| Autor |
Wiadomość |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Cytuj: Zbawieni będziemy nie z urzędu, ale za poczyniony wybór: chcemy być z Bogiem czy żyjemy nadal na własną rękę. Każdemu wg wyboru. Cytuj: Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony (Mk 16, 16). A no właśnie; czy to powód - brak wiary, żeby kogoś potępić na wieczność. Dla mnie to jakiś absurd. Bo w takim razie Tomasz apostoł nie powinien zostać świętym, tylko won do piekła na wieczne tortury Straszną jest rzeczą, że gdziekolwiek człowiek się urodzi, pewne twierdzenia zostają mu wpojone w dzieciństwie wraz zapewnieniem, że nigdy nie będzie mógł wątpić na ich temat, pod karą utraty wiecznego zbawienia. - Arthur SchopenhauerWątpić - ludzka rzecz. - gargamel:p
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
| So cze 18, 2011 15:18 |
|
|
|
 |
|
kredka111
|
gargamel napisał(a): A no właśnie; czy to powód - brak wiary, żeby kogoś potępić na wieczność jeżeli np jakaś osoba NIE WIERZY W BOGA (no i przy okazji Bogu) to nie wierzy też w mozliwośc potępienia, przez cale zycie ignoruje mozliwość istnienia Boga. często wysmiewa się z wierzących nazywając ich przyglupami itpitp i co tu tyle gadać, sama sie potępia, nawet jak po śmierci zobazcy już na własne ślepe teraz gały JEZUSA TO BEDZIE MIAŁA TAK ZATWARZDIAŁE SERCE że nie przyjmie i nawet wtedy łaski Boga, pycha którą się karmiła latami zbuduje warownię i nie pizscie juz z uporem maniaka, że to Bóg potępia!
|
| So cze 18, 2011 15:37 |
|
 |
|
kredka111
|
a św. tomasz był niedowiarkiem a nie niewierzącym, poza tym nie tkwił w grzechu tylko żałował swojej postawy i pokutował, miał więc pokorne serce ( pokorni odziedziczą ziemię) i w tym sęk, że nawet najwiekzsy bandyta ma szansę na zbawienie, jesli tylko się ukorzy przed Bogiem natomiast ludzie pyszni i butni sami sobie gotują swój marny los, na własne i nieprzymuzsone życzenie
|
| So cze 18, 2011 15:46 |
|
|
|
 |
|
kredka111
|
Straszną jest rzeczą, że gdziekolwiek człowiek się urodzi, pewne twierdzenia zostają mu wpojone w dzieciństwie wraz zapewnieniem, że nigdy nie będzie mógł wątpić na ich temat, pod karą utraty wiecznego zbawienia. - Arthur Schopenhauer[/quote]
STRASZNĄ JEST RZECZĄ jeżeli czlowiekowi wpoją od dzieciństwa że Boga niet wraz z zapewnieniem, że nie może wątpić na ten temat. Ciarki mnie przechodzą ze wspólczucia dla takiego czlowieka, całą wieczność nieszczęsliwy, całą wiecznośc jego duszę przenika ból, to naprawdę nie żarty. To skutek wyboru. .." Kładę przed tobą życie i śmierć, błogosławieństwo i przekleństwo, WYBIERAJ..."
|
| So cze 18, 2011 16:00 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
kredka111 napisał(a): jeżeli np jakaś osoba NIE WIERZY W BOGA (no i przy okazji Bogu) to nie wierzy też w mozliwośc potępienia, przez cale zycie ignoruje mozliwość istnienia Boga. często wysmiewa się z wierzących nazywając ich przyglupami itpitp i co tu tyle gadać, sama sie potępia, nawet jak po śmierci zobazcy już na własne ślepe teraz gały JEZUSA TO BEDZIE MIAŁA TAK ZATWARZDIAŁE SERCE że nie przyjmie i nawet wtedy łaski Boga, pycha którą się karmiła latami zbuduje warownię i nie pizscie juz z uporem maniaka, że to Bóg potępia! A jeżeli nie wyśmiewa i jest uczciwym, lubianym człowiekiem, to co?! też się potępi po śmierci?? Jeżeli Pan Bóg tak szanuje ludzką wolę to niech po prostu pozwoli takiemu ateiście odejść, umrzeć, zniknąć po śmierci, na wieczność. Niech da mu to w co ten ateista wierzył, że będzie po śmierci, czyli nicość, wieczny sen itd. Wszak wolę anioła żeby się zbuntować i bruzdzić uszanował, a woli człowieka który chce mieć spokój nie uszanuje?? A nawet jeżeli 'dobry' ateista umrze to wszechmogący Bóg może swoją mocą uchronić go przed samopotępieniem, bo przecież może to zrobić i wie że to będzie lepsze dla tego człowieka, który nie wierzył, a mimo to był porządny.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
| So cze 18, 2011 16:12 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
kredka111 napisał(a): STRASZNĄ JEST RZECZĄ jeżeli czlowiekowi wpoją od dzieciństwa że Boga niet wraz z zapewnieniem, że nie może wątpić na ten temat. Czy ateistyczni rodzice zabraniają swoim dzieciom wątpić? kredka111 napisał(a): Ciarki mnie przechodzą ze wspólczucia dla takiego czlowieka, całą wieczność nieszczęsliwy, całą wiecznośc jego duszę przenika ból, to naprawdę nie żarty. Twoje współczucie jest nieuzasadnione, bo ludzie nie żyją wieczne, a jesli maszna myśli wieczne męki, to tym bardziej twoje współczucie jest nieuzasadnione, bo ci ludzie są pyszni i butni sami sobie gotują swój marny los, na własne i nieprzymuzsone życzenie. gargamel napisał(a): wszechmogący Bóg może swoją mocą uchronić go przed samopotępieniem, bo przecież może to zrobić i wie że to będzie lepsze dla tego człowieka Może lepsze dla tego człowieka, ale będzie sprzeczne z bożą sprawiedliwością. gargamel napisał(a): który nie wierzył, a mimo to był porządny Według logiki prawa bożego jest to oksymoron.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
Ostatnio edytowano So cze 18, 2011 16:25 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz
|
| So cze 18, 2011 16:22 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Gargamelu, nie lękaj się  Sobór Watykański II wyjaśnił to, co przez wieki było niejasne. Duch Święty sprawił, że Sobór zwołano i Duch Święty czuwał nad obradami Ojców Soboru, abyśmy dziś nie mieli wątpliwości: 1. Wiara jest Łaską Bożą. Nie sposób wierzyć bez tej łaski. 2. Ludzie, którzy nie dostąpili Łaski Wiary, mogą być zbawieni, jeśli byli dobrymi ludźmi. 3. Kościół, ani nikt na Ziemi (w tym człowiek w swojej sprawie) nie ma prawa przesądzać, kto będzie zbawiony, a kto nie. Od tego jest Bóg sądzący człowieka po jego śmierci. P.S. Elbrus, Ty zdaje się, nie jesteś wierzący? Dobrze pamiętam?
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| So cze 18, 2011 16:24 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
Ot i właśnie!!!
Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. (Mt 7,1)
Bracia, nie oczerniajcie jeden drugiego! Kto oczernia brata swego lub sądzi go, uwłacza Prawu i osądza Prawo. Skoro zaś sądzisz Prawo, jesteś nie wykonawcą Prawa, lecz sędzią. Jeden jest Prawodawca i Sędzia, w którego mocy jest zbawić lub potępić. A ty kimże jesteś, byś sądził bliźniego? (List św.Jakuba 4)
|
| So cze 18, 2011 16:29 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
gargamel napisał(a): Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. (Mt 7,1)
Bracia, nie oczerniajcie jeden drugiego! Kto oczernia brata swego lub sądzi go, uwłacza Prawu i osądza Prawo. Skoro zaś sądzisz Prawo, jesteś nie wykonawcą Prawa, lecz sędzią. Jeden jest Prawodawca i Sędzia, w którego mocy jest zbawić lub potępić. A ty kimże jesteś, byś sądził bliźniego? (List św.Jakuba 4) AMEN Niech Bóg prowadzi, gargamelu 
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| So cze 18, 2011 16:33 |
|
 |
|
Śiwa
|
Wierze w Matkę Boską.
|
| Pt cze 24, 2011 12:45 |
|
 |
|
kuro
|
to skomplikowane dlatego najlepsza odpowiedz to "inny"
|
| So lip 16, 2011 19:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Śiwa napisał(a): Wierze w Matkę Boską. Częstochowską czy Fatimską?
|
| So lip 23, 2011 1:37 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Śiwa napisał(a): Wierze w Matkę Boską.
Częstochowską czy Fatimską? dlaczego nie pomyślałam wcześniej żeby tu zajrzeć bardzo m interesuje tw odpowiedz(patrząc na tw nick,licze że dowiem sie czegoś nowego Śiwa)
|
| So lip 23, 2011 6:21 |
|
 |
|
macikiw2
|
Zagłosowałem na inny . Moi rodzicie są Katolikami tak samo jak moja rodzina ,jestem ochrzczony(no wiadomo rodzicie katolicy to musiałem być ochrzczony nie ma innej opcji ) , ale od pewnego czasu nie zgadzam się z poglądami głoszącymi przez Religie a prawa Kościoła mnie dobijają . Co do dekalogu to podpinam to pod moralność bo wiem co jest dobre a co złe i Wiara mi nie jest do tego potrzebna . Można powiedzieć jestem Agnostykiem . Uważam iż jakiś stworzyciel Ziemi istnieje (w pewnym sensie) , ale nie jest to wszechmocny wszechobecny Bóg do którego trzeba się modlić bo inaczej spłoniemy w piekle.. Lub po prostu stworzyciela nie ma . Tak jak agnostyk istnienie Boga jest dla mnie wielką nie wiadomą , dlatego nie chcę dąrzyć w jakiejkolwiek wierze która zawsze może okazać się fałszem .
|
| Śr lip 27, 2011 16:34 |
|
 |
|
Kris65
|
Ja osobiście,jeżeli chodzi o religię jestem ateistą. Nie mam ku temu żadnych przesłanek.Biblię traktuję jako wybitne dzieło literackie.Wysiłek umysłowy włożony ku wyeksponowaniu chrześcijańskiego boga.Inne religie także posiadają analogiczne dzieła.Jedni pisali dzieła,inni wznosili piramidy ku chwale swoich bóstw. Jeżeli chodzi o koncepcję powstania wszechświata ,dopuszczam istnienie Inteligentnego Kreatora.Stworzył i pogrążyl sie w niebycie.Coś w rodzaju agnostycyzmu. Ale często dyskutuję na temat relacji Bóg-człowiek,nie przyjmując prawd wiary bezkrytycznie.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pt lip 29, 2011 14:00 |
|
|
|