Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 0:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona
 Problem zła 
Autor Wiadomość

Post Re: Problem zła
Kapral135 napisał(a):
Biblia to Księga Święta, jest osobiście redagowana przez Pana Boga, wszystkie w niej zawarte słowa są prawdą.

No to Święty Józef był synem Jakuba (jak podaje Mateusz) czy synem Helego (jak podaje Łukasz)?

Pt sty 01, 2021 21:11
Kapral135 napisał(a):
Biblia to Księga Święta, jest osobiście redagowana przez Pana Boga, wszystkie w niej zawarte słowa są prawdą.

Ciężko się połapać, ja znowu słyszałem, że Koran to Święta Księga i wszystkie zawarte tam słowa są prawdę. Ponoć nawet jakieś wojny toczono o to, czyja prawda jest prawdziwsza. Jedni drugich nazywali złymi, a siebie dobrymi i z imieniem Boga na ustach się mordowali. Z tego co wiem to chyba do dziś nie ustalono, kto ginął broniąc złej sprawy, a kto dobrej.

Pt sty 01, 2021 22:04

afilatelista napisał(a):
Mamy rewolucję. Niewierzących przybywa, a wierzący są zmuszeni do umysłowej ekwilibrystyki.
Problem w tym że większość wierzących nigdy nie przeczyta Biblii ze zrozumieniem, a większość tych którzy przeczytają nie ma wystarczającej wiedzy naukowej i historycznej.

To co pisze w Biblii nie ma większego znaczenia, liczy się sama interpretacja zawartego w nim teksu.

Swołocz napisał(a):
Faktycznie, Biblia często się nie broni. Ale być może prawdziwy Bóg jest większy i lepszy niż ten opisany w Biblii.

Biblijny Bóg jest samym dobrem, które nie istnieje, bo ten prawdziwie istniejący Bóg jest jeszcze większym dobrem, które pozwala na to, żeby dziesiątki milionów ludzi, co roku umierało z głodu?

No_Pasaran napisał(a):
No to Święty Józef był synem Jakuba (jak podaje Mateusz) czy synem Helego (jak podaje Łukasz)?

Ci ludzie najprawdopodobniej nie istnieli, co prawda Bóg natchnął ludzi do tego żeby pisali Biblie, no ale trzeba pamiętać że pisali ją według własnego pomysłu, więc tutaj nic na 100% nie jest pewne.
Choć jestem pod wrażeniem, w jak ładny sposób można przedstawić jedną z Biblijnych sprzeczności, których w Słowie Bożym, mamy setki a może i nawet tysiące.

Pt sty 01, 2021 23:00

No_Pasaran napisał(a):

Eeeee. Prymitywne. Juz bym wolal podwazanie pochodzenia od Ducha Sw ze wzgledu na: "I mówili: «Czyż to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkę my znamy? "

Pt sty 01, 2021 23:09

Afilatelista:
Tak. Oceniam Boga swoją miarą. To jest jedyną miara jaką mam. Ale swoją miarę kalibruje według racjonalnych kryteriów. Jaką jest Twoja miara? "Bóg tak chciał więc jest dobrze"

Kryteria Racjonalne? A cóż to za dziwactwo? Co to za miara, chcesz czymś takim mierzyć Boga i Biblię? Zastanów się jaką księgą jest Biblia i jakim archaicznym językiem jest pisana.
Ten język dawno już zaginął, tysiące lat temu wyszedł już z obiegu . Nie możesz tego co pisze w Biblii odczytywać dosłownie, jeżeli pisze że jakieś ludy były mordowane, to nie znaczy jeszcze że koniecznie tak było, przekaz jest zupełnie gdzie indziej.
Nie można Biblię czytać tak jak czyta się współczesne książki, to jest po prostu śmieszne.
W każdym Biblijnym zdaniu, w każdym jej rozdziale jest taki ogrom ukrytych treści i znaczeń, że nie można Jej tak po prostu na spokojnie czytać.
Bez pomocy Bożego Ducha to wręcz niemożliwe.
Owszem można te litery przewertować, ale żadnego pożytku z takiego czytania.
Nic dziwnego, że kiedyś broniono zwykłym ludziom czytać takie treści, wielu przez to powstało gnostów , schizm i protestantów.

Wcale ci się nie dziwię, że dziś żałujesz tego iż bez odpowiedniego przygotowania zabrałeś się z Biblię.

N sty 03, 2021 1:05

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Nic dziwnego, że kiedyś broniono zwykłym ludziom czytać takie treści, wielu przez to powstało gnostów , schizm i protestantów.

Wcale się temu nie dziwie, że broniono czytać Biblie, to może wywoływać same szkody.
Pamiętam jak kiedyś byłem na mszy w kościele, i ksiądz czytał fragment Biblii w którym było opisane to w jaki sposób opiekować się sowim niewolnikiem, wokół mnie było sporo młodych ludzi, których to wszystko bardzo dziwiło, śmieszyło, trudno mieć do nich pretensje o to że katolicyzm nie specjalnie im odpowiada.

robaczek2 napisał(a):
No_Pasaran napisał(a):

Eeeee. Prymitywne. Juz bym wolal podwazanie pochodzenia od Ducha Sw ze wzgledu na: "I mówili: «Czyż to nie jest Jezus, syn Józefa, którego ojca i matkę my znamy? "

Przecież w ten sposób "No Pasaran" udowodnił że Biblia jest kłamstwem, po co ci coś więcej? jeszcze ci mało?

N sty 03, 2021 2:14

Cytuj:
Ciężko się połapać, ja znowu słyszałem, że Koran to Święta Księga i wszystkie zawarte tam słowa są prawdę. Ponoć nawet jakieś wojny toczono o to, czyja prawda jest prawdziwsza. Jedni drugich nazywali złymi, a siebie dobrymi i z imieniem Boga na ustach się mordowali. Z tego co wiem to chyba do dziś nie ustalono, kto ginął broniąc złej sprawy, a kto dobrej.

Biblia to księga mądrości, księga święta zawierająca również prawdy historyczne, z racji tego, że jest osobiście redagowana przez Boga Ojca każde w niej zawarte słowo jest prawdą.

N sty 03, 2021 10:40

Kapral135 napisał(a):
Biblia to księga mądrości, księga święta zawierająca również prawdy historyczne, z racji tego, że jest osobiście redagowana przez Boga Ojca każde w niej zawarte słowo jest prawdą.

Niby jak jest prawdą, skoro jedna księga przeczy drugiej? która księga kłamie, a która mówi prawdę?

N sty 03, 2021 12:15

robaczek2 napisał(a):
Moze to i lepiej zwazywszy: "zaczynałem czytać Biblię jako katolik, a skończyłem jako agnostyk"

Ja tam jestem za tym żeby ludzie czytali Biblię i przynajmniej byli świadomi jakiego Boga czczą....

Swołocz napisał(a):
Faktycznie, Biblia często się nie broni. Ale być może prawdziwy Bóg jest większy i lepszy niż ten opisany w Biblii. Być może Biblia nie powinna być źródłem wiedzy o Bogu, a w każdym razie powinna być analizowana bardzo krytycznie.[...]
Być może Bóg rzeczywiście jest, a Biblia jest tyko domysłem co do tego, jaki naprawdę jest.

Być może. Ale patrząc na inne dowody wydaje się prawdopodobne że Bóg ani inni bogowie zwyczajnie nie istnieją. Dopóki nie pojawia się dowody na ich istnienie nie mam zamiaru w nich wierzyć, bo nawet jeśli istnieją to nie wiemy czego od nas oczekuja.
Swołocz napisał(a):
Relacje ludzi z NDE potwierdzają, że Bóg jest samą miłością i nie osądza ludzi, nawet gdy oni sami siebie osądzają widząc w momencie śmierci przegląd swego życia.

NDE to reakcja mózgu na warunki bliskie śmierci. Nie ma w nich niczego nadprzyrodzonego. To o czym piszesz to prawdopodobnie efekt uwolnienia DMT przez szyszynkę.

Kapral135 napisał(a):

Te o potopie też? Jeśli Bóg osobiście ja reagował mógł się bardziej postarać żeby nie zawierała wewnętrznych sprzeczności.

Robek napisał(a):
To co pisze w Biblii nie ma większego znaczenia, liczy się sama interpretacja zawartego w nim teksu.

Która interpretacja? Bo jest ich wiele i często sprzeczne. Moim zdaniem niezależnie jak czytać Biblia stawia Boga w złym świetle. Czy jeśli Bóg miał nam coś do przekazania nie mógł znaleźć lepszego sposobu? Skomunikować się z nami w taki sposób żeby wyjaśnić wszelkie wątpliwości?

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Kryteria Racjonalne? A cóż to za dziwactwo? Co to za miara, chcesz czymś takim mierzyć Boga i Biblię? Zastanów się jaką księgą jest Biblia i jakim archaicznym językiem jest pisana.
Ten język dawno już zaginął, tysiące lat temu wyszedł już z obiegu . Nie możesz tego co pisze w Biblii odczytywać dosłownie, jeżeli pisze że jakieś ludy były mordowane, to nie znaczy jeszcze że koniecznie tak było, przekaz jest zupełnie gdzie indziej.
Nie można Biblię czytać tak jak czyta się współczesne książki, to jest po prostu śmieszne.
W każdym Biblijnym zdaniu, w każdym jej rozdziale jest taki ogrom ukrytych treści i znaczeń, że nie można Jej tak po prostu na spokojnie czytać.
Bez pomocy Bożego Ducha to wręcz niemożliwe.
Owszem można te litery przewertować, ale żadnego pożytku z takiego czytania.

Wcale ci się nie dziwię, że dziś żałujesz tego iż bez odpowiedniego przygotowania zabrałeś się z Biblię.

Ale ja nie żałuję że przeczytałem Biblię. Był to ważny krok w kierunku racjonalnych przekonań. Jeśli Biblia jest niezrozumiała to nie jest moja wina. Jeśli to jest najlepsze źródło wiedzy o Bogu, to powinien się on zastanowić czy nie zostać nam wersji 2.0. Śmieszne jest dla mnie gadanie że jeśli napisano coś złego w Biblii to nie znaczy że tak było ale za to wartościowe treści są ukryte... Może wyczytujrsz z niej to co chcesz wyczytać? Może to co jest złe to jest odzwierciedlenie moralności autorów Biblii a ukryte znaczenia to Twoja moralność której tam nie ma a doszukujesz się na siłę?

N sty 03, 2021 18:12

afilatelista
Cytuj:
Jeśli Biblia jest niezrozumiała to nie jest moja wina. Jeśli to jest najlepsze źródło wiedzy o Bogu, to powinien się on zastanowić czy nie zostać nam wersji 2.0. Śmieszne jest dla mnie gadanie że jeśli napisano coś złego w Biblii to nie znaczy że tak było ale za to wartościowe treści są ukryte... Może wyczytujrsz z niej to co chcesz wyczytać?
W KK jest Urząd nauczycielski kościoła, który ma zapobiec m.in. błędnym interpretacjom Biblii http://www.kerygma.pl/katechizm-kkk/kkk ... -0085-0087

N sty 03, 2021 18:33

proteom napisał(a):
afilatelista
Cytuj:
Jeśli Biblia jest niezrozumiała to nie jest moja wina. Jeśli to jest najlepsze źródło wiedzy o Bogu, to powinien się on zastanowić czy nie zostać nam wersji 2.0. Śmieszne jest dla mnie gadanie że jeśli napisano coś złego w Biblii to nie znaczy że tak było ale za to wartościowe treści są ukryte... Może wyczytujrsz z niej to co chcesz wyczytać?
W KK jest Urząd nauczycielski kościoła, który ma zapobiec m.in. błędnym interpretacjom Biblii http://www.kerygma.pl/katechizm-kkk/kkk ... -0085-0087

1. Przy czym.wiekszosc chrześcijan nie jest katolikami, a większość katolików i tak interpretuje Biblię jak im sie podoba.
2. katolicka interpretacja też wielokrotnie się zmieniała.
3. Katolicka interpretacja jest błędna na co dowód przedstawiłem w jednym z pierwszych postów tego wątku. Bóg nie może być jednocześnie wszechwiedzący, wszechmogący i wszechdobry przy istnieniu zła na Ziemi.

N sty 03, 2021 19:40

afilatelista napisał(a):
Bóg nie może być jednocześnie wszechwiedzący, wszechmogący i wszechdobry przy istnieniu zła na Ziemi.

Jak rozumiesz "wszechdobroć"? Przyznam, że po raz pierwszy spotykam się z takim pojęciem.

N sty 03, 2021 19:49

afilatelista

Cytuj:
1. Przy czym.wiekszosc chrześcijan nie jest katolikami, a większość katolików i tak interpretuje Biblię jak im sie podoba.
Może wynika to ze słabej znajomośći nauczania KK. O ile mi wiadomo, nie ma testów/egzaminów ze znajomośći np. Katechizmu. To skutkuje tym, że nie wiemy, ilu zna to nauczania, a z tego grupy ilu akceptuje; oddzielnym problemem jest oczywiście praktykuje. Są jakieś sondaze, ale wybiórcze.
Cytuj:
2. katolicka interpretacja też wielokrotnie się zmieniała.
Credo https://pl.wikipedia.org/wiki/Nicejsko- ... anie_wiary się nie zmieniło od 4 wieku.
Cytuj:
3. Katolicka interpretacja jest błędna na co dowód przedstawiłem w jednym z pierwszych postów tego wątku.
W czym? Interpretacji Biblii?

N sty 03, 2021 19:55

afilatelista napisał(a):
1. Istnieje taki bóg który:
a) jest wszechmogący i
b) jest wszechwiedzący i
C) pragnie dobra.
2. Istnieje zło które jest niekonieczne.

Te dwa zdania są sprzeczne. Więc przynajmniej jedna przesłanka jest fałszywa.

Przeslanka druga jest z całą pewnością prawdziwa. Np. osoba która cierpi płonąc żywcem.
Błędna więc musi być przesłanka 1. Albo Bóg w ogóle nie istnieje, albo nie może powstrzymać zła, albo nie wie o jego istnieniu, albo nie chce go powstrzymać.

Co sądzisz o takiej obronie teodycei? http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Ana ... 35-156.pdf

N sty 03, 2021 20:36

proteom napisał(a):

To jak KK tłumaczy to, że w jednym fragmencie Biblii, ojcem Józefa jest Jakub, a w innym fragmencie Biblii ojcem jest Heli? który fragment Biblii kłamie?

N sty 03, 2021 21:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 521 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 35  Następna strona