Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
| Autor |
Wiadomość |
|
chwat
|
 Re: Dlaczego Bóg jest śmiertelny?
Szanse porozumienia rzeczywiście sa zerowe, jak to zwykle bywa w klasycznym przypadku gadania od rzeczy. Każdy rzetelny przypadek wymiany myśli, skazany jest na powodzenie. Tu pozostaje głupi tytuł wątku plus smieciowe treści.
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
| Wt cze 07, 2016 11:10 |
|
|
|
 |
|
ARHIZ
|
chwat napisał(a): Szanse porozumienia rzeczywiście sa zerowe, jak to zwykle bywa w klasycznym przypadku gadania od rzeczy. Każdy rzetelny przypadek wymiany myśli, skazany jest na powodzenie. Tu pozostaje głupi tytuł wątku plus smieciowe treści. Nie bez powodu był taki zwyczaj w dawnych czasach, że mędrcy przed rozpoczęciem dysputy dokładnie definiowali to, o czym mieli rozmawiać. Żeby nie było nieporozumień. Niestety tym przypadku naszego forumowego rozmówcy, gadanie do rzeczy było tylko w przypadku otwierania szafy 
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Wt cze 07, 2016 18:16 |
|
 |
|
glejt
|
Aby się porozumiewać potrzeba posługiwać się tym samym językiem ( pisząc np językiem prawniczym mimo iz po polsku wiele osób by nie zrozumiało meritum). Dodatkowo jeżeli pewne pojęcia są fałszywe a uznajemy je za prawdziwe w konfrontacji osób, które wzajemnie używają ich potocznie nie sposób się porozumieć ani zrozumieć.
_________________ [color=#BF00FF]Szukaj Prawdy a Prawda cię wyzwoli.[/color]
|
| Śr cze 08, 2016 18:16 |
|
|
|
 |
|
glejt
|
Ps Czy łącząc się z Bogiem a będąc w sytuacji na 1000% śmiertelnej człowiek gdy nie umiera a lekarze uznają to za cud lub inaczej niemożliwość medyczną, można powiedzieć , że coś jest na rzeczy? Tzn że Bóg jest śmiertelny bo jest źródłem śmierci czy odwrotnie?
|
| Śr cze 08, 2016 18:20 |
|
 |
|
Robek
|
chwat napisał(a): Szanse porozumienia rzeczywiście sa zerowe, jak to zwykle bywa w klasycznym przypadku gadania od rzeczy. Każdy rzetelny przypadek wymiany myśli, skazany jest na powodzenie. Tu pozostaje głupi tytuł wątku plus smieciowe treści. U wielu forumowiczów można znaleźć objawy mówienia jakiś głupot, a Dindala to już wyjątkowa skrajność. Nie ma tu nic co by miało jakikolwiek sens. glejt napisał(a): Ps Czy łącząc się z Bogiem a będąc w sytuacji na 1000% śmiertelnej człowiek gdy nie umiera a lekarze uznają to za cud lub inaczej niemożliwość medyczną, można powiedzieć , że coś jest na rzeczy? Tzn że Bóg jest śmiertelny bo jest źródłem śmierci czy odwrotnie? Nie ma czegoś takiego jak niemożliwość medyczna, i z tego powodu cała reszta twojego gadania jest bezsensowna.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Śr cze 08, 2016 22:17 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
glejt napisał(a): Ps Czy łącząc się z Bogiem a będąc w sytuacji na 1000% śmiertelnej człowiek gdy nie umiera a lekarze uznają to za cud lub inaczej niemożliwość medyczną, można powiedzieć , że coś jest na rzeczy? Tzn że Bóg jest śmiertelny bo jest źródłem śmierci czy odwrotnie? Bóg jest nieśmiertelny, jest zródłem życia. Co dla człowieka niemożliwe, dla Boga jest wszystko możliwe.
|
| Cz cze 09, 2016 10:28 |
|
 |
|
Robek
|
wybrana napisał(a): Bóg jest nieśmiertelny, jest zródłem życia. Co dla człowieka niemożliwe, dla Boga jest wszystko możliwe. Czyli Bóg może kłamać?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| Cz cze 09, 2016 21:32 |
|
 |
|
glejt
|
Bóg nie kłamie. Jest samą prawdą. Kłamstwo uznaje za szczyt głupoty. "Nie ma czegoś takiego jak niemożliwość medyczna, i z tego powodu cała reszta twojego gadania jest bezsensowna." To jak nazwać takie przypadki w których lekarze uznają ,że coś co widzą jest niemożliwe z punktu wiedzy medycznej? Np powinien wykrwawić sie w przeciągu 1-2 godzin a żyje na 4 dobę? Albo , że powinien udusić się i umrzeć a tu nagle jednak oddycha mimo ze nie powinno mu sie udać bo nie ma czym oddychać? A już wiem złośliwość ludzi prawie martwych ( w analogii do złośliwość przedmiotów martwych).
|
| Wt cze 21, 2016 23:45 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Też chętnie poczytam, czy istnieje jakaś spójna, lekarska definicja "niemożliwości medycznej". Liczę oczywiście na stosowne źródło.
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
| Pn cze 27, 2016 20:52 |
|
 |
|
Robek
|
glejt napisał(a): Bóg nie kłamie. Ale jakby zechciał to może zacząć kłamać?
|
| Pn cze 27, 2016 21:03 |
|
 |
|
ARHIZ
|
Jeżeli nie może, to znaczy, że nie ma wolnej woli...
|
| Wt cze 28, 2016 1:03 |
|
 |
|
Marek_Piotrowski
|
Bóg "nie może" na takiej zasadzie jak potepieniec "nie może" wybrać Nieba - bo taki jest (Bóg od zawsze, potepieniec sam się tak ukształtował przez swoje czyny, ale oboje mają wolny wybór w sensie "nic nie ogranicza" - natomiast oboje wybierają tak, jak wybierają, bo są, jacy są)
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
| Wt cze 28, 2016 15:29 |
|
 |
|
JedenPost
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Bóg "nie może" na takiej zasadzie jak potepieniec "nie może" wybrać Nieba - bo taki jest (Bóg od zawsze, potepieniec sam się tak ukształtował przez swoje czyny, ale oboje mają wolny wybór w sensie "nic nie ogranicza" - natomiast oboje wybierają tak, jak wybierają, bo są, jacy są) Czy ta teoria na czyms się opiera, czy jest tylko Twoją osobistą fantazją? W odniesieniu do potępieńca, bo Bóg jest jaki jest z definicji.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Wt cze 28, 2016 17:38 |
|
 |
|
Robek
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Bóg "nie może" Skoro Bóg czegoś nie może, to znaczy że nie jest wszechmogący, a z tego co sie orientuje, to chrześcijański Bóg może wszystko. Więc jak to z tym jest? może wszystko czy jednak nie?
|
| Wt cze 28, 2016 17:38 |
|
 |
|
JedenPost
|
Nie rozumiesz funkcji cudzysłowu w tym zdaniu?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Wt cze 28, 2016 19:34 |
|
|
|