Autor |
Wiadomość |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
 Re: Jak na to odpowiedzieć?
Qwerty2011 napisał(a): Wygłaszasz tezy niezgodne z nauczaniem Kościoła Katolickiego, które zawarte jest w Katechizmie. Konkrety proszę, które to tezy dotyczące "wszechwiedzy" Boga są podane w KKK a którym ja przeczę? Podpowiem KKK ma wypunktowane pogrubioną czcionką konkretne numery poszczególnych tez, myśli. Czekam na podanie jednego, który mówi o "wszechwiedzy". Muszę wiedzieć, które to tezy jawnie odrzucam głosząc tym samym herezje. Nie powinieneś mieć z tym trudności skoro z łatwością stwierdzasz żem heretyk  Od razu zaznaczam, że WŁASNE wnioski z "wszechmocy" Boga możesz sobie darować. Być może wiesz, że wszechmoc jest wymieniana obok wszechwiedzy jako przymiot Boga, choć ze sobą powiązane to nie są tożsame pojęcia. Czekam na punkty KKK mówiące o wszechwiedzy/omniscjencji/wszechmądrości  . Qwerty2011 napisał(a): Duch Święty prowadzi Kościół - tak więc nie głosi on tez fałszywych. To teraz czekam na wyjaśnienia w jaki sposób działa DŚ, w jakim Kościele, dlaczego działa i jaki jest na to dowód? Qwerty2011 napisał(a): Kwestionujesz wszechmoc Boga - jak więc to nazwać? Dyskursem? Konkrety proszę. Napominam Cię bracie a żebyś czym prędzej zasięgnął porad lub zrobił przyspieszony kurs czytania ze zrozumieniem. W żadnym z moich wpisów w tym wątku nie mówiłem o wszechmocy Boga. Qwerty2011 napisał(a): To uznajmy też tezy Lutra za "rozważanie rożnych koncepcji" - i co tam nam się uwidzi poddajmy pod wierzenie. Czy Ci się to podoba czy nie trochę w ten sposób działa właśnie DŚ w Kościele. Kiedyś w odpowiedzi na tezy Lutra trzeba było zwoływać sobór w którym co druga sentencja kończy się pobożną anathemą  . Cztery wieki później wyznawców tej samej doktryny nazywa się braćmi w wierze (dalszymi, ale braćmi), a po anathemach nie ma ani śladu, nie wspominając o wspólnych deklaracjach podpisywanych przez obie strony dotyczących zakresu dogmatyki... Tak na marginesie, heretycy od początku istnienia Kościoła mieli bardzo duży wkład w jego kształt. Gdyby nie oni to pewnie dziś nie powoływałbyś się np. na tekst Credo, bo być może takowe by nie istniało.
|
Pt kwi 10, 2015 17:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak przyjdzie, to pogadamy... Mesjasz miał przyjść RAZ. To nie totolotek, że można sobie losować do skutku. Toteż dopiero przyjdzie jako Mesjasz, z mocą i jako ten oczekiwany Król w swojej Chwale, aby panować nad narodami. Chrześcijanie wierzą że Jezus jest tym zapowiadanym Mesjaszem, ale jednocześnie wierzą że objawi się jak Król dopiero na końcu czasów. Bo jak na razie to przyszedł na świat jako syn cieśli. Cytuj: Chyba sobie jaja robisz. Nie robię, te 300 starotestamentowych przepowiedni o mesjaszu wypełniło się w osobie Jezusa. Oprócz tego jednego o królowaniu na które zresztą nie tylko czekają Żydzi. Z tym że chrześcijanie a Żydzi pojmują to w nieco inny sposób.
|
Pt kwi 10, 2015 17:39 |
|
 |
Qwerty2011
|
remek116 napisał(a): Konkrety proszę, które to tezy dotyczące "wszechwiedzy" Boga są podane w KKK a którym ja przeczę? Ot choćby tutaj: http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-2-1.htm i dalej. remek116 napisał(a): Od razu zaznaczam, że WŁASNE wnioski z "wszechmocy" Boga możesz sobie darować. Być może wiesz, że wszechmoc jest wymieniana obok wszechwiedzy jako przymiot Boga, choć ze sobą powiązane to nie są tożsame pojęcia. Litości! Jakże to niby Wszechmocny może nie być Wszechwiedzący? Coś z logiką nie tak? Powstrzymam się od dalszego wywodu, bo myślę, że kolega umie jednak wnioskować sam. remek116 napisał(a): To teraz czekam na wyjaśnienia w jaki sposób działa DŚ, w jakim Kościele, dlaczego działa i jaki jest na to dowód? Czekaj A wcześniej napij się chłodnej wody Masz jakieś wątpliwości, że nauczanie Kościoła jest wynikiem działania Ducha Świętego. Można wiedzieć do jakiego kościoła kolega należy? Cytuj: Czy Ci się to podoba czy nie trochę w ten sposób działa właśnie DŚ w Kościele. Kiedyś w odpowiedzi na tezy Lutra trzeba było zwoływać sobór w którym co druga sentencja kończy się pobożną anathemą  . Cztery wieki później wyznawców tej samej doktryny nazywa się braćmi w wierze (dalszymi, ale braćmi), a po anathemach nie ma ani śladu, nie wspominając o wspólnych deklaracjach podpisywanych przez obie strony dotyczących zakresu dogmatyki... Tak na marginesie, heretycy od początku istnienia Kościoła mieli bardzo duży wkład w jego kształt. Gdyby nie oni to pewnie dziś nie powoływałbyś się np. na tekst Credo, bo być może takowe by nie istniało. Hoho! Coraz ciekawiej. Czyli Duch Święty działa wprowadzając heretyków do Kościoła? Ciekawa wersja Określenie "bracia w wierze" ma różne znaczenia. Można pod nie podciągnąć również heretyków różnej maści - widać eufemizmów nigdy dość. Anatemy miały sens, kiedy żyli jeszcze Luter, Kalwin inni. To na nich spoczywa główna wina za rozłam. Trudno współcześnie obarczać winą kogoś kto kulturowo wychował się w protestantyzmie - ale to już inna para kaloszy. Herezje są złem - tworzą się pod wpływem szatana, który działa m.in. poprzez ludzką pychę. Credo istniało w Kościele nawet wtedy, kiedy nie było zredagowane. Spisanie w takiej formie było wymuszone sytuacją - to żadna "zasługa" protestantów.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt kwi 10, 2015 18:49 |
|
|
|
 |
remek116
|
Prosiłem o konkretny punkt gdzie jest mowa o wszechwiedzy (może być jej synonim). Nie ma? To tę kwestię uważam za zamkniętą. Qwerty2011 napisał(a): Jakże to niby Wszechmocny może nie być Wszechwiedzący? Coś z logiką nie tak? To nie jedynie kwestia logiki ale i filozofii. Popularnie w teologi ten dział określa się tzw. teodyceą. Wielu teologów w swoich dziełach widzi potrzebę osobnego potraktowania wszechmocy i wszechwiedzy Boga. Nie widzisz takiej potrzeby? Mi to nie przeszkadza  Qwerty2011 napisał(a): Masz jakieś wątpliwości, że nauczanie Kościoła jest wynikiem działania Ducha Świętego. Można wiedzieć do jakiego kościoła kolega należy? Nie mam zamiaru przerzucać się pytaniami. Zadałem konkretne pytanie, jeśli było zbyt skomplikowane to powiedz, że nie znasz odpowiedzi i tyle. To żaden wstyd ani ujma, ja też wielu rzeczy nie wiem i na wielu się nie znam. Zdaje się, że żaden z nas nie jest DŚ więc nie dotyczy nas atrybut wszechwiedzy. Qwerty2011 napisał(a): Czyli Duch Święty działa wprowadzając heretyków do Kościoła? Ciekawa wersja Dopowiedz sobie jeszcze kilka zdań i rzeczywiście będziesz na dobrej drodze do zrozumienia tego co piszę. Mam nadzieję, że z rozumieniem PŚ idzie Ci choć trochę lepiej, bo strach pomyśleć co i ile tam można sobie dopowiedzieć. Qwerty2011 napisał(a): Spisanie w takiej formie było wymuszone sytuacją - to żadna "zasługa" protestantów. A ktoś mówi, że to była zasługa protestantów? Aaaa zapomniałem, że czego nie powiedziałem to Ty dopowiesz 
|
Pt kwi 10, 2015 19:23 |
|
 |
Qwerty2011
|
remek116 napisał(a): Nie mam zamiaru przerzucać się pytaniami. Zadałem konkretne pytanie, jeśli było zbyt skomplikowane to powiedz, że nie znasz odpowiedzi i tyle. To żaden wstyd ani ujma, ja też wielu rzeczy nie wiem i na wielu się nie znam. Zdaje się, że żaden z nas nie jest DŚ więc nie dotyczy nas atrybut wszechwiedzy. Sam napisałeś: Cytuj: To teraz czekam na wyjaśnienia w jaki sposób działa DŚ, w jakim Kościele, dlaczego działa i jaki jest na to dowód? To, że Duch Święty działa jak chce nie może oznaczać, że posługuje się grzechem (wywołuje go). Co najwyżej może zezwalać na zło dla osiągnięcia większego dobra. To jednak zasadnicza różnica. Moje pytanie nie jest bezzasadne wobec kogoś kto pisze o działaniu Ducha Św.: "w jakim Kościele (działa) i jaki jest na to dowód". Dla katolika oczywiste jest, że działa w Kościele Katolickim a dowód wynika z wiary. Jakich jeszcze dowodów oczekiwałbyś? remek116 napisał(a): Dopowiedz sobie jeszcze kilka zdań i rzeczywiście będziesz na dobrej drodze do zrozumienia tego co piszę. Mam nadzieję, że z rozumieniem PŚ idzie Ci choć trochę lepiej, bo strach pomyśleć co i ile tam można sobie dopowiedzieć. Odpowiadam na Twoje własne słowa: Cytuj: Czy Ci się to podoba czy nie trochę w ten sposób działa właśnie DŚ w Kościele. czyli jak sam twierdzisz poprzez heretyka Lutra ("trochę w ten sposób działa"). Czyli, twierdzisz wprost, że Duch Św. wprowadził do Kościoła heretyka, żeby w Kościele zadziałać. A dalej ciągniesz jeszcze: Cytuj: Tak na marginesie, heretycy od początku istnienia Kościoła mieli bardzo duży wkład w jego kształt. Jeśli twierdzisz rzeczywiście tak jak napisałeś - to absurd. Raczej powiedzmy, że heretycy wymuszali podejmowanie pewnych działań. Równocześnie jednak trzeba powiedzieć, że nie oznacza to jednak że dodali do Kościoła coś, czego tam brakowało. Wszystko, co potrzebne Kościołowi zawiera się w nauczaniu Ewangelii. Heretycy mogli co najwyżej coś popsuć a nie dodać.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Pt kwi 10, 2015 20:13 |
|
|
|
 |
remek116
|
Qwerty2011 napisał(a): To, że Duch Święty działa jak chce nie może oznaczać, że posługuje się grzechem (wywołuje go). Ktoś napisał, że może? Dopowiedzeń ciąg dalszy... Qwerty2011 napisał(a): Co najwyżej może zezwalać na zło dla osiągnięcia większego dobra. Be-ze-dura... Zresztą to Twoje wyobrażenie Boga, co mi do tego, pasi Ci opcja, że Bóg dopuszcza zło na świecie to proszę bardzo, nie mój cyrk... Qwerty2011 napisał(a): Dla katolika oczywiste jest, że działa w Kościele Katolickim a dowód wynika z wiary. Może dla Ciebie to jest oczywiste, dla mnie nie... ale heretyk nie będzie Cię strofował. Qwerty2011 napisał(a): Czyli, twierdzisz wprost, że Duch Św. wprowadził do Kościoła heretyka, żeby w Kościele zadziałać. No no, tak oczywiście twierdzę  Qwerty2011 napisał(a): Jeśli twierdzisz rzeczywiście tak jak napisałeś - to absurd. I na tym poprzestańmy, ja poruszam się w granicach absurdu, Ty opierasz się na twardych i niepodważalnych prawdach teologicznych dowodzonych.... z wiary. Odniesienie się do kolejnych zdań jest zbędne, bo nie ma sensu odnosić się do zarzutów, które wkładasz mi w usta. Szukasz zaczepki i dopowiadasz tezy i historie, które mają miejsce jedynie w Twojej głowie. Możesz dalej kontynuować tę debatę z samym sobą, ja odpadam. Jako heretyk dla dobra Twojej wiary sugeruję zakończyć wszelki "dyskurs". Temat dotyczy wszechwiedzy Boga i jej rozumienia. W tym temacie nie wniosłeś zbyt wiele (przynajmniej w mojej opinii), tak więc czekam na głos innych, a użytkownikowi Qwerty mówię dobranoc. 
|
Pt kwi 10, 2015 20:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Toteż dopiero przyjdzie jako Mesjasz Bo jak na razie to przyszedł na świat jako syn cieśli.
Toteż Ci powtarzam: jak przyjdzie jako Mesjasz, to będzie Mesjaszem. Zobaczymy. Albo i nie. Póki co, nie przyszedł jako Mesjasz, więc Mesjaszem nie był i nie jest. equuleuss napisał(a): Nie robię, te 300 starotestamentowych przepowiedni o mesjaszu wypełniło się w osobie Jezusa. Jednak robisz sobie jaja. Dla jasności, czy to jest jedna z tych 300 spełnionych starotestamentowych przepowiedni o mesjaszu? Mt 27, 9-10 napisał(a): τοτε επληρωθη το ρηθεν δια ιερεμιου του προφητου λεγοντος και ελαβον τα τριακοντα αργυρια την τιμην του τετιμημενου ον ετιμησαντο απο υιων ισραηλ. και εδωκαν αυτα εις τον αγρον του κεραμεως καθα συνεταξεν μοι κυριος
Wtedy spełniło się to, co co zostało powiedziane przez proroka Jeremiasza, mówiącego: Wzięli trzydzieści srebrników, zapłatę za Tego, którego oszacowali synowie Izraela. I dali je za Pole Garncarza, jak mi Pan rozkazał. Jeśli tak, to już wiadomo, ile warte są twoje słowa o "300 spełnionych..."
|
So kwi 11, 2015 8:50 |
|
 |
navi31
|
dla czytelników (bo wiem ze do głowy zaciemnionej i tak nie dotrze):
Pytanie: Gdzie Stary Testament przepowiada nadejście Chrystusa?
Odpowiedź: Istnieje wiele proroctw związanych z Jezusem Chrystusem. Niektórzy interpretatorzy wskazują setki odniesień dotyczących proroctw mesjańskich. Poniżej podajemy te, które uważane są za najdokładniejsze i najważniejsze.
Fragment dotyczący narodzin Jezusa zawarty jest w Księdze Izajasza 7.14: „Dlatego sam Pan da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Immanuel.” Izajasza 9.5: „Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.” Micheasza 5.1: „Ale ty, Betlejemie Efrata, najmniejszym z okręgów judzkich, z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie władcą Izraela. Początki jego od prawieku, od dni zamierzchłych.”
Księga Zachariasza 9.9 mówi o służbie i śmierci Jezusa tak: „Wesel się bardzo, córko syjońska! Wykrzykuj, córko jeruzalemska! Oto twój król przychodzi do ciebie, sprawiedliwy on i zwycięski, łagodny i jedzie na ośle, na oślęciu, źrebięciu oślicy.” Psalm 22.17-19: „Oto psy otoczyły mnie. Osaczyła mnie gromada złośników. Przebodli ręce i nogi moje. Mogę policzyć wszystkie kości moje... Oni przyglądają się, sycą się mym widokiem. Między siebie dzielą szaty moje i o suknię moją los rzucają.”
Bez wątpienia najwyraźniejszym proroctwem związanym z Jezusem jest cały 53 rozdział Księgi Izajasza. Izajasz bezbłędnie opisuje w wersetach 3-7: „Wzgardzony był i opuszczony przez ludzi, mąż boleści, doświadczony w cierpieniu jak ten, przed którym zakrywa się twarz, wzgardzony tak, że nie zważaliśmy na niego. Lecz on nasze choroby nosił, nasze cierpienia wziął na siebie. A my mniemaliśmy, że jest zraniony, przez Boga zbity i umęczony. Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni. Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust.”
Proroctwo o „siedemdziesięciu tygodniach” zawarte w 9 rozdziale Księgi Daniela przepowiada dokładną datę, gdy Jezus- Mesjasz, zostanie „zabity”. Księga Izajasza 50.6 zwięźle opisuje poniżanie jakie przyszło znosić Jezusowi. Księga Zachariasza 12.10 przepowiada „przebijanie” ciała Mesjasza, co wydarzy się po tym jak Jezus umrze na krzyżu. Można by podać więcej przykładów, ale poprzestańmy na tych. Stary Testament zdecydowanie przepowiada nadejście Jezusa jako Mesjasza.
|
So kwi 11, 2015 8:58 |
|
 |
navi31
|
poza tym Jezus działa przez Ducha świętego, co sam zapowiedział:
Jeżeli Mnie miłujecie, będziecie zachowywać moje przykazania. 16 Ja zaś będę prosił Ojca, a innego Pocieszyciela da wam, aby z wami był na zawsze - 17 Ducha Prawdy, którego świat przyjąć nie może, ponieważ Go nie widzi ani nie zna. Ale wy Go znacie, ponieważ u was przebywa i w was będzie. 18 Nie zostawię was sierotami: Przyjdę do was. 19 Jeszcze chwila, a świat nie będzie już Mnie oglądał. Ale wy Mnie widzicie, ponieważ Ja żyję i wy żyć będziecie. 20 W owym dniu poznacie, że Ja jestem w Ojcu moim, a wy we Mnie i Ja w was.
stąd m.i.n upadek Cesarstwa Rzymskiego, wyzwolenie Izraelitow z pod panowania Rzymian i w przyszłości DS spełni pozostałe proroctwa, ktorych dzis szukają dziury w całym przeciwnicy Chrystusa. Co do królestwa Izraela, to dziś Izrael panuje nad całą ziemią, wlasnie dzięki Mesjaszowi, ale nie jest to krolestwo z tego świata, jest to królestwo Boże. Natomiast Ci co go nie przyjmują są'' ze świata" np marząc o Żydowskim dyktacie na ziemi Nie przestrzeganiem zasad Tory a raczej Żydowskiej halachy i zwyczajów, a więc nie rozumieją kim jest Bóg , kim jest jego Duch, więc jak mogą zrozumieć kim jest Jezus?
|
So kwi 11, 2015 9:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
navi31 napisał(a): dla czytelników (bo wiem ze do głowy zaciemnionej i tak nie dotrze): Zaciemnione głowy nie rozumieją nawet tych tekstów, które same cytują. Nie mówiąc o tym, żeby samodzielnie potrafiły prowadzić jakąś argumentację. Bo nie mają do tego ani dość wiedzy, ani umiejętności rozumowania. Potrafią tylko bezmyślnie używać kopiuj-wklej z cudzych wypocin. Pierwsze dwa przykłady (bo dalej mi się nie chce): navi31 napisał(a): Fragment dotyczący narodzin Jezusa zawarty jest w Księdze Izajasza 7.14: „Dlatego sam Pan da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Immanuel.” No paczpan! Ale JEZUS miał na imię "Jezus", a nie "Immanuel"! Zaś poczęcie synów przez "panny", tj. młode kobiety zdarzało się i zdarza od setek lat wielokrotnie. Ten fragment Księgi Izajasza NIE jest zapowiedzią mesjańską i NIGDY w judaizmie nie był tak traktowany. To proroctwo miało odwieść króla Judy Achaza, do którego było adresowane, od przyłączenia się do koalicji antyasyryjskiej, co usiłowała wymóc na nim koalicja z północy podczas wojny syro-efraimskiej. Że nie chodzi o Jezusa, widać jasno z kontekstu, z którego wydarto to zdanie: Cytuj: Dlatego Pan sam da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Emmanuel. Śmietanę i miód spożywać będzie, aż się nauczy odrzucać zło, a wybierać dobro. Bo zanim chłopiec będzie umiał odrzucać zło, a wybierać dobro, zostanie opuszczona kraina, której dwóch królów ty się uląkłeś. Pan sprowadzi na ciebie i na twój lud, i na dom twego ojca czasy, jakich nie było od chwili odpadnięcia Efraima od Judy. W owym dniu zagwiżdże Pan na muchy przy końcu odnóg nilowych w Egipcie i na pszczoły w ziemi asyryjskiej. I przylecą, i wszystkie razem obsiądą parowy potoków i rozpadliny skalne, każdy krzak kolczasty i wszystkie pastwiska. W czasach Jezusa państwo asyryjskie nie istniało od pół tysiąca lat, zaś Egipt stal się prowincją rzymską zanim urodził się Jezus. navi31 napisał(a): Izajasza 9.5 „Albowiem dziecię narodziło się nam, syn jest nam dany i spocznie władza na jego ramieniu, i nazwą go: Cudowny Doradca, Bóg Mocny, Ojciec Odwieczny, Książę Pokoju.” CO tu niby Jezus spełnił? Już nawet nie wspomnę o kontekście, z którego wyrwano te słowa, a który wyraźnie wskazuje, że nie ma mowy, by był to Jezus: Cytuj: Naród kroczący w ciemnościach ujrzał światłość wielką; nad mieszkańcami kraju mroków światło zabłysło... Bo złamałeś jego ciężkie jarzmo i drążek na jego ramieniu, pręt jego ciemięzcy jak w dniu porażki Madianitów. Bo każdy but pieszego żołnierza, każdy płaszcz zbroczony krwią, pójdą na spalenie, na pastwę ognia. Albowiem dziecię nam się narodziło... Wielkie będzie Jego panowanie w pokoju bez granic na tronie Dawida i nad jego królestwem, które on utwierdzi i umocni prawem i sprawiedliwością, odtąd i na wieki. Krótko mówiąc: swoje kopy-wklejki głupkom wysyłaj, to jest forum DYSKUSYJNE. Dyskutuj samodzielnie, albo przestań zaśmiecać forum.
|
So kwi 11, 2015 9:41 |
|
 |
navi31
|
A moze tak ten człowiek, ktory bluzni, nauczyłby sie czytać? Moze kupić mu okulary? nie będe powtarzał dwa razy tego samego.
|
So kwi 11, 2015 10:00 |
|
 |
navi31
|
Cytuj: ś Egipt stal się prowincją rzymską zanim urodził się Jezus. bingo, sam sobie odpowiedziałeś . Tylko zebyś jeszcze umiał dobrze kojarzyć miło by było. Reszte znajdziesz w moim wpisie
|
So kwi 11, 2015 10:04 |
|
 |
JedenPost
|
navi31 napisał(a): nie będe powtarzał dwa razy tego samego. Fakt, nie ma sensu. Ile byś razy nie powtarzał, z "Immanuela" się raczej "Jezus" od tego nie zrobi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So kwi 11, 2015 10:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
navi31 napisał(a): Cytuj: Egipt stal się prowincją rzymską zanim urodził się Jezus. bingo, sam sobie odpowiedziałeś . Na co sam sobie w ten sposób odpowiedziałem, gimbusiku rozkoszny? navi31 napisał(a): Reszte znajdziesz w moim wpisie Taa... same mundrości: navi31 napisał(a): stąd m.i.n upadek Cesarstwa Rzymskiego, wyzwolenie Izraelitow z pod panowania Rzymian upadek Cesarstwa Rzymskiego to wyzwolenie Izraelitów "Z POD" panowania Rzymian?!? O sancta simplicitas!#upadekszkolnictwapolskiego
|
So kwi 11, 2015 10:25 |
|
 |
navi31
|
ten Twoj avatar podobny jest do Ciebie, taki ważniaczek, ktory nic nie wnosi :> No dobra ale nie dam sie wciagnać w pyskowke, rozmawiaj sobie z powietrzem, bo ja z poważnymi dyskutantami wolę rozmawiać. Powaznymi- czyt. napewno nie taki , ktory wszystko co pisze buduje nie na własnym ''chciejstwie''. A potem jak wychodzi na wierzch jego chciejstwo to czepia się form językowych osobiście mnie to tylko bawi bez odbioru
|
So kwi 11, 2015 13:50 |
|
|
|