Czy Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi jak przyjdzie?
Autor |
Wiadomość |
Konserwatysta
|
Tyrael napisał(a): Konserwatysta napisał(a): Doświadczenia Bractwa św. Piusa X wskazują, że moderniści wykazują determinację w walce ze Mszą św. Wszechczasów. To samo dotyczy diecezji Campos w Brazylii.  Widac wiec ze papiez nie jest modernista - Cytuj: List apostolski "Ecclesia Dei" Jana Pawła II z 1988 r., w którym Papież zezwala na posługiwanie się Mszałem św. Piusa V pod pewnymi warunkami 
Jakimi warunkami? 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Śr gru 15, 2004 19:26 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
O ile pamietam - zgody lokalnego biskupa ale jezeli chcesz linka to podam pozniej.
Śr gru 15, 2004 19:36 |
|
 |
Konserwatysta
|
Czyli nie wolno odprawiać Mszy św. Wszechczasów!
Dlatego kościół posoborowy usycha z powodu braku łask, m.in. powołań kapłańskich, zakonnych a wiara ginie jak śnieg na wiosnę. 
_________________ Bez wiary nie można podobać sie Bogu. Wierzę tylko w prady objawione.
|
Śr gru 15, 2004 19:52 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Aby poznać opinię Ojca Św. Jana Pawła II o Mszy św. w rycie trydenckim, trzeba zacytować słowa samego Ojca Św. z jego Listu apostolskiego Ecclesia Dei wydanego w 1988 r.:
„Wszędzie należy uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z liturgiczną tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie wydanych już dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń, co do posługiwania się Mszałem Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962”.
Chodzenie na Mszę św. w rycie trydenckim nie prowadzi do schizmy, o ile chodzimy na Mszę trydencką odprawianą w porozumieniu z miejscową hierarchią Kościoła. W kilku miejscach w Polsce odprawiana jest Msza trydencka.
Już to raz cytowałam w dziale Liturgia
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr gru 15, 2004 19:59 |
|
 |
Tyrael
|
Konserwatysta napisał(a): Czyli nie wolno odprawiać Mszy św. Wszechczasów! Dlatego kościół posoborowy usycha z powodu braku łask, m.in. powołań kapłańskich, zakonnych a wiara ginie jak śnieg na wiosnę.  Jak nie wolno jak wolno tu masz przyklad:
Msza święta trydencka w Krakowie
Są pewne wydarzenia, które mają rangę wydarzeń historycznych. Jedno z takich wydarzeń miało miejsce w niedzielny poranek 20 października Roku Pańskiego 2002 w krakowskim kościele p.w. św. Wojciecha
http://www.christianitas.pl/index2.php? ... ala&id=508
Śr gru 15, 2004 20:02 |
|
|
|
 |
Konserwatysta
|
Cytuj: Chodzenie na Mszę św. w rycie trydenckim nie prowadzi do schizmy, o ile chodzimy na Mszę trydencką odprawianą w porozumieniu z miejscową hierarchią Kościoła.
Czyli de facto nigdzie. 
|
Śr gru 15, 2004 20:02 |
|
 |
jo_tka
|
Kościół Sw Benona na Nowym Mieście w Warszawie - bodaj o 13:00
Kościół Sw Wojciecha w Krakowie - 9:00 lub 9:30, zapomniałam...
Kilka miejsc jeszcze podawał kiedyś Belizariusz.
Dokładnie mozesz sobie poszukać (albo zapytać) tutaj: http://www.fssp.org/pl/index.htm
|
Śr gru 15, 2004 20:12 |
|
 |
Konserwatysta
|
Tyle miejsc na 90% katolików? To jest kpina!
|
Śr gru 15, 2004 20:24 |
|
 |
jo_tka
|
Te pamiętam, Konserwatysto, nie dokonuj nadinterpretacji moich słow
A zgodnie z dokumentem papieskim - wystąp w swojej parafii o możliwość uczestniczenia w Mszy Św Trydenckiej
Jeśli będzie taka potrzeba, zapewne będzie i możliwość 
|
Śr gru 15, 2004 20:26 |
|
 |
Konserwatysta
|
Wnioskowałem w mojej parafii o odprawianie Mszy św. Wszechczasów i znam ludzi, którzy próbowali uzyskać to samo. Łatwiej było uzyskać wizę do NRF w stanie wojennym i za komuny, niz zgode bp na odprawianie Mszy św. Wszechczasów!
Nie słyszałem, by komuś sie to udało uzyskać. Ty słyszałaś?
|
Śr gru 15, 2004 20:30 |
|
 |
jo_tka
|
W conajmniej kilku miejscach w Polsce taką Mszę się jednak odprawia.
Jakie było uzasadnienie odmowy?
Zawsze możesz się powołać na powyżej cytowany fragment:
„Wszędzie należy uszanować nastawienie tych, którzy czują się związani z liturgiczną tradycją łacińską, poprzez szerokie i wielkoduszne zastosowanie wydanych już dawniej przez Stolicę Apostolską zaleceń, co do posługiwania się Mszałem Rzymskim według typicznego wydania z roku 1962”.
I poważnie - zapytaj na stronie Bractwa Św Piotra - może oni lepiej potrafią Ci pomóc?
|
Śr gru 15, 2004 20:36 |
|
 |
Konserwatysta
|
Na szczęście do kaplicy Bractwa św. Piusa X mam stosunkowo niedaleko. 
|
Śr gru 15, 2004 20:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tyle miejsc na 90% katolików? To jest kpina! Z tego tylko nikły ułamek (malenka garstka) chce powrotu do OM.....bo NOM jest rownorzedna co do waznosci z OM. Cytuj: Na szczęście do kaplicy Bractwa św. Piusa X mam stosunkowo niedaleko.
..aha....nie zapominaj , ze bractwo sw. Piusa X...to nie sa katolicy.
pozdrowka
|
Śr gru 15, 2004 23:48 |
|
 |
Tyrael
|
Konserwatysta napisał(a): Tyle miejsc na 90% katolików? To jest kpina! Tak ale zauwaz ze te 90% to masz na papierku... prawdzia statystyka jest "troche" inna.
Odnosnie mszy trydenckiej to bylbym jej zwolennikiem gdyby byla odprawiana w jezyku ojczystym no bo niestety laciny nie znam... dlatego jak narazie wole NOM. 
Cz gru 16, 2004 0:36 |
|
 |
Konserwatysta
|
Ja wolę Msze św. Wszechczasów, bo NOM nie przynosi łask. 
|
Cz gru 16, 2004 19:39 |
|
|
|