Autor |
Wiadomość |
Xenotym
|
To dobrze, że wątpisz.... to znacznie lepiej niż gdybyś to zakładał, ze nie zmienisz światopoglądu - bo to juz kajdanki
|
Śr cze 15, 2005 22:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): To dobrze, że wątpisz.... to znacznie lepiej niż gdybyś to zakładał, ze nie zmienisz światopoglądu - bo to juz kajdanki
Jestem zadowolony, ze mam taki swiadopoglad, a nie inny. Moimi kajdankami jest dazenie do poznania prawdy.
|
Śr cze 15, 2005 22:15 |
|
 |
Xenotym
|
ozel napisał(a): Xenotym napisał(a): To dobrze, że wątpisz.... to znacznie lepiej niż gdybyś to zakładał, ze nie zmienisz światopoglądu - bo to juz kajdanki Jestem zadowolony, ze mam taki swiadopoglad, a nie inny. Moimi kajdankami jest dazenie do poznania prawdy.
No i pięknie... poznanie prawdy to cel kazdego z nas. Poznanie prawdy jednak wymaga rezygnacji z jakichkolwiek założeń...wymaga szukania ... to tu.... to tam... wszędzie... bez ograniczeń.
|
Śr cze 15, 2005 22:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Xenotym napisał(a): To dobrze, że wątpisz.... to znacznie lepiej niż gdybyś to zakładał, ze nie zmienisz światopoglądu - bo to juz kajdanki Jestem zadowolony, ze mam taki swiadopoglad, a nie inny. Moimi kajdankami jest dazenie do poznania prawdy. No i pięknie... poznanie prawdy to cel kazdego z nas. Poznanie prawdy jednak wymaga rezygnacji z jakichkolwiek założeń...wymaga szukania ... to tu.... to tam... wszędzie... bez ograniczeń.
Szukalem i znalazlem. Ciagle szukam jeszcze.
|
Śr cze 15, 2005 22:25 |
|
 |
Arked
|
Xenotym napisał(a): Arked napisał(a): Jakim argumentem przciw ateizmowi jest teoria wielkiego wybuchu? A jakim za... nie widzę związku żadnego między teizmem a ateizmem a teorią (podkreślam teorią) wielkiego wybuchu.
Ja też nie... Ale niektórzy go widzą. Z tąd moja reakcja.
|
Śr cze 15, 2005 22:38 |
|
|
|
 |
Irbisol
|
ozel napisał(a): Cytuj: A więc z matematycznego punktu widzenia nie masz racji? Mam racje, chodzilo mi tylko o zaznaczenie slowa psychologia, bo to ta dziedzina nauki zajmuje sie ludzkim zachowaniem.
Napisałeś, że to psychologia, a nie matemtayka, czym zanegowałeś rolę matematyki.
A więc znowu się zgadzasz, co będzie dobrym pretekstem do przeciągania dyskusji. Napisałbym "zajrzałeś do notatek", ale tego nie napiszę.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Cz cze 16, 2005 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Irbisol napisał(a): ozel napisał(a): Cytuj: A więc z matematycznego punktu widzenia nie masz racji? Mam racje, chodzilo mi tylko o zaznaczenie slowa psychologia, bo to ta dziedzina nauki zajmuje sie ludzkim zachowaniem. Napisałeś, że to psychologia, a nie matemtayka, czym zanegowałeś rolę matematyki. A więc znowu się zgadzasz, co będzie dobrym pretekstem do przeciągania dyskusji. Napisałbym "zajrzałeś do notatek", ale tego nie napiszę.
Bo psychologia to NAUKA zajmujaca sie badaniem ludzkiego zachowania, a matematyka to jezyk w ktorym opisuje sie rozne rzeczy. (np. analizuje sie wybor)
|
Cz cze 16, 2005 11:02 |
|
 |
Xenotym
|
ozel napisał(a): Szukalem i znalazlem. Ciagle szukam jeszcze.
"Szukajcie a znajdziecie"... wiesz kto to powiedział, wiesz kogo cytujesz?
|
Pt cze 17, 2005 13:33 |
|
 |
Gość
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Szukalem i znalazlem. Ciagle szukam jeszcze. "Szukajcie a znajdziecie"... wiesz kto to powiedział, wiesz kogo cytujesz? Ja to powiedzialem !*
*Kiedys, podczas jakiejs sesji rpg 
|
Pt cze 17, 2005 15:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Szukalem i znalazlem. Ciagle szukam jeszcze. "Szukajcie a znajdziecie"... wiesz kto to powiedział, wiesz kogo cytujesz?
To cytat z Biblii. Co z tego wynika?
|
Pt cze 17, 2005 15:52 |
|
 |
Xenotym
|
ozel napisał(a): To cytat z Biblii. Co z tego wynika?
Taki zdeklarowany ateista...który nie tylko, że nie wierzy, ale wręcz wie, że nie ma Boga, nie powinien się podpierać tekstami z tak niewiarygodnych źródeł.
|
Pt cze 17, 2005 17:31 |
|
 |
Gość
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): To cytat z Biblii. Co z tego wynika? Taki zdeklarowany ateista...który nie tylko, że nie wierzy, ale wręcz wie, że nie ma Boga, nie powinien się podpierać tekstami z tak niewiarygodnych źródeł. Ale co to jest jakies, opatentowane ? Czyli, ze jak ktos wypowie slowa, ktore akurat zostaly wypowiedziane w bibli, to moze zostac posadzony o opieranie swoich tez, na niewiarygodnych bajeczkach ? Zreszta mowilem juz, ja to wypowiedzialem, a nie zadna biblia 
|
Pt cze 17, 2005 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): To cytat z Biblii. Co z tego wynika? Taki zdeklarowany ateista...który nie tylko, że nie wierzy, ale wręcz wie, że nie ma Boga, nie powinien się podpierać tekstami z tak niewiarygodnych źródeł.
Po pierwsze kazdy moze powiedziec cos co bylo juz gdzies napisane co z tego wynika?
Po drugie nie powiedzialem "szukajcie, a znajdziecie", wiec zarzucanie mi cytowania Biblii jest falszem.
|
Pt cze 17, 2005 18:47 |
|
 |
Xenotym
|
ozel napisał(a): Po pierwsze kazdy moze powiedziec cos co bylo juz gdzies napisane co z tego wynika? Po drugie nie powiedzialem "szukajcie, a znajdziecie", wiec zarzucanie mi cytowania Biblii jest falszem.
W sumie racja.
Więc cóż takie znalazłeś.. i co z tego wynika...
Wiem, że "dowiodłeś" brak mozliwości zaistnienia Boga.
Więc Boga nie ma .. Ty znalazłeś coś czego prawie każdy człowiek szuka. Żyje ci się z tym lepiej... jesteś szczęśliwszy?
|
Pt cze 17, 2005 21:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Xenotym napisał(a): ozel napisał(a): Po pierwsze kazdy moze powiedziec cos co bylo juz gdzies napisane co z tego wynika? Po drugie nie powiedzialem "szukajcie, a znajdziecie", wiec zarzucanie mi cytowania Biblii jest falszem. W sumie racja. Więc cóż takie znalazłeś.. i co z tego wynika... Wiem, że "dowiodłeś" brak mozliwości zaistnienia Boga. Więc Boga nie ma .. Ty znalazłeś coś czego prawie każdy człowiek szuka. Żyje ci się z tym lepiej... jesteś szczęśliwszy?
Cytowalem piosenke Rammstein o prawdzie na tym forum. Jestem szczesliwy, ze znam prawde, ale jednoczesnie znajomosc prawdy jest w tym wypadku rowniez moja zguba.
|
Pt cze 17, 2005 21:22 |
|
|
|