Grzech pierworodny - prawda czy mit ?
Autor |
Wiadomość |
Rojza Genendel
|
On napisał(a): Rojza Genendel napisał(a): Skoro nie umiesz przekazać swojej wiedzy to jest ona nic niewarta. Znowu masz ogromny problem z logicznym myśleniem.Skoro ktoś nie rozumie teorii względności to dla Ciebie znaczy to,że jest ona nic niewarta?Czy jeśli nie potrafisz nauczyć psa pisać to oznacza to że umiejętność pisania jest nic niewarta? 
Kolega nie umie czytać ze zrozumieniem, a podobno taki mądry.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt gru 28, 2007 22:16 |
|
|
|
 |
Yard
|
On napisał(a): Natomiast zdolność poznania Boga zależy wyłącznie od Ciebie.Zwroć uwagę na tych,ktorzy bardzo do Niego zbliżyli się czyli świętych.Są to na ogół ludzie bez imponującego wyksztalcenia.Nie slyszałem o świętych posiadających tytuły profesora a wydawać by się mogło że oni mają największe możliwości intelektualne do poznania Boga.Jednak nie jest to 'ta' inteligencja.
No właśnie odnoszę wrażenie, że inteligencja i wykształcenie zmniejszają zdolności poznania Boga (uśredniając oczywiście, bo są wyjątki).
Ale chyba bardzo odbiegamy od tematu.
_________________ "Not only is there no God, but try getting a plumber on weekends." Woody Allen
|
Pt gru 28, 2007 22:18 |
|
 |
On
|
Lk 10:21 BT "W tej właśnie chwili Jezus rozradował się w Duchu Świętym i rzekł: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie."
Jak widzisz w NT Jezus-bez materialnego wykształcenia,tytułów naukowych-ma wiedzę przekraczającą wiedzę ówczesnych/obecnych także/ uczonych poprzez trwanie w Duchu.Podobnie jest u ludzi wierzących.Oni żyją w cichości.
Takich możliwości nie dostępują ci,ktorzy ufają we własne empiryczne możliwości jak wiemy obarczone błędami i pomyłkami.Dążą do swych 5 minut w RTV .

|
So gru 29, 2007 9:39 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Faktycznie, Papież i cała reszta episkopatu niewątpliwie żyją w cichości...
Wciąż jednakowoż zdaje mi się,że Twoje posty nie wniosły nic,jeśli chodzi o wyjaśnienie komukolwiek tego,co uważa za absurdalną niesprawiedliwość Boga Ojca.
Ot, pochwaliłeś się,że Ty to możesz sobie jakoś przetłumaczyć i tyle.
|
So gru 29, 2007 9:50 |
|
 |
On
|
Tu nie chodzi o chwalenie się bo jestem osobą anonimową i nic mi z tego że się pochwalę przed innymi osobami anonimowymi.Co innego gdyby było to w TV np.jako kaznodzieja w USA
Ja jedynie wskazałem sposob na poznanie prawd i wyjaśnienie wątpliwości. Teraz ruch należy do tych ktorzy rzeczywiście chcą duchowej wiedzy.Jeżeli skończy się to jedynie na przeczytanu i skierowaniu do mnie docinkow to widać brak zainteresowania i chęć trwania w swoich błędnych przekonaniach. Mamy wolną wolę i wybór drogi należy do nas.Pamiętajmy jednak o tym,że nasz byt nie kończy się wraz ze śmiercią lecz trwa w nieskończoność.O tym mówią wszystkie religie nawet te ktore kiedyś nie mialy ze sobą jakiejkolwiek styczności.A to już daje do myślenia.

|
So gru 29, 2007 10:40 |
|
|
|
 |
R6
|
|
So gru 29, 2007 11:26 |
|
 |
On
|
Miłej lektury,może coś zrozumiesz.

|
So gru 29, 2007 12:38 |
|
 |
R6
|
Nie chciałem być dłużny jeśli chodzi o cytaty ze Świętych Ksiąg.
|
So gru 29, 2007 13:42 |
|
|
|