Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 4:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Doskonałość Stwórcy a tragedie 
Autor Wiadomość

Jak to powiedział jakiś filozof (eh ta moja pamięć) "Bóg stworzył najlepszy z możliwych światów".
Wydaje mi się, że Ty jako katoliczka powinnaś się tego trzymać.

Nie mogę wierzyć w to, że ten świat, został stworzony jak najlepszy z możliwych. Za dużo jest w tym świecie zjawisk temu przeczących. Nie bylo by też śmierci w świecie doskonałym.
Świat ten nie jest stworzony jako najlepszy z możliwych, bo wtargnął na niego grzech i jest skażony, czeka na odkupienie, i dopiero w niebie będzie świat doskonalszy od tego świata, na którym wiele zła, cierpienia i śmierci.

N kwi 26, 2009 17:24

Jak to powiedział jakiś filozof (eh ta moja pamięć) "Bóg stworzył najlepszy z możliwych światów".
Wydaje mi się, że Ty jako katoliczka powinnaś się tego trzymać.

Bodajże Leibniz to był.

Jeśli to jest najlepszy z możliwych światów, to w niebie się cudów nie spodziewajcie :)

N kwi 26, 2009 17:29

Bóg stworzył wszystko najlepszym. Wszystko zostało stworzone najlepszym z możliwych

Taka wiara byłaby rzeczywiście naiwnością, ślepą wiarą wbrew temu co obserwuje się w świecie.
Gołym okiem widać bowiem niedoskonałość stworzenia.
Mam nadzieję, że katolicyzm nie nakazuje wiary, że to co zostało stworzone jest doskonałe.

N kwi 26, 2009 18:37
Moderator

Ale ja nie napisałem, że stworzył świat doskonałym, ale najlepszym z możliwych. I to też nie najlepszy jako mógł stworzyć,ale jest to najlepszy świat jaki może istnieć.

Chrześcijan ma na szczęście coś więcej niż swoje zawodne obserwacje świata. Ma Pismo Święte, a te mówi wyraźnie, że wszystko co Bóg stworzył jest "bardzo dobre".

A reklamacje chyba nie będą uwzględniane :P

(J 8, 32b)

N kwi 26, 2009 19:01

Gdy przejeżdżam koło rzeźni odnoszę inne wrażenie. Ale czym ono jest w porównaniu z autorytetem Pisma. ;)

N kwi 26, 2009 19:05

Ale ja nie napisałem, że stworzył świat doskonałym, ale najlepszym z możliwych. I to też nie najlepszy jako mógł stworzyć,ale jest to najlepszy świat jaki może istnieć.

Rodzi się u mnie pytanie: dlaczego lepszy nie może istnieć?

Bo tak sobie myślę, że gdyby nie było wirusa świńskiej grypy to byłby lepszy.

N kwi 26, 2009 19:14

Chrześcijan ma na szczęście coś więcej niż swoje zawodne obserwacje świata. Ma Pismo Święte, a te mówi wyraźnie, że wszystko co Bóg stworzył jest "bardzo dobre".

A ja tego nie rozumiem, jak to pogodzić z kataklizmami, wypadkami, nieszczęściami, chorobami i całym złem i cierpieniem tego świata, przede wszystkim tym niezawinionym przez człowieka.

N kwi 26, 2009 19:19

Ptaki owszem, byłyby pięknym i dobrym dziełem Stwórcy, ale wtedy gdy nie byłoby ptasiej grypy.

N kwi 26, 2009 19:27

choroby nie są piekne - nawet te najpiękniejsze z możliwych, jadowite zwierzęta sa piękne, ale już ich ugryzienie nie jest, zjadanie sie wzajemne nie jest piękne - przymus odbierania cudzego życia, by podtrzymac własne itd itd

Mowicie o najlepszym z możliwych swiatów - czyżbyśmy nie mogli być kompletnymi roślinożercami -my i zwierzęta? Wystarczyłoby tyle, a o ile byłoby piękniej.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N kwi 26, 2009 23:38

Świat ten nie jest stworzony jako najlepszy z możliwych, bo wtargnął na niego grzech i jest skażony

Gdyby nie grzech, albo mówiąc kolokwialnie "zło", nie znalibyśmy wartości cnoty i "dobra".

Cytuj:
A ja tego nie rozumiem, jak to pogodzić z kataklizmami, wypadkami, nieszczęściami, chorobami i całym złem i cierpieniem tego świata, przede wszystkim tym niezawinionym przez człowieka.

Ziemia całkiem dobrze się miała przed pojawieniem się człowieka, wszystko funkcjonowało na tyle dobrze (doskonale?), że się nie rozpadła lub coś w tym stylu i teraz my możemy na niej żyć.
Kataklizmy były i przed pojawieniem się człowieka, to że człowiek ginie w sposób poprzez siebie nie zawiniony oznacza tylko, jak on sam nie doskonale się przystosował do życia w "strefie kataklizmów".

Ptasie i świńskie grypy, to mutacje zwyczajnej grypy - wirusy tak mają że mutują. A dzięki temu że istnieją, np: choroby prowadzące do śmierci - znamy wartość zdrowia i życia.

Dobro nie może istnieć bez zła i na odwrót. Zakładając coś takiego, wszystko nie miałoby sensu.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn kwi 27, 2009 11:25

Dobro nie może istnieć bez zła i na odwrót. Zakładając coś takiego, wszystko nie miałoby sensu.

A teraz ma sens?
Właściwie to ani dobro ani zło nie istnieje niema smaku, zapachu czy wagi to tylko subiektywna ocena dokonywana przez obserwatora-świadomą istotę więc świat bez dobra i zła byłby albo światem bez jakiejkolwiek świadomości albo takim w którym nie trzeba niczego oceniać jako pozytywne czy negatywne idąc dalej tym tokiem rozumowania możemy dojść do wniosku, że istotą która teoretycznie powinna być właśnie taka(czyli ani dobra ani zła) jest właśnie Bóg bo nic nie potrzebuje ani nic mu nie zagraża nie musiałby więc niczego oceniać...

Pn kwi 27, 2009 14:20

Wiem że pojęcia dobra i zła, są pojęciami abstrakcyjnymi. I wydaje mi się, że jasno napisałem o co mi chodzi.
A nie chodzi mi o ontologiczno-teoriopoznawcze rozważania, tylko o społeczne znaczenie tych pojęć.

Dla mnie taki świat ma sens.
Jest taki film - "Equlibrium" - i w nim świat nie ma sensu. A dlaczego? Sprawdź.

Pn kwi 27, 2009 14:43

Ale to społeczne znaczenie też jest wytworem naszego świata i oczywiste jest, że gdyby nie istniało zło rzeczywistość więc i społeczeństwo razem ze wszystkimi jego wytworami musiałoby być inne ale brak zła powodowałby jedynie, że niemożliwe byłoby dokonanie rozróżnienia między dobrem a złem ale właściwie co w tym złego?Zawsze zostałyby jeszcze zachowania czy zjawiska neutralne albo powiedzmy mniej dobre.

Czy w niebie istnieje zło? Jeśli w niebie niema zła to wg. ciebie nie ma też dobra pytanie więc czemu tak marzycie by tam trafić...

Cytuj:
Jest taki film - "Equlibrium" - i w nim świat nie ma sensu. A dlaczego? Sprawdź.

Widziałem, średnio mi się podobał.

Pn kwi 27, 2009 15:53

Kataklizmy były i przed pojawieniem się człowieka, to że człowiek ginie w sposób poprzez siebie nie zawiniony oznacza tylko, jak on sam nie doskonale się przystosował do życia w "strefie kataklizmów"..

Albo inaczej - nie zostały stworzone odpowiednie warunki, aby człowiek mógł na tej ziemi w spokoju żyć.

Lot Orła napisał(a):
A dzięki temu że istnieją, np: choroby prowadzące do śmierci - znamy wartość zdrowia i życia.

Gdy umrze się w epidemii grypy nie będzie już żadnych wartości, bo nie będzie nic (przy założeniu że Boga nie ma)

Pn kwi 27, 2009 18:05

Czy w niebie istnieje zło? Jeśli w niebie niema zła to wg. ciebie nie ma też dobra pytanie więc czemu tak marzycie by tam trafić...
[quote]

Muszę Cię rozczarować, ja nie jestem katolikiem i nie wierzę w chrześcijańskie Niebo. =)

MI się bardzo podobał :) i to ze względu na próbę ukazania społeczeństwa wyprutego z wszelkich uczuć, społeczeństwa "zaprogramowanego" do życia, życia bez wartości.

Akacjo, gdyby nie było śmierci (spowodowanej różnymi czynnikami), jaką wartość miałoby życie? Gdybyś była nieśmiertelna niczym elfy lub niezniszczalna jak Superman, to w końcu życie stałoby się nudne i szare.

Wt kwi 28, 2009 9:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona