różnice to mamy największe pomiędzy Ewangelią wg. św. Jana a trzema pozostałymi. Ewangelie raczej się uzupełniają niż sobie przeczą. Czyli nie potrafisz wyjaśnić pojęcia piekła w świetle tej przypowieści. Nie przyjacielu, to Ty nie rozumiesz. Wszyscy bohaterowie owych przypowieści to postacie fikcyjne, których jedynym celem jest zobrazowanie pewnych ważnych myśli, które Chrystus chciał przedstawić w najłatwiejszy do zrozumienia sposób. Podobnie rzecz się ma z przypowieścią o bogaczu i Łazarzu. Jest to obrazowa fikcja, a celem tej fikcji jest wyjaśnienie stosunku faryzeuszy do Jego nauk. Jezus wykazał do jakiego stopnia ludzie uparcie tkwiący w "grzechu" nie będą zwracali uwagi na żadne ostrzeżenia i nawet Jego powstanie z martwych nie będzie w stanie zmienić ich postawy. Zobacz proszę. 31 Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą".Powyższy werset jest tematem owej przypowieści. Nie łazarz czy bogacz ale myśl wyrażona w tym wersecie jest jej esencją. Niemniej nawet sama przypowieść, analizowana przez wielu nie jest zrozumiana właściwie i poniekąd sugeruje istnienie piekła oraz wiecznych mąk w piekle. Wielu twierdzi, że posłużenie się tą przypowieścią świadczy właśnie o tym, że Jezus sam wierzył w ogniste piekło. Nie wierzył ! Takie kwiatki wychodzą z tłumaczenia starożytnych pism... o tym cały czas mówię.
|
Wt sty 14, 2014 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skąd wiesz w co wierzył i w co nie wierzył Chrystus?
|
Wt sty 14, 2014 14:37 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Whispernight napisał(a): Poniżej zamieszczam link, abyś mógł zobaczyć, jak wygląda ogólny zarys przekładu Pisma, w którym krytyka nie dotyczyła tylko błędów merytorycznych, formalnych i językowych, ale przede wszystkim kompetencji zespołu ! http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Tys ... spo.C5.82uA z tego jasno wynika, że to co mówisz jest NIEPRAWDĄ ! Skoro już się zgodziliśmy na personalne przytyki, to.. straszne głupoty gadasz  Obydwa najpopularniejsze protestanckie tłumaczenia Biblii na polski (Biblia Gdańska, Biblia Warszawska) mają "piekło" (bądź "piekielny ogień") zamiast "Gehenny". To samo tyczy się np. anglikańskiego King James Version.. i ponawiam pytanie: zdajesz sobie sprawę z tego, że Biblia Tysiąclecia nie jest jedynym katolickim przekładem polskim? A np. w ostatnim jak dotąd przekładzie katolickim Edycji Św. Pawła nie ma ani "piekła" ani "Gehenny", tylko "potępienie". Cytuj: Taka jest różnica, że Pismo Święte w oryginale, nie przedstawia Boga jako nieludzkiego sadysty ! A jaka jest różnica? Wrzucenie do piekła to sadyzm, a wrzucenie do ognia (albo dołu na odpadki i nieczystości) to już nie sadyzm? Znaczy: wierzył w to, że potępieni będą wrzucani do takiej jednej doliny o nazwie Gehenna? Zmieszczą się tam wszyscy na pewno? 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt sty 14, 2014 14:57 |
|
 |
Magdalena_i
|
Ktoś wyżej pisał , jak do tego piekła ma się Boża Sprawiedliwość. Przecież oceniane i kreowanie piekła i sprawiedliwości przez nasze ludzkie spojrzenie nie ma najmniejszego sensu? Czy ktoś z nas jest w stanie pojąć Bożą Sprawiedliwość?
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
Wt sty 14, 2014 15:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Skąd wiesz w co wierzył i w co nie wierzył Chrystus ? Bo sam jasno się wyraził, po co przyszedł na świat ! Co potwierdza KRK, oraz inne odłamy Chrześcijaństwa... Ale wyznawaj sobie piekło, Szatana jako wcielone zło i inne brednie, które są wypaczonym obrazem niepoprawnej interpretacji Biblii ! Twoja chęć, prawo i wola. Johnny99 napisał(a): Skoro już się zgodziliśmy na personalne przytyki, to.. straszne głupoty gadasz  Nikt się na nic podobnego nie zgadzał ! A jeśli tak to odebrałeś, to albo masz problemy z czytaniem słowa pisanego, albo co bardziej prawdopodobne, poprzez własne uprzedzenie do mojej osoby, ze względy na rozbieżność naszych poglądów, odstąpiłeś od merytorycznej strony rozmowy, na rzecz złośliwości i przepychanek. Więc zapytam: potrafisz się wznieść ponad to ? Johnny99 napisał(a): Obydwa najpopularniejsze protestanckie tłumaczenia Biblii na polski (Biblia Gdańska, Biblia Warszawska) mają "piekło" (bądź "piekielny ogień") zamiast "Gehenny". To samo tyczy się np. anglikańskiego King James Version.. i ponawiam pytanie: zdajesz sobie sprawę z tego, że Biblia Tysiąclecia nie jest jedynym katolickim przekładem polskim? A np. w ostatnim jak dotąd przekładzie katolickim Edycji Św. Pawła nie ma ani "piekła" ani "Gehenny", tylko "potępienie". Tak mam o tym pojecie... że za 50 lat, będziecie mieli kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt odmian Biblii, a każda będzie się miała nijak do oryginału. Johnny99 napisał(a): A jaka jest różnica ? Wrzucenie do piekła to sadyzm, a wrzucenie do ognia (albo dołu na odpadki i nieczystości) to już nie sadyzm? Biblia przede wszystkim mówi Ci, że Bóg dał ci wolność, i sam zdecydujesz, czy będziesz chciał z nim żyć i u jego boku (w raju) istnieć przez wieczność... czy wybierzesz śmierć na wieki ( czytaj to jak chcesz) czyli Nie wybierzesz Boga ! Piekło zaprzecza wszystkiemu ! Miłosierdziu Bożemu, sprawiedliwości, samemu Jezusowi Chrystusowi i jego ofierze, oraz przede wszystkim wolności, którą dał Ci Bóg ! Nikt nie będzie umierał w męczarniach bez końca w piekle... to jest Boska komedia... przyjacielu.
|
Wt sty 14, 2014 17:22 |
|
 |
BorsukTatarski
|
Whispernight napisał(a): Nie przyjacielu, to Ty nie rozumiesz. Wszyscy bohaterowie owych przypowieści to postacie fikcyjne, których jedynym celem jest zobrazowanie pewnych ważnych myśli, które Chrystus chciał przedstawić w najłatwiejszy do zrozumienia sposób. Podobnie rzecz się ma z przypowieścią o bogaczu i Łazarzu. Jest to obrazowa fikcja, a celem tej fikcji jest wyjaśnienie stosunku faryzeuszy do Jego nauk. Jezus wykazał do jakiego stopnia ludzie uparcie tkwiący w "grzechu" nie będą zwracali uwagi na żadne ostrzeżenia i nawet Jego powstanie z martwych nie będzie w stanie zmienić ich postawy. Zobacz proszę.
31 Odpowiedział mu: "Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą".
Zatem wg ciebie tu mamy do czynienia z ludźmi, którzy nie zmienili swojej postawy za życia? Tak? To zatem gdzie oni się znajdą po śmierci lub po końcu świata?
|
Wt sty 14, 2014 17:36 |
|
 |
Andy72
|
Whispernight napisał(a): Piekło zaprzecza wszystkiemu ! Miłosierdziu Bożemu, sprawiedliwości, samemu Jezusowi Chrystusowi i jego ofierze, oraz przede wszystkim wolności, którą dał Ci Bóg ! Nikt nie będzie umierał w męczarniach bez końca w piekle... to jest Boska komedia... przyjacielu. Tez bym wolał aby piekła nie było, ale Jezus wyraźnie o nim mówił.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight - może idź z tymi rewelacjami to Watykanu i ich oświeć. Tylu ludzi w ciągu wieków żyje w zakłamaniu. Zrób dobrą robote i odbuduj wiare!
A jak ci się nie uda to zgłoś się do Dan Brown. On na pewno nie przepuści takiego scenariusza.
Tak czy siak możesz zapisac się w historii.
|
Wt sty 14, 2014 17:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Skąd wiesz w co wierzył i w co nie wierzył Chrystus ? Bo sam jasno się wyraził, po co przyszedł na świat ! Tylko co ma piernik do wiatraka? Ja cię pytam o to, skąd wiesz, że Chrystus nie wierzył w piekło.
|
Wt sty 14, 2014 18:20 |
|
 |
Andy72
|
Można twierdzić, że zapewne z tym piekłem to żartował  ale nie można mówić że nie mówił o piekle
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt sty 14, 2014 18:22 |
|
 |
majanovak
|
Andy72 napisał(a): Można twierdzić, że zapewne z tym piekłem to żartował  ale nie można mówić że nie mówił o piekle No chyba tez nie mozna mowic, ze Pan Jezus zartowal mowiac o piekle. "A jeśli cię gorszy ręka twoja, odetnij ją; lepiej jest dla ciebie wejść kaleką do żywota, niż mieć dwoje rąk, a pójść do piekła, w ogień nieugaszony, (44) gdzie robak ich nie umiera, a ogień nie gaśnie. " " Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom" "i wrzucą ich do pieca ognistego; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów." Mi to na zarty nie wyglada..
|
Wt sty 14, 2014 19:06 |
|
 |
Andy72
|
Tu znowu ja żartowałem  Ogólnie Jezusowi nie było do śmiechu. Przypomina mi się jeden zwolennik Hitlera, który uważał że lepiej pojmuje Ewangelię niż chrześcijanie. Nie chciał przyjąć do wiadomości że Jezus kazał miłować nieprzyjaciół, twierdząc że to były żarty ;-0
|
Wt sty 14, 2014 19:10 |
|
|
|