Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ?
| Autor |
Wiadomość |
|
mareta
|
 Re: Czy krew przelana na krzyżu przez Jezusa zbawiła świat ?
Witold33 napisał(a): Jak sam widzisz, większość ludności nie wierzy. Jezus mówił też , "kochaj nieprzyjacioły" więc nieomylny nie był. Po prostu nie uwierzę, że np. ty, jak często widać, człowiek rozumny , bez zastanowienia i wątpliwości przyjmujesz do wierzenia co ci tylko naopowiadają poeci zyjący w chmurach. Jeszcze po nadstawianiu drugiego policzka i miłości nieprzyjaciół. https://www.youtube.com/watch?v=djPzRcTkJ_k
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| N wrz 14, 2025 13:43 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Przykro mi . Kolejne próby mataczenia, małointeligentnego zagadywania oczywistych absurdów. Jezus nie niuansuje, naucza tak tak/nie nie. Każdy ma zawsze nadstawiać drugi policzek. O żadnych wyjątkach mowy nie ma. Dla mnie jest jasne, że autorzy Ewangelii po prostu na zasadzie poetyckiej hiperboli powstawali takie radykalne skrajności, licząc że ludek jeśli choć nawet w maleńkim ułamku czasami że strachu przed smołą i widłami się dostosuje, to już jest korzyść dydaktyczna. Ale żeby dorośli we XXI wieku brali to na serio?
|
| N wrz 14, 2025 17:32 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): że ludek jeśli choć nawet w maleńkim ułamku czasami że strachu przed smołą i widłami się dostosuje, to już jest korzyść dydaktyczna.
Jest korzyść, na serio. Jak się trafia do piekła. https://www.youtube.com/watch?v=jIgfS1NsvEk
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| N wrz 14, 2025 18:10 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Ależ ja też na serio, że dydaktyka Ewangelii jakieś efekty nawet dzisiaj daje. Świat i ludzie z pewnością byliby jeszcze gorsi niż są. Ale to nie powód, by ten katalog postulatów uwazać za "objawiony". Za wiele tam absurdu i odrealnionych niedorzeczności. Jak nieraz mówiłem, stawianie wymogów niespełnialnych pogarsza sprawę. Demoralizuje do końca..
|
| Pn wrz 15, 2025 9:02 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Ależ ja też na serio, że dydaktyka Ewangelii jakieś efekty nawet dzisiaj daje. Świat i ludzie z pewnością byliby jeszcze gorsi niż są. Ale to nie powód, by ten katalog postulatów uwazać za "objawiony". Za wiele tam absurdu i odrealnionych niedorzeczności. Jak nieraz mówiłem, stawianie wymogów niespełnialnych pogarsza sprawę. Demoralizuje do końca.. "Świat i ludzie z pewnością byliby jeszcze gorsi niż są." Więc po co tak intensywnie krytykować, co się da. Raczej szukaj racjonalnych wyjaśnień. Jak takich nie znajdziesz, to sobie odpocznij!
|
| Pn wrz 15, 2025 9:06 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Bezkrytycznie wierzą dzieci i to tylko te małe. No i toruńskie babunie, kołchoźnicy i bidoki od Trumpa . Reszta świata myśli głową.
|
| Pn wrz 15, 2025 9:12 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Bezkrytycznie wierzą dzieci i to tylko te małe. No i toruńskie babunie, kołchoźnicy i bidoki od Trumpa . Reszta świata myśli głową. A Ty jak myślisz?
|
| Pn wrz 15, 2025 9:36 |
|
 |
|
Witold33
|
Jako podesłany przez niewiernych robot myslę moimi układami scalonymi.  )
|
| Pn wrz 15, 2025 12:10 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Bezkrytycznie wierzą dzieci i to tylko te małe. No i toruńskie babunie, kołchoźnicy i bidoki od Trumpa . Reszta świata myśli głową. Czy nie możesz uczynić swego języka choć odrobinę kulturalniejszego? Takiego języka z nieco większym poszanowaniem dla prostego, może starszego, a może niewykształconego człowieka, który swoim trudem może Cię utrzymuje?
|
| Pn wrz 15, 2025 12:52 |
|
 |
|
Witold33
|
Sam jestem prosty i starszy. Czy babcia to coś obraźliwego? Vance wydał książkę Elegia dla bidoków, tak okreslając trumpową trzódkę. (Hillbillies). Pogardę to mam do Trumpów i Rydzyków różnej maści, a nie do ludzi, których zgrabnie omotali. Pismo kamień do szyi dla takich przewiduje.
|
| Pn wrz 15, 2025 14:47 |
|
 |
|
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Sam jestem prosty i starszy. Czy babcia to coś obraźliwego? Vance wydał książkę Elegia dla bidoków, tak okreslając trumpową trzódkę. (Hillbillies). Pogardę to mam do Trumpów i Rydzyków różnej maści, a nie do ludzi, których zgrabnie omotali. Pismo kamień do szyi dla takich przewiduje. Tym razem masz przyjemność w jakiejś pogardzie ludzi. Dziwna ta cecha i nawet obnoszenia się z nią. Nie masz wstydu?
|
| Pn wrz 15, 2025 18:39 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Jako podesłany przez niewiernych robot myslę moimi układami scalonymi.  ) Zapytałam jak Ty myślisz. To się nazywa unikanie odpowiedzi.
|
| Pn wrz 15, 2025 20:51 |
|
 |
|
Witold33
|
Jakoś dziwnie zapytałaś. Przecież napisałem jak myśli reszta świata. I ja do tej reszty należę. A co ma jakaś pani Nowacka do obiektywnej oceny kleru?
|
| Pn wrz 15, 2025 21:25 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): I ja do tej reszty należę. A co ma jakaś pani Nowacka do obiektywnej oceny kleru? Nie wiesz naprawdę, czy udajesz?
|
| Pn wrz 15, 2025 21:42 |
|
 |
|
Witold33
|
Znaczy się, chcesz dać świadectwo : kler mądry, Nawrocka gupia? Zapraszam do przedszkola , ale w Pcimiu.
|
| Wt wrz 16, 2025 15:20 |
|
|
|