Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 16:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Kim była żona Kaina? 
Autor Wiadomość
czasowo zablokowany

Post Re: Kim była żona Kaina?
a to teraz nasze stanowiska bardzo się do siebie zblizyły
hehe

Pn lut 01, 2010 23:21
zbanowany na stałe

Cytuj:
Jak już zapewne pisałem (i nie tylko ja) biblijny opis stworzenia nigdy nie miał służyć jako relacja z pierwszych dni Ziemi i człowieka, ale miał być symbolem, że wszystko co istnieje pochodzi od Boga.

W takim razie czy nie lepiej byloby nie pisac o tym w ogole? Nie pisano o bakteriach, falach takich i siakich, masie innych rzeczy, i bylo dobrze. Czemu to wprowadzanie w blad powaga i dokladnoscia przeslania o stworzeniu?

Pn lut 01, 2010 23:22
Myślałam że może Objawienia bł. Anny Katarzyny cos wyklarują, ale...chyba jeszcze bardziej gmatwają...choć bardziej skłaniają się za hipotezą, że zona była siostrą...

Cytuj:
Razu pewnego widziałam mniej więcej dwunastu ludzi: Adama, Ewę, Kaina, Abla i dwie siostry i kilkoro mniejszych dzieci. Wszyscy byli przyodziani skórami, zarzuconymi na wzór szkaplerza. Wszyscy też nosili pasy. Skóry około piersi były szersze i służyły za kieszeń; około nóg były dłuższe, a na bokach zapinane. Mężczyźni nosili krótsze skóry, mieli także kieszeń, w którą coś kładli. Nad ramionami aż do połowy rękawów były te skóry bardzo białe i cienkie, a u kobiet pod ramionami raz zapięte. Wyglądali w tym ubiorze bardzo ładnie. Także chaty tam były, nieco w ziemię zapuszczone, a na wierzchu pokryte roślinami. Panował tu prawdziwy porządek domowy. Widziałam pola, a na tych polach nisko rosnące, lecz dosyć grube drzewa owocowe, także zboże tam było, ziarna pszenicy, które Pan Bóg dał Adamowi do wysiania.

http://pasja.wg.emmerich.fm.interia.pl/zycie_jezusa.htm

Wt lut 02, 2010 14:28
Teresse napisał(a):
Myślałam że może Objawienia bł. Anny Katarzyny cos wyklarują, ale...chyba jeszcze bardziej gmatwają...choć bardziej skłaniają się za hipotezą, że zona była siostrą...

A gdzie znajdujesz owa siostrę? :) ...

Wt lut 02, 2010 14:46

Dural napisał(a):
Cytuj:
Jak już zapewne pisałem (i nie tylko ja) biblijny opis stworzenia nigdy nie miał służyć jako relacja z pierwszych dni Ziemi i człowieka, ale miał być symbolem, że wszystko co istnieje pochodzi od Boga.

W takim razie czy nie lepiej byloby nie pisac o tym w ogole? Nie pisano o bakteriach, falach takich i siakich, masie innych rzeczy, i bylo dobrze. Czemu to wprowadzanie w blad powaga i dokladnoscia przeslania o stworzeniu?

A ty na pewno chodziłeś do szkoły? Opis stworzenia świata powstał na długo przed tym, jak odkryto bakterie - ba! powstał na długo przed narodzinami Jezusa! Więc jak niby mieli to napisać? "około 3,5 miliarda lat temu, gdy Ziemia powoli stygła..." ? Paranoja.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt lut 02, 2010 16:01
zbanowany na stałe

Cytuj:
A ty na pewno chodziłeś do szkoły?

Widze, nastepny blyskotliwy psycholog.
Nie, do szkoly nie chodzilem. Proponowano mi wylacznie Twoja, wiec sam rozumiesz.
Piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojecia. Biblie powstaly pod wplywem Boga, istoty wszystkowiedzacej, czlowiek w tym wypadku to sprawa drugorzedna, specjalisto od paranoi.
W razie czego przeczytaj jeszcze raz lub dwa.

Wt lut 02, 2010 17:57

Dural napisał(a):
Cytuj:
A ty na pewno chodziłeś do szkoły?

Widze, nastepny blyskotliwy psycholog.
Nie, do szkoly nie chodzilem. Proponowano mi wylacznie Twoja, wiec sam rozumiesz.
Piszesz o czyms o czym nie masz zielonego pojecia. Biblie powstaly pod wplywem Boga, istoty wszystkowiedzacej, czlowiek w tym wypadku to sprawa drugorzedna, specjalisto od paranoi.
W razie czego przeczytaj jeszcze raz lub dwa.

Nie miałem zamiaru Cię obrazić, więc wnioskuję że Ty też nie chciałeś mnie obrazić.
Pytanie zadałem dlatego, że w każdej szkole przy przerabianiu opisu stworzenia świata jest poruszana kwestia symboliczności owego opisu.

Zastanów się: co dla Boga byłoby ważniejsze: przekazanie człowiekowi dokładnego opisu stworzenia świata czy to, że stworzył On go dla człowieka z miłości? Nie jestem Bogiem, ale stawiam na to drugie :) I to właśnie było istotą "natchnienia".

P.S. Dla Twojej przyjemności przeczytałem Twój wpis 3 razy.

Wt lut 02, 2010 19:17
zbanowany na stałe

Cytuj:
Zastanów się: co dla Boga byłoby ważniejsze: przekazanie człowiekowi dokładnego opisu stworzenia świata czy to, że stworzył On go dla człowieka z miłości?

Ja nie oczekuje dokladnych opisow, ja chce wiedziec co w Biblii robia te dziwne osoby, niedorzecznosci i watpliwe wydarzenia dawno obalone przez nauke.
Nie mowienie calej prawdy a wprowadzanie w blad, to jednak dwie odrebne sprawy.
Jaki sens ma glowkowanie nad zona Kaina, skoro Kain to fikcja. Moze ktos przytoczy zdanie pilota Pirxa na ten temat? Wiekszosc z Was nie wierzy doslownie w Adama i Ewe jednak opieracie sie na wypowiedziach ludzi (ojcow Kosciola) ktorzy zycie spedzali nad smiesznym wyliczaniem pokolen, lat po stworzeniu i nawet tych pozostalych do konca swiata.
Kazda wiara powinna ewoluowac. W XXI wieku czas wyjsc z kolorowego Raju bo inaczej przyleci Xenu i wystrzela wszystkich z procy ognistej.
P.S
Spokojnie nomines, mnie zaden internetowy nick nie jest w stanie obrazic. Przyznasz jednak, ze jest roznica miedzy wypowiedziami; "glupio myslisz" a "jestes glupi".

Wt lut 02, 2010 22:37

Owszem- wiara w Adama i Ewę w sensie dosłownym już dawno wzięła urlop, natomiast jakkolwiek byśmy inaczej nie napisali historii stworzenia świata - nie jest istotne jak mieli na imię pierwsi ludzie i dlaczego stało się tak a nie inaczej (utrata łączności z Bogiem). Ważne jest to, że człowiek nawet jeśli pochodzi od małpy (hahaha) to w pewnym momencie na arenę dziejów wkroczył Bóg i owej małpie (hahaha) dał nieśmiertelną duszę.

P.S. Jasio przychodzi ze szkoły do domu i pyta mamę:
-Mamo - czy to prawda, że pochodzimy od małpy?
Na co mama:
-Nie wiem Jasiu. Tatuś nigdy nie opowiadał mi o swojej rodzinie...

Dalsze pytania proszę na PW żeby nie zaśmiecać tematu.

Wt lut 02, 2010 22:47
czasowo zablokowany

Dural napisał(a):
Cytuj:

Gdyby muzyłmanina zapytac jak sobie wyobraza raj to pewnie by mu sie ,,łocy " zaświeciły i by powiedział ,,hurysy "
Gdy przed Mahometem staje w muzyłmanskim niebie Abdul to mahomet pewnie go pyta :
- No jak tam Abdul , to jak sobie to niebo wyobrazasz
- Panie , na ziemi miałem 4 zoy to i w niebie nie chce wiec gorzej
- Dobra - sam chciałes - masz 4

Kiedy przychodzi Rashid , to Mahomet zadaje to sdamo pytanie :
- No to co Rashidku , to jak sobie to raj wyobrazasz
- Panie Mahomet ,na ziemi byłem koleś miałem 6 zon to w niebie nie moze być chyba gorzej
chcę 8
- No to masz

kiedy przychodzi Abdullah , koles z urwanymi rekoma , bez nóg i dostaje to samo pytanie to
odpowiada
- Panie Mahomet , na ziemi nie miałem zadnej zony , ale wiesz dzihad , ten teges , jestem ,,rozrywkowy " , lubie sie rozerwać , 20 zone mi się nalezy
- Abdullah, nie przeginaj , na co ci 20 żon jak nie masz wszsytkich członków
dostaniesz 10 i kwita
- Dobra , Panie Mahomecie , niech bedzie 10 ale dołóz mi gratisa : rece i nogi - w koncu dałem sie rozerwac za wiarę

Mnie gdyby Swięty Piotr zapytał jak sobie wyobrazam raj i gdzie chce zeby mnie skierować to bym powiedział :
na mazury , jakiś camping , bezpłatne podłączenie do prądu , griii może browarek ( jesli to nie jest sprzeczne z ogólną koncepcją ) - a jesli tak to chociaz bezalkoholowy

Tu mamy do czynienia z dość ciekawym przypadkiem : kolega sobie wyobraza raj w dość specyficzny sposób - on chce BAKTERII W RAJU
Brakuje mu opisu stworzenia bakterii !!!!!!!!!!!!!
Biblia nie jest wiarygodna bo nie opisano procesu tworzenia bakterii !!!!!!!!!!!

Mam nadzieje ze jak ty zostaniesz wezwany do twojego raju to dostaniesz to co lubisz

Śr lut 03, 2010 11:47
czasowo zablokowany

Dodam może ze w regulaminie pobytu w Edenie zadne bakterie przewidziane nie były .
To dopiero na skutek technik NLP które Ewa zastoswała wobec Adama i konsumpcji jabłka pojawiły sie choroby , bakterie muchówki i wszystko to czego ci tak brakuje .

Jabłka ?????????????
kolejna bzdura i kolejny mit
Nigdzie w Biblii nie jest napisane czy to było jabłko , gruszka czy śliwka
Nigdzie !!!!
Jest za to napisane ze to było ,,drzewo poznania dobra i zła "
Większość ludzi jednak na pytanie jaki owoc zjadł Adam pewnie by odpowiedziało ze jabłko.
I to ludzi którzy czasem nawet przegladaja Biblie .
Cóz wiec moze powiedzic ktoś kto nie ma o tym zupełnie pojęcia ?

Ja byłbym skłonny przypuszczać z wszelkie plagi pojawiły się dopiero po pamiętnych słowach :
,,a wypad mi z Edenu "
Czy film z Brusem Lee bedzie bardziej wiarygodny jesli poprzedzimy go filmem dokumentalnym , reportazem z nauki które przeszedł zanim nakręcono film ?
Czy do kazdej ksiazki czy filmu o gwiazdnych wojnach ,aby to uwiarygodnic dokłada się gwarancję na teleporter lub instrukcję budowy i obsługi miecza laserowego ?
A przeciez autorom zalezy na tym aby być wiarygodnymi .
W przypadku filmu zdajemy sobie sprawę ze to fikcja ale nie widziałem aby w kinie ktoś wstawał gwizdał i w trakcie jakieś sceny darł się na całe kino ze to bajer , ze to niemozliwe .
W przypadku takiego utworu jak Biblia w który w przeciągu kilku tysiecy lat wierzyło i wierzy kilka miliardów ludzi taki okrzyk cieniutkim i piskliwym głosikiem ze to nie jest wiarygodne
brzmi dla mnie niewiarygodnie .

Śr lut 03, 2010 12:41
zbanowany na stałe

Cytuj:
To dopiero na skutek technik NLP które Ewa zastoswała wobec Adama i konsumpcji jabłka pojawiły sie choroby , bakterie muchówki i wszystko to czego ci tak brakuje .

Gratuluje wiedzy o bakteriach! A to co fruwa kolo naszych madrych glow, tlenem sie nazywa, to skad? A z czego skladala sie gleba pod ta rajska jablonia-niejablonia? Mozna jeszcze pytac o wiele podobnych rzeczy ale tutaj chodzi o zaistnialy fakt. Zona Kaina MUSIALA byc jego siostra. To tlumaczy istnienie zdefektowanych DNA w spoleczenstwie. :)

Cz lut 04, 2010 14:51
czasowo zablokowany

Cytuj:
Gratuluje wiedzy o bakteriach! A to co fruwa kolo naszych madrych glow, tlenem sie nazywa, to skad? A z czego skladala sie gleba pod ta rajska jablonia-niejablonia? Mozna jeszcze pytac o wiele podobnych rzeczy ale tutaj chodzi o zaistnialy fakt. Zona Kaina MUSIALA byc jego siostra. To tlumaczy istnienie zdefektowanych DNA w spoleczenstwie.

To co obecnie ,,fruwa " koło mojej głowy to nie tlen .
Sprawdziłem i nie :to sie nazywa ,,athmosphere" .I mam tu tylko 20 % tego ,,tlena "
moze trochę przymało ale wystarcza , nam tu, na ziemi .
Widać u ciebie jest inaczej ale to czasem podejrzewałem .

wracając jednak do Kaina
Zona Kaina MUSIALA byc jego siostra. To tlumaczy istnienie zdefektowanych DNA w spoleczenstwie.

Pewnie ,,Horeszjo" z CSI Zagadki Nowego Yorku nie potwierdziłby twojej wersji zdarzen.
Skoro ty sobie robisz zarty to pewnie i ja mogę .
Mój sasiad - biały , jego zona - biała , a dziecko mają takie bardziej czarniawe.
Moze i zona Kaina była jego siostrą TYLKO SKAD WNIOSEK ZE MOGŁA MIEĆ DZIEĆI ?
Moze to jednak były dzieci Kaina ale nie z siostrą ale z sąsiadka która uległa wypadkowi z zderzeniu z dinozarem a Kain - ludzki człowiek się zaopiekował dziecmi ?
dobre serce miał ten Kain

Nie bedę prosił o powagę , bo niby dlaczego , to zabawne i wesołe .
Podobno jak sie oddycha tylko czystym tlenem to tak moze byc ze człowiek popada w euforię
Moze spróbuj oddychac jak inni ludzie mieszaniną tlenu ok 21% + azot ?
Nawet jak powietrze trochę zanieczyszczone to czyste myslenie

Cz lut 04, 2010 15:39
zbanowany na stałe

Cytuj:
Sprawdziłem i nie :to sie nazywa ,,athmosphere" .I mam tu tylko 20 % tego ,,tlena "

Teraz sprawdz co nazywamy troposfera, bedziesz blizszy prawdy o oddychaniu, choc tak samo daleko tej o bakteriach. :)

Cz lut 04, 2010 16:31

Przeczytajcie Rdz 4,17. Tu jest pierwsza wzmianka o żonie Kaina. Mimo to wcześniej nic nie było o tym, żeby Adam i Ewa mięli jakieś córki, jeśliby rozpatrywać to, że żona Kaina miałaby być jego siostrą.

So lut 06, 2010 12:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona