| Autor |
Wiadomość |
|
shocked
|
Jak powiedziało dziecko do św. Augustyna:
Prędzej przelejesz morze do dołka na plaży niż pojmiesz tajemnicę Trójcy Świętej
Człowiek nie jest w stanie zrozumieć do końca funkcjonowania własnego mózgu, a ty mierzysz istotę Boga swoją zdolnością pojmowania
No to życzę powodzenia
Dobranoc 
|
| Cz kwi 14, 2005 23:21 |
|
|
|
 |
|
Agniulka
|
ja1 napisał(a): Z tego wynika ze: Bog mowil. do Syna ,czy do Boga? do Syna poniewaz do Boga to mowilby sam do siebie wiec jaki cel mialby Bog mowiec sam do siebie? Jak ojciec jest człowiekiem to syn jest kotem? Jak odpowiesz na to pytanie to wreszcie zrozumiesz co znaczy poniższy tekst: Cytuj: Ty z Jednorodzonym Synem Twoim i Duchem Świętym jednym jesteś Bogiem, jednym jesteś Panem; nie przez jedność osoby, lecz przez to, że Trójca ma jedną naturę. W cokolwiek bowiem dzięki Twemu objawieniu wierzymy o Twojej chwale, to samo bez żadnej różnicy myślimy o Twoim Synu i o Duchu Świętym. Tak, iż wyznając prawdziwe i wiekuiste Bóstwo, wielbimy odrębność Osób, jedność w istocie i równość w majestacie
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
| Cz kwi 14, 2005 23:50 |
|
 |
|
Gość
|
Agniulka napisał(a): ja1"]Z tego wynika ze: Bog mowil. do Syna ,czy do Boga? do Syna poniewaz do Boga to mowilby sam do siebie wiec jaki cel mialby Bog mowiec sam do siebie?
Jak ojciec jest człowiekiem to syn jest kotem? Jak odpowiesz na to pytanie to wreszcie zrozumiesz co znaczy poniższy tekst:
Jak ojciec ma syna to syn jest czlowiekiem ale nie jest Ojcem tylko Synem . i nie jest tym samym co ojciec tylko jest to odrebna istota a nie w zadnej trojcy ani dwojcy wypadku Boga w Biblii jest jasno powiedziane ef4: (5) jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest; (6) jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich Jeden Bog. nie dwoch Bogow ani jeden Bog w trzech osobach jeden Ojciec wszystkich .Takze syna jest ponad wszystkim takze ponad Synem i jest dla niego Ojcem (10) :................ Aniołowie ich w niebie wpatrują się zawsze w oblicze Ojca mojego, który jest w niebie Ew. Mateusza 18:8-11, Biblia Tysiąclecia) 65) Rzekł więc: Oto dlaczego wam powiedziałem: Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli mu to nie zostało dane przez Ojca. 38) Głoszę to, co widziałem u mego Ojca Jelsi Bog jest Ojcem wszystkich(tak mowi ten werset ef4:6) to takze aniolow i nas ludzi .Czyz nie? jesli aniolowie sa synami Boga i my ludzie jestesmy synami Boga i mielibysmy zastosowac twoja regule ze : jak Ojcec jest Bogiem to jego dzieci tez sa Bogami to i aniolowie i ja i Ty bylibysmy Bogami. a tak nie jest przynajmniej ja nie jestem Bogiem Cytuj: Ty z Jednorodzonym Synem Twoim i Duchem Świętym jednym jesteś Bogiem, jednym jesteś Panem; nie przez jedność osoby, lecz przez to, że Trójca ma jedną naturę. W cokolwiek bowiem dzięki Twemu objawieniu wierzymy o Twojej chwale, to samo bez żadnej różnicy myślimy o Twoim Synu i o Duchu Świętym. Tak, iż wyznając prawdziwe i wiekuiste Bóstwo, wielbimy odrębność Osób, jedność w istocie i równość w majestacie [/quote]
a to za tekst i skad?
|
| Pt kwi 15, 2005 10:30 |
|
|
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): Jak powiedziało dziecko do św. Augustyna: Prędzej przelejesz morze do dołka na plaży niż pojmiesz tajemnicę Trójcy Świętej Człowiek nie jest w stanie zrozumieć do końca funkcjonowania własnego mózgu, a ty mierzysz istotę Boga swoją zdolnością pojmowania  No to życzę powodzenia  Dobranoc 
dzieki za zyczenia ale jescze bys mi wytlumaczy co z tymi ludzmi sie stalo bo nie moge sie doczekac
''Lud też, który był w mieście, wywiódłszy, podał pod piły, i pod brony żelazne, i pod siekiery żelazne, i wegnał je w piec cegielny. A tak uczynił wszystkim . ''
rozumiem,ze trudno mimo ze szkoly pokonczyles?
nie boj sie przyznac . Nikt nie wie wszystkiego.
tylko mam taka uwage
jesli nawet nie potrafisz mi wyjasnic tekstu pisane go po polsku co prawda pare lat temu to jak mozesz sie brac za wyjasnianie tekstu pisanego 2000 lat temu i to po grecku?
przeciez to o wiele trudniejsze.
i nie to zebym sie naigrywal z ciebie po prostu tez wszystkiego nie wiem i jak ktos mi cos mowi to przynajmniej probuje go zrozumiec
szukam ,czytam, wyciagam wnioski
a ty myslisz ze skonczenie jakiejs szkoly daje ci prawo do ironni wobec innych.
Pawel pokonczyl wiel rabinicznych szkol ale Prawde zrozumial dopiero wtedy jak Bog mu na to pozwolil.
a wiekszosc uczonych w Pismie nigdy nie uznala Jezusa
zacytuje ci pewien werset ktory powiedzial Jezus
(25) W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom
(Ew. Mateusza 11:22-28, Biblia Tysiąclecia)
wiec szkola niewiele daje przynajmniej jesli chodzi o rozumienie Biblii
i nadal czekam na wyjasnie nie polskiego tekstu.
(poddam ci pewna rade :nikt nie i we wszystkiego.tzreba sie tylko umiec do tego przyznac)
|
| Pt kwi 15, 2005 10:45 |
|
 |
|
shocked
|
ja1 napisał(a): Jelsi Bog jest Ojcem wszystkich(tak mowi ten werset ef4:6) to takze aniolow i nas ludzi .Czyz nie? jesli aniolowie sa synami Boga i my ludzie jestesmy synami Boga i mielibysmy zastosowac twoja regule ze : jak Ojcec jest Bogiem to jego dzieci tez sa Bogami to i aniolowie i ja i Ty bylibysmy Bogami. a tak nie jest przynajmniej ja nie jestem Bogiem
Czy możesz w końcu napisać coś sensownego a nie powtarzał w kółko tego samego bo to się robi upierdliwe ?
CZYTAJ UWAŻNIE bo
CYTAT Z HEBRAJCZYKÓW MÓWI WYRAŹNIE:
1. JEZUS CHRYSTUS PRZEWYŻSZA ANIOŁÓW W TYM, ŻE JEST SYNEM PRZEZ ZRODZENIE a nie stworzenie
2. Aniołowie są STWORZENI przez Boga i tytuł synów aniołom i ludziom przysługuje na zasadzie przybrania - porównaj Efezjan 1,5
3. Jedynym Synem Boga przez ZRODZENIE jest Jezus Chrystus.
4. Jako ZRODZONY z Ojca ma tą samą naturę co Ojciec
A teraz uwaga wysil logikę:
5. Jeżeli Pismo mówi że "On jest pierworodnym wobec WSZELKIEGO stworzenia" to znaczy że On nie jest stworzony bo wtedy byłby wobec "wszelkiego innego"
6. Skoro masz "niech Mu pokłon oddają WSZYSCY aniołowie" to znaczy że ON NIE JEST ANIOŁEM. Bo wtedy by było "pozostali aniołowie"
|
| Pt kwi 15, 2005 13:59 |
|
|
|
 |
|
shocked
|
Jak to zrozumiesz to będziemy gadać dalej 
|
| Pt kwi 15, 2005 14:00 |
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): Czy możesz w końcu napisać coś sensownego a nie powtarzał w kółko tego samego bo to się robi upierdliwe ?
CZYTAJ UWAŻNIE bo CYTAT Z HEBRAJCZYKÓW MÓWI WYRAŹNIE:
1. JEZUS CHRYSTUS PRZEWYŻSZA ANIOŁÓW W TYM, ŻE JEST SYNEM PRZEZ ZRODZENIE a nie stworzenie czyli ze zostal urodzony na ziemi przez Marie. chyba nie myslisz ze Bog go urodzil Cytuj: 2. Aniołowie są STWORZENI przez Boga i tytuł synów aniołom i ludziom przysługuje na zasadzie przybrania - porównaj Efezjan 1,5
3. Jedynym Synem Boga przez ZRODZENIE jest Jezus Chrystus. tak przez Marie Cytuj: 4. Jako ZRODZONY z Ojca ma tą samą naturę co Ojciec
A teraz uwaga wysil logikę:
5. Jeżeli Pismo mówi że "On jest pierworodnym wobec WSZELKIEGO stworzenia" to znaczy że On nie jest stworzony bo wtedy byłby wobec "wszelkiego innego"
wiesz kto to jest pierworodny? wedlug slownika : 'pierwszy z synow' wiec masz racje Jezus jest pierworodny bo pierwszy potem byli inni nawet bez slownika wiedzialem ze pierworodny to pierwszy z potomstwa Cytuj: 6. Skoro masz "niech Mu pokłon oddają WSZYSCY aniołowie" to znaczy że ON NIE JEST ANIOŁEM. Bo wtedy by było "pozostali aniołowie"
maja mu oddac wszyscy aniolowie bo Jezus jest krolem w niebie
wiec krolowi nalezy sie poklon
a wczesniej czytalismy
(4) On o tyle stał się wyższym od aniołów, o ile odziedziczył wyższe od nich imię
STAL sie.
wiec stal sie wyzszym od aniolow.
bo stal sie krolem
znow mnie traktujesz ironicznie :
i probujesz mi tlumaczyc trudne teksty biblijne ale tego polskiego tekstu nie umiesz.
czekam
''Lud też, który był w mieście, wywiódłszy, podał pod piły, i pod brony żelazne, i pod siekiery żelazne, i wegnał je w piec cegielny. A tak uczynił wszystkim . ''
moze kogos po prostu zapytaj.
|
| Pt kwi 15, 2005 16:09 |
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): Jak to zrozumiesz to będziemy gadać dalej 
zeby mi to tlumaczyc musialbys najpierw wiedziec prostsze sprawy
np
co oznacza
juz czekam kilka dni
|
| Pt kwi 15, 2005 16:10 |
|
 |
|
shocked
|
Cytuj: czyli ze zostal urodzony na ziemi przez Marie.
Taaaa. I to Maria mówi: "Ty jesteś moim Synem, Ja cię dziś zrodziŁEM"
Czytaj w kontekście a nie dokombinowuj swoich bzdurnych teorii
Nie no  Na tym poziomie rozmawiać nie zamierzam.
PRZEKRĘT i tyle
(...) Asienkka
Wybacz, ale poważnie się z tobą rozmawiać nie da
Nie zamierzam się zniżać do tego poziomu manipulacji i naciągania jakie tu uprawiasz.
To jest poniżej godności homo sapiens
I daj sobie spokój z tym swoim cytatem, bo już kilkakrotnie pytałem, czego tam niby nie rozumiesz bo ja nie widzę trudnych słów 
|
| Pt kwi 15, 2005 16:24 |
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): [I daj sobie spokój z tym swoim cytatem, bo już kilkakrotnie pytałem, czego tam niby nie rozumiesz bo ja nie widzę trudnych słów 
a ja juz kilkakrotnie pisalem.
powiedz mi co to znaczy ze wywiodl ich
ze poddali ich pod pily , i pod siekiery zelazne i wegnal je w piec cegielny
napisz jak to zdanie brzmialoby dzis.
mniej wiecej jak by brzmialo .
|
| Pt kwi 15, 2005 16:35 |
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): Cytuj: czyli ze zostal urodzony na ziemi przez Marie. Taaaa. I to Maria mówi: "Ty jesteś moim Synem, Ja cię dziś zrodziŁEM"  Czytaj w kontekście a nie dokombinowuj swoich bzdurnych teorii
czyli jednak Synem a nie Bogeim? no bo jak Bog go zrodzil t ochyba nie bylo go zawsze?
kiedys musial nastapic moment zrodzenia?
a przeciez Bog istnial zawsze
|
| Pt kwi 15, 2005 16:37 |
|
 |
|
Gość
|
shocked napisał(a): [Czytaj w kontekście a nie dokombinowuj swoich bzdurnych teorii
i kto mowi o kontekscie
Bog mowi do samego siebie i jakos nie przeszkadz ci kontekst?
poszukaj jak ten werset brzmi w innych jezykach
nie ma tam mowyo zrodzeniu
raczej jest :
''i stalem sie dzis Twoim ojcem''
nawet w BG
jest
4) Tem się zacniejszym stawszy nad Anioły, czem zacniejsze nad nie odziedziczył imię. (5) Albowiem któremuż kiedy z Aniołów rzekł: Tyś jest syn mój, jam cię dziś spłodził? I zasię: Ja mu będę ojcem, a on mnie będzie synem
wiec nie ma mowy o zadnym zrodznei tylko o'' staniu sie synem ''
|
| Pt kwi 15, 2005 17:04 |
|
 |
|
shocked
|
Weź, zacznij czytać ze zrozumieniem
Bo to co tu na razie produkujesz ma się do treści tego fragmentu z Hebrajczyków jak kwestia zbawienia ateistów do ocieplenia klimatu.
|
| Pt kwi 15, 2005 18:38 |
|
 |
|
shocked
|
Mam tylko nadzieję, że w życiu potrafisz odróżnić "zrodzić" i "spłodzić" od "stworzyć" i nie gadasz "mój synu" do swoich tekstów na forum.
|
| Pt kwi 15, 2005 18:52 |
|
 |
|
pedziwiatr
|
Cytuj: Cytuj: ja1 napisał(a): 1. JEZUS CHRYSTUS PRZEWYŻSZA ANIOŁÓW W TYM, ŻE JEST SYNEM PRZEZ ZRODZENIE a nie stworzenie czyli ze zostal urodzony na ziemi przez Marie. 3. Jedynym Synem Boga przez ZRODZENIE jest Jezus Chrystus. tak przez Marie nawet bez slownika wiedzialem ze pierworodny to pierwszy z potomstwa a wczesniej czytalismy (4) On o tyle stał się wyższym od aniołów, o ile odziedziczył wyższe od nich imię STAL sie. wiec stal sie wyzszym od aniolow. bo stal sie krolem Jesli poczytasz uwaznie ewangelie sw. Jana, rozdzialy od 1 do 12, to zauwazysz, ze ewangelista pisze o relacji miedzy Ojcem i Synem, o tym kim sa Ojciec i Syn we wzajemnych wzgledem siebie relacjach. Greckie monogenes odnosi sie do zrodla pochodzenia Syna od Ojca, a nie do aktu stworzenia. Nikt nie pochodzi od Ojca na sposob, w jaki pochodzi Syn. Ponadto, Syn od zawsze jest Bogiem. Logos - Slowo Cytuj: "Na poczatku bylo Slowo, a Slowo bylo u Boga i Bogiem bylo Slowo. Ono bylo na poczatku u Boga. Wszystko przez Nie sie stalo, a bez Niego nic sie nie stalo, co sie stalo. W Nim bylo zycie, a zycie bylo swiatloscia ludzi i ciemnosc jej nie ogarnela. Pojawil sie czlowiek poslany przez Boga - Jan mu bylo na imie. Przyszedl on na swiadectwo, aby zaswiadczyc o swiatlosci, by wszyscy uwierzyli przez niego. Nie byl on swiatloscia, lecz [poslanym], aby zaswiadczyc o swiatlosci. Byla swiatkosc prawdziwa, ktora oswieca kazdego czlowieka, gdy na swiat przychodzi. Na swiecie bylo Slowo, a swiat stal sie przez Nie, lecz swiat Go nie poznal. Przyszlo do swojej wlasnosci, a swoi Go nie przyjeli. Wszystkim tym jednak, ktorzy Je przyjeli, dalo moc, aby stali sie dziecmi Bozymi, tym, ktorzy wierza w imie Jego- ktorzy ani z krwi, ani z zadzy ciala, ani z woli meza, ale z Boga sie narodzili. A Slowo stalo sie cialem i zamieszkalo wsrod nas. I ogladalismy Jego chwale, chwale jaka Jednorodzony (monogenes) otrzymuje od Ojca, pelen laski i prawdy." J1: 1-14 wyraznie ewangelista wskazuje na:
1. odwiecznosc Syna Bozego: na poczatku
2. rownosc i jednosc w istocie: Bogiem bylo Slowo
3. odrebnosc Osob: Slowo bylo u Boga
Slowo stalo sie cialem: Bog przyjmuje na siebie ludzka natura i rodzi sie laczac w sobie dwie natury: boska i ludzka.
"Gdy jednak nadeszla pelnia czasu, zeslal Bod Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, aby wykupil tych, ktorzy podlegali Prawu, abysmy mogli otrzymac przybrane synostwo." Gal 4: 4-5
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach. *** W swej wszechmocnej miłości BÓG ma zawsze przygotowane dla Ciebie wsparcie i pomoc na tyle, na ile tego potrzebujesz.
|
| Pt kwi 15, 2005 22:08 |
|
|
|