| Autor |
Wiadomość |
|
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Mówiąc religijny mam na myśli człowieka wypełniającego dekalog,czyli żyjącego blisko Stwórcy.
Jeśli mówimy, że nie mamy grzechu, to samych siebie oszukujemy i nie ma w nas prawdy. 1 J 1:8
I co Ty na to Sewerynie? To nie moj wymysł, to słowa z Biblii.
A Ty mi piszesz, że skoro trudno mi wypełnić dekalog, to jestem ateistką.
Jeśli trudno mi wypełnić dekalog, to znaczy, że żyję, Sewerynie.
Kto bowiem umarł, stał się wolny od grzechu. Rz 6:7
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
| Cz lip 09, 2009 11:01 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie, czy według Ciebie:
1) Jacyś szamani wierzący w bożka na górze piczu piczu nie są religijni?
2) Ktoś, kto nie uznaje żadnych religii, ale wierzy w swojego Boga, który każe mu nawracać ludzi siłą, nie jest religijny?
3) Jakiś Arab wierzący w lepsze niebo dla tych co poświęcają się dla Boga, a co za tym idzie detonujący się w metrze, nie jest religijny?
4) No i nasuwające się pytanie co do twojej błędnej definicji religijności. Ktoś kto nie wierzy w Twojego Boga nie jest religijny?
Człowieku. Ludzie którzy popełniali masowe mordy też uważali, że są blisko swoich bogów. Nie jest to żaden wyznacznik.
Nie mówię o ludziach religijnych czy niereligijnych tylko o żyjących blisko Boga lub daleko od Boga
Jeśli można być słabo lub głęboko wierzącym ,to można być mniej lub bardziej religijnym. W ten sposób można być bliżej lub dalej Boga. Można również być nie wierzącym i niereligijnym, czyli odsunąć się w ogóle od Boga . Ta cecha jest wspólna dla największych zbrodniarzy w historii ludzkości.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Cz lip 09, 2009 11:04 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Ta cecha jest wspólna dla największych zbrodniarzy w historii ludzkości.
A zapomniałeś o "świętych wojnach"? Zapomniałeś o paleniu ludzi na stosach z miłości do nich ratując ich przed wiecznym potępieniem? To robili ludzie religijni, którzy chcieli być jak najbliżej Boga.
/Jacek Kaczmarski/
|
| Cz lip 09, 2009 11:08 |
|
|
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nie mówię o ludziach religijnych czy niereligijnych tylko o żyjących blisko Boga lub daleko od Boga
Jeśli można być słabo lub głęboko wierzącym ,to można być mniej lub bardziej religijnym. W ten sposób można być bliżej lub dalej Boga. Można również być nie wierzącym i niereligijnym, czyli odsunąć się w ogóle od Boga . Ta cecha jest wspólna dla największych zbrodniarzy w historii ludzkości.
Dobra z mojej strony to koniec bo widzę, że nie potrafisz zrozumieć prostego przekazu.
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem w ramach odpowiedzi, bo ciągle powtarzasz jedno i to samo ignorując resztę.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Cz lip 09, 2009 11:19 |
|
 |
|
R6
|
A w czym problem? Można nie znać Jahwe i być zbawionym. Bo co choćby z tymi, którzy żyli w Ameryce w erze przedkolumbijskiej?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Cz lip 09, 2009 14:50 |
|
|
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Seweryn! Piate przykazanie, rozwiniete brzmi:
Nie zabijaj zdrowego rozsadku. Masz dowody, ze sie myle?
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Cz lip 09, 2009 15:00 |
|
 |
|
Seweryn
|
Owieczka_in_black napisał(a): Cytuj: Ta cecha jest wspólna dla największych zbrodniarzy w historii ludzkości. A zapomniałeś o "świętych wojnach"? Zapomniałeś o paleniu ludzi na stosach z miłości do nich ratując ich przed wiecznym potępieniem? To robili ludzie religijni, którzy chcieli być jak najbliżej Boga.
Jeśli ktoś zabija , nie wypełnia przykazań, im więcej ich nie wypełnia tym bardziej oddala się od Boga. Im dalej od Boga tym większych zbrodni się dopuszcza.
Jest pewna prawidłowość:
Nie wszyscy żyjący daleko od Stwórcy dopuszczają się zbrodni.
Jednak wszyscy którzy dopuszczają się zbrodni żyją daleko od Stwórcy.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Cz lip 09, 2009 15:14 |
|
 |
|
Witold
|
R6 napisał(a): Jak się nazywa zwierzę, za które ponoć uważają się ateiści? Szympans, motylek, wróbelek, puma a może jeszcze inaczej? Cały problem w tym że Seweryn nie rozumie, że to zwierzę to właśnie... człowiek. Seweryn napisał(a): Wystarczy, że spojrzysz na swój emblemat Na emblemacie jest inny gatunek małpy niewątpliwie człowiekiem (w każdym razie człowiekiem rozumnym) nie będący  Cytuj: Jeśli ktoś zabija nie jest blisko Stwórcy. Rozumiem, że kiedy Jehowa kazał kamieniować "odstępców" również był daleko od stwórcy. Cytuj: Jest pewna prawidłowość: Nie wszyscy żyjący daleko od Stwórcy dopuszczają się zbrodni. Jednak wszyscy którzy dopuszczają się zbrodni żyją daleko od Stwórcy. Nie żyją daleko od stwórcy. Co najwyżej wyobrażają go sobie inaczej: Różnica między Matką Teresą a Hitlerem: Matka Teresa wierzyła w Boga miłosiernego itd. itp. a Hitler w boga hitlerowego, tj. boga wojowniczego aryjczyka, który życzył sobie zagłady Żydów itd. Cała różnica leży w wyobrażeniu. Ja mogę sobie wyobrazić boga który życzy sobie żeby ludzie obżerali się watą cukrową i wtedy obżerając się watą cukrową będę blisko boga. (wprawdzie nie lubię waty cukrowej no ale czegóż się nie robi dla zbawienia) Cytuj: Ktoś religijny wypełnia dekalog, a tam pisze: Nie zabijaj . Jeśli ktoś zabija nie jest religijny. Więc na pewno ludzie religijni nie byli ludobójcami. Jeśli ktoś był ludobójcą to z definicji nie był religijny. Jeśli masz problem z tak prostymi wnioskami, nie dziwię się, że jesteś ateistą. Tam jest napisane "nie zabijaj" i jest również tam wyznaczona kara śmierci za łamanie tego jak i innych przykazań. Niebiosa nie są zbyt konsekwentne... Cytuj: Jeśli ktoś łamał dekalog , z definicji nie był religijny. Tak samo jak ktoś będąc złodziejem nie jest uczciwy. Cytuj: Mówiąc religijny mam na myśli człowieka wypełniającego dekalog,czyli żyjącego blisko Stwórcy.
Aha czyli wyznawcy innych religii niż te zaliczające się do europejsko-bliskowschodnich monoteizmów nie bywają religijni?
Poza tym Sewerynie, im bardziej muzułmanin jest religijny, tym większa bombę ma przyczepioną do tyłka. Wszelkiego rodzaju fanatycy są BARDZO religijni. Za bardzo.
|
| Cz lip 09, 2009 15:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
R6 napisał(a): A w czym problem? Można nie znać Jahwe i być zbawionym. Bo co choćby z tymi, którzy żyli w Ameryce w erze przedkolumbijskiej?
W większości powędrowali do krainy wiecznych łowów, na pewno nie do chrześcijańskiego nieba.
|
| Cz lip 09, 2009 15:50 |
|
 |
|
kaloryfer
|
Ale was wzięło na grupowe oświecanie Seweryna, czyżby jakieś kompleksy?
Cytuj: Litr wody - 1,85zł Świeże masło - 4,5zł Polemika z Sewerynem - bezcenne Są rzeczy bezcenne za wszystkie inne zapłacisz kartą 
|
| Cz lip 09, 2009 16:20 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Ważne jest kto to potem przeczyta, bo nie trzeba być geniuszem żeby widzieć beznadziejny tok rozumowania Seweryna ;>
Został wykorzystany :<
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Cz lip 09, 2009 18:36 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Seweryn napisał(a): Owieczka_in_black napisał(a): Cytuj: Ta cecha jest wspólna dla największych zbrodniarzy w historii ludzkości. A zapomniałeś o "świętych wojnach"? Zapomniałeś o paleniu ludzi na stosach z miłości do nich ratując ich przed wiecznym potępieniem? To robili ludzie religijni, którzy chcieli być jak najbliżej Boga. Jeśli ktoś zabija , nie wypełnia przykazań, im więcej ich nie wypełnia tym bardziej oddala się od Boga. Im dalej od Boga tym większych zbrodni się dopuszcza. Jest pewna prawidłowość: Nie wszyscy żyjący daleko od Stwórcy dopuszczają się zbrodni. Jednak wszyscy którzy dopuszczają się zbrodni żyją daleko od Stwórcy.
Czyli musisz przyznać, że w/w ludzie żyli z dala od Stwórcy, choć uważali się za szczegolnie religijnych.
/Jacek Kaczmarski/
|
| Cz lip 09, 2009 18:36 |
|
 |
|
Seweryn
|
Owieczka_in_black napisał(a): Czyli musisz przyznać, że w/w ludzie żyli z dala od Stwórcy, choć uważali się za szczegolnie religijnych.
Nie sądzę aby Hitler i Stalin uważali się za szczególnie religijnych, oni po prostu żyli daleko od Boga tak jak Ty, z tą różnica, że Ty nie mordujesz ... mam nadzieję oczywiście 
|
| Cz lip 09, 2009 19:07 |
|
 |
|
kaloryfer
|
no dobra, jak się bawimy to ja też się przyłącze do polemiki z Sewerynem
Utworzyłem pean na Jego cześć:
Ach Sewerynie,
Jesteś jak Zorro w ukryciu,
W kostiumie wiary
szerzysz ciętą jak szpada ripostą,
skryty za kostiumem wiary
ateistyczny światopogląd,
Zacietrzewienie, nieustępliwość to piękne przymioty
Nie dasz ich podważyć
albowiem to są cenne cnoty
Zazdrośnicy jak sztorm Pogorię chcą Cię złamać
Ale Ty masz swój cel niewzruszony:
"Ateizm międzynarodowy"
A tak serio to w tym wątku Seweryn gada jak dla mnie głupoty(+ bezsensowne ocenianie owieczki_in_black), ale czasami się z nim zgadzam:)
Trzymaj się Seweryn i pozdro.
|
| Cz lip 09, 2009 19:44 |
|
 |
|
Owieczka_in_black
|
Sewerynie, jeszcze nie morduję, ale jak nie będziesz czytał moich postów dokładnie, to Cie zagryzę  :D
Gdzie ja pisałam o Hitlerze czy Stalinie?????
napisałam: Cytuj: Czyli musisz przyznać, że w/w ludzie żyli z dala od Stwórcy, choć uważali się za szczegolnie religijnych. a odnosiło się to do tego: Cytuj: A zapomniałeś o "świętych wojnach"? Zapomniałeś o paleniu ludzi na stosach z miłości do nich ratując ich przed wiecznym potępieniem? To robili ludzie religijni, którzy chcieli być jak najbliżej Boga.
/Jacek Kaczmarski/
|
| Cz lip 09, 2009 20:03 |
|
|
|