Autor |
Wiadomość |
kooool
|
 Re: Tydzień apostazji
Mike29 "W przestrzeni publicznej jest wystarczająco dużo miejsca, byśmy mogli pokojowo egzystować obok siebie nie robiąc sobie krzywdy i nie narzucając sobie wzajemnie różnych poglądów." - narzucanie czyjegoś zdania zawsze rodzi bunt, a bunt to nic dobrego. Jestem za pokojową egzystencją obok siebie, cenię decyzję drugiego człowieka, jego wola, bo jego życie. W kościele zawsze się znajdą ludzie, którzy nie mają nic wspólnego z Ewangelią, robią dużo krzyku i narzucają się. Ale to nie cały kościół, bo inaczej by już się rozpadł. Zło jest krzykliwe więc je widać dużo lepiej od dobra, które jest pokorne. Skąd się wziął "ogólnoświatowy humanizm"? Jaki jest jego cel? "Gdybyś chciał wcielać w życie wiele z biblijnych nauk to we współczesnym świecie grozi Ci za to kara wieloletniego pozbawienia wolności." - No tak brak szacunku dla Miłości i Prawdy.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 16:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): narzucanie czyjegoś zdania zawsze rodzi bunt, a bunt to nic dobrego. Jestem za pokojową egzystencją obok siebie, cenię decyzję drugiego człowieka, jego wola, bo jego życie.
Super i na tym się skupmy. Widzę postęp. kooool napisał(a): Skąd się wziął "ogólnoświatowy humanizm"? Jaki jest jego cel?
Sądzę, ze wypracowanie wartości, w oparciu których możliwa jest pokojowa koegzystencja wielu kultur, wyznań i narodowości. kooool napisał(a): "Gdybyś chciał wcielać w życie wiele z biblijnych nauk to we współczesnym świecie grozi Ci za to kara wieloletniego pozbawienia wolności." - No tak brak szacunku dla Miłości i Prawdy. Jeżeli Twoja "Miłość i Prawda" propaguje śmierć za homoseksualizm (+ inne kwiatki) zgodnie z biblijnymi cytatami przytaczanym przez niejakiego Luke1407 to owszem nie ma na to szacunku, a co więcej jest nagroda przewidziana w kodeksie karnym.
|
Cz lip 19, 2012 16:18 |
|
 |
kooool
|
Nunka "są na niej również kłamcy. Skoro ich tam umieściłaś, wnioskuję, że katolicy nie kłamią, tak?" - Kto Kocha Boga nie kłamie. Jesteś tolerancyjny, a przewrotnie pytasz i chyba przyznajesz rację, chodź jej nie przyznajesz. Pracuję nad sobą, mam dobrego kierownika duchowego. Żona tylko wierzy, czy Kocha Boga? bo dla mnie to duża różnica. Dzięki i przepraszam, za moje takie, a nie inne zdanie.
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lip 19, 2012 16:22 |
|
|
|
 |
kooool
|
Mike29 "Sądzę, ze wypracowanie wartości, w oparciu których możliwa jest pokojowa koegzystencja wielu kultur, wyznań i narodowości." - teoretycznie ideologicznie, albo jednym się zabierze coś, albo drugim, a nikt nie lubi gdy się zabiera z mojego. Jeśli wszyscy poznają Jedynego Boga i uwierzą w Niego, to myślę, że tylko wtedy zapanuje Pokój. "Jeżeli Twoja "Miłość i Prawda" propaguje śmierć za homoseksualizm (+ inne kwiatki) zgodnie z biblijnymi cytatami przytaczanym przez niejakiego Luke1407 to owszem nie ma na to szacunku, a co więcej jest nagroda przewidziana w kodeksie karnym." - Jezus uczy nie zabijaj, miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Więc nie propaguje śmierci.
|
Cz lip 19, 2012 16:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): teoretycznie ideologicznie, albo jednym się zabierze coś, albo drugim, a nikt nie lubi gdy się zabiera z mojego. Jeśli wszyscy poznają Jedynego Boga i uwierzą w Niego, to myślę, że tylko wtedy zapanuje Pokój.
To niestety, ale nie masz innego wyjścia jak zabawić się w inkwizycję, bo tylko mieczem możesz uzyskać przedstawiony postulat. Przerabialiście to już w przeszłości. Świat jest zbyt zróznicowany, byś wszystkich do siebie przekonał, dlatego chcesz tego, czy nie, musisz nauczyć się koegzystować pokojowo z innymi ludźmi i szanować ich odrębność pokojowych stylów życia. W przeciwnym wypadku nie pozostanie nic innego jak rozwiązanie siłowe. kooool napisał(a): Jezus uczy nie zabijaj, miłuj bliźniego swego jak siebie samego. Więc nie propaguje śmierci. Pełna sprzeczności ta Wasza biblia...
Ostatnio edytowano Cz lip 19, 2012 17:14 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lip 19, 2012 17:12 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
kooool napisał(a): jeśli domagają się praw, to przez ograniczenie praw normalnych, coś za coś Proszę o jakieś konkrety. Trudno mi uwierzyć, że zawsze danie jednym musi być związane z zabraniem komuś innemu. Czasami tak, ale nie zawsze. kooool napisał(a): Jestem za pokojową egzystencją obok siebie, cenię decyzję drugiego człowieka, jego wola, bo jego życie. Tym zdaniem się habilitujesz w moich oczach, ale czy to zdanie oznacza, że odczepisz się od mniejszości seksualnych i religijnych?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz lip 19, 2012 17:14 |
|
 |
Lurker
|
Cytuj: jeśli [geje] domagają się praw, to przez ograniczenie praw normalnych, coś za coś No... bo jak będę miał świadomość, że gej ma prawa, to będę się czuł niekomfortowo, a przecież mam prawo do komfortu. Jestem normalny. Oto logika. Cytuj: Czy psychicznie chory zamknięty w szpitalu może domagać się prawa, daje mu się taką wolność? Dla Twojej informacji: chorzy psychicznie mogą głosować, organizuje się specjalne komisje wyborcze na terenie szpitali. Cytuj: Dlaczego się go separuje? Przecież to też człowiek. Sugerujesz, że gejów powinno się separować, bo sobie zagrażają, są niebezpieczni dla samych siebie i powinni być pod nadzorem 24/7? A, nie, zapomniałem że jest coś takiego jak detencja. Tak, gej jest przestępcą z faktu urodzenia... Dobra, idę wertować Hellera.
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz lip 19, 2012 17:33 |
|
 |
Nunka
|
kooool napisał(a): Jesteś tolerancyjny, a przewrotnie pytasz i chyba przyznajesz rację, chodź jej nie przyznajesz. Zwykłe pytanie retoryczne. kooool napisał(a): Pracuję nad sobą, mam dobrego kierownika duchowego. Wybacz, ale czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że długa Cię jeszcze droga czeka. kooool napisał(a): Żona tylko wierzy, czy Kocha Boga? Nie wiem, wiara to jej osobista sprawa, nie obnosi się z nią, nie ewangelizuje mnie i vice versa...
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Cz lip 19, 2012 19:02 |
|
 |
kooool
|
Mike29 "Pełna sprzeczności ta Wasza biblia" -  ? Daniel86 "odczepisz się od mniejszości seksualnych i religijnych?" - jeśli nie będą mi wchodzić w drogę, prowokować i zaczepiać. Lurker Na terenie szpitali. Nunka "Wybacz, ale czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że długa Cię jeszcze droga czeka." - aż do śmierci. Uważam, że na forum www.wiara.pl nie ma ateistów, tylko zagubieni ludzie, szukający Boga, których postawa Katolików zniechęciła do Boga i chcących się wygadać.
|
Cz lip 19, 2012 20:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
kooool napisał(a): jeśli nie będą mi wchodzić w drogę, prowokować i zaczepiać.
Hahahaha, to super cieszy mnie bardzo twoje stanowisko. Mam nadzieję, że to nie jest tylko czcze gadanie na forum internetowym. kooool napisał(a): Uważam, że na forum http://www.wiara.pl nie ma ateistów, tylko zagubieni ludzie, szukający Boga, których postawa Katolików zniechęciła do Boga i chcących się wygadać. Muszę Cię rozczarować, jestem ateistą, zawsze nim byłem i tak już zostanie.
|
Cz lip 19, 2012 20:04 |
|
 |
kooool
|
Mike29 "Mam nadzieję, że to nie jest tylko czcze gadanie na forum internetowym." - na forum katolickim "Muszę Cię rozczarować, jestem ateistą, zawsze nim byłem i tak już zostanie." - na forum katolickim
|
Cz lip 19, 2012 20:15 |
|
 |
Iwona19
|
Mike29 napisał(a): kooool napisał(a): Uważam, że na forum http://www.wiara.pl nie ma ateistów, tylko zagubieni ludzie, szukający Boga, których postawa Katolików zniechęciła do Boga i chcących się wygadać. Muszę Cię rozczarować, jestem ateistą, zawsze nim byłem i tak już zostanie. Przecież ateiści należą do ludzi zagubionych. Szukają Boga choć często nawet sami o tym nie wiedzą bo tego nie czują.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Cz lip 19, 2012 20:55 |
|
 |
robaczek2
|
Mike29 napisał(a): i tak już zostanie. No i jak Cie mozna traktowac powaznie? No jak?
|
Cz lip 19, 2012 23:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@robaczek2 & @Iwona19 Czemu wiecie ode mnie lepiej i mi wmawiacie, że "szukam boga" oraz jestem niepoważny ponieważ deklaruje dozgonny ateizm? Czy Wy jesteście poważni...?  Iwono, znowu mi przykro Cię rozczarować, ale nie czuję się człowiekiem zagubionym. Nie jestem zainteresowany wiarą w boga, nie jest to podszyte żadnymi pobudkami. Po prostu nie mam w sobie potrzeby wiary w boga. Mógłbym sobie wmawiać, że bóg istnieje, tylko jest mi to do niczego w życiu nie potrzebne. Wielu ludzi łączy mój homoseksualizm z brakiem religijności, ale to w moim przypadku nie ma ze sobą nic wspólnego. Nawet jakbym był heterykiem to i tak nie wierzyłbym w boga, zresztą są religie całkowicie akceptujące homo, więc jakbym chciał to bym sobie wierzył i był gejem jednocześnie i moja religia nie wmawiałaby mi żadnych "grzechów", tylko popierała moją orientacją i błogosławiła związkowi z mężczyzną. Nie mam jednak w sobie takich potrzeb. U mnie ateizm nie wynika z niczego, tak po prostu jest i już. Zupelnie jakbym od zawsze żył na bezludnej wyspie i nigdy o żadnych religiach nie słyszał, a gdy pierwszy raz o niej bym usłyszał to bym zadał pytanie "o co kaman jakby?"  Naprawdę nie miejscie do ateistów pretensji i/lub zdziwienia, że nimi są. Tak samo jak nie dałem się przekonać do katolicyzmu, tak też nie dałem się zwerbować żadnej innej religii i się nie dam. Wasza religia nie ma tu nic do rzeczy.
|
Pt lip 20, 2012 1:19 |
|
 |
Nunka
|
kooool napisał(a): Uważam, że na forum http://www.wiara.pl nie ma ateistów, tylko zagubieni ludzie, szukający Boga, których postawa Katolików zniechęciła do Boga i chcących się wygadać. Cóż za niesamowita diagnoza, normalnie w szoku jestem Iwona19 napisał(a): Przecież ateiści należą do ludzi zagubionych. Szukają Boga choć często nawet sami o tym nie wiedzą bo tego nie czują. I dlatego, m. in. lubię to forum... Nie ma to jak porządna dawka humoru z rana 
_________________ Dla ludu religia jest prawdą, dla mędrców fałszem, a dla władców jest po prostu użyteczna - Seneka Młodszy
|
Pt lip 20, 2012 6:13 |
|
|
|