co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
rahelix
|
agniulka:
Niemniej jednak ten sam Piotr nikomu poza Apostołami nie pozwolił udzielać bierzmowania więc co? Sprawowanie Eucharystii też wyraźnie zastrzegł dla prezbiterów... Sam sobie zaprzecza ? Wątpię.
Na twoje wątpliwości proponuję poczytać o powszechnym kapłaństwie i kapłaństwie hierarchicznym
prosze o jakis cytat
|
Pn mar 21, 2005 17:33 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Powiedział też Pan Jezus że Duch Święty wszystkiego Kościół nauczy, A On będzie w tym Kościele trwał. Nie ma żadnego uzasadnienia, że Duch Święty nie mógł przez natchnienie (podobne do natchnienia do spisania Pisma Świętego) również w późniejszych wiekach pogłębiał zrozumienie Prawdy Ewangelii w Kościele oraz wzbudzał dodatkowe dary by Ewangelia była coraz lepiej realizowana w konkretnych realiach konkretnego człowieka. I ja zamierzam korzystać z pełni Jego natchnień w Kościele a nie jedynie z niezbędnego minimum łask
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pn mar 21, 2005 17:35 |
|
 |
rahelix
|
widze ze argumentow braklo
jeszcze raz cytuje te wiersze bo sa naprawde cudowne
Ap 20:6
6. Błogosławiony i święty, kto ma udział w pierwszym zmartwychwstaniu: nad tymi nie ma władzy śmierć druga, lecz będą kapłanami Boga i Chrystusa i będą z Nim królować tysiąc lat.
(BT)
Ap 5:10
10. i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, a będą królować na ziemi.
(BT)
Ap 1:6
6. i uczynił nas królestwem - kapłanami Bogu i Ojcu swojemu, Jemu chwała i moc na wieki wieków! Amen.
(BT)
1 Ptr 2:9
9. Wy zaś jesteście wybranym plemieniem, królewskim kapłaństwem, narodem świetym, ludem [Bogu] na własność przeznaczonym, abyście ogłaszali dzieła potęgi Tego, który was wezwał z ciemności do przedziwnego swojego światła,
(BT)
warto nad tym pomyslec i cieszyc sie takimi przywilejami
|
Pn mar 21, 2005 18:40 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
A ja ci proponuję poczytać cały Nowy Testament w kontekście i bez sita "strażnicy". Wtedy zobaczysz to wyraźne rozróżnienie dwóch rodzajów kapłaństwa, o którym pisałam.
|
Pn mar 21, 2005 18:52 |
|
 |
krunch
|
Zaraz, chwila, nad czym my w tej chwili dyskutujemy... Nie ma co się kłócić, że Ewangelia ustanawia może nie tyle hierarchię, co podział obowiązków... Cytuj: Niemniej jednak ten sam Piotr nikomu poza Apostołami nie pozwolił udzielać bierzmowania więc co? Sprawowanie Eucharystii też wyraźnie zastrzegł dla prezbiterów... I w prawie wszystkich kościołach, również protestanckich, chrzest itd. prowadzą kapłani. Pastorami są prezbiterzy i diakoni. Ja nie mogę nikogo ochrzcić w imię Jezusa, ani zostać nagle pastorem, bez odpowiedniego wykształcenia i mianowania na stanowisko prezbitera, czy diakona. Ale inną sprawą jest na przykład zwiastowanie Słowa Bożego, bo jego interpretację może prowadzić każdy. Tak samo każdy jest kapłanem Boga, bo każdy z nas ma obowiązek opowiadać o Nim i głosić Dobrą Nowinę.
|
Pn mar 21, 2005 22:51 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Jak sam zauważyłeś słowa "kto was słucha, Mnie słucha" Pan Jezus wypowiedział do pewnego grona uczniów, którym zlecił zadanie głoszenia w Jego imieniu. Nawet jeżeli nie było to 12 a 72 to jest to jednak tylko wybrana grupka, a za Jezusem w tym czasie chodziło parę tysięcy ludzi uczniów szeroko pojętych... Św. Piotra uczynił odpowiedzialnym za trwanie w Kościele prawdziwej wiary i nieomylnej interpretacji Jego Nauki. Zresztą św. Paweł pisze wyraźnie że żadne słowo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania.
|
Wt mar 22, 2005 17:53 |
|
 |
rahelix
|
to nie pawel a piotr ale tez na p jak juz ktos zauwazyl
ale piotr nie byl katolikiem bo w jego listach tej nauki nie ma
|
Wt mar 22, 2005 22:54 |
|
 |
Tess
|
rahelix napisał(a): to nie pawel a piotr ale tez na p jak juz ktos zauwazyl ale piotr nie byl katolikiem bo w jego listach tej nauki nie ma
No chyba byl swiadkiem Jehowy 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Śr mar 23, 2005 0:07 |
|
 |
rahelix
|
agniulka npisala :
Nie ma żadnego uzasadnienia, że Duch Święty nie mógł przez natchnienie (podobne do natchnienia do spisania Pisma Świętego) również w późniejszych wiekach pogłębiał zrozumienie Prawdy Ewangelii w Kościele oraz wzbudzał dodatkowe dary by Ewangelia była coraz lepiej realizowana w konkretnych realiach konkretnego człowieka. I ja zamierzam korzystać z pełni Jego natchnień w Kościele a nie jedynie z niezbędnego minimum łask
odp:
duh swiety wpowadza nas we szelka prawde dotyczaca slowa bozego to nie zna czy ze mamy wymyslac jakies dodatkowe rzeczy dlatego ze wszystko co bog chcial abysmy czynili jest zapisane
a co do dodatkowych darow to jest napisane ze raczej beda zanikac te dane od boga niz powstawac nowe
1 Kor. 13:8
8. Miłość nigdy nie ustaje; bo jeśli są proroctwa, przeminą; jeśli języki, ustaną, jeśli wiedza, wniwecz się obróci.
(BW)
jakiesa dary laski dane ksciolowi bozemu to tez jesy dokladnie napisane wl iscie do kor.i rzymian
|
Cz mar 24, 2005 13:40 |
|
 |
godunow
|
Krunch pisze Cytuj: I w prawie wszystkich kościołach, również protestanckich, chrzest itd. prowadzą kapłani. Pastorami są prezbiterzy i diakoni. Ja nie mogę nikogo ochrzcić w imię Jezusa, ani zostać nagle pastorem, bez odpowiedniego wykształcenia i mianowania na stanowisko prezbitera, czy diakona
W prawie żadnym kościele protestanckim nie ma kapłanów w sensie rozumienia w Kościele Rzymsko-katolickim!!!! Nie ma równych i równiejszych Pastorzy (starsi zborów ) są wybierani . Mogą też być w każdej chwili odwołani. Kapłanami w kościołach protestanckich są wszyscy wyznawcy Jezusa Chrystusa
Niektóre odmiany protestantyzmu przygotowywują kandydatów na pastorów . Co nie wiąże się żadnym wyświęcaniem!!
Pozdrawiam
|
Cz mar 24, 2005 15:01 |
|
 |
Agniulka
|
godunow napisał(a): Pastorzy (starsi zborów) są wybierani
No właśnie
A Jezus powiedział "To nie wyście Mnie wybrali ale Ja was wybrałem" I tylko On ma prawo wybierania Sobie kapłanów a nie lud
|
Cz mar 24, 2005 15:24 |
|
 |
-=TenebrosuS=-
|
Agniulka napisał(a): godunow napisał(a): Pastorzy (starsi zborów) są wybierani No właśnie A Jezus powiedział "To nie wyście Mnie wybrali ale Ja was wybrałem" I tylko On ma prawo wybierania Sobie kapłanów a nie lud
przemysl to lepiej skoro tylko on moze wybrac wiec jakim prawem teraz czlowiek wybiera kaplanow
przesledzilem ta rozmowe i z logicznego punktu widzenia czlowieka nie wiezacego rahelix ma racje wiec sie z nim Agniulka nie kluc
|
Cz mar 24, 2005 17:04 |
|
 |
Agniulka
|
Człowiek wybiera kapłanów ? Jeżeli mówisz o Chrystusie to o tym właśnie pisałam.
Natomiast co do wniosku końcowego - dla niewierzącego to ta kwestia akurat nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
Skoro rozmawiamy o posłudze kapłańskiej w Kościele Chrystusowym to cały temat zakłada wiarę, bo w przeciwnym razie to równie dobrze możemy gadać o funkcji Koszałka Opałka w pałacu Królewny Śnieżki...
|
Cz mar 24, 2005 19:06 |
|
 |
Tess
|
rahelix napisał(a): to powiedz to tym ludziom ktorzy poklony bija przed tym cudownym obrazem
niedorzecznoscia jest czesc oddawana drewnu , ksiega izaj.
Ludzie klaniaja sie Osobie Matki Bozej, ktora ten obraz przedstawia.Zachecam ciebie do zglebienia nauki Kosciola Katolickiego.To wszystko co masz tu do zafiorowania w swoich postach tchnie zwyklym protestantyzmem.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Pt mar 25, 2005 3:02 |
|
 |
-=TenebrosuS=-
|
Agniulka napisał(a): Człowiek wybiera kapłanów ? Jeżeli mówisz o Chrystusie to o tym właśnie pisałam. Natomiast co do wniosku końcowego - dla niewierzącego to ta kwestia akurat nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Skoro rozmawiamy o posłudze kapłańskiej w Kościele Chrystusowym to cały temat zakłada wiarę, bo w przeciwnym razie to równie dobrze możemy gadać o funkcji Koszałka Opałka w pałacu Królewny Śnieżki... widze ze bez obrazy masz troche ciezki tok myslenia z towjegu postu wnisokuje ze myslalas ze ja o "czlowieku" mowielm o chrustusie otuz nie mowielem o czlowieku teraz skoro tylko jezus mogl wybierac wiec dlaczego teraz robi to czlowiek  kiedys jak bylem mlodszy studiowalem pisma religijne i biblie wiec nie jestem tepy w tym temacie i twierdze ze klanianie sie obrazom i jakims figurkom jest balwochwalstwem i jest bez celowe rownie dobrze mozesz sie klaniac telewizorowi bo widzisz w nim jezusa czy niemam racji 
Pt mar 25, 2005 8:40 |
|
|
|