Autor |
Wiadomość |
ania999
|
 Re: I znów Bóg się popisał
Alus napisał(a): Tylko dla zwolenników aborcji.....nie powielaj ich kłamstw. Na kanale Discovery kilkakrotnie emitowany jest dokument o rozwoju człowieka od zapłodnionego jajeczka do porodu. Obejrzyj kiedy, a będziesz zszokowana informacjami co i jak odczuwa zarodek, płod, na wszystkich etapach rozwoju. Dlaczego kłamstw? Ja nie jestem zwolennikiem aborcji ale nie dam sobą manipulować. A ten film to manipulacja. Pomimo, iż bardzo możliwe, że wywarł korzystny wpływ na młodych ludzi...pozwolił im się zastanowić pewnymi sprawami. Ale Alus kłamstwo to jednak kłamstwo:) Pozdrawiam cię serdecznie:)
|
Wt kwi 13, 2010 15:07 |
|
|
|
 |
pawis-66
|
Wybacz aniu ale moim zdaniem albo z jednej albo z drugiej strony podlegasz manipulacji, strona do której link załączyłaś równiez takową się posługuje. Podam ci jeden przykład bo nie czas i miejsce dyskutowac szerzej o artykule (może nowy wątek?). Strona zakończona jest podpisem: "Nawet, jeśli kogoś świadomie zaprosimy do własnego domu to możemy go świadomie wyprosić.Żadna kobieta nie jest bezwolnym, przedmiotowym inkubatorem. Jej ciało jej sprawą." To również manipulacja. Również uważam, że jeśli kogoś zaprosimy, to z jakiś ważnych przyczyn możemy go wyprosić, choć wyproszenie z błahego powodu będzie przynajmniej nietaktem. Pozbawienie takiego gościa życia gdyby zgroził mojemu zdrowiu było by przekroczeniem granic obrony koniecznej, a z błahego powodu było by morderstwem. Porównywanie do zaproszenia też nie jest właściwe, jeśli mnie ktoś zaprosi mogę zaproszenie przyjąć lub nie. Również uważam, że kobieta nie jest bezwolnym, przedmiotowym inkubatorem. Gdyby tak było nie oczekiwał bym od niej miłości do swojego dziecka. Również uważam że jej ciało jest jej sprawą. Kościół Katolicki i ja również przychylam sie do tego poglądu zaleca planowanie rodziny (do momentu poczęcia) i stara się wyposażyć człowieka w odpowiednie środki jak choćby świadomość, czy wiedza którą mozna uzyskać na tych wyśmiewanych przez niektórych naukach przedmałżeńskich. Sam oburzam się na sformułowania, które tak bardzo ranią moją wrażliwość, moje uczucia jeśli chodzi o poczęte życie i jego przerywanie, (a jest ich mnóstwo powszechnie stosowanych)
_________________ Jezu, ufam Tobie
|
Wt kwi 13, 2010 16:00 |
|
 |
Elbrus
|
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt kwi 13, 2010 16:39 |
|
|
|
 |
pawis-66
|
A jest już? Jeśli wiesz to wskaż zamiast pytać. Ja gdybym wiedział o istnieniu takiego to bym na niego wskazał.
|
Wt kwi 13, 2010 16:50 |
|
 |
ania999
|
Jak na tą chwilę znalazłam taki wątek! [/url] viewtopic.php?f=9&t=11281&start=0[/url]
|
Wt kwi 13, 2010 18:27 |
|
|
|
 |
pawis-66
|
Co do polemiki z krytyką filmu zawartego w twoim poście pozwoliłem sobie odpowiedzieć w wątku wskazamym przez Ciebie, choć zaznaczam, że moja polemika dotyczy argumentów i samej manipulacji jekiej jesteśmy poddawani, a nie samego filmu którego nie oglądałem, nie potrzebuję go oglądać bo mój ból związany ze świadomością ogromu śmierci niewinnych istot jest juz i tak wystarczający.
|
Wt kwi 13, 2010 22:31 |
|
 |
ziele_force
|
Cytuj: Pol Pot, Hitler, Stalin stanowią namacalny obraz kim może stać się człowiek gardzący Bogiem i ludźmi. Prosze prosze, a skąd wiesz, że oni gardzili Bogiem? ;> Może własnie oni działali zgodni z Bożą wolą, a było nią nienawidzieć ludzi i ich mordować? :>
|
Śr kwi 14, 2010 5:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ziele_force napisał(a): Prosze prosze, a skąd wiesz, że oni gardzili Bogiem? ;> Może własnie oni działali zgodni z Bożą wolą, a było nią nienawidzieć ludzi i ich mordować? :> Nic głupszego nie słyszałam.
|
Śr kwi 14, 2010 8:39 |
|
 |
ziele_force
|
Może głupie, ale prawdziwe  nie wiem czym Jahwe, niszczący Sodomę, czy unicestwiając przez Izraelitów liczne plemiona różni się od Hitlera czy Pol Pota...
|
Śr kwi 14, 2010 12:43 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Nic głupszego nie słyszałam. Polecam czytanie moich postow! 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr kwi 14, 2010 13:17 |
|
 |
No
|
Jeśli wszedzie dopatrujemy się Bożych planów to zbrodnie też powinny być ich częscią. Oczywiście służą dla wyższego dobra w sposób którego nie możemy zrozumieć bo jesteśmy zbyt ograniczeni. Można na przykład przekonywać, że gdyby Bóg nie chciał holocaustu czy wojny mógł uśmiercić Hitlera zanim ten został kanclerzem, bo społeczeństwo niemieckie ani do jednego a już szczególnie do tego drugiego się specjalnie nie paliło.
|
Śr kwi 14, 2010 14:45 |
|
 |
ziele_force
|
Oczywiście, że Bóg chciał holocaustu. Stąd analogia do hitlera 
|
Śr kwi 14, 2010 15:24 |
|
 |
pawis-66
|
To, że wy wypisujecie bzdury to również waszym zdaniem wola Pana Boga. Nie ma tak dobrze, każdy odpowiada za własne czyny i słowa. Również Hitler.(Oczywiście spodziewam się że padnie słowo, że przyrównałem was do Hitlera, więc uprzedzam nie mam tego zamiaru) Miejmy nadzieję że Jezus o was również powie "Ojcze, nie poczytaj im tego grzechu bo nie wiedzą co czynią". Bo co gorsze wy czynicie to dla pustej zabawy, dostawiając do tego uśmieszki.
|
Śr kwi 14, 2010 15:52 |
|
 |
Nimrod
|
Odpowiem na to pytanie tak. Szatan= Aniol ktory zbuntowal sie i nie chcial sluzyc czlowiekowi niższemu w ,,hierarchii''.Zbuntowany duch ktory chce za wszelka cene odwrocic ludzi od Boga.Jest odpowiednikiem zla. Zbawiciel=dobro,zmarl za nas, za ciebie...po to zeby zmyc z nas grzech pierworodny.Wszystko jest ,,zwalane'' na Boga a szatan o nim juz wszyscy zapomnieli. Nie stwierdzam tu ze szatan zlapal za ogon i samolot sie rozbil tylko chcialbym zeby nie spostrzegano Boga jako tego ktory odpowiada za zlo i dobro na Świeci.Ja mam podzil Bog=Dobro, szatan=Zlo.Wiekszosc ludzi sprowadza sie do tego ze Bog odpowiada za wszystko , za zle i za te dobre rzeczy.Jesli ktos sie ze mna nie zgadza prosze o wypowiedzenie sie na temat tego posta.Dziekuje
_________________ Ja i ty, nasze myśli jak, i czarne sny, Ponad wszystkim panie daj mi żyć, Jeśli jesteś w stanie- zrób to dziś.
|
Śr kwi 14, 2010 15:59 |
|
 |
ziele_force
|
Gdzie jest teraz szatan? :>
|
Śr kwi 14, 2010 16:17 |
|
|