Dlaczego w spowiedzi musi pośredniczyć ksiądz?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
ALUS pisze:
Cytuj: Nic nie odrzuca Uśmiech... ...spowiedź to rachunek sumienia, zadośćuczunienie i postanowienia poprawy...uswiadomienie sobie lub przy pomocy kapłana błędów, grzechów. Bez spowiedzi łatwo wytłumaczyć sobie, samousprawiedliwić i trwać w błogim przekonaniu - "nie mam grzechów". Czyli Kapłan-spowiednik jawi się wobec Boga nie jako pośrednik ale jako "starszy brat" wybierający już na etapie wstępnym grzech i karę którą Bóg wybacza ? Cytuj: Zapomniałeś jeszcze najistotniejsze z cytatu..."tchnął na nich i powiedział: "Weźmijcie Ducha Świetgo!" (J 20,22)...."na nich" nie na wszystkich, których spotkał na swej drodze..."ich" konsekrował Apostołów i ich nastepców - ani Ciebie, ani mnie. Czyli jednak Protestanci nie maja katolickiej spowiedzi wiec nie zmazują grzechów i idą do Piekła ? Bo przecież jak sama ALUS piszesz: Cytuj: Grzech wybaczony przez ofiarę nadal jest grzechem...Bóg poprzez kapłana jest tylko władny odpuszczać.
|
Pn cze 02, 2008 12:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ksiądz nie musi "wybierać grzechu"  ...bo każdego człowieka Bóg obdarzył sumieniem, które podpowiada, wskazuje grzech - kapłan pomaga wyjaśnić wątpliwości.
Wszyscy je mamy...tylko "nieomylni", pouczający Boga, widzą wszystko we właściwej perspektywie
Wybaczony a odpuszczony to nie to samo....gdyby to było równoznaczne skutkowałoby zamykaniem więzień
Twoja hipoteza o piekle dla protestantów i prawosławnych jest bez sensu, tłumaczono ci wiele razy, niestety masz problemy ze zrozumieniem...szkoda zatem czasu.
A dla wyznawców innych religii poza chrześcijaństwem tez potujesz piekło?
Ciekawe, że lepiej wiesz co Bóg powinien czynić z przestępcami w sutannie
Nota bene to pytanie kieruję, jak zanaczyłam, do Kristianmana... Ciebie zapytałam czy zakazać macierzyństwa, bo zdarzają się przypadki zwyrodniałych matek - nie dostrzegłaś 
|
Pn cze 02, 2008 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Twoja hipoteza o piekle dla protestantów i prawosławnych jest bez sensu, tłumaczono ci wiele razy, niestety masz problemy ze zrozumieniem...szkoda zatem czasu. Tym bardziej ALUS że skoro to takie dla Ciebie banalne to czemu do tej pory na moje pytanie nie odpowiedziałaś ? Pisac bajki potrafi każdy. Cytuj: A dla wyznawców innych religii poza chrześcijaństwem tez potujesz piekło?
To właśnie pytanie do 'wierzących"- czy poganie w ich ograniczonym mniemaniu też wejdą do Królestwa Niebieskiego, skoro nawet nie mają instytucji spowiedzi ? I co mi tu odpowiesz ALUS- znowu jakiś pseudo-bajkowy bełkot ?
|
Pn cze 02, 2008 14:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Odpowiedziałam...nic nie poradzę, że Ty nie rozumiesz czytanego tekstu...odpowiedziałam o godz. 10,38.
Powtórzę Ci ...każdy stanie przed obliczem Boga, ujrzy całe swoje życie, oceni i będzie wiedział czy jest godzien obcować Bogiem.
Spowiedź umożliwia nie dzwiganie całego balastu grzechów na to pierwsze, dla części ostatnie, najważniejsze spotkanie twarzą w twarz z Bogiem.
Co Ci tu odpowiem..też inni wielokrotni Ci odpowiadali...nie odpowiada ktoś za coś co nie jest mu znane..poganie, muzułmanie, hindusi...etc nie znaja spowiedzi, ale mają swoje nakazy życia, formy kultu Boga...i z tego będą zdawac rachunek przed Bogiem i sobą.
Znajdziesz coś rewelacyjnego na racjonaliście, co pozwoli ci odpowiedzieć w Twoim ulubionym stylu "bełkot katolików??
|
Pn cze 02, 2008 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Powtórzę Ci ...każdy stanie przed obliczem Boga, ujrzy całe swoje życie, oceni i będzie wiedział czy jest godzien obcować Bogiem. Spowiedź umożliwia nie dzwiganie całego balastu grzechów na to pierwsze, dla części ostatnie, najważniejsze spotkanie twarzą w twarz z Bogiem.
Czyli nie jest konieczna o czym dobrze wiedzą Protestanci nie przyjąwszy instytucji spowiedzi typowej tylko dla katolików czyli systemy Per-2-per (P2P).
Katolicki system P2P oznacza w skrócie jednostronną wymianę donosów na linii spowiadający się i jego kapłan i według tego co pisze ALUS jest o tyle sprytniejszy od obyczajów panujących w Protestantyzmie że już w I fazie wybielania zmywa nieco grzechów.
Ech, katolicy wy spryciarze !
|
Pn cze 02, 2008 15:11 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
krystianman napisał(a): w końcu - Bóg ma taka moc odpuszczania grzechow, nie ksiadz. Nie przeczę temu. Przed każdą spowiedzią (a chodzę z reguły go tego samego choć nie mojego parafialnego kościoła) wcześniej wchodzę do kaplicy adoracji Najświętszego Sakramentu i tam mówię Jezusowi o moich grzechach. Później lepiej mi się spowiada. Mariolcia wiesz chociaż co to jest sumienie? Sumienie (według "katolickiej wersji") jest cichym głosem Boga w sercu każdego człowieka. Każdy kapłan w konfesjonale ma odpowiednie przygotowanie teologiczno- filozoficzne i zarówno według niego jak i własnego sumienia udziela rozgrzeszenia. Znam przypadek, w którym kapłan definitywnie odmówił rozgrzeszenia a udzielił tylko błogosławieństwa. Skoro Ty krzyczysz to ja chyba też zacznę: NAUCZ SIĘ KOBIETO CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM. PISZESZ O ODWRACANIU KOTA OGONEM A SAMA NIE POTRAFISZ WCZYTAĆ SIĘ W SENS SŁÓW. Czy myślenie aż tak boli, żeby nie zrozumieć prostych słów Jezusa: J 20, 22-23 napisał(a): "Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: "Weźmijcie Ducha Świetego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, sa im zatrzymane" .
Jaką łopatologią trzeba ludziom proste rzeczy wyjaśniać to ja tego nie rozumiem (teraz Mariolcia zacytuje moje ostatnie zdanie i palnie jakiś głupi komentarz albo napisze "OPAT_90 działasz tak jak większość katolików... bla bla bla... odpowiedzcie mi na jedno pytanie i tu walnę pogrubiony tekst bo ci katolicy to taka ciemna masa że nie zrozumieją"
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pn cze 02, 2008 16:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie to jedno zdanie z Pisma Św. które można interpretować na rożne sposoby a ma uzasadniać potrzebę istnienia księdza słuchajacego donosów w konfesjonale ?
Ponawiam pytanie a co z protestantami którzy takiej spowiedzi nie mają ?
|
Pn cze 02, 2008 17:03 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
mariolcia napisał(a): Dla mnie to jedno zdanie z Pisma Św. które można interpretować na rożne sposoby a ma uzasadniać potrzebę istnienia księdza słuchajacego donosów w konfesjonale ?
Donosów... chyba na samego siebie. Grzechy są rzeczą indywidualną więc wątpię żeby ktoś przychodził do konfesjonału i mówił "proszę księdza mój sąsiad pobił sąsiadkę a jego syn zastrzelił kota z gumki do majtek",
Co z protestantami? Z tego co mi wiadomo na ich nabożeństwach jest odczytywany rachunek sumienia i udziela się rozgrzeszenia zbiorowego. Co z prawosławnymi? Oni też się spowiadają ale nie powiem Ci jak bo sam do końca nie wiem.
Ja chodzę do spowiedzi kiedy czuję, że żaden z ludzi nie zdejmie ze mnie ciężaru poczucia odpowiedzialności za wyrządzone zło. Bóg pomaga zmniejszyć ten ciężar. Kiedy moja spowiedź jest dobra czuję, że mogę latać
Znasz może warunki dobrej spowiedzi? Przyjrzyj się im. Nie ma tam nigdzie napisane: "ksiądz w konfesjonale musi czuć twoją skruchę". Każdy kapłan będzie szczegółowo rozliczony z każdej powierzonej mu spowiedzi.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Pn cze 02, 2008 17:11 |
|
 |
0bcy_astronom
|
mariolcia napisał(a): Dla mnie to jedno zdanie z Pisma Św. które można interpretować na rożne sposoby a ma uzasadniać potrzebę istnienia księdza słuchajacego donosów w konfesjonale ?
1 - jak jeszcze można interpretować według Ciebie to zadnie z pisma świętego?
Wiedz że spowiadać się możesz zawsze, bez konfesjonału, zakrycia twarzy i godziny ani miejsca, spowiedź przed mszą to ułatwienie żeby nie latać tam i z powrotem po komunię i spowiedź osobno.
2 - A co z innymi formami spowiedzi to Bóg zdecyduje, skąd mamy wiedzieć?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 02, 2008 17:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
po co ksiądz ? polecam książke "spowiedź jest spoko" i relacje młodych osob jak spowiedz, rozmowa z kapłanem wpłynela na ich wiare. Spoeidz niekoniecznie musiwygladac ciagle tak samo. To jest sakrament spotkania z JEzusem gdzie doświadczamy miłosierdzia.
|
Pn cze 02, 2008 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: 2 - A co z innymi formami spowiedzi to Bóg zdecyduje, skąd mamy wiedzieć? Czyli obecność protestantów w niebie patrząc przez pryzmat konfesjonału nie jest wcale taka pewna. Cytuj: Co z protestantami? Z tego co mi wiadomo na ich nabożeństwach jest odczytywany rachunek sumienia i udziela się rozgrzeszenia zbiorowego. Co z prawosławnymi? Oni też się spowiadają ale nie powiem Ci jak bo sam do końca nie wiem.
Ale to dobra odpowiedź OPAT_90 bo pokazujące pewne niedomówienia w odłamach chrześcijaństwa i nieścisłości w zakresie konieczności spowiedzi i jej rodzajów.
Osobiście uważam ze spowiedź powszechna jest najlepszą i bardzo osobistą formą spowiedzi.
|
Pn cze 02, 2008 18:11 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Najlepszą bo najprostszą i nic się wstydzisz przed obcym wstydzić nie musisz co nie?
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pn cze 02, 2008 18:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A mi spowiedź osobista taka intymna bardzo pomaga. Zresztą JEzus powiedział wyraźnie że komu odpuścicie ...ale na ten cytat nie otrzymalismy odp jak można inaczej interpretować ten fragment.
A niby czemu lepszy ? O ile wiem kapłan tez wypowiada słowa że jako sługa Boży odpuszcza grzechy tak samo robi ksiadz katolicki  Czemu nie moge mu mowic moich grzechów? Przciez to moja sprawa czy je mowie w formie powszechnej czy osobiscie w ciszy w konfesjonale ! JA w zasadzie nie wiem o co sie rozchodzi . To że w Biblii nic nie ma o konfesjonałach ? a o samochodach , Hitlerze coś jest ?
|
Pn cze 02, 2008 19:55 |
|
 |
dziadek
|
mariolcia napisała Cze 01, 2008 22:15:
Cytuj: Czyli skoro w Prawosławiu i Protestantyźmie nie ma spowiedzi w formie typowej dla katolicyzmu to wyznawcy tych odłamów chrześcijaństwa idą do piekła ?
Nie nam o tym sądzić kto gdzie pójdzie.
Czy wobec wcześniejszych zarzutów niektórych forumowiczów dotyczących spowiedzi w Kościele katolickim, tak trudno zrozumieć co chciałem przekazać pisząc dlaczego u nas jest spowiedź indywidualna?
Według przytoczonego przeze mnie wcześniej Jn 20:23-23 wydaje mi się to całkiem oczywiste i logiczne, dlaczego taka właśnie spowiedź jest właściwa.
|
Wt cze 03, 2008 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zapytałam "wiernych":
Cytuj: Czyli skoro w Prawosławiu i Protestantyźmie nie ma spowiedzi w formie typowej dla katolicyzmu to wyznawcy tych odłamów chrześcijaństwa idą do piekła ? Dziadek: Cytuj: Nie nam o tym sądzić kto gdzie pójdzie.
Moim skromnym zdaniem, stwierdzenie powyżej to kwintesencja dziur logicznych w religii. A przecież Pismo Święte powstało podobno pod wpływem natchnienia Pana Boga czyli istoty doskonałej...
|
Śr cze 04, 2008 6:03 |
|
|
|