Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona
 Aborcja... Czy uda się wam obalić argumenty? 
Autor Wiadomość

1. Założenie jest bzdurne. Ale załóżmy że nie chodzi o picie tylko o transfuzję. Jeżeli jestem jedyną osobą na świecie która może danej osobie uratować życie przez transfuzję krwi to mam w 100% moralny obowiązek to zrobić, a odmówienie jest równoznaczne z zabójstwem człowieka. Nawet jeżeli nie miałem żadnego udziału w chorobie czy wypadku tej osoby i nawet kiedy jest to zupełnie obca mi osoba. A co dopiero w sytuacji kiedy jest to dziecko poczęte z mojego działania seksualnego i do tego osoba, za którą jako rodzic ponoszę odpowiedzialność.

Nie moja Droga, nie chodzi o jednorazową transfuzję, chodzi o kilkadziesiąt lat ciągłego "karmienia" go własną krwią ... takiego człowieka musisz chcieć i kochać ...
Zapoczątkować życie potrafi byle robal pełznący po ziemi, to naprawdę banalne, wystarczy postępować zgodnie z instynktem który każdy posiada. Jednak branie odpowiedzialności za życie które się przekazuje dalej w wypadku człowieka jest sprawą fundamentalną.
Jeżeli nie stać cię na to zabij te parę komórek dopóki nie staną się istotą którą możesz naprawdę skrzywdzić ...

Cytuj:
2. Mniej krwiście mówiąc - Jeżeli np. wskutek mojego nawet nieumyślnego działania czy zaniedbania ktoś doznaje szkody i musi być sztucznie karmiony to moim psim obowiązkiem jest udostępnić mu moje środki finansowe na ten pokarm.

Taka osoba na pewno będzie szczęsliwa, przykuta do łóżka, kiedy ty będziesz się szarpać w swojej frustracji, całe życie jej nienawidząc ...

Cytuj:
Zgodnie z twoją teorią, jeżeli np. lecę balonem i w czasie lotu orientuję się, że ktoś mi do tego balonu podrzucił małe dziecko nie pytając mnie o zdanie i wbrew mojej woli, to moim świętym prawem jest wyrzucić to dziecko z kosza na pewną śmierć, bo ja go nie zapraszałam do mojego balonu a w dodatku dodatkowo go obciąża więc krócej polecę mając go na pokładzie.

Jeżeli nie jesteś gotowa poświęcić temu "dziecku" swojego życia, to lepiej je wyrzuć, zanim stanie się człowiekiem i zrobisz mu prawdziwą krzywdę ...

Cytuj:
Nie raz. I przyznam, że to mnie przerasta. A przeciez wystarczy tylko zawęxic definicję "człowieka" Tamci, to jacyś untermensche, żydzi, wszy, kułacy, burżuje, niewierne psy. I już I to wystarczy. Jeżeli wolno kogoś bezkarnie zatłuc łopata, czy spalić to zawsze się znajda tacy, którzy to zrobią. (np w Jedwabnem)

No właśnie, ale gdzie ma źródło ta frustracja która znajduje ujście w tłuczeniu łopatą ... ? Dlaczego tacy ludzie są całkowicie pozbawieni empatii ?

Cytuj:
Jest na ten temat niezła książka "Seks Przyszłości". Polecam. Zapewne ludzkie zachowania będą ciążyć w strone w książce opisaną. Ale zawsze znajda się tacy, którzy będą robić dzieci tradycyjnie. Wszak, poza wszystkim innym to sposób znacznie przyjemniejszy, niż zapłodnienie in vitro, czy klonowanie.

Kto by chciał pozbywać się tradycyjnych metod? Inna sprawa, że niedługo możemy nie mieć wyboru, cywilizacja niszczy nasze zdolności rozrodcze bardzo skutecznie ...
Ale seryjna produkcja potomstwa już raczej się nie sprawdza ...

Cytuj:
Wstęp przepiękny... faktycznie ... owocem. Dalsze wnioski nieco zalatują pesymizmem... skoro zdecydowała się urodzić... to może stać ją jeszcze na jeden gest (niełatwy)... skierować żal we właściwym kierunku... tzn. od dziecka...

Kogoś stać, kogoś innego nie. Chcesz kogoś zmuszać do obrania "prawidłowej" drogi ?

Cytuj:
No... powiedzmy w przypadku ruchu prawostronnego np. to bym jednak był za narzucaniem (chociaż sam jestem zdecydowanym wyznawcą lewostronnego). Ale ogólnie zgoda

Ogólnie prawo ma pierszeństwo przed zasadami (pomijając kilka ekstremalnych sytacji które sobie można wyobrazić) ... ;]

Cytuj:
Z osób, o których wiem, że są z domu dziecka znam tylko te dwie. Znam też wiele osób, które nie są z domu dziecka, a którym nie wiedzie się specjalnie. Wykonywano wyroki kary śmierci na niewinnych osobach, czyż nie?

To co chcę powiedzieć, to to, że nie widzę zbyt wiele odpowiedzialności i dorosłości w rodzeniu i porzucaniu dziecka zamiast zabiciu pięciu komórek na krzyż które nie posiadają jeszcze świadomości ani zdolności odczuwania.
Rozumując w ten sposób każdy facet zabija miliardy potencjalnych ludzi w swoim życiu ... to absurd ...

Cz maja 19, 2005 21:23

Nie moja Droga, nie chodzi o jednorazową transfuzję, chodzi o kilkadziesiąt lat ciągłego "karmienia" go własną krwią ... takiego człowieka musisz chcieć i kochać ...

Powstał jakiś nowy gatunek zwierzęcia, u którego ciąża trwa kilkadziesiąt lat ?

Cz maja 19, 2005 21:31

zabij te parę komórek dopóki nie staną się istotą którą możesz naprawdę skrzywdzić ...

????
Powtórzę swoje pytanie:

CZYM JEST ZYGOTA?
Wytłumacz mi tak łopatologicznie jak dziecku, odpowiadając na proste pytania :

1. Czy zygota jest materią ożywioną czy nieożywioną ?

Tu chyba nie masz wątpliwości, jeżeli tylko uważałeś na biologii to wiesz do czego się zaliczają komórki

2. Czy zygota to jest jakaś pojedyncza tkanka czy organizm ?

Pytanie pozornie błędne, bo jak wiemy tkanka to jest już zbiór komórek, ale zważywszy że zygota dość krótko jest jednokomórkowa więc z praktycznych względów branie tego stadium jednokomórkowego w tym momencie pod uwagę nie ma większego znaczenia. Nawet gdyby udowodnić że w fazie jednokomórkowej aborcja miałaby być dopuszczalna, to jest to niewykonalne
Ale pomijając to pytanie i tak ma sens. Nawet ta jednokomórkowa zygota czy ma cechy komórki tkanki czy raczej całego organizmu ? Komórki tkanki są jak wiadomo jednorodne i zasadniczo z komórki mięśnia sercowego raczej nie powstaje komórka nerwowa, ani z krwinki komórka naskórka.
Obawiam się wobec tego że zygotę od tkanki odróżnia ją jedna zasadnicza cecha. Z pojedynczej komórki tkanki np jak se wydłubiesz jedną komórkę śluzówki nosa nie powstanie ci nic innego, żaden cały organizm, choćbyś nie wiem, jak długo ją w macicy nosił. Zasadniczo obumrze zanim ją zauważysz. Jeżeli ją sztucznie wszczepisz w śluzówkę macicy to w "najlepszym" wypadku zmutuje do jakiegoś nowotworu, ale nic poza tym.
Zygota wręcz przeciwnie rozwija się różnicując komórki na cały szereg najróżniejszych tkanek, czerpiąc materiał informacyjno-genetyczny tylko i wyłącznie z samej siebie. Czyli już na początku jest kompletnym organizmem, bo nikt jej nic nie dodaje poza składnikami odżywczymi takimi samymi jak ty przyjmujesz żeby przeżyć od dziś do jutra.

3. Mnie uczono na biologii że zasadniczo każdy organizm żywy ma swoje miejsce w systematyce, wyróżnia się swoimi cechami gatunkowymi. Zasadniczo widać to z jego morfologii, ale nawet nie jest to potrzebne. Jeżeli masz plamę krwi na tapicerce samochodu, to wystarczy ci przeanalizować zawarte w niej DNA, żeby sprawdzić czy zamordowano tam człowieka czy psa.
Jaki materiał genetyczny zawiera zygota? DNA jakiego gatunku? Mogę się prawda mylić, ale o ile komórka jajowa pochodziła od człowieka, plemnik pochodził od człowieka, to DNA zygoty jest zdecydowanie DNA gatunku zwanego homo sapiens. Jeżeli się mylę, sprostuj

No więc odpowiedz mi na jedno proste pytanie:

CO TO JEST
ŻYJĄCY ORGANIZM NALEŻĄCY DO GATUNKU HOMO SAPIENS
??
Bo jak dla mnie - CZŁOWIEK

Wybacz ale przypomina mi to zagadkę "Po stawie pływa, kaczka się nazywa, co to jest?"...
Nad tą zagadką wielu gimnazjalistów też się potrafi dłuższą chwilę biedzić, widzę że masz podobne problemy

Cz maja 19, 2005 21:36

Kogoś stać, kogoś innego nie. Chcesz kogoś zmuszać do obrania "prawidłowej" drogi ?

Zmuszać się nie powinno.... można sugerowac... można podtrzymywać... można zachęcać....
PugCondoin napisał(a):
To co chcę powiedzieć, to to, że nie widzę zbyt wiele odpowiedzialności i dorosłości w rodzeniu i porzucaniu dziecka zamiast zabiciu pięciu komórek na krzyż które nie posiadają jeszcze świadomości ani zdolności odczuwania.
Rozumując w ten sposób każdy facet zabija miliardy potencjalnych ludzi w swoim życiu ... to absurd ...

To nie jest absurd... rozsiewanie potencjalnych ludzi jest wkomponowane w naturę... wygrywa najlepszy.... zabieg to brutalna ingerencja w naturę... sprzeczna z tej natury planem.

Cz maja 19, 2005 22:19

Z pojedynczej komórki tkanki np jak se wydłubiesz jedną komórkę śluzówki nosa nie powstanie ci nic innego, żaden cały organizm, choćbyś nie wiem, jak długo ją w macicy nosił.

Znowu problemy z pamięcią?

W artykule do którego podany został link napisano wyraźnie:
Cytuj:
"Kompletną informację genetyczną", taką jak ma zygota, posiada KAŻDA JĄDRZASTA KOMÓRKA SOMATYCZNA ludzkiego ciała. Odkąd istnieje metoda klonowania somatycznego Willmuta (tego od Dolly), komórki te mają również "potencjał rozwojowy". Procedura klonowania stanowi jedynie "odpowiednie warunki", analogicznie, jak dla zygoty implantacja w macicy. Praktycznie każda komórka ludzkiego ciała może stać się "klasyczną" istotą ludzką! Zatem, uśmiercenie jakiejkolwiek ludzkiej komórki powinno zostać uznane za morderstwo, wg kryteriów jakimi kierują sie "obrońcy życia poczętego". Trywialne drapanie się po głowie uśmierca setki komórek naskórka, dających się potencjalnie sklonować w pełnoprawnego człowieka.

Odpowiedz w końcu, czy zabicie "człowieka" (czyli bytu takiego samego jak człowiek, tylko bez duszy) jest moralnie tym samym, co zabicie świni na szynkę.

Przeczuwam kolejny atak amnezji u ciebie, jakże łatwy do przewidzenia kiedyś, teraz i w przyszłości.

Pt maja 20, 2005 9:28

PugCondoin napisał(a):

Zmuszać się nie powinno.... można sugerowac... można podtrzymywać... można zachęcać....

Można uchwalać ustawy, które zmuszają....

Xenotym napisał(a):
zabieg to brutalna ingerencja w naturę... sprzeczna z tej natury planem.

Pozamykać szpitale!

Pt maja 20, 2005 9:31

"Kompletną informację genetyczną", taką jak ma zygota, posiada KAŻDA JĄDRZASTA KOMÓRKA SOMATYCZNA ludzkiego ciała. Odkąd istnieje metoda klonowania somatycznego Willmuta (tego od Dolly), komórki te mają również "potencjał rozwojowy". Procedura klonowania stanowi jedynie "odpowiednie warunki", analogicznie, jak dla zygoty implantacja w macicy. Praktycznie każda komórka ludzkiego ciała może stać się "klasyczną" istotą ludzką! Zatem, uśmiercenie jakiejkolwiek ludzkiej komórki powinno zostać uznane za morderstwo, wg kryteriów jakimi kierują sie "obrońcy życia poczętego". Trywialne drapanie się po głowie uśmierca setki komórek naskórka, dających się potencjalnie sklonować w pełnoprawnego człowieka.

Wybacz, ale człowiek jest człowiekiem, a ty mówisz tu o czymś z czego potencjalnie W SPOSÓB SZTUCZNY możnaby człowieka WYPRODUKOWAĆ.
Z zygoty niczego nie trzeba produkować

Cytuj:
Odpowiedz w końcu, czy zabicie "człowieka" (czyli bytu takiego samego jak człowiek, tylko bez duszy) jest moralnie tym samym, co zabicie świni na szynkę

Pojęcie "byt taki sam jak człowiek tylko bez duszy" jest wewnętrznie sprzeczne.
Jedyna odpowiedź jaka może zostać udzielona na to pytanie, udzielona już została

Pt maja 20, 2005 11:27

Xenotym napisał(a):
PugCondoin napisał(a):

Można uchwalać ustawy, które zmuszają....
Xenotym napisał(a):
zabieg to brutalna ingerencja w naturę... sprzeczna z tej natury planem.
Pozamykać szpitale!

Odnośnie ustaw.... skoro masz już tak jasno określone w kwestii aborcji to może możesz wpłynąć na postać tych ustaw.... cały świat się zastanawia nad tym problemem...no ... może z wyjątkiem Chin. Dla mnie nieszczęście polega na tym.... że to jest problem etyczny .. a nie religijny. Uzasadniałem już wcześnie... dlaczego jestem przeciwny aborcji. Problem w tym, ze na pana Giertycha głosować nie mam zamiaru... więc się we mnie rodzi mała sprzeczność.

Odnośnie szpitali.... moim skromny zdaniem zupełnie czym innym jest ingerencja chirurga wycinającego chorą nerkę a czym innym jest wycinanie nerki zdrowej....tu się zgadzamy... no to co zrobić z takim dziwnym i zdrowym "czymś" z czego samorzutnie, samoistnie i bez żadnej ingerencji może wyrosnąć nawet chirurg.... hmmmm

Pt maja 20, 2005 11:35

CZYM JEST ZYGOTA?
Wytłumacz mi tak łopatologicznie jak dziecku, odpowiadając na proste pytania :

1. Czy zygota jest materią ożywioną czy nieożywioną ?

Tu chyba nie masz wątpliwości, jeżeli tylko uważałeś na biologii to wiesz do czego się zaliczają komórki

Zygota jest zaczątkiem organizmu, w minimalnej postaci nie większą od bakterii. Zależnie od posiadanego zapisu genetycznego i tego czy natrafi na odpowiednie warunki rozwinie się w określony organizm.

Z y\tego punktu widzenia każdy miłośnik jajek jest wielokrotnym mordercą, gdyż zalążek kurczęcia w tym samym stadium różni się jedynie kolejnością ułożenia zasad w łańcuchu DNA.

Cytuj:
CO TO JEST
ŻYJĄCY ORGANIZM NALEŻĄCY DO GATUNKU HOMO SAPIENS

Zygota nie należy do żadnego gatunku, jest tylko potencjalnym organizmem ...

Cytuj:
Powstał jakiś nowy gatunek zwierzęcia, u którego ciąża trwa kilkadziesiąt lat ?

Tak jest taki jeden, człowiek, i jego "ciąża" (osiąganie dojrzałości i samodzielności) trwa przynajmniej ze 20 lat ...

Cytuj:

Można pomóc ... albo darować sobie głodne kawałki ...

Cytuj:
To nie jest absurd... rozsiewanie potencjalnych ludzi jest wkomponowane w naturę... wygrywa najlepszy.... zabieg to brutalna ingerencja w naturę... sprzeczna z tej natury planem.

Plan natury? Oj darujmy sobie takie teksty. Sami tworzymy naturę i nasze prawa są jej prawami ... zwierzęta zabijają swoje młode gdy sa zbyt słabe, ludzie usuwają zalążki swoich jeżeli nie są na nie gotowi ... dzika natura jest wielokrotnie bardziej brutalna i bezwzględna od człowieka ...

Pt maja 20, 2005 15:52

Z y\tego punktu widzenia każdy miłośnik jajek jest wielokrotnym mordercą, gdyż zalążek kurczęcia w tym samym stadium różni się jedynie kolejnością ułożenia zasad w łańcuchu DNA.

1. Zygota zawierająca DNA kury nie rozwinie się w organizm człowieka
2. Kogoś kto zabija zwierzęta nie nazywa się mordercą
i po trzecie to co piszesz ma miejsce tylko jeżeli masz koguta w kurniku, ja nie mam

Pt maja 20, 2005 16:47

No jeżeli ciebie rodzice muszą karmić przez kilkadziesiąt lat to rzeczywiście ich los nie jest godny pozazdroszczenia.
Rozumiem, że jeżeli ta zgwałcona dziewczyna to dziecko urodzi i dopiero potem dojdzie do wniosku, że nie potrafi go kochać, to może go zabić np w wieku 2 lat.

Pt maja 20, 2005 16:49

Plan natury? Oj darujmy sobie takie teksty. Sami tworzymy naturę i nasze prawa są jej prawami ...

To przerób swoją naturę na inteligentniejszą... albo głupszą... jak tam wolisz. No dobra, wystarczy mi że dodasz do swojej natury trzecią nogę... na przykład na plecach skierowaną do góry :) Tylko nie zapomnij udokumentować tego doświadczenia :)

Pt maja 20, 2005 16:52

1. Zygota zawierająca DNA kury nie rozwinie się w organizm człowieka

I co z tego? To dokładnie taki sam organizm ... uważasz, że można zabijać na podstawie oceny potencjału jaki ma dany organizm ?

Cytuj:
2. Kogoś kto zabija zwierzęta nie nazywa się mordercą
i po trzecie to co piszesz ma miejsce tylko jeżeli masz koguta w kurniku, ja nie mam

W momencie o któym mówimy nie da się rozróżnić człowieka od zwierzęcia ...

Cytuj:
No jeżeli ciebie rodzice muszą karmić przez kilkadziesiąt lat to rzeczywiście ich los nie jest godny pozazdroszczenia.
Rozumiem, że jeżeli ta zgwałcona dziewczyna to dziecko urodzi i dopiero potem dojdzie do wniosku, że nie potrafi go kochać, to może go zabić np w wieku 2 lat.

No karmili mnie przez dobre dwadzieścia, a i dzisiaj nie odmówię dobrego domowego obiadu ... ;]

Zabicie rozwiniętej istoty która posiada świadomość i osobowość ma znacznie większy ciężar gatunkowy niż zabicie organizmu składającego się z trzech komórek na krzyż. Dlatego zabijamy zwierzęta na obiad czy komara na ścianie bez nadmiernego procesu myślowego ...

Cytuj:
To przerób swoją naturę na inteligentniejszą... albo głupszą... jak tam wolisz. No dobra, wystarczy mi że dodasz do swojej natury trzecią nogę... na przykład na plecach skierowaną do góry Tylko nie zapomnij udokumentować tego doświadczenia

Żeby komuś dopiec, trzeba temu poświęcić odrobinę wysiłku, inaczej wychodzi taki bełkot jak powyżej ... ;]

Pt maja 20, 2005 18:25

I co z tego? To dokładnie taki sam organizm ... uważasz, że można zabijać na podstawie oceny potencjału jaki ma dany organizm ?

Uważam że nie wolno zabijać ludzi

Pt maja 20, 2005 18:29

No i g'woli ścisłości w momencie gdy kobieta zaczyna podejrzewać, że w ogóle może być w ciąży płód zdecydowanie jest łatwy do odróżnienia od jaja kurzego, a w okoliach 12 tygodnia - do kiedy to wykonuje się aborcję (w najostrzejszym prawie) nie przypomina już niczego innego poza człowiekiem

Pt maja 20, 2005 19:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 19  Następna strona