Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ??
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ?
Ja nie pisałem o takim scenariuszu i nie twierdzę, że Kościół wydaje dotacje zamiast na uniewrsytety, to na dziwki! Żeby nie było.
Ja pisałem o tym, że dostając dotację na moją firmę (i wykorzystując zgodnie z przeznaczeniem) nie musze wydawać tych pieniędzy z mojej własnej kieszeni i te (zaoszczędzone) pieniądze mogę przeznaczyć choćby na dziwki. Zgadza się?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn gru 22, 2014 14:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To, co robisz z własnymi pieniędzmi to Twoja sprawa. Nie zmienia to w niczym faktu, że dotacja dla tej Twojej hipotetycznej firmy jest przeznaczona dla niej, a nie dla Ciebie.
|
Pn gru 22, 2014 15:00 |
|
 |
Johnny99
|
Zawsze możesz spróbować uzyskać dotację na firmę, a następnie taką samą sumę z własnej kieszeni wydać na dziwki (tylko nie zapomnij zataić we wniosku, że dysponujesz środkami, o jakie się starasz, bo mogą być problemy z pozytywnym załatwieniem).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 22, 2014 15:00 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Na jedno wychodzi. Dotacja powoduje, że mam o tyle więcej kasy ile wynosi dotacja, nieprawdaż?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn gru 22, 2014 15:05 |
|
 |
Johnny99
|
Nie do końca - właśnie dlatego, że pieniędzmi z dotacji nie można swobodnie dysponować. Stąd też dotacje przyznawane są podmiotom, poprzez które państwo realizuje swoje cele - i kontroluje ich realizację. W dotacji nie chodzi więc o to, byś dzięki niej stał się "bogatszy" albo żebyś "miał więcej kasy" - dotację otrzymujesz, ponieważ zobowiązujesz się realizować za jej pomocą cele państwa.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 22, 2014 15:14 |
|
|
|
 |
Jajko
|
No ale jeśli mam pragnienie realizowania określonych celów, ale nie uzyskam kasy z dotacji, to aby je realizować muszę uzyskać kasę z innego źródła, nieprawdaż? Otrzymywanie zaś corocznej dotacji powoduje, że nie muszę już martwić się o źródła kasy na ten cel, nieprawdaż? A więc, mogę zdobytą kasę przeznaczyć na inny, dowolny cel, nieprawdaż? A więc taka dotacja, w ogólności, zwiększa moje aktywa czy nie?
|
Pn gru 22, 2014 16:16 |
|
 |
Askadtowiesz
|
quas napisał(a): Co kwalifikujesz konkretnie, o czym konkretnie piszesz. Jak widać w tym wątku wojujących ateistów nie stać nawet na odniesienie się do prostego pytania, zamiast tego puste docinki i zero odniesienia, wręcz uciekanie i uniki.. Cała wypowiedź swiadczy ze żyjesz w świecie fikcji, jakies nieuzasadnione wróżby przedstawiasz jako rzeczywistosc. Chyba nie myslisz ze bedę serio dyskutował nad okupantem. Przy okazji: popracuj nad cytowaniem i nie przypisuj mi cudzych wypowiedzi.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn gru 22, 2014 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): quas napisał(a): Co kwalifikujesz konkretnie, o czym konkretnie piszesz. Jak widać w tym wątku wojujących ateistów nie stać nawet na odniesienie się do prostego pytania, zamiast tego puste docinki i zero odniesienia, wręcz uciekanie i uniki.. Cała wypowiedź swiadczy ze żyjesz w świecie fikcji, jakies nieuzasadnione wróżby przedstawiasz jako rzeczywistosc. Chyba nie myslisz ze bedę serio dyskutował nad okupantem. Przy okazji: popracuj nad cytowaniem i nie przypisuj mi cudzych wypowiedzi. Zero konkretów, owijanie w bawełnę i uniki. W świecie fikcji jest dzisiaj myślenie że ze strony Rosji nic nam nie grozi. To zagrożenie jest realne i dlatego nasze państwo jeżeli było by mądrze rządzone powinno się na taką ewentualność przygotowywać. O tym zagrożeniu mówią także specjaliści, na youtube powstał nawet filmik surviwalowy na ewntualność ataku ze strony Rosji. Jeżeli mówisz że rozważanie tego, przygotowywyanie się, działania państwa i głosy wielu ludzi, działania wojenne u sąsiada i rosyjskie ćwiczenia przy granicy z Polską to fikcja, to Ty ją kreujesz w swojej głowie. Widzę chowanie głowy w piasek przez wojujących ateistów. Za pomyłkę sory, to było do Soula33, pierwszy cytat, jak by się dało to bym teraz poprawił.
|
Pn gru 22, 2014 21:59 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): No ale jeśli mam pragnienie realizowania określonych celów, ale nie uzyskam kasy z dotacji, to aby je realizować muszę uzyskać kasę z innego źródła, nieprawdaż? Otrzymywanie zaś corocznej dotacji powoduje, że nie muszę już martwić się o źródła kasy na ten cel, nieprawdaż? A więc, mogę zdobytą kasę przeznaczyć na inny, dowolny cel, nieprawdaż? A więc taka dotacja, w ogólności, zwiększa moje aktywa czy nie? Generalnie to powinno działać tak, że jak nie masz dotacji, to celu nie realizujesz. A dotacje dostajesz, bo cel, który masz zrealizować, jest jednocześnie celem państwa. Nie wiem, jak to prościej wyjaśnić.
|
Wt gru 23, 2014 7:40 |
|
 |
Jajko
|
Ee tam, jak nie mam dotacji, a mam pragnienie realizowania celu (który jest jednocześnie celem Państwa, ale kołdra okazała się za krótka), TO BIORĘ KREDYT albo NIE JADĘ NA WAKACJE. Odpowiesz na pyt nr 3 ze stopki?
|
Wt gru 23, 2014 9:28 |
|
 |
Johnny99
|
Już dawno odpowiedziałem.
Jasne, ale jak masz pragnienie realizowania celu, który jest jednocześnie celem państwa, to nic dziwnego czy zdrożnego w tym, że starasz się, by państwo cię w tym wspomogło. W końcu ty go nie musisz realizować, a państwo musi.
|
Wt gru 23, 2014 9:31 |
|
 |
Jajko
|
Tak więc, Państwo dając mi dotację na okreśłony cel powoduje że jestem bogatszy czy biedniejszy?
|
Wt gru 23, 2014 9:35 |
|
 |
Johnny99
|
A co to dla ciebie znaczy "być bogatszym"?
|
Wt gru 23, 2014 9:41 |
|
 |
Jajko
|
Stosuję bardzo powszechne rozumienie tego terminu: być bogatszym to znaczy mieć więcej (pieniędzy, zasobów, nieruchomości, ruchomości itp). No więc jak tam odpowiedź? Będzie? Ale ta zgodna ze św. Mateuszem.
|
Wt gru 23, 2014 9:45 |
|
 |
Johnny99
|
A co to znaczy "mieć"? Używając prawniczej terminologii można byłoby powiedzieć, że "mieć coś" oznacza "władać czymś jak właściciel". No więc dotacją nie władasz jak właściciel. Ergo, otrzymując dotację, nie "masz" więcej, niż miałeś wcześniej. Ergo nie stajesz się bogatszy.
|
Wt gru 23, 2014 9:52 |
|
|
|