Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Szatan - dlaczego zły 
Autor Wiadomość
Post Re: Szatan - dlaczego zły
Whispernight napisał(a):
zefciu napisał(a):
Szatan nie jest złem.

Fajnie. Nie zapomnij tylko podzielić się swoim odkryciem, w najbliższej parafii. :D
Wygląda na to, że dla Ciebie rzeczywiście jest to odkrycie, bo najwyraźniej o tym nie wiedziałeś.

N sty 26, 2014 3:21

Whispernight napisał(a):
zefciu napisał(a):
"Albo uzasadnij, czemu wiara "z definicji" nie podlega logice albo..."

Przyjacielu, wiara to nic innego, jak uznawanie za "prawdziwe" nieuzasadnionego twierdzenia. Jest uzasadnieniem nieuzasadnionego. Jednoczesne uzasadnienie, i jego brak nie determinuje prawdziwości lub fałszywości "treści" wiary. Wiara NIE PODLEGA LOGICE !

Po pierwsze wiara na swoje uzasadnienie. Wierzę, bo:
- wierzyli moi rodzice
- wierzą ludzie, którzy są dla mnie autorytetem
- widzę działanie Boga w moim własnym życiu
- nadaje to sens życiu mojemu, całej ludzkości i w końcu całemu światu
A Biblia to wszystko potwierdza, rozwija itp...

Po drugie, to że logika stosuje się do wiary to można o tym wyczytać w Jk 2, 14.26 (wiara bez uczynków martwa jest)

Whispernight napisał(a):
BorsukTatarski napisał(a):
"Nie dlatego wierzymy w Chrystusa, że mówi nam o Nim Pismo Święte, ale dlatego Biblia jest dla nas Pismem Świętym, że wynika to z naszej wiary w Chrystusa, Syna Bożego.".

Nieprawda. Podstawą wiary (Chrześcijańskiej) jest Biblia !
Czytasz i uznajesz za prawdę, bądź nie... tak to wygląda w rzeczywistości.
Gdyby pozostawić samą drugą część powyższego tekstu, byłaby jasna i zrozumiała. Ale kiedy czytasz całość, czyli łącznie z pierwszym zdaniem powyższego tekstu to wychodzi zwykły pseudofilozoficzny bełkot. Przykro mi, że tak to ująłem, ale sam tego chciałeś.

A Abraham? Co on czytał, że uwierzył?
Jak sobie radzili apostołowie i pierwsi chrześcijanie? Nie mieli przecież Nowego Testamentu.
A co z ludzi, którzy są analfabetami? Skąd oni mają wiarę?
No i podstawowe pytanie: skąd wiadomo, że Pismo Święte jest Pismem Świętym?
Czy czytałeś ten krótki tekst http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD/pytania_nieobojetne/skad_wiadomo.html
Ja znam teologię raczej dość marnie, ale jeżeli tak twierdzi uznany autorytet, to proszę podaj jakieś konkretne argumenty.

N sty 26, 2014 10:14

Whispernight napisał(a):

Chyba odwrotnie?

NT zostal spisany przez wierzących przecież.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N sty 26, 2014 10:28
Whispernight napisał(a):
Przyjacielu, wiara to nic innego, jak uznawanie za "prawdziwe" nieuzasadnionego twierdzenia.
Dlaczego? Jeśli wierzę iż żona dochowa mi wierności, to jest to nieuzasadnione?
Cytuj:
Wiara NIE PODLEGA LOGICE !
Nawet jeśli pogrubisz te wersaliki i zwiększysz czcionkę, to nie stanie się to prawdą. Krzyk nie zastąpi uzasadnienia.
Cytuj:
zefciu napisał(a):
Szatan nie jest złem.

Fajnie. Nie zapomnij tylko podzielić się swoim odkryciem, w najbliższej parafii. :D
Jakim znowu odkryciem? Szatan to osoba. Zło to pojęcie moralne. Więc niemożliwe, żeby szatan był złem. Tak jak nitrogliceryna nie jest eksplozją.
Cytuj:
I znowu - wykrzyknik ma zastąpić uzasadnienie. Jeśli podstawą wiary chrześcijańskiej jest Biblia, to Apostołowie nie byli chrześcijanami.
Cytuj:
NIE MA NIC NA TEMAT NIEPOSŁUSZEŃSTWA, BUNTU I UPADKU "WĘŻOWATYCH" !
I znowu - zamiast się drzeć przeczytaj np. Objawienie Św. Jana.

N sty 26, 2014 11:27
Moderator

Whispernight napisał(a):

medieval_man napisał(a):
Skąd przypuszczenie, że przyjmowanie Szatana na audiencji ma miejsce w czasie, a nie w wieczności? A więc jeszcze przed decyzją upadłych "wężowatych" o nieposłuszeństwie ?

Bo podstawą wiary Chrześcijańskiej jest Biblia.

Czym to udowodnisz?
Czy sądzisz, że gdyby jednego dnia zniknęły ze świata wszystkie egzemplarze Biblii, zniknęłaby również wiara?
Whispernight napisał(a):

A w Biblii NIE MA NIC NA TEMAT NIEPOSŁUSZEŃSTWA, BUNTU I UPADKU "WĘŻOWATYCH" !

W Biblii jest wiele tekstów o grzechu aniołów i ich upadku. A każdy grzech to nieposłuszenstwo.
Iz 14
Ez 28
Ap 12
2P 2

N sty 26, 2014 17:53
Zobacz profil WWW
zefciu napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Przyjacielu, wiara to nic innego, jak uznawanie za "prawdziwe" nieuzasadnionego twierdzenia.
Dlaczego? Jeśli wierzę iż żona dochowa mi wierności, to jest to nieuzasadnione ?

Wybacz mi przyjacielu, ale odnoszę wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie słowo "prawdziwe", wziąłem je w cudzysłów i pogrubiłem... ale i to nic nie dało.

Powiem inaczej. W definicji słowo "prawda" określa cechy wypowiadanych zdań, które są zgodne z rzeczywistością. Więc jeśli uznajesz za prawdę coś, czego nie możesz udowodnić empirycznie, a jak wiadomo istnienia Boga nie można udowodnić, staje się to nie logiczne.

Możesz w Boga wierzyć, i możesz powiedzieć o nim drugiej osobie, i jeśli ta zechce, również może wierzyć. Ale jeśli mówisz drugiej osobie, że Bóg jest prawdą, to po prostu okłamujesz tę drugą osobę... jesteś kłamcą ! Bo równie dobrze On może istnieć, co nie istnieć.

Przykład z żoną jest bardzo dobrym przykładem. Ale wiara w dochowanie wierności, nie oznacza, że tak właśnie się stanie. Niestety wielu ludzi się o tym boleśnie przekonało.

zefciu napisał(a):
to Apostołowie nie byli chrześcijanami.

Oczywiście, że byli... ale gdyby nie Biblia, Ty nim byś nie był.
"Biblią" apostołów był Jezus Chrystus. Oni byli naocznymi "świadkami". Twoim zaś świadectwem jest Biblia.

zefciu napisał(a):
przeczytaj np. Objawienie Św. Jana.

Ta księga biblijna jest jedną z najtrudniejszych do zrozumienia. I sam powinieneś wiedzieć ile ma interpretacji. Ta księga nie jest żadnym dowodem, i nawet wiedział o tym Św Jan Chryzostom, który sprzeciwił się aby włączono tę księgę do kanonu Biblijnego... z resztą nie on jeden.
Właśnie ze względu na jej wieloznaczność.

medieval_man napisał(a):
Czy sądzisz, że gdyby jednego dnia zniknęły ze świata wszystkie egzemplarze Biblii, zniknęłaby również wiara ?

Do takiego "cudu" nigdy nie dojdzie, no chyba że zadbają o to muzułmanie.
A tan zupełnie na serio, to owa wiara i tak zanika... może nie jutro, czy za 50 lat, ale w świecie nauki i technologii nie ma miejsca dla Boga.
Słyszałeś takie powiedzenie że: Bogowie umierają, kiedy ludzie przestają w nich wierzyć ?

z woli wyjaśnienia... nie jestem wrogiem ani Boga, ani wiary w jego samego. Ale tak jak Wy odrzucacie inne wyznania, tak ja odrzuciłem Katolicyzm, który był z resztą moim własnym wyznaniem. Ale to nie oznacza, że jestem wrogiem KRK.

Pn sty 27, 2014 0:29
Cytuj:
Ale jeśli mówisz drugiej osobie, że Bóg jest prawdą, to po prostu okłamujesz tę drugą osobę... jesteś kłamcą !

Jezus powiedział - Ja jestem Drogą, Prawdą i Życiem.

Pn sty 27, 2014 4:14
Whispernight napisał(a):
Wybacz mi przyjacielu, ale odnoszę wrażenie, że nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie słowo "prawdziwe", wziąłem je w cudzysłów i pogrubiłem... ale i to nic nie dało.
No bo ja jestem prosty człowiek i prosto rozumuję. Dla mnie albo coś jest prawdziwe, albo jest fałszywe. A "prawdziwe" to nic nie znaczy.
Cytuj:
Powiem inaczej. W definicji słowo "prawda" określa cechy wypowiadanych zdań, które są zgodne z rzeczywistością. Więc jeśli uznajesz za prawdę coś, czego nie możesz udowodnić empirycznie, a jak wiadomo istnienia Boga nie można udowodnić, staje się to nie logiczne.

Ok - taki eksperyment myślowy. Wrzucasz do wiadra 100 kostek sześciennych. Wywracasz wiadro do góry nogami. Nie podnosząc go mówisz "wypadła przynajmniej jedna szóstka". Czy Twój sąd jest nielogiczny? Czy postawienie pieniędzy na to, że powyższe zdanie jest prawdziwe jest nielogiczne? Bo przecież nie masz jednoznacznego dowodu na to, że wypadła przynajmniej jedna szóstka.

Logika nie zajmuje się zresztą badaniem rzeczywistości, tylko formalnymi opisami. Czytając książkę fantastyczną możesz stwierdzić, że coś jest logiczne lub nielogiczne.

Cytuj:
Możesz w Boga wierzyć, i możesz powiedzieć o nim drugiej osobie, i jeśli ta zechce, również może wierzyć. Ale jeśli mówisz drugiej osobie, że Bóg jest prawdą, to po prostu okłamujesz tę drugą osobę... jesteś kłamcą ! Bo równie dobrze On może istnieć, co nie istnieć.
Kłamałbym, gdybym nie wierzył. Jeśli ktoś Ci powie "dzisiaj poszedłem do kina", a Ty mu uwierzysz i powtórzysz innej osobie "ten i ten poszedł dziś do kina", to kłamiesz? Mówisz to, co uważasz za prawdę zgodnie z Twoim najlepszym rozeznaniem, które jest oparte na wierze, że tamta osoba mówiła prawdę. Nie masz jednoznacznego dowodu, co nie oznacza, że kłamiesz.
Cytuj:
Oczywiście, że byli... ale gdyby nie Biblia, Ty nim byś nie był. "Biblią" apostołów był Jezus Chrystus. Oni byli naocznymi "świadkami". Twoim zaś świadectwem jest Biblia.
Gdyby (co teoretycznie możliwe) chrześcijanie postanowili pozostać wyłącznie przy Tradycji ustniej to co? Przecież oprócz Apostołów było w I wieku też wielu nienaocznych świadków, którzy korzystali wyłącznie z Tradycji ustnej.
Cytuj:
A tan zupełnie na serio, to owa wiara i tak zanika... może nie jutro, czy za 50 lat, ale w świecie nauki i technologii nie ma miejsca dla Boga.
Przynajmniej od XVIII wieku tak marudzicie i marudzicie, że już już zaraz zaniknie. I jakoś nie zanika. Nudne to.

Pn sty 27, 2014 9:05
equuleuss napisał(a):

Twoja wola, i prawo w to wierzyć eguuleuss. Jednak Chrystus nie jest jedyną istniejącą drogą, i nie jest jedyną "prawdą"... no i żyć można bez jego udziału... jak widać (również w przyszłym świecie, jeśli takowy istnieje). Tych "prawd" jest tak wiele, jak wiele istnieje wyznań przyjacielu.
Dla człowieka myślącego i świadomego, oznacza to jedyną PRAWDĘ, a jest nią to, że pojęcie "Bóg", jest dla człowieka absolutnie transcendentne.
I nie oznacza to, że ów podmiot nie istnieje, ale że masz prawo założyć, iż wszystkie... "WSZYSTKIE" koncepcje Boga jakie są nam znane są fałszywe. Nic o "Bogu" nie wiemy.
A to oznacza, że nie będę czcił żadnego Boga, bo nie wiem, czy właśnie ten jest prawdą.

Sam widzisz przyjacielu, Muzułmanie zarzucają Wam fałszerstwo i bałwochwalstwo. Wy uznajecie Proroka Muzułmanów, jako zło wcielone (oczywiście nie oficjalnie, może nie wszyscy...)
Ten "diabeł" Luter, co wprowadził reformy ostro namieszał. Prawosławie również nie uznaje przewodnictwa stolicy Piotrowej... A wszystko co Was łączy, to ten sam Bóg, i ta sama nienawiść ! I to wszystko w obrębie jednego Boga, a innych wyznań jest bezliku.

I nie jest "prawdą"*, że to człowiek jest potępiony, który tępi i zabija swoich przeciwników religijnych, ale "prawdą" jest to, że to przez Boga i dla Boga dopuścił się tych zbrodniczych czynów.

*Prawda – cecha wypowiadanych zdań określająca ich zgodność z rzeczywistością

Pn sty 27, 2014 10:10
Whispernight napisał(a):
equuleuss napisał(a):

Twoja wola, i prawo w to wierzyć eguuleuss. Jednak Chrystus nie jest jedyną istniejącą drogą, i nie jest jedyną "prawdą"... no i żyć można bez jego udziału... jak widać (również w przyszłym świecie, jeśli takowy istnieje).

Ale jesli on jest jedyną istniejącą drogą to nie będziesz mógł istnieć w przyszłym świecie bez niego. Bo to będzie jego Królestwo.

Tych "prawd" jest tak wiele, jak wiele istnieje wyznań przyjacielu.
Dla człowieka myślącego i świadomego, oznacza to jedyną PRAWDĘ, a jest nią to, że pojęcie "Bóg", jest dla człowieka absolutnie transcendentne.

Bóg jest Absolutem. To fakt że tych ''prawd'' może być wiele ale istnieje prawda ponadczasowa, prawda uniwersalna i ponad wszystkim. Prawda jako jedyna, ukazująca teraźniejszą i przyszłą rzeczywistość. Myślący człowiek jest w stanie dotrzeć do tej prawdy i rozeznać gdzie ona jest zawarta. Pojęcie Boga w chrześcijaństwie jest najbliższe człowiekowi.

I nie oznacza to, że ów podmiot nie istnieje, ale że masz prawo założyć, iż wszystkie... "WSZYSTKIE" koncepcje Boga jakie są nam znane są fałszywe. Nic o "Bogu" nie wiemy.
A to oznacza, że nie będę czcił żadnego Boga, bo nie wiem, czy właśnie ten jest prawdą.

Nie jest prawdą że wszystkie koncepcje Boga są fałszywe. I nie jest prawdą że nic o nim nie wiemy. On sam może powiedzieć o sobie i objawić się głęboko w sercu człowieka.

Sam widzisz przyjacielu, Muzułmanie zarzucają Wam fałszerstwo i bałwochwalstwo. Wy uznajecie Proroka Muzułmanów, jako zło wcielone (oczywiście nie oficjalnie, może nie wszyscy...)
Ten "diabeł" Luter, co wprowadził reformy ostro namieszał. Prawosławie również nie uznaje przewodnictwa stolicy Piotrowej... A wszystko co Was łączy, to ten sam Bóg, i ta sama nienawiść ! I to wszystko w obrębie jednego Boga, a innych wyznań jest bezliku.

Jednak tylko w chrześcijaństwie jest to przykazanie - miłuj swoich nieprzyjaciół. To że powstają odłamy i shizmy, to jest zasługą człowieka. Muzułmanie i inni mogą wyznawać swój własny obraz Boga, ale jest to obraz wykrzywiony, nie przestawiający go w prawdziwym świetle. Nie sądzę że krwawy fanatyzm jest czymś co może podobać się Bogu, on zostawił nam jasne przesłanie.

I nie jest "prawdą"*, że to człowiek jest potępiony, który tępi i zabija swoich przeciwników religijnych, ale "prawdą" jest to, że to przez Boga i dla Boga dopuścił się tych zbrodniczych czynów.

Nie, nie przez Boga, tylko przez swój własny fanatyzm i zaślepienie, taki człowiek ma skrzywiony obraz Boga w sercu. Bóg zostawił nam swoje najważniejsze przykazanie - przykazanie miłości, kto stara się to wypełnić w swoim życiu, ten jest blisko Boga prawdziwego.

*Prawda – cecha wypowiadanych zdań określająca ich zgodność z rzeczywistością

Tishner powiedział

Cytuj:
Są trzy prawdy: świento prawda, tys prawda i (censored) prawda
;) Wiedziałem że Tishner zostanie ocenzurowany więc może w taki sposób, brakujące słowo to - g.....no prawda, to tak trochę humorystycznie... ;-)

Ale też powiedział takie oto słowa

Cytuj:
Za ateizmem przemawia wiele argumentów. Więcej niż za religią. W gruncie rzeczy to logiczne, żeby być ateistą. Tak jak logiczne i rozumne jest to, żeby się nie zakochać… A przecież ludzie nie są w tym przypadku logiczni. Na szczęście.

Pn sty 27, 2014 17:30

Whispernight napisał(a):
equuleuss napisał(a):

Twoja wola, i prawo w to wierzyć eguuleuss. Jednak Chrystus nie jest jedyną istniejącą drogą, i nie jest jedyną "prawdą"... no i żyć można bez jego udziału... jak widać (również w przyszłym świecie, jeśli takowy istnieje).

Skąd masz takie ważne informacje? Mógłbyś się podzielić? A że uważam się za rozumnego człowieka, to proszę o racjonalną wypowiedź.

Pn sty 27, 2014 19:25

Whispernight napisał(a):
Myślę, że Buddysta stoi pierwszy w kolejce do zbawienia, na dużo, dużo przed Katolikami... mimo że w samego Boga nie wierzy ;) Przezabawne twierdzenie, co nie ?

Owszem, tym bardziej, że ów buddysta pierwszy by temu stanowczo zaprzeczył.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sty 27, 2014 19:49
equuleuss napisał(a):
Nie jest prawdą że wszystkie koncepcje Boga są fałszywe.

Ale możesz tak założyć, bo skoro istnieje wiele różniących się od siebie, nie masz pewności, czy wyznajesz tę "prawdziwą" koncepcję... a jedynie wyznajesz tę, która najbardziej odpowiada Tobie. Lub też tą, którą Ci wpojono do głowy... od dzieciństwa.

equuleuss napisał(a):
Muzułmanie i inni mogą wyznawać swój własny obraz Boga, ale jest to obraz wykrzywiony, nie przestawiający go w prawdziwym świetle. Nie sądzę że krwawy fanatyzm jest czymś co może podobać się Bogu, on zostawił nam jasne przesłanie.

Ależ wybacz... zapomniałem, że to Twoja religia jest tą jedyną i prawdziwą, a "ta inna" jest wykrzywiona.
Wybacz mi przyjacielu, ale Twój tok myślenia sprawia, że prędzej Ciebie mógłbym posądzić o fanatyzm.

equuleuss napisał(a):
Pojęcie Boga w chrześcijaństwie jest najbliższe człowiekowi.

No proszę... jakoś mało przekonywująco to "zabrzmiało". Jest najbliższe, a nie jedyne i prawdzie ?
To w końcu jest prawdzie, czy najbliższe prawdzie ?

Śr sty 29, 2014 21:04
Whispernight napisał(a):
equuleuss napisał(a):
Pojęcie Boga w chrześcijaństwie jest najbliższe człowiekowi.

No proszę... jakoś mało przekonywująco to "zabrzmiało". Jest najbliższe, a nie jedyne i prawdzie ?
To w końcu jest prawdzie, czy najbliższe prawdzie ?
Pojęcie Boga w Objawieniu jest najpełniejsze. Co nie oznacza, że pełne. Jednak my chrześcijanie wierzymy, że w Chrystusie Bóg objawił ludziom to wszystko, co chciał, by o Nim wiedzieli. I że to co ludziom objawiono do tamtej pory, lub co do tamtej pory o Bogu wywnioskowali filozofowie było tym, co prowadziło ludzkość do pełni objawienia. I możesz jak chcesz nazywać mnie fanatykiem, ale cóż to wniesie do dyskusji. Dla chrześcijan Chrystus jest centrum rzeczywistości. Gdyby nie był, nie byliby chrześcijanami.

Cz sty 30, 2014 8:18

zefciu napisał(a):
Pojęcie Boga w Objawieniu jest najpełniejsze. Co nie oznacza, że pełne.

Czyli możliwe jest, że ktoś inny dostał od Boga prawdziwe a nieznane Wam informacje o Nim bez pośrednictwa żydów?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz sty 30, 2014 10:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona