Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnosprawni/
Autor |
Wiadomość |
Kalartyd
|
 Re: Dlaczego Bóg pozwala na to, aby ludzie byli niepełnospra
Atimeres napisał(a): Bóg nie ma zwyczaju bezpośrednio ingerować w wybryki/meandry ewolucji lub człowieka Oto słowa głupca. Głupiec nieustannie powtarza, że Bóg rządzi i kieruje ewolucją. Co oznacza, że każdy element ewolucji to bezpośrednia ingerencja Boga. Kto stworzył ewolucję? Czyż nie Bóg? Czy może istnieć bardziej bezpośrednia ingerencja niż stworzenie czegoś? Potem zaś rządzenie i kierowanie własnym dziełem? Jakby od początku stworzył ewolucję dobrze, to niepełnosprawności w ogóle by nie było. Doskonale stworzoną ewolucją nie trzeba by rządzić i kierować. Szkoda, że wierzący nie są zdolni do stworzenia rozumnego argumentu. Najpierw powtarza za KK, że Bóg rządzi i kieruje prawami przyrody, a potem temu zaprzecza... i nie widzi sprzeczności.
|
N wrz 21, 2025 11:19 |
|
|
|
 |
Idący
|
Głupiec wymyślił Boga na swój obraz i podobieństwo. I wszystko ocenia ze swojego punktu widzenia (to naturalne), przypisując własną głupotą samemu Bogu (a to jest niegodziwe).
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N wrz 21, 2025 11:31 |
|
 |
Kalartyd
|
Idący, jak na głupca przystało, tylko obraża. Może tak dla odmiany, jakiś argument? Czy jednak twoim powołaniem jest udowodnić, że katolicy to niezdolni do używania argumentów debile? Akurat ten fakt jest mi dobrze znany.
|
N wrz 21, 2025 11:33 |
|
|
|
 |
Idący
|
Uderz w stół, nożyce się odezwą. To znamienne. Nie adresowałem wypowiedzi do konkretnej osoby. Ale Kalartyd zauważył, jak bardzo pasują do niego moje słowa.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
N wrz 21, 2025 11:41 |
|
 |
Kalartyd
|
To się nazywa inteligencja. Nie masz jej. Twoje słowa nie pasują do mnie, ale wiem, że je do mnie skierowałeś. Chcesz temu zaprzeczyć? Mam dla ciebie wyzwanie. Przysięgnij na swego bezwartościowego, zmyślonego Boga, że nie kierowałeś tej wypowiedzi do mnie, z myślą o mnie.
Ciekaw jestem, czy jesteś tak gównianym katolikiem, by jawnie krzywoprzysięgać. Jeśli tego nie zrobisz, to znaczy że mam rację.
|
N wrz 21, 2025 11:54 |
|
|
|
 |
Marius980
|
No więc Bóg jest dobry, mądry, sprawiedliwy - za dobre wynagradza, a za złe karze. -Czy to jest "mit"? - Nie zaprzeczam. Jednak taka prawda jest nawet w katechizmie. ale było jakieś ale To dlaczego dobry Bóg nie nagradza mnie za to, że jestem dobry i nie karze "tych złych"? -pojawiały się pytania w głowach wiernych. Andy72 napisał(a): Jeśłi nawet przyjąć że za dobro wynagradza a za zło karze - to w czasach ostatecznych i po śmierci, a nie że jak ktoś ma źle to został ukarany a jak jakiś bramin ma dobrze to znaczy żę jest dobry No więc trzeba było religię rozbudować. -Będzie sąd ostateczny i na tym sądzie wszystko zostanie wyjaśnione. - a kiedy będzie ten sąd ostateczny ? -głowili się wierni -No kiedyś tam w przyszłości tzn w życiu przyszłym, albo i może jeszcze za naszego życia, już wkrótce niebawem. Zatem sąd ostateczny jest kolejną koncepcją, która uzupełnia tę pierwszą koncepcje o sprawiedliwym Bogu.
|
N wrz 21, 2025 19:35 |
|
 |
Atimeres
|
Marius980 napisał(a): No więc Bóg jest dobry, mądry, sprawiedliwy - za dobre wynagradza, a za złe karze. -Czy to jest "mit"? - Nie zaprzeczam. Jednak taka prawda jest nawet w katechizmie. ale było jakieś ale To dlaczego dobry Bóg nie nagradza mnie za to, że jestem dobry i nie karze "tych złych"? -pojawiały się pytania w głowach wiernych. Andy72 napisał(a): Jeśłi nawet przyjąć że za dobro wynagradza a za zło karze - to w czasach ostatecznych i po śmierci, a nie że jak ktoś ma źle to został ukarany a jak jakiś bramin ma dobrze to znaczy żę jest dobry No więc trzeba było religię rozbudować. -Będzie s - a kiedy będzie ten sąd ostateczny ? -głowili się wierni -No kiedyś tam w przyszłości tzn w życiu przyszłym, albo i może jeszcze za naszego życia, już wkrótce niebawem. Zatem sąd ostateczny jest kolejną koncepcją, która uzupełnia tę pierwszą koncepcje o sprawiedliwym Bogu. Monoteizm od początku zakłada życie wieczne. Nie trzeba było niczego rozbudowywać!
|
Pn wrz 22, 2025 9:13 |
|
 |
Witold33
|
Wieczność na bazie białka? A może zapis na serwerze? Zapewne też tajemnica wiary. Tylko jak tu przyklajsatrowac waszą wygodną w pokrętnej "argumentacji" wolną wolę?? Ja na ten przykład wolę trwać w formie atomów krzemu.
|
Pn wrz 22, 2025 12:50 |
|
 |
mareta
|
Marius980 napisał(a): No więc Bóg jest dobry, mądry, sprawiedliwy - za dobre wynagradza, a za złe karze. Zatem sąd ostateczny jest kolejną koncepcją, która uzupełnia tę pierwszą koncepcje o sprawiedliwym Bogu. Może jakieś konkrety, linki, źródła? Przydałyby się bardzo.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Pn wrz 22, 2025 13:39 |
|
|
|