Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
Autor |
Wiadomość |
Witold33
|
 Re: Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
Ja się piekła bać nie muszę. Ani nikogo miłować. A ty musisz, bo taka twoja wiara.
|
Śr paź 01, 2025 13:11 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Witold33 napisał(a): Ja się piekła bać nie muszę. Ani nikogo miłować. A ty musisz, bo taka twoja wiara. Ale dopóki żyjesz, musis dbać o swoje zdrowie, aby w razie ciężkiego i nieulecalnego zachorowania, inni nie musieli przy tobie przeżywać trudów, kosztów i udręk.
|
Śr paź 01, 2025 13:24 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Ale dopóki żyjesz, musis dbać o swoje zdrowie, aby w razie ciężkiego i nieulecalnego zachorowania, inni nie musieli przy tobie przeżywać trudów, kosztów i udręk. Atimeres, staruszku, człowiek musi siusiu i kupkę. Daj spokój z tymi innymi, przeżywającymi trudy i udręki. No, a te koszty to cię prześladują i prześladują, taca, taca i taca. Przeczytaj ze zrozumieniem: „Ludzie, podwładni haniebnego Grosza, zajęci są usługiwaniem swemu panu, zbyt zajęci, ażeby zauważyć jakikolwiek inny głos i wolę niż wola ich pana" Ponoć Jezus też negatywnie wypowiadał się o służeniu mamonie.
|
Śr paź 01, 2025 15:06 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Ale dopóki żyjesz, musis dbać o swoje zdrowie, aby w razie ciężkiego i nieulecalnego zachorowania, inni nie musieli przy tobie przeżywać trudów, kosztów i udręk. Atimeres, staruszku, człowiek musi siusiu i kupkę. Daj spokój z tymi innymi, przeżywającymi trudy i udręki. No, a te koszty to cię prześladują i prześladują, taca, taca i taca. Przeczytaj ze zrozumieniem: „Ludzie, podwładni haniebnego Grosza, zajęci są usługiwaniem swemu panu, zbyt zajęci, ażeby zauważyć jakikolwiek inny głos i wolę niż wola ich pana" Ponoć Jezus też negatywnie wypowiadał się o służeniu mamonie. Zgadnij, w jakim zespole patologicznym mam Cię w pamięci? Zespół urojeniowy i OCPD. Nadto - chyba coś masz od diabła Co on zdradził o sobie:Kiedy ktoś narozrabiał, nie pytam, czy to on, czy ona? Po prostu uogólniam że wszyscy i sprawa skończona! A zysk z tego podwójny, bo ja mam spokój, A lud złem zarażony odczuwa je w sobie i wokół! To Twoja, George praktyka?
|
Śr paź 01, 2025 18:52 |
|
 |
george45
|
Ten diabełek był pojętnym uczniem Boga. A Ty staruszku, siadaj ze świstakiem i zawijaj te papierki. 
|
Śr paź 01, 2025 19:13 |
|
|
|
 |
mareta
|
Czego naprawdę się boisz? Prawdy o sobie, głosu diabła, a może tego, że Bóg zobaczy twoje serce takim, jakie jest? Ks. Piotr Pawlukiewicz w tym kazaniu demaskuje największy lęk, który paraliżuje człowieka i oddziela go od Jezusa. Dowiesz się, dlaczego diabeł zawsze wprowadza zamęt, jak podsuwa ci półprawdy, byś zaczął się bać i wątpić. I usłyszysz, dlaczego Jezus mówi tylko jedno: „Nie lękaj się. Jesteś mój”. To mocne słowa o strachu, który niszczy, i odwadze, która wyzwala. Ten film dotknie cię prosto w serce. https://www.youtube.com/watch?v=aFiICBQEQFI
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz paź 02, 2025 8:53 |
|
 |
george45
|
mareta napisał(a): Czego naprawdę się boisz? Prawdy o sobie, głosu diabła, a może tego, że Bóg zobaczy twoje serce takim, jakie jest? Ks. Piotr Pawlukiewicz w tym kazaniu demaskuje największy lęk, który paraliżuje człowieka i oddziela go od Jezusa. Czy to czasem tym diabełkiem nie jest ksiądz? Czy to czasem nie on straszy już od momentu narodzenia, ba a nawet w łonie matki swe owieczki by się lękali diabła, piekła, sądów, by potem za "symboliczne co łaska, ale nie mniej" leczyć z tego strachu?
|
Cz paź 02, 2025 9:24 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Ten diabełek był pojętnym uczniem Boga. A Ty staruszku, siadaj ze świstakiem i zawijaj te papierki.  Kiedy, George, zaczniesz leczenie ASPD?
|
Cz paź 02, 2025 10:55 |
|
 |
Witold33
|
Drodzy wierni. Wasza niezdolność argumentacji jest rozczulająca.
|
Cz paź 02, 2025 13:20 |
|
 |
mareta
|
Witold33 napisał(a): Drodzy wierni. Wasza niezdolność argumentacji jest rozczulająca. Drogi "proroku", Ty taki milusi od narodzenia jesteś, czy trenowałeś?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz paź 02, 2025 13:42 |
|
 |
nolove
|
Podsumowując wpisy chrześcijan tutaj obecnych mogę powiedzieć tylko
że jedynie umocniły we mnie obraz katolika, jaki dobrze znam już od dzieciństwa, czyli obraz małego aroganckiego katoliczka, który utożsamia się z kościołem po to by osądzać innych, usprawiedliwiać swoje błędy i pchać się do władzy. Mówicie o tej religii jako jedynej prawdziwej wierze tylko po to by narzucać innym swoje zdanie, natomiast boicie się jak ognia ludzi podważających prawdziwość chrześcijaństwa i podających wam argumenty, czego przykładem jest wasza reakcja na moje pytania.
Dużo to mówi o waszej wierze i prawdziwości wiary w bozie. Najwyraźniej nie jesteście do końca pewni swojej wiary.
|
Cz paź 02, 2025 16:48 |
|
 |
george45
|
To nie tylko obraz katolika, podobnie zachowania charakteryzują wyznawców wielu religii. To skutki opium podawanego prostym, nie prostackim ludziom od dziecka.
|
Cz paź 02, 2025 17:21 |
|
 |
Koan
|
nolove napisał(a): Podsumowując wpisy chrześcijan tutaj obecnych mogę powiedzieć tylko
że jedynie umocniły we mnie obraz katolika, jaki dobrze znam już od dzieciństwa, czyli obraz małego aroganckiego katoliczka, który utożsamia się z kościołem po to by osądzać innych, usprawiedliwiać swoje błędy i pchać się do władzy. Mówicie o tej religii jako jedynej prawdziwej wierze tylko po to by narzucać innym swoje zdanie, natomiast boicie się jak ognia ludzi podważających prawdziwość chrześcijaństwa i podających wam argumenty, czego przykładem jest wasza reakcja na moje pytania.
Dużo to mówi o waszej wierze i prawdziwości wiary w bozie. Najwyraźniej nie jesteście do końca pewni swojej wiary. Ja jestem pewny swej wiary i swych ograniczeń. Ty wiarę straciłeś - co trzeba uszanować bo być może na Twoim miejscu ja ją bym szybciej utracił. Nie szanuje jednak gdy ktoś z lenistwa jest nieświadomy swych ograniczeń czyli jest więźniem swego umysłu a on zadaje niewłaściwe pytania bo jest ukierunkowany jedynie na siebie i ludzkie ułomne założenia. Postaw się może na miejscu Boga, który stworzył człowieka i dał mu wszystko oprócz cierpienia i zmartwień a on go zdradził czyli uczynił to co JEDYNE było zabronione. Jak byś chciał człowieka ukarać, naprawić lub przynajmniej spowodować jego szczery żal za to co zrobił bo to warunek powrotu do raju ? W społeczeństwie przęstepstwo, niewywiązywanie się z obowiązków lub dziecko nieposłuszne jest karane, na drodze naruszysz przepisy jest mandat czyli ten świat opiera się na zakazach i nakazach oraz tym co wolno. Jeżeli posługujesz się logiką to jak jeszcze można to jaśniej przedstawić ? Chyba tylko ułomnym założeniem, że Bóg jest ułomny … Może to jest te właściwe pytanie - niestety retoryczne, bo tu logika jest bezwględna, że trzeba to wszystko co ziemskie włącznie z umysłem … zostawić aby przejść przez „ucho igielne” do raju … czyli się narodzić na nowo … Niestety, znam meandry intelektu i wiem dokąd on prowadzi, więc nie spodziewam się od Ciebie odkrywczej odpowiedzi - choć może się zdażyć … bo nie należysz do tych co są zdolni do tego i ja jak wielu, też mam z tym problem … Więc może zamiast tracić czas na naprawianie Boga, przeznacz go na naprawianie siebie a wskażesz nam pozostałym jak to uczynić … i będziesz wyrocznią … lecz wtedy zrozumiesz gdy Cię inni wyśmieją, poniżą na forum, że mówisz brednie - co znaczy być zniewolonym, zamkniętym w więzieniu i widzieć raj przez brudną szybę oraz zakratowane okno ...
|
Pt paź 03, 2025 9:34 |
|
 |
Idący
|
nolove napisał(a): Podsumowując wpisy chrześcijan tutaj obecnych mogę powiedzieć tylko .... ... że nic nie zrozumiałeś. Żaden chrześcijanin nie utożsamia się z budynkiem, tak jak napisałeś o swoim wyobrażeniu. Żaden chrześcijanin nie wierzy w bozia. To, że wyobrażasz sobie, że podałeś jakiś argument zaprzeczający chrześcijaństwu, to nie znaczy, że rzeczywiście podałeś. Ale szkoda, że zadając na wstępie pytania nie wyjaśniłeś, tak tak w poście do którego się odnoszę, że masz wyobrażenie wiary na poziomie małego dziecka. I trzeba odpowiadać na poziomie kilkulatka.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt paź 03, 2025 9:52 |
|
 |
Atimeres
|
nolove napisał(a): Podsumowując wpisy chrześcijan tutaj obecnych mogę powiedzieć tylko
że jedynie umocniły we mnie obraz katolika, jaki dobrze znam już od dzieciństwa, czyli obraz małego aroganckiego katoliczka, który utożsamia się z kościołem po to by osądzać innych, usprawiedliwiać swoje błędy i pchać się do władzy. Mówicie o tej religii jako jedynej prawdziwej wierze tylko po to by narzucać innym swoje zdanie, natomiast boicie się jak ognia ludzi podważających prawdziwość chrześcijaństwa i podających wam argumenty, czego przykładem jest wasza reakcja na moje pytania. Dużo to mówi o waszej wierze i prawdziwości wiary w bozie. Najwyraźniej nie jesteście do końca pewni swojej wiary. Twój tata pracował w KC PZPR, czy w KPZR? Bowiem czuję, że przejąłeś ich ideologię.
|
Pt paź 03, 2025 11:25 |
|
|
|