Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechobecność pentagramu
ja_ja napisał(a):
a.R.E.k. napisał(a):
Każdy dorabia sobie taką idologię jaką chce. Pentagram istniał zanim wymyślono satanizm.

Krzyż istniał jeszcze przed śmiercią Chrystusa, co nie zmienia jego aktualnej symboliki.

Krzyż ma przeróżną symbolikę do dziś. Ten, na którym jest postać ukrzyżowanego Jezusa- swoją własną. Chrześcijanie używają krzyża z wizerunkiem Jezusa, a sataniści odwracają go, podobnie jak odwracają pentagram, więc idąc Twoim tokiem rozumowania krzyż sam w sobie jest symbolem satanistycznym. Poza tym, dlaczego osoby, które dziś używają pentagramu np. jako symbolu doskonałości we Wszechświecie mają cierpieć na tym, że ktoś go odwrócił i zinterpretował po swojemu? Jeśli symbolikę owego znaku można było zmienić wtedy, można to zrobić i dziś. Czy wiesz, że w chrześcijaństwie pentagram też może mieć swoje znaczenie (np. 5 ran Jezusa)?

Cz gru 23, 2010 21:08
czasowo zablokowany

a.R.E.k. napisał(a):
Chrześcijanie używają krzyża z wizerunkiem Jezusa, a sataniści odwracają go

Odwrócony krzyż jest też symbolem Św. Piotra którego ukrzyżowano do góry nogami, ponieważ mówił że nie jest godzień umrzeć jak Chrystus. Między innymi to dowodzi tego że symbole mogą mieć wiele znaczeń.

Cz gru 23, 2010 21:36

Mogą mieć wiele, ale nie można twierdzić, że krzyż i odwrócony krzyż, to ta sama symbolika. Tak samo jak flaga Monako i flaga Polski są dwiema różnymi flagami.

W Kościele Katolickim sprawa jest prosta - pentagram jest znakiem satanistów, odwrócony krzyż także. Krzyż, ryba są symbolami Boga.
Dorabianie różnych ideologi, nauk i tym podobnych nie ma większego sensu. Wymyślanie jakie znaczenia mają konkretne ramiona pentagramu (np. człowiek i żywioły - stąd jeśli jest nieodwrócony to jest niby dobry, a tylko odwrócony jest zły) nie zmienia negatywnego stanowiska Kościoła wobec tego symbolu.
I proszę tu nie pisać tekstów w stylu 'a co? ksiądz ci tak powiedział?'. Owszem powiedział i jest dla mnie większym autorytetem niż jakiekolwiek literki w internecie.
Mnie nie przekonujcie. Nie przekonacie. Stanowisko jest proste i jasne, a ja pisze tylko po to aby ludzie czytając ten temat podejmowali decyzje o noszeniu pewnych symboli z pełną świadomością sumienia. W Kościele były nawet takie plakaty 'ostrzegawcze' z symbolami okultystycznymi. Jakiej by ktoś nie wymyślił historii, jak dawnego pochodzenia i jak zawiłej symboliki - te symbole po prostu są przeciwne wierze katolickiej i noszenie ich będzie grzechem, a nawet może prowadzić do dręczenia szatańskiego. Tyle.

Wt gru 28, 2010 15:34
zbanowany na stałe

Ja_ja, często o tym myślisz?
O tych pentagramach, Szatanach i magiach?

Uważaj, bo Cię to może zniewolić.

Wt gru 28, 2010 15:39

Aaa, tak zapomniałem dodać. Najlepszą obroną przed atakami szatańskimi jest przebywanie w stanie łaski uświęcającej.

Wt gru 28, 2010 17:03

ja_ja napisał(a):
Najlepszą obroną przed atakami szatańskimi jest przebywanie w stanie łaski uświęcającej.
A jeśli ktoś jest w stanie łaski uświęcającej, to
czy Szatan może go mimo to zniewolić przez pentagramy lub inne okultystyczne symbole, zaklęcia itp.?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt gru 28, 2010 17:43
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
nie można twierdzić, że krzyż i odwrócony krzyż, to ta sama symbolika

Czy ja kiedykolwiek coś takiego napisałem?

ja_ja napisał(a):
W Kościele Katolickim sprawa jest prosta - pentagram jest znakiem satanistów, odwrócony krzyż także. Krzyż, ryba są symbolami Boga.

No to tylko w Kościele Katolickim. Równie dobrze moge otworzyć własny kościół i mówić tam że krzyż jest symbolem szatana, lecz czy była by to prawda?

ja_ja napisał(a):
Dorabianie różnych ideologi, nauk i tym podobnych nie ma większego sensu

Według ciebie nie.

ja_ja napisał(a):
Owszem powiedział i jest dla mnie większym autorytetem niż jakiekolwiek literki w internecie.

Ok, twoja sprawa jeśli za autorytet bierzesz osobę której w ogóle nie znasz. Dla mnie autorytetem w związku z poszczególnym tematem, są osoby które mają z nim coś wspólnego i się tym zajmują. Dlatego jak mam problem z komputerem ide do informatyka, a jak jestem chory to ide do lekarza, a nie na odwrót.

ja_ja napisał(a):
ja pisze tylko po to aby ludzie czytając ten temat podejmowali decyzje o noszeniu pewnych symboli z pełną świadomością sumienia

Z pełna świadomością podejmą ją poznając prawdziwe znaczenie/symbolikę tych symboli, a nie tylko sugestywne opinie na ten temat z "literek w internecie" napisanych przez kogoś, któ na autorytet bierze sobię księdza, zapominając o tym że jako człowiek może się mylić, oraz że każdy jest zdolny do kłamstwa.

ja_ja napisał(a):
Jakiej by ktoś nie wymyślił historii, jak dawnego pochodzenia i jak zawiłej symboliki

"Historie" te nikt sobie nie "wymyślił", lecz są to udokumentowane i potwierdzone daty, na podstawie znalezisk z tych czasów. Pentagram naprzykład był już znany w epoce neolitu.

ja_ja napisał(a):
dręczenia szatańskiego

: D A co to takiego ? : D

ja_ja napisał(a):
Najlepszą obroną przed atakami szatańskimi jest przebywanie w stanie łaski uświęcającej.

Lub nie zadzieranie z "szatanistami" : D Po co by sataniści mieli cię atakować? :P Bo za same poglądy/wiarę by tego nie zrobili. Szczerze mówiąc to właśnie dużo katolików częściej źle życzy ludziom, niż sataniści (Poprzedze twoje pytanie odpowiedzia : Satanisci wiedza jakie konsekwencje moze to dla nich za soba niesc).

Wt gru 28, 2010 22:36

tomek92pl napisał(a):
No to tylko w Kościele Katolickim. Równie dobrze moge otworzyć własny kościół i mówić tam że krzyż jest symbolem szatana, lecz czy była by to prawda?

Możesz sobie otworzyć i pięć własnych kościołów. Ciekawe nie tyle w którym z nich odnajdziesz zbawienie, a dzięki któremu osiągniesz szczęśliwe życie tu na ziemi.

tomek92pl napisał(a):
Ok, twoja sprawa jeśli za autorytet bierzesz osobę której w ogóle nie znasz.

I już dorabiasz coś czego nie powiedziałem.

tomek92pl napisał(a):
Dla mnie autorytetem w związku z poszczególnym tematem, są osoby które mają z nim coś wspólnego i się tym zajmują. Dlatego jak mam problem z komputerem ide do informatyka, a jak jestem chory to ide do lekarza, a nie na odwrót.

A dla mnie autorytetem w dziedzinie okultyzmu (co obejmuje również takie symbole) jest egzorcysta który ma doświadczenie w tej dziedzinie.

tomek92pl napisał(a):
"Historie" te nikt sobie nie "wymyślił", lecz są to udokumentowane i potwierdzone daty, na podstawie znalezisk z tych czasów. Pentagram naprzykład był już znany w epoce neolitu.

Pentagram jest swego rodzaju figurą geometryczną mógł więc być i znany wtedy. Aczkolwiek proszę o te dokumenty i daty. I najlepiej jeśli to będą publikacje materialne, a nie strony internetowe, bo w internecie to ja potrafię udokumentować, że człowiek ma 10 palców u ręki, tylko pięciu nie widać.

tomek92pl napisał(a):
Szczerze mówiąc to właśnie dużo katolików częściej źle życzy ludziom, niż sataniści

Proszę o źródło.

Śr gru 29, 2010 13:32

W komputerze, na procesorze, mam wertykalnie zamocowany radiator z wiatraczkiem firmy Pentagram. Na wiatraczku jest narysowany pentagram. Przy prędkości 800 obrotów na minutę, 4000 razy co minutę pentagram jest "do góry nogami" i 4000 razy "do góry głową" - czy mój komputer grzeszy mocno? Czy powinienem obniżyć obroty wiatraczka?

A rychło nastanie niepozorne wydarzenie. I jedni będą płakać, a inni się radować. Bs-c 21:39

Śr gru 29, 2010 13:48
zbanowany na stałe

Kiedyś poradziłem na forum Silvie, aby, jeśli gorszy ją siedmiokrotne odmawianie Ojcze Nasz, to niech odmawia tę modlitwę po dziesięciokroć, albo po jedenastokroć. Żeby nie gubiła treści, odrzucając formę.

Ja_ja, Tobie zwróciłem już uwagę.
Jeśli będziesz ciągle myślał o pentagramie, to stanie się Twoją obsesją, a następnie przekleństwem.
Zdecydowanie zalecam Ci podziwianie piękna kształtów heksagonalnych :)

Przypomniało mi się, jak bylem mały, kobiety nosiły suknie i spódnice do połowy kolana, lub nieco dłuższe, za kolana. Jakoś z większą uwagą przyglądałem się paniom co miały pół kolana odsłonięte.
Niedługo potem przyszedł szał mini i wtedy byłem oburzony na te panie, które te mini zakładały.
Dlaczego oburzony?
Bo we mnie robił się przy obserwacji tych pań i ich nóg jakiś okropny bałagan, zniewalający od stóp do głów mnie całego. To był demon, normalnie.
Poczytałem mądre książki i zrozumiałem co to się działo.
Zająłem się studiowaniem pań i ich wnętrz, zamiast ich ubiorów. :lol:

Ja_ja, zachęcam Cię do odrzucenia demona pentagramu i do zajęcia się heksagramem. Może zacznij od kontemplowania heksagonalnej Gwiazdy Betlejemskiej? :-D

Śr gru 29, 2010 15:07
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
Ciekawe nie tyle w którym z nich odnajdziesz zbawienie, a dzięki któremu osiągniesz szczęśliwe życie tu na ziemi.

Nie chodziło tu o zbawienie tylko o głoszanie prawdy/kłamstw. Czytaj ze zrozumieniem.

ja_ja napisał(a):

Proszę bardzo :
ja_ja napisał(a):
Owszem powiedział i jest dla mnie większym autorytetem niż jakiekolwiek literki w internecie.

ja_ja napisał(a):
A dla mnie autorytetem w dziedzinie okultyzmu (co obejmuje również takie symbole) jest egzorcysta który ma doświadczenie w tej dziedzinie.

Według ciebie egzorcysta ma doświadczenie w dziedzinie okultyzmu? Zdefiniuj "doświadczenie". Czy według ciebie uprawiał okultyzm? Czy chociaż go studiował?

ja_ja napisał(a):
I najlepiej jeśli to będą publikacje materialne, a nie strony internetowe

Jak mam ci je przedstawić, jeśli nie są to strony internetowe, mam ci je wysłać pocztą? W książce mógł ktoś równie dobrze bzdur nawypisywać co w internecie. Podaje ci źródło, wikipedie, nie pasuje to sam poszukasz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentagram

ja_ja napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
Szczerze mówiąc to właśnie dużo katolików częściej źle życzy ludziom, niż sataniści

Proszę o źródło.

: D Czy ty wiesz co piszesz? Do czego mam ci podać źródło, do tego co myślą katolicy? To własne spostrzeżenie.

grzmot napisał(a):
W komputerze, na procesorze, mam wertykalnie zamocowany radiator z wiatraczkiem firmy Pentagram. Na wiatraczku jest narysowany pentagram. Przy prędkości 800 obrotów na minutę, 4000 razy co minutę pentagram jest "do góry nogami" i 4000 razy "do góry głową" - czy mój komputer grzeszy mocno? Czy powinienem obniżyć obroty wiatraczka?

:D

Śr gru 29, 2010 15:24

tomek92pl napisał(a):
Nie chodziło tu o zbawienie tylko o głoszanie prawdy/kłamstw. Czytaj ze zrozumieniem.
Raczej nie ma większych szans, że się domyślę co chciałeś mi przekazać, jeśli tego nie napiszesz tak by można było zrozumieć.
tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):

Proszę bardzo :
ja_ja napisał(a):

Chodziło mi o:
tomek92pl napisał(a):
której w ogóle nie znasz.

Czy znam czy nie znam, nie powiedziałem ci tego, skąd więc wiesz takie rzeczy?

tomek92pl napisał(a):
Według ciebie egzorcysta ma doświadczenie w dziedzinie okultyzmu? Zdefiniuj "doświadczenie". Czy według ciebie uprawiał okultyzm? Czy chociaż go studiował?

Tak, wg mnie ma doświadczenie. Klasyczny przykład: Czy specjalista w dziedzinie seryjnych zabójców musi być mordercą?

Super wiarygodne źródło.
Poza internetem istnieją też książki, które mogą być recenzowane przez autorytety np. w dziedzinie archeologii, co pozwala potwierdzić niektóre fakty lub dostać oceny negatywne, co taką książkę klasyfikuje jako stek zmyślonych bzdur.

tomek92pl napisał(a):
: D Czy ty wiesz co piszesz? Do czego mam ci podać źródło, do tego co myślą katolicy? To własne spostrzeżenie.

Mam też swoje spostrzeżenia i z tym się nie pokrywają.

Jeśli chodzi o pentagram to nadal nie ma znaczenia czy jest on odwrócony, czy nie. Jest tak samo symbolem satanistycznym, niezależnie czy ktoś mówi o białym pentagramie czy czarnym - tak samo jak z białą i czarną magią - złe są obydwie formy.

Co do firmy Pentagram to chyba dobre potwierdzenie tytułu tego tematu. Ja z ich usług nie korzystam (za poradą 90-letniego egzorcysty) i nie mam zamiaru korzystać. Nie będę klientem kogoś kto posługuje się symbolami godzącymi w moją wiarę.

Śr gru 29, 2010 17:45
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
Raczej nie ma większych szans, że się domyślę co chciałeś mi przekazać, jeśli tego nie napiszesz tak by można było zrozumieć.

tomek92pl napisał(a):
Równie dobrze moge otworzyć własny kościół i mówić tam że krzyż jest symbolem szatana, lecz czy była by to prawda?

Trudno ci to zrozumieć?

ja_ja napisał(a):
Czy znam czy nie znam, nie powiedziałem ci tego, skąd więc wiesz takie rzeczy?

Stąd, że powiedziałeś "ksiądz", a ich jest wielu, nie określiłeś w ten sposób pojedyńczej osoby lecz wszystkich księży.

ja_ja napisał(a):
Tak, wg mnie ma doświadczenie. Klasyczny przykład: Czy specjalista w dziedzinie seryjnych zabójców musi być mordercą?

Morderstwo to czyn, okultyzm to nauka, więc złe porównanie. To tak jakbyś spytał, czy smakosz musi być kucharzem. Oczywiście że nie musi, ale czy malarz musi znać się na farbie? Tak, musi, żeby wiedzieć jakiej użyć, by uzyskać odpowiedni efekt.

ja_ja napisał(a):
Poza internetem istnieją też książki, które mogą być recenzowane przez autorytety np. w dziedzinie archeologii, co pozwala potwierdzić niektóre fakty lub dostać oceny negatywne, co taką książkę klasyfikuje jako stek zmyślonych bzdur.

Masz może takie źródło cie zainteresuje :
http://www.kosciol.pl/article.php/2008092117090330
A tu cytat : "Najstarszy odnaleziony pentagram pochodzi z Ur - dawnego centrum cywilizacji mezopotamskiej i datowany jest na rok 3500 p.n.e. Prawdopodobnie używany był jako pieczęć królewska. Pitagorejczycy uważali go za symbol doskonałości i prawdy, gdyż odnaleźli w nim złote proporcje."

ja_ja napisał(a):
tak samo jak z białą i czarną magią - złe są obydwie formy.

Nie mów co jest złe a co nie bo tego nie wiesz :P Może jedynie być złe według ciebie lub twojej wiary. Tak samo ja mówię że Chrześcijaństwo jest złe, nie zgodzisz się ze mną, bo "według ciebie" to nie jest prawdą, według mnie zato jest to bardziej prawdziwe niż to, że ty jesteś prawdziwym Chrześcijaninem.

ja_ja napisał(a):
Jeśli chodzi o pentagram to nadal nie ma znaczenia czy jest on odwrócony, czy nie.

Z krzyżem więc tak samo.

Śr gru 29, 2010 18:42

Skoro już podałeś ten link. Moje stanowisko pokrywa się w znacznym stopniu z ostatnim akapitem:
http://www.kosciol.pl/article.php/2008092117090330 napisał(a):
Czy chrześcijanin może nosić coś, co stanowi dla wielu ludzi amulet, używany w okultyzmie? Dorabianie sobie współcześnie ideologii, że oznacza on coś innego np. rany Chrystusa, brzmi trochę niepoważnie. Fakt, że kiedyś jacyś chrześcijanie w starożytności byli skłonni widzieć w pentagramie wymowę chrześcijańską, nie zmienia zasadniczych związków symbolu z magią i okultyzmem. Trudno mi zrozumieć jaki cel miałby przyświecać noszeniu pentagramu przez chrześcijanina. Nie chodzi przeciez chyba o funcję amuletu ochronnego? Bóg wielokrotnie w Starym i w Nowym Testamencie przestrzega nas przed magią, czarami i wróżbiarstwem. Chrześcijanie nie powinni nosić żadnych amuletów! A czy można w takim razie nosić ozdoby w kształcie pentagramu, których nie traktuje się jak amulety? Otóż sama świadomość związku pewnych przedmiotów z pogaństwem i magią, (które są sprzeczne z chrześcijaństwem) powinna raczej zniechęcać do ich noszenia. Warto tu zastosować się do rady św. Pawła : "Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie! UNIKAJCIE WSZYSTKIEGO, CO MA CHOĆBY POZÓR ZŁA." (1 Tes 5, 21 - 22 ).

Jeśli pentagram jest nieodwrócony jest symbolem okultystycznym. Jeśli jest odwrócony jest symbolem satanistycznym, a więc nadal ma związek z okultyzmem. Cały czas stoi więc w opozycji do nauki Kościoła Katolickiego. Inaczej jest z odwróconym krzyżem. Oczywiście taki krzyż byłby dobry jeśli symbolizowałby np. św. Piotra, ale jego aktualna symbolika jest zupełnie inna, a więc jest to także symbol antychrześcijański.

Co jest złe wiem, bo wyrażam zasadę, że istnieje tylko jedna prawda, nie wiele prawd. Takie więc będę wyrażał stanowisko za każdym razem pisania tutaj.

Dodam jeszcze - okultyzm to nie nauka.

Śr gru 29, 2010 18:57

ja_ja, najpierw zasięgnij wiedzy nt. tego, czym jest satanizm. To oczywiste, że pentagram (nieodwrócony) nie może być symbolem satanizmu, bo kiedy powstał ten symbol satanizm jeszcze nie istniał. To, że Ty uważasz coś za satanizm nie znaczy, że jest to satanizmem. Jeśli chodzi o okultyzm to z pewnością nie jesteś znawcą tematu, więc Twoja opinia nt. tego, czy jest to nauka czy nie- nie jest żadną wytyczną.

Śr gru 29, 2010 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona