Autor |
Wiadomość |
Orion1991
Dołączył(a): Pn lut 14, 2011 16:12 Posty: 7 Lokalizacja: Malbork
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Suweren napisał(a): Orion1991 napisał(a): Każdy człowiek jest Bogiem?Hmm nie wydaje mi się.Ludzie zbyt niedoskonali są aby dawać im cechy boskie. Kto wie Orion... Bóg może być każdym kim zechce. Nawet człowiekiem. Po prostu nie pamiętasz tego kim jesteś. A te niedoskonałości... to tylko kwestia punktu widzenia. hmm tak Bóg może być każdym nawet masową zbiorowością umysłów lecz sam człowiek jako koncepcja był i jest niedoskonały o czym zresztą nawet nasz stwórca zapewne wie.Może celowo nas tak stworzył?
|
Śr lut 16, 2011 22:31 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Suweren napisał(a): Masz racje Tomek. Myślałem, że chcesz się czegoś dowiedzieć, ale widać ludzie tu walczą tylko o swoje racje. Ciesz się Nią. Na nie wiele się pewnie przyda, ale dobre i to. A tak poza tym? Szkoda gadać...
Widze że tak mówiłeś o otwartych buddystach i zatwardziałych chrześcijanach a sam zatwardziały jesteś  Trzymaj się tego. PS. Nadal nie potrafisz odeslac mnie do jakichs zrodel na temat tej twojej "srodkowej sciezki" 
|
Śr lut 16, 2011 22:42 |
|
 |
Elbrus
|
tomek92pl napisał(a): Suweren napisał(a): Na pewno jest on z Apokalipsy... Tak? Ale może być też w ewangelii, ale nie kojarzę tego tam. Ok Tak z ewangelii Nie z ewangelii tylko z Apokalipsy właśnie: Znam twoje czyny, że ani zimny, ani gorący nie jesteś. Obyś był zimny albo gorący! A tak, skoro jesteś letni i ani gorący, ani zimny, chcę cię wyrzucić z mych ust. (Ap 3:15-16) O kabale: viewtopic.php?f=40&t=24234&p=585447#p585447
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt lut 18, 2011 14:30 |
|
|
|
 |
tomek92pl
czasowo zablokowany
|
Racja wybacz. Z kad tu nagle link do tematu o kabale?
|
Pt lut 18, 2011 21:28 |
|
 |
Beszad
|
Ankieta wyraża oczywiście jakąś tożsamość kulturową, ale nie daje odpowiedzi na kwestię zasadniczą - na ile jesteśmy otwarci na Chrystusa żyjącego w drugim człowieku? Na ile naszą wiarę wiążemy z postawą relacyjną (nie mylic z relatywizmem!) wobec innych osób, a przede wszystkim wobec żywego Boga, którego doświadczam w głębi samego siebie i w "Twarzy Innego", czyli w konkretnej osobie, jaka jest mi dana tu i teraz.
Dopiero po udzieleniu odpowiedzi na te pytania wychodzi, że czasem bliżej jest komuś okreslającemu się jako buddysta do chrześcijanina, i odwrotnie - zadeklarowany katolik może okazać się agnostykiem.
|
Śr lut 23, 2011 13:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Beszad napisał(a): Dopiero po udzieleniu odpowiedzi na te pytania wychodzi, że czasem bliżej jest komuś okreslającemu się jako buddysta do chrześcijanina, viewtopic.php?f=6&t=24906 - Czy chrześcijaństwo wyklucza buddyzm Beszad napisał(a): i odwrotnie - zadeklarowany katolik może okazać się agnostykiem. Wtedy widocznie nastąpił konflikt z wcześniejszą deklaracją, która okazała się być fałszywą (papierową, życzeniową, maskującą etc.).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Śr lut 23, 2011 14:12 |
|
 |
jika
Dołączył(a): So lut 26, 2011 21:35 Posty: 9 Lokalizacja: (z)DolnyŚląsk
|
Myślę, że co niektórym przydała by się jeszcze opcja odpowiedzi "katolik - wierzący nie praktykujący"... Ale ok. nad zgodnością i brakiem zgodności tego stwierdzenia "wierzyć a nie praktykować" nie dyskutujmy 
_________________ Religia to nie tylko kościół, do którego człowiek idzie okazyjnie, aby się pomodlić; religia to świat, w którym trzeba stale żyć. / Gilbert Keith Chesterton
|
So lut 26, 2011 21:51 |
|
 |
ulsulka
|
nie wierzę w żadnego boga, jak sobie pościelisz tak się wyśpisz, ateistka oczywiście, wychowana jednakże w radykalnie chrześcijańskiej rodzinie, ciężko było ach ciężko się wychować 
|
N lut 27, 2011 13:57 |
|
 |
ladyalicewhite
|
Jestem odrodzoną katoliczką. Tzn. chodzę to kościoła kiedy mam taką potrzebę duchową. Właściwie u mnie to jest dziwna historia bo od wielu lat byłam ateistką i sprawy wiary mnie nie interesowały, ale wpadła mi w ręcę pewna książka i poczułam że chyba, chcę wrócić do Boga. Na razie małymi krokami ale wszystko w swoim czasie.
|
N lut 27, 2011 23:10 |
|
 |
aimee
|
Zaznaczylam INNY bo uwazam sie za chrzescijanke do katolika mi daleko
|
Pn lut 28, 2011 17:34 |
|
 |
jika
|
Może i mało wiem, na temat religii o życiu za pewne więcej - ale to innym razem ... Ale czym dla Ciebie np. aimee różni się chrześcijanka od katoliczki ? Bo mnie to zawsze ciekawiło ... ale nigdy nikt, nie podał mi sensownej odpowiedzi 
_________________ Religia to nie tylko kościół, do którego człowiek idzie okazyjnie, aby się pomodlić; religia to świat, w którym trzeba stale żyć. / Gilbert Keith Chesterton
|
Wt mar 01, 2011 20:21 |
|
 |
Elbrus
|
jika napisał(a): Bo mnie to zawsze ciekawiło ... ale nigdy nikt, nie podał mi sensownej odpowiedzi To smutne, że do tej pory pozostawałaś w niewiedzy - odpowiem więc ja: katolik jest chrześcijaninem, ale chrześcijanin nie musi być katolikiem. Chrześcijaństwo to jedna wspólna religia dla wszystkich chrześcijan, natomiast katolicyzm jest wyznaniem chrześcijańskim.
|
Wt mar 01, 2011 20:33 |
|
 |
jika
|
Czyli wyglądam to jak ... Wierzący a nie praktykujący ... Jedno zawiera drugie, lecz drugie wyklucza pierwsze ... I za to uwielbiam ludzi - za komplikacje sobie życia 
|
Wt mar 01, 2011 20:38 |
|
 |
asj
|
Plus nazwanie się chrześcijaninem bardziej podkreśla stawianie się ponad różnicami dzielącymi poszczególne odłamy, a nie mówienie, że protestanci pójdą do piekła ;) ja to tak rozumiem.
_________________ "There ain't no answer. There ain't going to be any answer. There never has been an answer. That's the answer." Gertrude Stein -- Charytatywne codzienne klikanie http://www.suchoparek.yoyo.pl/akcje_charytatywne.html
|
Wt mar 01, 2011 21:17 |
|
 |
Elbrus
|
asj napisał(a): nazwanie się chrześcijaninem bardziej podkreśla stawianie się ponad różnicami dzielącymi poszczególne odłamy, a nie mówienie, że protestanci pójdą do piekła Czasami tak, ale chyba częściej wiąże się to z zacieraniem tożsamości denominacyjnej na korzyść ukazania źródłowości wyznawanej wiary - bezpośredniego pochodzenia od założyciela (ja nie należę do Kościoła X - ja należę do Chrystusa, jestem Jego uczniem itp.).
|
Śr mar 02, 2011 0:30 |
|
|
|