Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
| Autor |
Wiadomość |
|
sted88
Dołączył(a): Pt lip 27, 2012 23:39 Posty: 14 Lokalizacja: Wrocław, Dolnośląskie
|
 Do intronizacji
jeśli dobrze pamiętam Jezus w PS nie chciał być ustanawiany królem.. nie jest królem tego świata... bliżej było mu do sługi. poza tym co da taka intronizacja? czy to przyprowadzi jakieś duże zmiany w społeczeństwie?
| So cze 22, 2013 0:58 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Temat wydzielony z "Intronizacja Chrystusa na Króla Polski.."
sted88 napisał(a): jeśli dobrze pamiętam Jezus w PS nie chciał być ustanawiany królem.. nie jest królem tego świata... bliżej było mu do sługi. Zgadza się - Pan Jezus mówi: "Nie przyszedłem, aby mi służono, lecz aby służyć". Przy okazji: MIXer napisał(a): Jednak istotnym jest fakt, że (...) Chciałem napisać oczywiście "jednak istotnym faktem jest (to), że...". Ostatnio popełniam w swoich postach takiego rodzaju drobne pomyłki. Ech, to potrafi być irytujące...
|
| So cze 22, 2013 3:20 |
|
 |
|
Endek
|
 Re: Temat wydzielony z "Intronizacja Chrystusa na Króla Pols
MIXer napisał(a): Cytuj: jeśli dobrze pamiętam Jezus w PS nie chciał być ustanawiany królem.. nie jest królem tego świata... bliżej było mu do sługi. Zgadza się - Pan Jezus mówi: "Nie przyszedłem, aby mi służono, lecz aby służyć". Wyrwane z kontekstu dla przekoślawienia Królewskości Chrystusa Pana. (Ew. św. Mateusza)"Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi''
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| So cze 22, 2013 10:04 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Wyrwane z kontekstu dla przekoślawienia Królewskości Chrystusa Pana. Sugerujesz, że specjalnie podałem pewien fragment z Pisma Świętego wyrwany z kontekstu, aby zaprzeczyć, że Chrystus jest królem? Nieładnie, nie to było moim zamiarem.
|
| So cze 22, 2013 10:18 |
|
 |
|
Endek
|
MIXer napisał(a): Endek napisał(a): Wyrwane z kontekstu dla przekoślawienia Królewskości Chrystusa Pana. Sugerujesz, że specjalnie podałem pewien fragment z Pisma Świętego wyrwany z kontekstu, aby zaprzeczyć, że Chrystus jest królem? Nieładnie, nie to było moim zamiarem. Nieładnie kłamać. Nie odmawia się władzy królewskiej Chrystusa Pana w sprawach doczesnych. To uznanie królewskości, objawia się poszanowaniem prawa Bożego.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
| So cze 22, 2013 11:14 |
|
|
|
 |
|
Endek
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Sympozjum: „SPOŁECZNE PANOWANIE CHRYSTUSA KRÓLA"- Kraków, 15 czerwca 2013 Sens społecznego panowania Chrystusa Króla - prof. Jacek Bartyzel http://youtu.be/D3kOEG4Ps3E„Królowanie Chrystusa w świetle encykliki Piusa XI Quas Primas" - o. prof. Benedykt Huculak http://youtu.be/i6M3447yXvs„Uniżenie przed Chrystusem fundamentalnym wyrazem uznania Jego królewskości" - ks. Jacek Bałemba http://youtu.be/Cg2uSauCu14
|
| So cze 22, 2013 15:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
@ Endek
Jeśli kłamię, udowodnij to. Jeśli nie potrafisz, dlaczego rzucasz bezpodstawnie oskarżeniami?
|
| So cze 22, 2013 16:27 |
|
 |
|
Endek
|
MIXer napisał(a): @ Endek
Jeśli kłamię, udowodnij to. Jeśli nie potrafisz, dlaczego rzucasz bezpodstawnie oskarżeniami? Kłamstwem jest, że mamy czcić Chrystusa Pana jako sługę a nie króla.
|
| So cze 22, 2013 18:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Mamy Go czcić i jako sługę, i jako króla.
|
| So cze 22, 2013 19:57 |
|
 |
|
Endek
|
MIXer napisał(a): Mamy Go czcić i jako sługę, i jako króla. Czyjego sługę?
|
| So cze 22, 2013 20:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Naszego! Pan Bóg nam służy, ponieważ jest pokorny.
|
| So cze 22, 2013 20:41 |
|
 |
|
Endek
|
MIXer napisał(a): Naszego! Pan Bóg nam służy, ponieważ jest pokorny. Gdzie tak Kościół naucza, że Pan Jezus jest na nasze posyłki?
|
| So cze 22, 2013 20:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bycie na czyjeś posyłki, a służenie komuś to dwie różne rzeczy. Mówisz, że jesteś katolikiem. Nie znasz Boga? Pan Bóg usługuje ludziom, tak jak kochający ojciec pomaga swojemu małemu dziecku i troszczy się o nie. Natomiast prawdą jest, że Bóg nie spełnia każdej naszej zachcianki.
|
| So cze 22, 2013 20:54 |
|
 |
|
Endek
|
MIXer napisał(a): Bycie na czyjeś posyłki, a służenie komuś to dwie różne rzeczy. Mówisz, że jesteś katolikiem. Nie znasz Boga? Pan Bóg usługuje ludziom, tak jak kochający ojciec pomaga swojemu małemu dziecku i troszczy się o nie. Natomiast prawdą jest, że Bóg nie spełnia każdej naszej zachcianki. Gdzie i kiedy Kościół Katolicki wyznaczył Chrystusowi Panu rolę służebną? Ja wiem o istnieniu święta Chrystusa Króla i takim też kulcie, ale o czymkolwiek, co by świadczyło o innej roli Zbawiciela, nie. Czy jest święto Chrystusa sługi i taki kult? Może ja jestem niezorientowany, więc proszę o wyjaśnienie
|
| So cze 22, 2013 21:12 |
|
 |
|
Lurker
|
A o Eucharystii słyszałes? Chrystus usługuje wiernym oddając im Swoje Ciało i Krew na posiłek.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
| So cze 22, 2013 23:28 |
|
|
|