Dlaczego Jezus musiał umrzeć?
Autor |
Wiadomość |
C2H6O
|
 Re: Dlaczego Jezus musiał umrzeć?
tehoodor napisał(a): Jakby na to nie patrzeć i możyć profity jakie przyniosło zamęczenie niewinnego człowieka, to moralnie taka "ofiara" zawsze bedzoe wątpliwą. Oczywiście jak się dołoży oprawę religijna, obwaruje dogmatami i postraszy ekskomuniką, to nawet członkowie klubu inteligencji katolickiej, przyklasną z zachwytu. Jeżeli jednak rozważymy taki scenariusz na zimno, to, no niestety, aktu zabicia niewineego człowieka nie da się obronić jako co pozytywnego, wyczekiwanego I potrzebnego. Szok, konsternacja i niedowierzanie. Pierwszy raz w życiu zobaczyłem tak normalną i zdroworozsądkową opinię u kogoś innego.
|
Pt lip 12, 2024 7:13 |
|
|
|
 |
C2H6O
|
Idący napisał(a): Od jakiegoś czasu krąży wokół mnie pewna myśl związama, m.in,. z tym tematem. Wydaje mi się, że Jezus musiał umrzeć męczeńsko. I chętnie bym o tym podyskutował. Ale nie w miejscu, gdzie tak wielu prześmiewców. Aby ich snadź nie podeptali nogami swemi, i obróciwszy się, aby was nie roztargali. (Mt 7.6 Wujek) Jak Cię mocno dusi to napisz co tam Ci krąży. Nie bądź pan rurka i nie pękaj. (Kobuszewski)
|
Pt lip 12, 2024 7:15 |
|
 |
C2H6O
|
Rabarbar napisał(a): W rzeczywistości w Wielki Czwartek Jezus upamiętnia wydarzenia Wielkiego Piątku. No cóż, skoro sam Jezus upamiętniał wydarzenia Wielkiego Piątku to faktycznie sporo zmienia.
|
Pt lip 12, 2024 7:19 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
Idący napisał(a): Od jakiegoś czasu krąży wokół mnie pewna myśl związama, m.in,. z tym tematem. Wydaje mi się, że Jezus musiał umrzeć męczeńsko. I chętnie bym o tym podyskutował. Ale nie w miejscu, gdzie tak wielu prześmiewców. Aby ich snadź nie podeptali nogami swemi, i obróciwszy się, aby was nie roztargali. (Mt 7.6 Wujek) No tak, dokładnie, musiał umrzeć męczeńsko. Jest to starotestamentowe proroctwo, które miało być wypełnione przez Mesjasza. Wersety o Cierpiącym Słudze Jahwe były wersetami mesjańskimi już dla starożytnych żydów, czego jest poświadczenie w literaturze, dlatego musiały być wypełnione. Jezus jest tym, który wypełnił proroctwa i można zauważyć jak dbał o to, by je wypełnić, na przykładzie "jedzie na oślątku, źrebięciu oślicy..."Ps W dziale Żyć wiarą panują specjalne zasady, jakbyś chciał założyć temat.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Pt lip 12, 2024 8:54 |
|
 |
C2H6O
|
białogłowa napisał(a): No tak, dokładnie, musiał umrzeć męczeńsko. Jest to starotestamentowe proroctwo, które miało być wypełnione przez Mesjasza. Wersety o Cierpiącym Słudze Jahwe były wersetami mesjańskimi już dla starożytnych żydów, czego jest poświadczenie w literaturze, dlatego musiały być wypełnione. Jezus jest tym, który wypełnił proroctwa i można zauważyć jak dbał o to, by je wypełnić, na przykładzie "jedzie na oślątku, źrebięciu oślicy..."
Wszystko fajnie, tylko że dla judaizmu Jezus nie jest Mesjaszem, jego poglądy i misja nie są zgodne z przepowiedniami proroków. Herezją jest dogmat o boskości Jezusa jako jednej z 3 Osób Trójcy Świętej, nazywanie Synem Bożym lub przypisywanie Jezusowi roli pośrednika między Bogiem i ludźmi. Judaizm nie uznaje żadnego aspektu działalności Jezusa i nie uważa go za proroka.
|
Pt lip 12, 2024 9:06 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
Oczywiście. Niebo jest niebieskie, a trawa zielona. Idący, załóż temat w odpowiednim dziale.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Pt lip 12, 2024 9:08 |
|
 |
wemibo
|
Ja myślę, że jeżeli rozpatrzymy życie i śmierć w cierpieniu Jezusa pod dwoma totalnie rozbieżnymi aspektami to w obu przypadkach jest racja:
1) Osoby, która NIE wierzy w Boga, życie wieczne itp -> wtedy jak najbardziej to niesłuszne cierpienie, śmierć - niesprawiedliwe, bez sensu itp. Tutaj niewierzący mają rację, po co to cierpienie itd ... Chociaż chyba też można polemizować - dzisiaj śmierć ma być humanitarna, bez cierpenia. Dla zwyrodnialców, dla zwierząt ... Kiedyś (za czasów Jezusa) - czy jego egzekucja inaczej przebiegała niż innych? Nie - takie były wtedy metody i już. Nawet innym łamano kolana, etc. 2) Osoby, która wierzy w Boga, życie wieczne -> wtedy to cierpienie i śmierć - w obliczu nieskończoności - to tylko nieskończenie krótki fizyczny AKT niosący nieskończenie wielką ideę - bezgraniczną miłość Boga do człowieka.
|
Pt lip 12, 2024 9:13 |
|
 |
C2H6O
|
wemibo napisał(a): 2) Osoby, która wierzy w Boga, życie wieczne -> wtedy to cierpienie i śmierć - w obliczu nieskończoności - to tylko nieskończenie krótki fizyczny AKT niosący nieskończenie wielką ideę - bezgraniczną miłość Boga do człowieka. Jestem tą osobą ale nie widzę w tym sensu. Ojciec zamęcza syna na śmierć bo kocha rodzinę? Rozróżniamy dobro i zło tak, jak Bóg. Nie widzę w takim cierpieniu i śmierci żadnego dobra ani miłości.
|
Pt lip 12, 2024 11:38 |
|
 |
Idący
|
wemibo napisał(a): Ja myślę, że jeżeli rozpatrzymy życie i śmierć w cierpieniu Jezusa pod dwoma totalnie rozbieżnymi aspektami to w obu przypadkach jest racja:
1) Osoby, która NIE wierzy w Boga, życie wieczne itp -> wtedy jak najbardziej to niesłuszne cierpienie, śmierć - niesprawiedliwe, bez sensu itp. Tutaj niewierzący mają rację, po co to cierpienie itd ... Nie. Nie ma w tym racji, ani logiki. Dla osoby, która NIE wierzy w Boga, życie wieczne epilog pozostaje taki sam. Fakt, że ktoś wierzy albo nie wierzy nie zmienia rzeczywistości. Taki sam Sąd czeka osobę wierzącą, jak niewierzącą. Analogicznie jak w prawie karnym: Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Kwestia słuszności cierpień nie zależy od przekonań. Wynikają one z wolnego wyboru i sprawiedliwości. Natomiast diametralnie różnią się subiektywne oceny tego stanu, w zależności od wiary. Dla osoby wierzącej jest to zasłużone cierpienie znoszone z pokorą, miłością i wiarą w zbawienie. Dla osoby niewierzącej przyjmowane z buntem, nienawiścią i brakiem nadziei na zbawienie. To, że niewierzący nie rozumieją tego, że cierpienie jest konsekwencją dokonywanych za życia wyborów nie sprawia tego, że jest to bezsensowne. Jest w tym sensowny zamysł. Dla osoby logicznie myślącej oczywistym jest, że każde działanie człowieka przynosi jakiś skutek. Skutkami czynionego zła jest otrzymywanie zła. Gdzieś na wschodzie nazywają to karmą. I tę karmę trzeba zjeść, bo tego wymaga sprawiedliwość. To, że ktoś nie rozumie sensu, nie oznacza, że to coś jest bez sensu.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt lip 12, 2024 12:34 |
|
 |
wemibo
|
@C2H60 Primo - to nie ojciec zabił syna, a ludzie - masz napisane z imienia i nazwiska w Biblii plus nieimienny 'motłoch'.
Próbujesz ograniczyć się do życia doczesnego, do cielesności itp. Ja kilka razy powtórzyłem 'nieskończoność'=wieczność, bo patrząc przez pryzmat wieczności - a Jezus był świadom tego rzecz jasna - poddał się temu, co mu było pisane.
"Nie widzę w takim cierpieniu i śmierci żadnego dobra ani miłości." -> OK. Rozumiem też, że np. w cierpieniu i śmierci Kolbego za to, że podjął heroiczną decyzją, że pójdzie na śmierć za innego człowieka - też nie widzisz nic ? Chodzi rzecz jasna o decyzję, świadomą decyzję o pójściu na śmierć (bo cierpienie i śmierć to już niedwracalna kolejność podjętej decyzji)?
|
Pt lip 12, 2024 13:20 |
|
 |
C2H6O
|
@wemibo Jakość większość dopatruje się w Biblii, że śmierć Jezusa była zapowiedziana przez Boga. Jeśli tak, to Bóg był jej przyczyną i koniecznością. Tak czy inaczej, gdyby Bóg się na nią nie zgodził, to Jezus na pewno nie umarłby w cierpieniach. W świetle dobra, które poznaliśmy i które mamy obowiązek czynić takie postępowanie jest raczej niedopuszczalne i powinno być przez prawego człowieka potępione, a nie wychwalane jako świadectwo miłości.
|
Pt lip 12, 2024 14:38 |
|
 |
wemibo
|
"Jakość większość dopatruje się w Biblii, że śmierć Jezusa była zapowiedziana przez Boga. Jeśli tak, to Bóg był jej przyczyną i koniecznością."
NO NIE - to że Bóg wie wszystko, to że były proroctwa - to nie oznacza, że on podejmuje decyzje , że jest za nie odpowiedzialny, etc. Takie gdybanie - 'gdyby Bóg się na nią nie zgodził ... ' - to można gdybac w nieskończość - Bógł mógł nie tworzyć tego wrzechswiata, mógł nie tworzyć ludzi..."
"W świetle dobra, które poznaliśmy i które mamy obowiązek czynić takie postępowanie jest raczej niedopuszczalne i powinno być przez prawego człowieka potępione, a nie wychwalane jako świadectwo miłości." - dokładnie, ale to nie Bóg ukrzyżował Jezusa, a ludzie. Więc ci, którzy go ukrzyżowali - potępienie ich decyzji i czynów, ten, który został ukrzyżowany, choć mógł tego nie robić - szacunek.
|
Pt lip 12, 2024 15:02 |
|
 |
C2H6O
|
Proroctwo, które miałoby się nie spełnić nie byłoby proroctwem. Proroctwo śmierci Jezusa musiałoby być więc przepowiednią, która musiałaby się spełnić.
|
Pt lip 12, 2024 15:05 |
|
 |
tehoodor
|
wemibo napisał(a): Ja myślę, że jeżeli rozpatrzymy życie i śmierć w cierpieniu Jezusa pod dwoma totalnie rozbieżnymi aspektami to w obu przypadkach jest racja:
1) Osoby, która NIE wierzy w Boga, życie wieczne itp -> wtedy jak najbardziej to niesłuszne cierpienie, śmierć - niesprawiedliwe, bez sensu itp. (...) 2) Osoby, która wierzy w Boga, życie wieczne -> wtedy to cierpienie i śmierć - w obliczu nieskończoności - to tylko nieskończenie krótki fizyczny AKT niosący nieskończenie wielką ideę - bezgraniczną miłość Boga do człowieka. To co piszesz to jest dowod na to że religia wypacza moralność. Na tym przykladzie, religia jest nie tylko rozmija się z moralnoscia, ale w tak zasadniczrj kwestii, jak tortury aż do śmierci, religia jest po prostu sprzeczna z moralnościa.
|
So lip 13, 2024 10:27 |
|
 |
Rabarbar
|
@tehoodor Nie wiem z jakich światopoglądowych pozycji wychodzisz. Ale jeśili nie z religijnych, to istotne jest pytanie, skąd w Twoim systemie moralność?
Komórki nerwowe mózgu, wyeluowane z chaosu skrzyknęły się spontanicznie i orzekły, że Ktoś, kto zła nie uczynił i kto dla zbawienia ludzkości przyjmuje na siebie grzechy innych (cierpi i ponosi śmierć) jest w sprzeczności z moralnością wygenerowaną przez te właśnie komórki (bo inne komórki mogą to oceniać inaczej, albo wcale się tym nie interesować)?
|
Wt lip 16, 2024 11:27 |
|
|
|