Intronizacja Chrystusa na Króla Polski
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Endek napisał(a): Kael napisał(a): No wlasnie: kazdy uwazal wszystko, co papiez powiedzial jako "nieomylne" a tu przyszedl SWI i ograniczyl powszechne pojecie nieomylnosci papieskiej. Widac bylo niezgodne z nauka Kosciola. A endek dalej nie rozumie tego dogmatu. Bo to jest dogmat. V2 jako sobór pastoralny, to sobie mógł ograniczać? Co zostało wcześniej na dogmatycznych soborach zdefiniowane, to jest nieodwołalne nigdy. Ks. B. Chełmiński
NIEOMYLNOŚĆ Kościoła Katolickiego Uchwały i orzeczenia Soborów powszechnych jako zupełnie nieomylne są nieodwołalne i niezmienne. Znieść lub istotnie zmienić nie może ich żaden Papież ani żaden sobór następny; prosta rzecz, że co dziś jest uznane za boską nieomylną prawdę - a sobory tylko prawdę ogłaszać mogą nic może się stać kiedykolwiek nieprawdą. Natomiast może sobór następny uchwały soboru jakiego poprzedniego uzupełnić; tak np. Sobór Watykański uzupełnił i bliżej określił dekret Soboru Trydenckiego o natchnieniu Bożem Pisma św.No to nie boj sie: badz konkretny. Jakie to uchwaly i orzeczenia soborow powszechnych zostaly zmienione na SWII? NP Syllabus nie jest dogmatem, co by sie komu nie wydawalo.
|
So cze 29, 2013 15:18 |
|
|
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): No to nie boj sie: badz konkretny. Jakie to uchwaly i orzeczenia soborow powszechnych zostaly zmienione na SWII?
Oto jedne z wielu Kanony o najświętszej ofierze Mszy świętej Kan. 1. Jeśli ktoś twierdzi, że we Mszy św. nie składa się Bogu prawdziwej i właściwej ofiary albo że składanie ofiary nie jest niczym innym, jak podawaniem nam Chrystusa do spożycia - niech będzie wyłączony ze społeczności wiernych. Kan. 2. Jeśli ktoś twierdzi, że tymi słowy: "To czyńcie na moją pamiątkę" (Łk 22, 19; 1 Kor 11, 24] Chrystus nie ustanowił Apostołów kapłanami albo nie nakazał, by oni i inni kapłani ofiarowywali Jego ciało i krew - n.b.w. Kan. 3. Jeśli ktoś twierdzi, że ofiara Mszy św. jest tylko ofiarą pochwalną i dziękczynną albo jedynie prostym wspomnieniem ofiary dokonanej na krzyżu, ale nie ofiarą przebłagalną, albo że przynosi korzyść samemu tylko przyjmującemu i że nie powinna być ofiarowana za żywych i umarłych, za grzechy, kary, zadośćuczynienia i inne potrzeby - n.b.w. Kan. 4. Jeśli ktoś twierdzi, że ofiara Mszy św. jest bluźnierstwem przeciw najświętszej ofierze Chrystusa dokonanej na krzyżu albo że jej uwłacza - n.b.w. Kan. 5. Jeśli ktoś twierdzi. że oszustwem jest odprawiać Msze św. na cześć świętych i dla uzyskania ich wstawiennictwa u Boga, jak to zamierza Kościół - n.b.w. Kan. 6. Jeśli ktoś twierdzi, że Kanon Mszy zawiera błędy i że dlatego winien być zniesiony - n.b.w. Kan. 7. Jeśli ktoś twierdzi. że obrzędy, szaty i zewnętrzne znaki, jakich używa Kościół katolicki przy odprawianiu Mszy św., są raczej podnietą do bezbożności niż objawem pobożności - n.b.w. Kan. 8. Jeśli ktoś twierdzi, że Msze św., przy których sam tylko kapłan sakramentalnie komunikuje, są niedozwolone i dlatego powinny być zniesione - n.b.w. Kan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa - n.b.w. Kael napisał(a): NP Syllabus nie jest dogmatem, co by sie komu nie wydawalo. Dogmat tez nie jest dogmatem, co by się komu wydawało Kto Cię upoważnił do kwestionowania wyroków Stolicy Apostolskiej? Nauk wierze przeciwnych, zwłaszcza, jeśli przez Kościół potępione zostały, nie tylko nie wolno wiernym bronić jako rzeczywistych zdobyczy wiedzy, ale owszem obowiązani są ściśle mieć je za błędy pod złudnym pozorem prawdy ukryte.(Sobór Watykański (1870), Konstytucja dogmatyczna o wierze katolickiej, Rozdz. 4).
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
So cze 29, 2013 17:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ty naprawde nie rozumiesz co piszesz. Prosze pokazac, gdzie SWII zaprzeczyl Kanonom o Mszy sw? Ty w ogole wiesz, co jest dogmatem? Moze kilka wymienisz?
|
So cze 29, 2013 18:38 |
|
|
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Ty naprawde nie rozumiesz co piszesz. Prosze pokazac, gdzie SWII zaprzeczyl Kanonom o Mszy sw? Jeżeli nie zaprzeczył, to dlaczego mamy NOM? Kael napisał(a): Ty w ogóle wiesz, co jest dogmatem? Moze kilka wymienisz? Już dawno wałkowałem dogmat, że poza Kościołem nie ma zbawienia, co posoborowiacy osobliwie negują.
_________________ Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).
|
So cze 29, 2013 21:38 |
|
 |
Johnny99
|
Endek napisał(a): Jeżeli nie zaprzeczył, to dlaczego mamy NOM? http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 41969.html
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
So cze 29, 2013 23:18 |
|
|
|
 |
Endek
|
Cytat z owego linku ''Ostatni zaś Sobór Powszechny Watykański II, przez wydanie Konstytucji zaczynającej się od słów: Sacrosanctum Concilium dał podstawy dla ogólnej reformy Mszału Rzymskiego''I Kanony odnoszące się do tej kwestii Kan. 6. Jeśli ktoś twierdzi, że Kanon Mszy zawiera błędy i że dlatego winien być zniesiony - n.b.w Kan. 9. Jeśli ktoś twierdzi, że liturgiczne zarządzenie Kościoła rzymskiego, według którego część kanonu i słowa konsekracji odmawia się po cichu jest godne potępienia albo że należy Mszę św. Odprawiać tylko w języku narodowym, albo że nie należy dodawać wody do wina przy ofiarowaniu kielicha, jakby to było przeciwne ustanowieniu Chrystusa - n.b.w.Oraz fragment orzeczenia Piusa V Papieża z Bulli Quo Primum Tempore (...)Dlatego więc, aby wszyscy i wszędzie zaadaptowali i przestrzegali tego, co zostało im przekazane przez Święty Kościół Rzymski, Matkę i Nauczycielkę wszystkich innych Kościołów, będzie odtąd bezprawiem na zawsze w całym świecie chrześcijańskim śpiewanie albo recytowanie Mszy św. według formuły innej, niż ta przez Nas wydana(...)A papież Paweł VI przysięgał PAPIESKA PRZYSIĘGA KORONACYJNA Ślubuję: Nie zmieniać niczego z przekazanej mi tradycji ani niczego, co było przede mną strzeżone przez mych miłych Bogu poprzedników, ani nie naruszać, ani nie zmieniać, ani nie zezwalać na jakiekolwiek zmiany. Przeciwnie: z gorącym umiłowaniem, jako jej uczeń i dziedzic, ze czcią zachować przekazane mi dobro, ze wszystkich moich sił i całą moją mocą. Bronić Świętych Kanonów i Dekretów papieskich jako Bożych nakazów otrzymanych z Nieba, ponieważ jestem w pełni świadom, że Ty, którego miejsce zajmuję przy pomocy Łaski Bożej, którego Wikariuszem jestem z Twoją pomocą, poddasz najsurowszemu osądowi przed Twoim Boskim Trybunałem wszystko, co będę głosił. Gdybym miał dokonać czegokolwiek przeciwnego [tej przysiędze] albo zezwolić, aby taki czyn mógł być dokonany, Ty nie będziesz miał nade mną litości w straszny dzień Sprawiedliwości Bożej. Dlatego bez żadnego wyjątku, nakładamy najsurowszą ekskomunikę na każdego – czy to na Nas samych, czy to na kogokolwiek innego – kto ośmieliłby się powziąć cokolwiek nowego, co stałoby w sprzeczności z tą starożytną ewangeliczną Tradycją i czystością prawowiernej Wiary i religii chrześcijańskiej, albo kto chciałby coś zmienić poprzez swój czynny sprzeciw, lub też zgodziłby się z tymi, którzy podjęliby tak świętokradzkie przedsięwzięcieOraz Ochotnie i ze czcią przyjmuję to, co Apostołowie i Kościół do wierzenia podają, oraz wszystkie tegoż Kościoła zwyczaje i ustawy. Wyznaję również, że prawdziwie siedem jest istotnych Sakramentów Nowego Zakonu przez Jezusa Chrystusa Pana naszego ustanowionych, że są one potrzebne do zbawienia ludzkiego, choć nie każdy z nich człowiekowi każdemu. Tymi zaś Sakramentami są: Chrzest, Bierzmowanie, Eucharystia, Pokuta, Ostatnie Namaszczenie, Kapłaństwo i Małżeństwo. Wyznaję, że one udzielają łaski, i że z nich Chrztu, Bierzmowania i Kapłaństwa bez świętokradztwa ponownie przyjmować się nie godzi. Przyznaję też i uznaję zwyczajem uświęcone i zatwierdzone obrzędy Kościoła Katolickiego, używane przy uroczystym sprawowaniu wszystkich wyżej wymienionych Sakramentów.Wszystko w ogóle i w szczególności, co o grzechu pierworodnym i o usprawiedliwieniu na świętym Soborze Trydenckim określono i wyjaśniono, bez zastrzeżeń przyjmuję.Wszystko również, co przez święte kanony i sobory powszechne, a zwłaszcza przez święty Sobór Trydencki i Sobór Watykański zostało podane, określone i wyjaśnione, a w szczególności o najwyższym zwierzchnictwie Biskupa Rzymskiego i o nieomylnym jego nauczycielstwie, bez zastrzeżeń przyjmuję i wyznaję; żadnych natomiast przeciwnych twierdzeń i kacerstw, przez Kościół nie uznanych, odrzuconych i potępionych, ja także nie uznaję, odrzucając je i potępiając.
Ja N. obiecuję, przyrzekam i zaręczam, że tę prawdziwą wiarę katolicką, poza którą nikt zbawionym być nie może, a którą ja teraz dobrowolnie wyznaję i prawdziwie w sercu swoim żywię, całkowicie i nieskażenie aż do ostatniego tchu życia, przy pomocy Bożej, stale chować i wyznawać będę; nadto wedle sił swoich starać się będę, aby moi podwładni i ci, o których piecza do mnie z obowiązku ma należeć, tę wiarę zachowywali, głosili i jej nauczali.
Tak niech mi pomoże Bóg i ta święta jego Ewangelia.
|
N cze 30, 2013 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tyle, ze kanony, na ktore sie powolujesz nie maja nic wspolnego z wprowadzniem NOM. Nikt nie powiedzial, ze Msza sw w rycie trydenckim zawiera bledy", ze Msza sw musi byc tylko w jezyku narodowym itd. Jeden papiez postanowil, ze ten ryt przez niego wydany jest nieodwolalny. Dosyc odwazna decyzja i malo pokorna....
No, ale kazdy wierzy w to co mu pasuje, czyz nie Endek?
|
N cze 30, 2013 18:45 |
|
 |
Johnny99
|
No więc właśnie - żaden kanon nie został złamany, a Paweł VI miał tą samą "Apostolską Władzę", co każdy poprzedni papież.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N cze 30, 2013 19:45 |
|
 |
Endek
|
Kael napisał(a): Tyle, ze kanony, na ktore sie powolujesz nie maja nic wspolnego z wprowadzniem NOM. Czyż nie zniesiono Mszy Trydenckiej? Czyż nie wprowadzono języków narodowych zamiast łaciny? Po co to odwracanie kota ogonem? Nie ma Mszy Trydenckiej, która jest zakazana w dalszym ciągu. Kael napisał(a): Nikt nie powiedzial, ze Msza sw w rycie trydenckim zawiera bledy", ze Msza sw musi byc tylko w jezyku narodowym itd. Ależ Sobór Trydencki wyraźnie powiedział, że Kanon Mszy ma być sprawowany w języku łacińskim i nie może być zniesionym. Czyż Twoje łgarstwo musi być aż tak bezmyślne? Kael napisał(a): Jeden papiez postanowil, ze ten ryt przez niego wydany jest nieodwolalny. Dosyc odwazna decyzja i malo pokorna.... Nie tylko papież Pius V, lecz i Sobór Trydencki. Jeżeli Paweł VI promulgował swój ryt zwany NOM, to jako pierwszy papież, bo żaden inny nowego obrządku nie wprowadzał. Pius V jedynie skodyfikował istniejący od wieków ten sam ryt. Piusa V nie obowiązywały składane dobrowolnie przysięgi, takie jak Pawła VI. Kael napisał(a): No, ale kazdy wierzy w to co mu pasuje, czyz nie Endek? Widać to po modernistach.
Ostatnio edytowano N cze 30, 2013 19:53 przez Endek, łącznie edytowano 1 raz
|
N cze 30, 2013 19:48 |
|
 |
Endek
|
Johnny99 napisał(a): No więc właśnie - żaden kanon nie został złamany, a Paweł VI miał tą samą "Apostolską Władzę", co każdy poprzedni papież. Paweł VI oprócz władzy, miał zobowiązania w formie przysiąg, dobrowolnie przyjętych wobec Boga i Kościoła.
|
N cze 30, 2013 19:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Endek napisał(a): Kael napisał(a): Tyle, ze kanony, na ktore sie powolujesz nie maja nic wspolnego z wprowadzniem NOM. Czyż nie zniesiono Mszy Trydenckiej? Czyż nie wprowadzono języków narodowych zamiast łaciny? Po co to odwracanie kota ogonem? Nie ma Mszy Trydenckiej, która jest zakazana w dalszym ciągu. Klamiesz. Nie wstydz ci? Zlymi srodkami dobra nie osiagniesz. I nie wierze, ze nie wiesz, ze Msza sw Trydencka dalej w Kosciele katolickim jest. Cytuj: Kael napisał(a): Nikt nie powiedzial, ze Msza sw w rycie trydenckim zawiera bledy", ze Msza sw musi byc tylko w jezyku narodowym itd. Ależ Sobór Trydencki wyraźnie powiedział, że Kanon Mszy ma być sprawowany w języku łacińskim i nie może być zniesionym. Czyż Twoje łgarstwo musi być aż tak bezmyślne? Gdzie ja klamie? Sobor Trydencki cos postanowil, a inny SWII to uzupelnil. Nie wierze, ze nie wiesz, ze Kanon Mszy sw Trydenckiej nie byl nigdy jednym obowiazujacym w Kosciele katolickim. Cytuj: Kael napisał(a): Jeden papiez postanowil, ze ten ryt przez niego wydany jest nieodwolalny. Dosyc odwazna decyzja i malo pokorna.... Nie tylko papież Pius V, lecz i Sobór Trydencki. Jeżeli Paweł VI promulgował swój ryt zwany NOM, to jako pierwszy papież, bo żaden inny nowego obrządku nie wprowadzał. Pius V jedynie skodyfikował istniejący od wieków ten sam ryt. Piusa V nie obowiązywały składane dobrowolnie przysięgi, takie jak Pawła VI. To znaczy? Papiez Pius V musial sie tylko przed Bogiem usprawiedliwiac, a papiez Pawel VI wedlug lefebrystow takze przed innym papiezami? Tak to nalezy rozumiec? Cytuj: Paweł VI oprócz władzy, miał zobowiązania w formie przysiąg, dobrowolnie przyjętych wobec Boga i Kościoła. No i widac uznal w sumieniu Cytuj: To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Nie ty go bedziesz z posluszenstwa "Kosciolowi" rozliczac.
|
Pn lip 01, 2013 8:29 |
|
 |
MirMił
|
Cytuj: @Lisa Chrystus jest Królem Wszechświata. Czy nie znaczy to, że jest i naszym Królem? Czy Polska jest samotną wyspą wśród innych narodów, czy jako naród jest ponad wszystkimi innymi? Polakom jest potrzebna rzetelna edukacja z podstaw religii i życia wartościami chrześcijańskimi, nie mesjańskie marzenia o wielkości. KK jest powszechny, nie polski. Nie to nie oznacza, że jest Królem Polski. Przecież Elżbieta II też jest królową a czy jest Królową Polski ? No nie! A dlaczego? Bo jej nie uznajemy. Tak samo w przypadku Jezusa Króla Wszechświata - nie jest królem Polski bo Episkopat go nie chce uznać. Co ciekawsze Jezus prosi Polaków o uznanie siebie za naszego Króla w objawieniach Siostry Faustyny a nie tylko Rozalii. Co więcej podkreśla, że jeżeli Polacy go nie uznają to Polska mocno wycierpi. Po wojnie Episkopat stwierdził, że nie ma sensu ogłaszać Chrystusa Królem, bo Polska już wycierpiała i jest za późno i tak wkoło Macieju.
_________________ Kocham Boga, kocham wieś, Polski folklor kocham też! Święta Polskie -Boże Ciało, Boże Narodzenie, Wielkanoc
|
Pt lip 12, 2013 11:48 |
|
 |
WIST
|
Ja nadal nie rozumiem. To Bóg karze ludzi zbiorowo? A co zmieni Episkopat, jeśli powiedzmy 80% samych Polaków nawet nie zwróci uwagi na owo uczynienie królem? Nie będzie klęski żywiołowej, prawa fizyki zostaną zawieszone, a silniejsi od nas będą z jakiegoś niewidzialnego powodu bezsilni i choćbyśmy wyzbyli się armii i patriotyzmu nic nam nie zrobią?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt lip 12, 2013 15:22 |
|
 |
MirMił
|
WIST napisał(a): Ja nadal nie rozumiem. To Bóg karze ludzi zbiorowo? A co zmieni Episkopat, jeśli powiedzmy 80% samych Polaków nawet nie zwróci uwagi na owo uczynienie królem? Nie będzie klęski żywiołowej, prawa fizyki zostaną zawieszone, a silniejsi od nas będą z jakiegoś niewidzialnego powodu bezsilni i choćbyśmy wyzbyli się armii i patriotyzmu nic nam nie zrobią? Pan Jezus kilkukrotnie obiecuje, że jeżeli Polska uzna go za króla, to uczyni cuda, które odmienią ludzkie serce, a wrodzy Polski na zawsze ją opuszczą. Polska natomiast wprowadzi prawa, które w czasie ciemności zaskoczą cały świat i pociągną inne narody pod jego opiekę. Oczywiście wszystko można bagatelizować bo jesteśmy tylko ludźmi i możemy wierzyć lub nie wierzyć w poszególne objawienia.
_________________ Kocham Boga, kocham wieś, Polski folklor kocham też! Święta Polskie -Boże Ciało, Boże Narodzenie, Wielkanoc
|
Śr lip 24, 2013 18:46 |
|
 |
lokis
|
To niby jaki wrog zamieszkuje teraz Polske? Jaka ciemnosc tu panuje? Ze ty mozesz pisac? Tu zgoda calkowita!
|
Śr lip 24, 2013 20:00 |
|
|
|