Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 15:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
 Czy Maryję można nazwać człowiekiem ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy Maryję można nazwać człowiekiem ?
ashkel86 napisał(a):
Czyli Maryja nie powiedziała bliskim o jego roli i zupełnie przypadkiem udała się z grupą ludzi chcących go pojmać ? Trzeba przyznać bardzo sensowne rozumowanie :roll:

Podobnie by pojęli jak św. Piotr zapowiedź Jezusa o zaparciu.

Alus napisał(a):
Nie prawda ! Co prawda zyskali umiejętność władania językami. Tylko nadal nie wiedzieli jak postępować - czy postępować wg. prawa Mojżeszowego, jakie praktyki z niego zachować lub czy całkowicie porzucić.
Ja bym powiedział ,że dopiero Paweł wskazał jakąś ścieżkę ,bo Piotr nie miał pojęcia co robić. Widać to szczególnie jak ten pierwszy beszta drugiego jak małego chłopca (Ga 2:11-14).

Ponadto nadal nie odpowiedziałaś mi na moje poprzednie pytanie. Zasugerowałem ,że apostołowie nie wierzyli w śmierć Jezusa za grzechy. Kościół w Jerozolimie z Jakubem na czele kazał Pawłowi wziąć udział w obrzędzie , który był niczym innym tylko ofiarą za grzechy (21 roz. Dz). Już samo to ,że nadal praktykują takie coś świadczy ,że nie wierzyli w odkupieńczą rolę Chrystusa. Inaczej nie wykupywaliby swoich grzechów w świątyni jak pozostali Żydzi , prawda ?

Zrozumieli kim był Jezus "Pan mój i Bóg mój", ale nie znaczy, że posiedli pelnię wiedzy jak dalej postepować, tworzyć, rozwijać Kościół.

N kwi 18, 2010 8:23

Cytuj:
Podobnie by pojęli jak św. Piotr zapowiedź Jezusa o zaparciu.

Jego matka znała Jezusa znacznie dłużej niż Piotr. Nie wmówisz mi ,że przez okres 30 lat zanim mesjasz zaczął nauczać , ani razu nie wspomniał o tym co będzie robił. I jak mówiłem wcześniej Maria miała już wcześniej preludium tego nauczania.

To wręcz nieprawdopodobne ,aby ktoś rzekomo bezgrzeszny chciał powstrzymać Jezusa, wiedząc o jego misji. Jeśli chcieli go chronić to czemu mówili o postradaniu zmysłów ? Na dobrą sprawę nikt nie chciał go wtedy zabić.

Cytuj:
Zrozumieli kim był Jezus "Pan mój i Bóg mój", ale nie znaczy, że posiedli pelnię wiedzy jak dalej postepować, tworzyć, rozwijać Kościół.

Apostołowie nie potrafią pojąć najprostszych nawet słów. Gdyby nie Paweł to pewnie nikt dzisiaj nie słyszałby o chrześcijaństwie.
Najlepiej widać ciemnotę apostołów w tej scenie.

Apostołowie nie pojmują prostego zdania. Opis z ew. św. Jana

" 21 To powiedziawszy Jezus doznał głębokiego wzruszenia i tak oświadczył: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeden z was Mnie zdradzi». 22 Spoglądali uczniowie jeden na drugiego niepewni, o kim mówi. 23 Jeden z uczniów Jego - ten, którego Jezus miłował* - spoczywał na Jego piersi. 24 Jemu to dał znak Szymon Piotr i rzekł do niego: «Kto to jest? O kim mówi?» 25 Ten oparł się zaraz na piersi Jezusa i rzekł do Niego: «Panie, kto to jest?» 26 Jezus odparł: «To ten, dla którego umaczam kawałek [chleba], i podam mu». Umoczywszy więc kawałek [chleba], wziął i podał Judaszowi, synowi Szymona Iskarioty "

" A po spożyciu kawałka [chleba] wszedł w niego szatan. Jezus zaś rzekł do niego: «Co chcesz czynić, czyń prędzej!». 28 Nikt jednak z biesiadników nie rozumiał, dlaczego mu to powiedział."

Jak to nie rozumieli ? Nagle dostali zaćmy umysłowej ? Jezus dokładnie wyjaśnił mi znaczenie gestu podawania chleba ,w kontekście "kto jest zdrajcą ?". Ja rozumiem ,że nie byli specjalnie wykształconymi ludźmi ,ale bez przesady !

N kwi 18, 2010 9:24
zbanowany na stałe

Ten kto żąda większej ilości dowodów odnośnie tego czy Jezus jest Mesjaszem, tak naprawdę nie wierzy że jest Mesjaszem i większa ilość dowodów i tak by go nie przekonała. Niektórzy wątpili w Pisma, bo nie zrozumiałe by dla nich było że Syn Boży przyjdzie z tak mało znaczącego miejsca. Często wyobrażenia ludzi mogą być bardzo zwodnicze. Żydzi myśleli że Chrystus będzie rządził Królestwem na Ziemi już za ich życia i mieli wyobrażenia o nie wiadomo jakim władcy. A tu przyszedł do nich zwykły człowiek o mocy przemawiania jak Król i wpędzało to ich w nieduże zakłopotanie. Faryzeusze , ci co doskonale znali Pisma widocznie nie przyjmowali tego co jest tam napisane odnośnie Mesjasza. Żądali od Króla znaków, a on celowo im tego nie pokazywał, znając ich wnętrze i zakłamanie. Natomiast Chrystusa poznawali biedni, chorzy i umęczeni przez życie, grzesznicy, cudzołożnice i celnicy. Bo tak się Bogu spodobało.

N kwi 18, 2010 9:26
.
Wiesz, Ashkel, ja z zainteresowaniem czytuję Twoje posty. Nie komentuję ich zwykle, bo brak mi wiedzy, ale tutaj to moim zdaniem się czepiasz tej sceny bezpodstawnie. Jako ojciec Ci powiem, że gdyby banda postrzelonych krewnych leciała żeby mi syna uciszać to też bym pewnie z nimi nie dyskutował tylko zabrał się z nimi żeby prać w razie czego. :D Maryi o mordercze zapędy bym nie podejrzewał, ale nie dziwię się, że chciała być na miejscu. A tłumaczyć może i próbowała, tylko kto w tamtych czasach i kulturze słuchał kobiety?

N kwi 18, 2010 10:00
ashkel86 napisał(a):
Jego matka znała Jezusa znacznie dłużej niż Piotr. Nie wmówisz mi ,że przez okres 30 lat zanim mesjasz zaczął nauczać , ani razu nie wspomniał o tym co będzie robił. I jak mówiłem wcześniej Maria miała już wcześniej preludium tego nauczania.

To wręcz nieprawdopodobne ,aby ktoś rzekomo bezgrzeszny chciał powstrzymać Jezusa, wiedząc o jego misji. Jeśli chcieli go chronić to czemu mówili o postradaniu zmysłów ? Na dobrą sprawę nikt nie chciał go wtedy zabić.

Wiedzieć a rozumieć nie jest tożsame.
Maryja była Żydówką, zatem zapewne podzielała wizję mesjasza znaną od wieków wśród swego narodu.
Może dlatego w początkach działalności Jezusa nie do końca potrafiła pojąć, zrozumieć.

Cytuj:
Jak to nie rozumieli ? Nagle dostali zaćmy umysłowej ? Jezus dokładnie wyjaśnił mi znaczenie gestu podawania chleba ,w kontekście "kto jest zdrajcą ?". Ja rozumiem ,że nie byli specjalnie wykształconymi ludźmi ,ale bez przesady !

Zdrada nie we wszystkich przypadkach oznacza wydanie ne śmierć.
Apostołowie mogi zrozumiec jako osobiste odstępstwo Judasza, porzucenie Jezusa.

N kwi 18, 2010 10:48

Maraskin napisał(a):
Ten kto żąda większej ilości dowodów odnośnie tego czy Jezus jest Mesjaszem, tak naprawdę nie wierzy że jest Mesjaszem i większa ilość dowodów i tak by go nie przekonała.

Główny problem w tym ,że Jezus w ogóle odmawiał pokazania dowodów bycia mesjaszem. Przecież zapytanie o to skąd pochodził prorok, pochodziło również z ludu.

Ponadto Jezus wygłasza kontrowersyjne poglądy i nie potrafi ich uzasadnić tylko ucieka.

57 Na to rzekli do Niego Żydzi: «Pięćdziesięciu lat jeszcze nie masz, a Abrahama widziałeś?» 58 Rzekł do nich Jezus: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM»*. 59 Porwali więc kamienie, aby je rzucić na Niego. Jezus jednak ukrył się i wyszedł ze świątyni. "

Maraskin napisał(a):
Natomiast Chrystusa poznawali biedni, chorzy i umęczeni przez życie, grzesznicy, cudzołożnice i celnicy. Bo tak się Bogu spodobało.

Tylko czemu np. przy uzdrawianiu kazał im milczeć na swój temat ?

Alus napisał(a):
Wiedzieć a rozumieć nie jest tożsame.
Maryja była Żydówką, zatem zapewne podzielała wizję mesjasza znaną od wieków wśród swego narodu.
Może dlatego w początkach działalności Jezusa nie do końca potrafiła pojąć, zrozumieć.

To przez blisko 30 lat wspólnego życia Jezus nie mógł powiedzieć jej jak to będzie wyglądało ? Co Jezus robił przez ten okres czasu , stracił mowę ?

Alus napisał(a):
Zdrada nie we wszystkich przypadkach oznacza wydanie ne śmierć.
Apostołowie mogi zrozumiec jako osobiste odstępstwo Judasza, porzucenie Jezusa.

Musieli rozumieć. Jezus im to mówił będzie zdradzony i umrze. Scena z olejkiem o tym świadczy, Jezus wyjaśniał ten gest oblania olejkiem jako namaszczenie na jego pogrzeb. A chronologicznie jest to scena tuż przed wieczerzą.

I trudno mi pojąć jak apostołowie nie mogli zrozumieć co oznacza podanie jedzenia na ostatniej wieczerzy. Jezus tłumaczy mi po co to robi - to raz . Dwa wyjaśnia kontekst sytuacji. Trzy wyraźnie wskazuje jako zdrajcę konkretną osobę.
Jakież to wyjaśnienie apostołowie sobie wynajdują ?

9 Ponieważ Judasz miał pieczę nad trzosem, niektórzy sądzili, że Jezus powiedział do niego: «Zakup, czego nam potrzeba na święto», albo żeby dał coś ubogim. 30 A on po spożyciu kawałka [chleba] zaraz wyszedł. A była noc. "

Czasem zaopatrzeniem nie zajmowali się Piotr i Jan ?
8 Jezus posłał Piotra i Jana z poleceniem: «Idźcie i przygotujcie nam Paschę, byśmy mogli ją spożyć»." Łk 22,8
Mam uwierzyć, że nie zadbali o obecność produktów na stole , ponieważ ...... ? I chyba o tej porze wszelkie możliwe sklepy powinny być już zamknięte. Szczerze wątpię ,aby w ogóle jakiś był otwarty w takie święto.

Rozdawnictwo ubogim też można włożyć między bajki. Gdzie w nocy miałby ich niby szukać ?

N kwi 18, 2010 14:50
ashkel86 napisał(a):
To przez blisko 30 lat wspólnego życia Jezus nie mógł powiedzieć jej jak to będzie wyglądało ? Co Jezus robił przez ten okres czasu , stracił mowę ?

Tak...miał powiedzieć - "słuchaj Matko, po 3 latach Mojej publicznej działaności ukrzyzują Mnie".....nie będzisz cierpiała przez 3 dni, ale przez 15-20 lat.

Alus napisał(a):
Musieli rozumieć. Jezus im to mówił będzie zdradzony i umrze. Scena z olejkiem o tym świadczy, Jezus wyjaśniał ten gest oblania olejkiem jako namaszczenie na jego pogrzeb. A chronologicznie jest to scena tuż przed wieczerzą.

I trudno mi pojąć jak apostołowie nie mogli zrozumieć co oznacza podanie jedzenia na ostatniej wieczerzy. Jezus tłumaczy mi po co to robi - to raz . Dwa wyjaśnia kontekst sytuacji. Trzy wyraźnie wskazuje jako zdrajcę konkretną osobę.
Jakież to wyjaśnienie apostołowie sobie wynajdują ?

Odpowiedź masz w Ewangelii - "Nie może się to stać" - słowa Piotra.
Ostatnia wieczerza była przyrządzona, spożywana w godzinie w której spożywano ją we wszystkich domach Izraela.

N kwi 18, 2010 16:07
zbanowany na stałe

Cytuj:

Sugerujesz, ze Maryja watpila w boskie pochodzenie Jezusa? Jesli tak, to miala powody by podejrzewac o ojcostwo kogos innego, albo byla wyjatkowo ..."dziwna" kobieta.
Urodzic syna bozego i nie wierzyc?

N kwi 18, 2010 17:09
Dural napisał(a):
Sugerujesz, ze Maryja watpila w boskie pochodzenie Jezusa? Jesli tak, to miala powody by podejrzewac o ojcostwo kogos innego, albo byla wyjatkowo ..."dziwna" kobieta.
Urodzic syna bozego i nie wierzyc?

Dural...przeczytaj dokładnie wcześnijsze moje wpisy o wizji Mesjasza oczekiwanego przez Żydów.
Zwiastowanie bez wątpienia było nadnaturalnym zjawiskiem, jakie przeżyła Maryja.
Mogła zatem oczekiwać, że Syn Boży rozpocznie swoją misję w równie spektakularny sposób.
Wędrowni nauczyciele w ówczesnych czasach nie byli ewenementem.

N kwi 18, 2010 18:15

Alus napisał(a):
Tak...miał powiedzieć - "słuchaj Matko, po 3 latach Mojej publicznej działaności ukrzyzują Mnie".....nie będzisz cierpiała przez 3 dni, ale przez 15-20 lat.

Przecież mógł jej powiedzieć ,że po 3 dniach zmartwychwstanie. I chociaż wyjaśnić ,żeby nie przeszkadzała mu w procesie nauczania.

Alus napisał(a):
Odpowiedź masz w Ewangelii - "Nie może się to stać" - słowa Piotra.
Ostatnia wieczerza była przyrządzona, spożywana w godzinie w której spożywano ją we wszystkich domach Izraela.

A czyje zdanie było ważniejsze ? Piotra ? Jeśli Jezus nie umarłby śmiercią jaką sam zapowiedział to ośmieszyłby się.

To wino na wieczerzy musiało być jednak MOCNE, skoro nawet prostych słów apostołowie nie potrafią zrozumieć ;-)

Alus napisał(a):
Dural...przeczytaj dokładnie wcześnijsze moje wpisy o wizji Mesjasza oczekiwanego przez Żydów.
Zwiastowanie bez wątpienia było nadnaturalnym zjawiskiem, jakie przeżyła Maryja.
Mogła zatem oczekiwać, że Syn Boży rozpocznie swoją misję w równie spektakularny sposób.
Wędrowni nauczyciele w ówczesnych czasach nie byli ewenementem.

A powiedz ,że samo życie Syna Bożego nie rozpoczęło się spektakularnie.Anioły,gwiazdy, rzezie , mędrcy, pastuszkowie, ucieczka do Egiptu. Trudno takie wydarzenia zapomnieć.

Dodatkowo jego misja od początku zyskała rozgłos. Temu nie możesz zaprzeczyć. Na dobrą sprawę krewni Jezusa nie znali jego nauk (w tym momencie). Zatem dlaczego uznali go za kogoś ,kto postradał zmysły ? Mogli przecież uznać ,że to czcze gadanie złośliwych ludzi.

Gdyby rzeczywiście jego krewni nie rozumieli co się dzieje, poszliby to jedynie wyjaśnić lecz chcieli go pojmać ! Czyli uznali jego działalność za negatywną dla rodziny.

Później można się domyślić ,iż dalsze relacje z krewnymi uległy mocnemu ochłodzeniu. Widać to dobrze ,gdy Jezus jest w rodzinnych stronach. Od razu "słabnie jego moc" i słyszymy ,że tylko w swoim kraju prorok jest lekceważony.

Pn kwi 19, 2010 10:46
Cytuj:
Przecież mógł jej powiedzieć ,że po 3 dniach zmartwychwstanie. I chociaż wyjaśnić ,żeby nie przeszkadzała mu w procesie nauczania.

W jaki to niby sposób przeszkadzała?

Cytuj:
A czyje zdanie było ważniejsze ? Piotra ? Jeśli Jezus nie umarłby śmiercią jaką sam zapowiedział to ośmieszyłby się.

Nie dyskutujemy czyje zdanie jest wazniejsze, bo to nie budzi żadnych wątpliwości.
Niemniej w obkiczu cudów, znaków dokonanych przez Jezusa Piotr reaguje negacją - "nie moze się to stać".
Nic nadzwyczajnego - każdy widząc wszystkie cuda nie potrafiłby przyjąc zapowiedzi o makabrycznej smierci.

Cytuj:
A powiedz ,że samo życie Syna Bożego nie rozpoczęło się spektakularnie.Anioły,gwiazdy, rzezie , mędrcy, pastuszkowie, ucieczka do Egiptu. Trudno takie wydarzenia zapomnieć.

Dodatkowo jego misja od początku zyskała rozgłos. Temu nie możesz zaprzeczyć. Na dobrą sprawę krewni Jezusa nie znali jego nauk (w tym momencie). Zatem dlaczego uznali go za kogoś ,kto postradał zmysły ? Mogli przecież uznać ,że to czcze gadanie złośliwych ludzi.

Gdyby rzeczywiście jego krewni nie rozumieli co się dzieje, poszliby to jedynie wyjaśnić lecz chcieli go pojmać ! Czyli uznali jego działalność za negatywną dla rodziny.

Później można się domyślić ,iż dalsze relacje z krewnymi uległy mocnemu ochłodzeniu. Widać to dobrze ,gdy Jezus jest w rodzinnych stronach. Od razu "słabnie jego moc" i słyszymy ,że tylko w swoim kraju prorok jest lekceważony.

Domyślasz się bezpodstawnie - napotykasz przecież w Ewangelii na kuzynów Jezusa, "Marię siostrę Matki Jego", towarzyszących Mu na każdym etapie.

Pn kwi 19, 2010 10:58

Alus napisał(a):
W jaki to niby sposób przeszkadzała?

A próba pojmania to mało.

Alus napisał(a):
Nie dyskutujemy czyje zdanie jest wazniejsze, bo to nie budzi żadnych wątpliwości.
Niemniej w obkiczu cudów, znaków dokonanych przez Jezusa Piotr reaguje negacją - "nie moze się to stać".
Nic nadzwyczajnego - każdy widząc wszystkie cuda nie potrafiłby przyjąc zapowiedzi o makabrycznej smierci.

Jeśli apostołowie nie pragnęli jego śmierci to dlaczego nie powstrzymali zdrajcy ? Jezus wyraźnie w bardzo sugestywny sposób wskazał kto nim jest.

Alus napisał(a):
Domyślasz się bezpodstawnie - napotykasz przecież w Ewangelii na kuzynów Jezusa, "Marię siostrę Matki Jego", towarzyszących Mu na każdym etapie.

To akurat prawda :brawo:
"Jan 2:12.
Następnie On, Jego Matka, bracia i uczniowie Jego udali się do Kafarnaum, gdzie pozostali kilka dni. "

Szkoda tylko ,że w niego nie wierzyli :roll:
Jan 7:1-5.
Potem Jezus obchodził Galileję. Nie chciał bowiem chodzić po Judei, bo Żydzi mieli zamiar Go zabić. A zbliżało się żydowskie Święto Namiotów. Rzekli więc Jego bracia do Niego: Wyjdź stąd i idź do Judei, aby i uczniowie Twoi ujrzeli czyny, których dokonujesz. Nikt bowiem nie dokonuje niczego w ukryciu, jeżeli chce się publicznie ujawnić. Skoro takich rzeczy dokonujesz, to okaż się światu! Bo nawet Jego bracia nie wierzyli w Niego.
- idący tym zdaniem można wywnioskować - nikt z rodziny nie wierzył w Jezusa.

Mat 13, 54-58.
Przyszedłszy do swego miasta rodzinnego, nauczał ich w synagodze, tak że byli zdumieni i pytali: Skąd u Niego ta mądrość i cuda? Czyż nie jest On synem cieśli? Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda? Także Jego siostry czy nie żyją wszystkie u nas? Skądże więc ma to wszystko? I powątpiewali o Nim. A Jezus rzekł do nich: Tylko w swojej ojczyźnie i w swoim domu może być prorok lekceważony. I niewiele zdziałał tam cudów, z powodu ich niedowiarstwa.

Dlaczego Jezus wspomina o swoim domu czyżby Józef i Maryja również go lekceważyli ?

Oczywiście Dzieje Apostolskie dają nam zupełnie inny obraz. Istna sielanka

(Dz. Ap.1:13-14). "Przybywszy tam weszli do sali na górze i przebywali w niej: Piotr i Jan, Jakub i Andrzej, Filip i Tomasz, Bartłomiej i Mateusz, Jakub, syn Alfeusza, i Szymon Gorliwy, i Juda, /brat/ Jakuba. Wszyscy oni trwali jednomyślnie na modlitwie razem z niewiastami, Maryją, Matką Jezusa, i braćmi Jego. "

Jak dla mnie oczywista fabrykacja , ponieważ dalej czytamy jak Piotr opisuje śmierć Judasza. A nie pasuje ona do tego co wiemy z ewangelii , z bardzo wielu powodów.

" On to wskazał drogę tym, którzy pojmali Jezusa, (17) bo on zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu. (18) Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności. (19) Rozniosło się to wśród wszystkich mieszkańców Jerozolimy, tak że nazwano ową rolę w ich języku Hakeldamach, to znaczy: Pole Krwi. "

Pn kwi 19, 2010 14:07
Powstrzymanie Judasza nic by nie zmieniło.
Faryzeusze, kapłani, dysponowali odpowiednią liczbą ludzi na posługi, kasą i jeśli zdecydowali aby unieszkodliwić Jezusa, napewno tego by dokonali.

Pn kwi 19, 2010 14:34

Alus napisał(a):
Powstrzymanie Judasza nic by nie zmieniło.
Faryzeusze, kapłani, dysponowali odpowiednią liczbą ludzi na posługi, kasą i jeśli zdecydowali aby unieszkodliwić Jezusa, napewno tego by dokonali.

Zmieniło by dużo

Jeśli Judasz musiał wskazać kim jest Jezus , to co zrobiono by bez niego ? Dla mnie oczywiste jest ,że słudzy kapłanów nie wiedzieli kto jest tym kogo maja pojmać.

W takich okolicznościach doszłoby pewnie do sceny jak tu
http://www.youtube.com/watch?v=u93bhAimFFU

Wracając jednak do relacji Marii z Jezusem. Jeśli ich relacje były dobre to dlaczego ona nie zajmuje się pogrzebem tylko robi to jakiś Józef z Arymatei ? Wśród niewiast jakie go chowają nie ma jego matki - przy najmniej oficjalnie.

56) Między nimi były: Maria Magdalena, Maria, matka Jakuba i Józefa, oraz matka synów Zebedeusza. (57)

Aczkolwiek przecinek po słowie Maria sugerowałby obecność 4 kobiety. Jednak to nie ta Maria tylko matka jakiegoś Jakuba i Józefa !

W tłumaczeniu po angielsku lepiej to widać.
56) Among which was Mary Magdalene, and Mary the mother of James and Joses, and the mother of Zebedee's children.

Podobnież w wulgacie
56) inter quas erat Maria Magdalene et Maria Iacobi et Ioseph mater et mater filiorum Zebedaei"

W tym jest duży problem, ponieważ Kościół nie może uznać ,że to była ta właśnie Maryja, wieczna dziewica. Pamiętacie imiona braci (kuzynów dla nie których) Jezusa ?

"Czy Jego Matce nie jest na imię Mariam, a Jego braciom Jakub, Józef, Szymon i Juda?»"

Gdyby bowiem uznał ,że tamta Maria to w istocie jego matka. To wtedy szlag trafia teorie o wiecznym dziewictwie.

Nawiasem mówiąc dla mnie to jest właśnie ta Maryja. Dlaczego bowiem jakaś obca matka Jakuba i Józefa miałaby się zajmować pochówkiem Jezusa ? Nawet kolejność imion braci się zgadza. Reszta imion mogła zostać zwyczajnie pominięta lub usunięta ,aby nie nasuwać oczywistych skojarzeń. Tutaj bowiem ewidentnie Maria jest nazwana matką innych dzieci.

Wt kwi 20, 2010 10:01
Cytuj:
Jeśli Judasz musiał wskazać kim jest Jezus , to co zrobiono by bez niego ? Dla mnie oczywiste jest ,że słudzy kapłanów nie wiedzieli kto jest tym kogo maja pojmać.

Nie rób z Izraelitów idiotów...trzy lata publicznej działalności, dysput w uczonymi - i nie znali Go?
Judasz jedynie naprowadził gdzie w danym momencie przebywa Jezusa.
Zresztą w Ewangelii znajdują się zapisy, że chcieli go w danej okoliczności pojmać, zrzucić z urwiska, lub ukamienować, jak w Nazarecie - a "On przeszedł między nimi".
Jezus został pojmany, ukrzyżowany, w terminie, okolicznościa przepowiedzianych w proroctwach.

O braciach Jezusa nie będę powtarzać po raz enty, bo to mija się z celem - jesli ktoś nie zechce uznać realów ówczesnych Izraelitów, to tylko świadczy o zwycięstwie uporu nad rozumem.

Wt kwi 20, 2010 10:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona