Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 2:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Następna strona
 I co z Niepokalanym poczęciem? 
Autor Wiadomość

Post Re: I co z Niepokalanym poczęciem?
Kael napisał(a):
A Pan Jezus dal sie ochrzcic Janowi Chrzcicielowi.
Wiecej takich "argumentow".

I co w zwiazku z tym, ze Pan Jezus dal sie ochrzcic Janowi? Dal nam przyklad do nasladowania? Otrzymal namaszczenie od Ducha Swietego by czynic znaki i cuda tak jak i my mamy robic?

Kael napisał(a):
Tak, tak maju, a ty jestes Kosciolem.
Komentarz z Biblii Tysiaclecia.
Cytuj:
Mt 18, 18 - jest to rozszerzenie na starszych Kościoła tych uprawnień, które w związku z obietnicą ustanowienia władzy prymatu były dane samemu Piotrowi. Por. Mt 16,19; J 20,23.

Czyli wspolnota Kosciola (konkretnie: nastepcy Apostolow) w jednosci ze sw Piotrem, ktory dostal te obietnice osobiscie od Pana Jezusa
Cytuj:
18 Otóż i Ja tobie powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbuduję Kościół mój, a bramy piekielne go nie przemogą7. 19 I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie»
. sa nieomylni w sprawach wiary i moralnosci. Cbdu.

Komentarz Kosciola? Blagam cie Kaelu po co mi to wklejasz? To ma mnie przekonac do czegos? Jakie to ma znaczenie dla mnie? Ja mam tylko jedno spojrzenie na to: jesli jest w zgodzie ze Slowem to ok, KK bedzie tylko sam z tego korzystac, ale jesli jest sprzeczne ze Slowem to bedzie zwodzic siebie i innych..
Rozszerzenie na starszych kosciola.. ? Ratunku.. :o To dotyczy kazdej wierzacej osoby, a nie starszych czy arcybiskupow papiezy itd. Wtedy przeciez nie bylo jeszcze starszych wiesz..
Byli tylko WIERZACY lub niewierzacy Jezusowi..
A obietnice dostal nie tylko Piotr, ale wszyscy uczniowie. Ja tez.
A ta skala nie jest Piotr tylko objawienie, ktore dostal, bo Bóg nie buduje na zadnym czlowieku to raz a po drugie chwile dalej ta sama obietnice skierowuje do wszystkich uczniow.. Czyli to oznacza, ze wszyscy jestesmy nieomylni, bo dostalismy obietnice?
Zobacz co mowi Slowo jeszcze:
" i uczynił nas rodem królewskim, kapłanami Boga i Ojca swojego, niech będzie chwała i moc na wieki wieków. Amen. "
Wszyscy jestesmy kaplanami, a nie jakas elita..
Ale argument mi dales wow.. Komentarz KrK.. czad naprawde.

Kael napisał(a):
No. Oczywiscie. i co z tego wynika?
A po zmartwychwstaniu Pan Jezus co Piotrowi powiedzial?
Cytuj:
15 A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?» Odpowiedział Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś baranki moje!» 16 I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie?» Odparł Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś owce moje!». 17 Powiedział mu po raz trzeci: «Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie?» Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: «Czy kochasz Mnie?» I rzekł do Niego: «Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego Jezus: «Paś owce moje! J 21,15-17

Trzykrotnie potwierdzil, ze Piotrowi ufa. A majanovak Piotrowi nie ufa.

3 krotnie powiedzial, ze ma pasc owieczki, bo Piotr jako jedyny 3 krotnie sie zaparl Pana Jezusa i byl z tego powodu zalamany i dlatego Pan Jezus mu pokazuje, ze jest miedzy nimi wszystko ok, ze nadal ma dla niego sluzbe, ze nie chce by rezygnowal i lowil ryby, ale zeby glosil Slowo Boze.
Ale czy on jeden glosil Slowo Boze? Nie, jak wiemy cala rzecza ludzi glosila Dobra Nowine. W prostocie serca. Nie potrzebowali zadnych komentarzy, jedynie milosc do zgubionych i ze zbawienie jest za darmo i z laski, bo wszystko juz dla nas Pan Jezus uczynil.

Wt lis 26, 2013 19:56
Cytuj:
Tak właśnie powstaje zwiedzenie. Zmienia się nie tylko przekaz, ale wywyższa się jakąś grupę ludzi

:brawo: :brawo:
Właśnie tak....przez 15 wieków chrześcijanie stanowi jedność, od 5 wieków 2/3 chrześcijan pozostało przy wspólny odczytywaniu Biblii, a poszczególne grupy tworzące Kościoły, zbory i sekty odczytują wedle własnego uznania.
Mało tego dowodzą, że tylko oni posiedli pełnię Prawdy i tylko oni maja prawo do interpretowania Słowa.
To dowolne interpretowanie często prowadzi na manowce i do zatracenia, bo zapominają przestrogę - To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne Proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania (2 P 1,20), bo - Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni opacznie tłumaczą, tak jak i inne Pisma, na własną zgubę (2 P3,16).

Śr lis 27, 2013 9:17
majanovak: oczywiscie. A hierarchia sluzby i darow, o ktorej pisal sw Pawel to jego prywatne wymysly.

Śr lis 27, 2013 9:24

majanovak napisał(a):
Kosciol nie ma zadnego prawa niczego zmieniac, dostosowac, uzywac swojej wyobrazni, dopuszczac. To argument nie majacy sensu ani mandatu w Slowie. Nigdzie nie czytamy, ze ktokolwiek i cokolwiek dostal taki autorytet od Boga, ze moze cos takiego robic. To zwyczajna samowolka, za ktora ktos bedzie pociagniety do odpowiedzialnosci i nie chcialabym byc w jego skorze..
Gdyby Kosciol nie tworzyl wlasnej nauki to by kazdy bazowal na wlasnym rozumieniu? Naprawde?, a to niby dlaczego? A moze wtedy po prostu przyjmowali by Slowo takim jakim jest?

A Słowo jest jakie jest, Biblia, którą czytasz, składa sie z tego z czego sie składa niby czemu? Z Nieba spadł taki gotowiec?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr lis 27, 2013 11:09

Pani majanovak bardzo nieuważnie czyta.

Napisałem że w Maryi był chleb życia itd. Owszem odnosi się to do Jezusa którego Maryja nosiła. A gdzie był Pan Jezus? W Maryi! No chyba że dla ciebie Maju Pan Jezus to jakiś kosmita E.T. Ark była 3 miesiące u Obeda więc i Maryja była 3 miesiące u Elżbiety.Dawid był zaszczycony obecnością Arki, a Elżbieta obecnością Maryi. A oto przedstawię tobie bardzo wymowną mieszankę, wyłącznie z cytatów biblijnych: "...pełna łaski Pan z Tobą, błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:28)."Błogosławieni ci, którzy słuchają słowa Bożego i zachowują je" (Łk 11:28); "a Matka Jego wszystkie słowa te zachowywała w sercu Swoim" (Łk 2:51)."Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona okrzyk i powiedziała: błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:41n). Maryja została pobłogosławiona przez całą Trójcę świętą ustami samych aniołów jak i prostych ludzi.

Cz lis 28, 2013 14:44

Alus napisał(a):
Cytuj:
Tak właśnie powstaje zwiedzenie. Zmienia się nie tylko przekaz, ale wywyższa się jakąś grupę ludzi

:brawo: :brawo:
Właśnie tak....przez 15 wieków chrześcijanie stanowi jedność, od 5 wieków 2/3 chrześcijan pozostało przy wspólny odczytywaniu Biblii, a poszczególne grupy tworzące Kościoły, zbory i sekty odczytują wedle własnego uznania.
Mało tego dowodzą, że tylko oni posiedli pełnię Prawdy i tylko oni maja prawo do interpretowania Słowa.
To dowolne interpretowanie często prowadzi na manowce i do zatracenia, bo zapominają przestrogę - To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne Proroctwo Pisma nie jest do prywatnego wyjaśniania (2 P 1,20), bo - Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni opacznie tłumaczą, tak jak i inne Pisma, na własną zgubę (2 P3,16).

Jak widac sama historia pokazuje, ze wiekszosc nie zawsze ma racje.. :-D
Bo czy Krk nie odczytuje wedle wlasne uznania? Baa nie potrzeba mu nawet Biblii, bo ma swoja tradycje.. Co tam Slowo Boze, elita kosciola wie lepiej niz Duch Swiety.. :o
Czy tradycja katolicka nie jest tym samym co straznica w przypadku ŚJ? Dokladnie tak. Ludzie nie moga myslec samodzielnie, ale musza pytac co tradycja na to, czy moge tak myslec?
A co Biblia uczy?
"Przypatrzcie się zatem sobie, bracia, kim jesteście według powołania waszego, że niewielu jest między wami mądrych według ciała, niewielu możnych, niewielu wysokiego rodu, (27) ale to, co u świata głupiego, wybrał Bóg, aby zawstydzić mądrych, i to, co u świata słabego, wybrał Bóg, aby zawstydzić to, co mocne, (28) i to, co jest niskiego rodu u świata i co wzgardzone, wybrał Bóg, w ogóle to, co jest niczym, aby to, co jest czymś, unicestwić, (29) aby żaden człowiek nie chełpił się przed obliczem Bożym".
Ci prosci ludzie nie potrzebowali katolickiej straznicy by glosic Slowo Boze. Mieli Slowo i tak je przyjmowali - w prostocie serca i w szacunku do Slowa.
Ja tylko dowodze, ze Biblia ma racje i nie mozna stawiac niczego ponad Slowo Boze. To Slowo z 2 Piotra 1,20 tez sie odnosi do KrK Alus. Dokladnie tak samo KrK nie ma prawa interpetowac na wlasna modle. A interpretuje. I postanowilo uczynic katolicka tradycje wazniejsza niz Pismo Swiete.. To ci dopiero heca..!

Cz lis 28, 2013 19:29

Kael napisał(a):
majanovak: oczywiscie. A hierarchia sluzby i darow, o ktorej pisal sw Pawel to jego prywatne wymysly.

Oj Kaelu ty znowu nie rozumiesz o co tam chodzi.
Dla ciebie hierarchia to tylko elita KrK.. I w tym wlasnie rzecz. To rodzi wiele zamieszania w tobie i niezrozumienia.
No, ale ode mnie i tak nie przyjmiesz wiec szkoda mojego pisania.

Cz lis 28, 2013 19:33

JedenPost napisał(a):
majanovak napisał(a):
Kosciol nie ma zadnego prawa niczego zmieniac, dostosowac, uzywac swojej wyobrazni, dopuszczac. To argument nie majacy sensu ani mandatu w Slowie. Nigdzie nie czytamy, ze ktokolwiek i cokolwiek dostal taki autorytet od Boga, ze moze cos takiego robic. To zwyczajna samowolka, za ktora ktos bedzie pociagniety do odpowiedzialnosci i nie chcialabym byc w jego skorze..
Gdyby Kosciol nie tworzyl wlasnej nauki to by kazdy bazowal na wlasnym rozumieniu? Naprawde?, a to niby dlaczego? A moze wtedy po prostu przyjmowali by Slowo takim jakim jest?

A Słowo jest jakie jest, Biblia, którą czytasz, składa sie z tego z czego sie składa niby czemu? Z Nieba spadł taki gotowiec?

Ale po co ten cynizm?
Juz wyjasnialam w innych postach, ze skoro kanon zostal uchwalony to chyba dlatego, ze byly ku temu przeslanki i jesli ktos nazwal to Slowem Boga to chyba tak a nie inaczej trzeba to Slowo traktowac?

Cz lis 28, 2013 19:35

NOSTRA napisał(a):
Pani majanovak bardzo nieuważnie czyta.

Napisałem że w Maryi był chleb życia itd. Owszem odnosi się to do Jezusa którego Maryja nosiła. A gdzie był Pan Jezus? W Maryi! No chyba że dla ciebie Maju Pan Jezus to jakiś kosmita E.T. Ark była 3 miesiące u Obeda więc i Maryja była 3 miesiące u Elżbiety.Dawid był zaszczycony obecnością Arki, a Elżbieta obecnością Maryi. A oto przedstawię tobie bardzo wymowną mieszankę, wyłącznie z cytatów biblijnych: "...pełna łaski Pan z Tobą, błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:28)."Błogosławieni ci, którzy słuchają słowa Bożego i zachowują je" (Łk 11:28); "a Matka Jego wszystkie słowa te zachowywała w sercu Swoim" (Łk 2:51)."Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona okrzyk i powiedziała: błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:41n). Maryja została pobłogosławiona przez całą Trójcę świętą ustami samych aniołów jak i prostych ludzi.

Blagam cie NOSTRA to jest naprawde niedorzeczne co piszesz. Tak nie mozna porownywac. To wrecz wymyslanie wlasnych 'glebokich' spostrzezen.. :o
Wiele osob bylo w odwiedzinach u kogos 3 miesiace i na pewno byli zaszczyceni. Przeciez w tamtych czasach nikt ktrotko nie siedzial w goscinie, bo jak wiadomo nie bylo samolotow samochodow, zeby wpasc z wizyta na pare godzin. Wiec jak ktos sie juz wybral w daleka droge to na pewno tez troche posiedzial.
A Pan Jezus jest chlebem dla kazdego kto chce sie Nim nakarmic. Ta obietnica jest do kazdego. KAZDEGO. Rozumiesz?
To co ty robisz z ta interpetacja to brak slow by to skomentowac, to niedopuszczalne, bo wlasnie tak powstaja herezje i to prowadzi do zwiedzenia NOSTRA.
Oczywiscie, ze Maria zostala wybrana i chocby przez to byla blogoslawiona. Ale to samo slowo tlumaczone jako 'pelna laski' odnosi sie do kazdego wierzacego - zobacz sobie Efezjan 1,6. Tylko 2 razy jest to slowo uzyte w calym Nowym Testamencie. Raz w odniesieniu do Maryi, ale drugi raz do wszystkich wierzacych!

Cz lis 28, 2013 19:45

majanovak napisał(a):
Oczywiscie, ze Maria zostala wybrana i chocby przez to byla blogoslawiona. Ale to samo slowo tlumaczone jako 'pelna laski' odnosi sie do kazdego wierzacego - zobacz sobie Efezjan 1,6. Tylko 2 razy jest to slowo uzyte w calym Nowym Testamencie. Raz w odniesieniu do Maryi, ale drugi raz do wszystkich wierzacych!

Przykro mi majanovak, chciałaś zabłysnąć, ale nie udało się. W greckim oryginale Listu do Efezjan znajduje się χαριτος αυτου (swej łaski) a w odniesieniu do Maryi κεχαριτωμενη (łaski pełna). To κεχαριτωμενη oznacza bycie tak wypełnionym łaską,że już grzech się nie zmieści, jak szklanka wody. Myślę że to jedno słowo κεχαριτωμενη chyba kończy dyskusję.

και εισελθων ο αγγελος προς αυτην ειπεν χαιρε κεχαριτωμενη ο κυριος μετα σου ευλογημενη συ εν γυναιξιν
Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą,

Pt lis 29, 2013 20:19

Teraz maju widać kto pisze niedorzecznie. Szkoda że język polski nie oddaje prawdziwego znaczenia słów Pisma. A potem wychodzą nieporozumienia...

Pt lis 29, 2013 20:25

NOSTRA napisał(a):
majanovak napisał(a):

Przykro mi majanovak, chciałaś zabłysnąć, ale nie udało się. W greckim oryginale Listu do Efezjan znajduje się χαριτος αυτου (swej łaski) a w odniesieniu do Maryi κεχαριτωμενη (łaski pełna). To κεχαριτωμενη oznacza bycie tak wypełnionym łaską,że już grzech się nie zmieści, jak szklanka wody. Myślę że to jedno słowo κεχαριτωμενη chyba kończy dyskusję.

και εισελθων ο αγγελος προς αυτην ειπεν χαιρε κεχαριτωμενη ο κυριος μετα σου ευλογημενη συ εν γυναιξιν
Anioł wszedł do Niej i rzekł: Bądź pozdrowiona, pełna łaski, Pan z Tobą,

Nie chcialam zablysnac NOSTRA, nie patrz na mnie przez swoj pryzmat.
Ja juz te przyklady wczesniej podawalam kilkakrotnie:
W OBU PRZYPADKACH jest tam uzyte slowo #5487 χαριτόω charitoo {khar-ee-to'-o}
1) to make graceful; 1a) charming, lovely, agreeable; 2) to peruse with grace, compass with favour; 3) to honour with blessings
From G5485; to grace, that is, indue with special honor:—make accepted, be highly favoured
Jest przetlumaczone w rozny sposob, ale jest tam uzyte dokladnie to samo greckie slowo. I to slowo w calym NT wystepuje tylko w tych 2 przypadkach czyli Lukasza 1,28 oraz Efezjan 1,6.
Poza tym BIblia jasno pokazuje, ze Bog nie ma faworytow i nie czyni roznicy miedzy ludzmi. Piotr byl na gorze przemienienia, Pawel w 3 niebie, apostolowie czynili cuda a Maria nigdy nie byla wyrozniona w zaden sposob, bo Jezus powiedzial przeciez takie slowa:
"A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś. (28) On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go."
Wiec faktycznie moge uznac te dyskusje za zakonczona.

Pn gru 02, 2013 20:19

NOSTRA napisał(a):
Teraz maju widać kto pisze niedorzecznie. Szkoda że język polski nie oddaje prawdziwego znaczenia słów Pisma. A potem wychodzą nieporozumienia...

Mogles oszczedzic sobie tego komentarza, bo po 1 nie masz racji co z reszta powyzej udowodnilam, a po 2 takie gadki sa calkowicie bez klasy, bo niby co chciales udowodnic? Myslalam, ze prawda sie liczy a nie satysfakcja czyjegos ego.

Pn gru 02, 2013 20:22

majanovak napisał(a):
Nie chcialam zablysnac NOSTRA, nie patrz na mnie przez swoj pryzmat.
Ja juz te przyklady wczesniej podawalam kilkakrotnie:
W OBU PRZYPADKACH jest tam uzyte slowo #5487 χαριτόω charitoo {khar-ee-to'-o}
1) to make graceful; 1a) charming, lovely, agreeable; 2) to peruse with grace, compass with favour; 3) to honour with blessings
From G5485; to grace, that is, indue with special honor:—make accepted, be highly favoured
Jest przetlumaczone w rozny sposob, ale jest tam uzyte dokladnie to samo greckie slowo. I to slowo w calym NT wystepuje tylko w tych 2 przypadkach czyli Lukasza 1,28 oraz Efezjan 1,6.
Poza tym BIblia jasno pokazuje, ze Bog nie ma faworytow i nie czyni roznicy miedzy ludzmi. Piotr byl na gorze przemienienia, Pawel w 3 niebie, apostolowie czynili cuda a Maria nigdy nie byla wyrozniona w zaden sposob, bo Jezus powiedzial przeciez takie slowa:
"A gdy On to mówił, pewna niewiasta z tłumu, podniósłszy swój głos, rzekła do niego: Błogosławione łono, które cię nosiło, i piersi, które ssałeś. (28) On zaś rzekł: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają Słowa Bożego i strzegą go."
Wiec faktycznie moge uznac te dyskusje za zakonczona.

και εισελθων ο αγγελος προς αυτην ειπεν χαιρε κεχαριτωμενη ο κυριος μετα σου ευλογημενη συ εν γυναιξιν - To jest oryginalny tekst! Nie ma tu żadnego χαριτόω. I nie myl tego z podobnie wyglądającym χαιρε, bo to tylko ,,zdrowaś"

εις επαινον δοξης της χαριτος αυτου εν η εχαριτωσεν ημας εν τω ηγαπημενω - to jest Efez.1,6
και εισελθων ο αγγελος προς αυτην ειπεν χαιρε κεχαριτωμενη ο κυριος μετα σου ευλογημενη συ εν γυναιξιν - to pozdrowienie Anielskie. No błagam cię, poszukaj tego samego słowa które oznaczałoby ,,obdarzenie łaską".

Piszesz że Maryja nie mogła być specjalnie wyróżniana? Otóż zacytuję tobie słowa Trójcy Św.:
"...pełna łaski Pan z Tobą, błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:28)."Błogosławieni ci, którzy słuchają słowa Bożego i zachowują je" (Łk 11:28); "a Matka Jego wszystkie słowa te zachowywała w sercu Swoim" (Łk 2:51)."Duch Święty napełnił Elżbietę. Wydała ona okrzyk i powiedziała: błogosławiona jesteś między niewiastami" (Łk 1:41n). Kto inny w PŚ jest tak nazywany? Maryja była taka sama jak my, ale wyróżniona została poprzez swoją wierność Bożym przykazaniom.

Pisałaś ty, że skoro Maryja złożyła ofiarę za ,,grzech", to musiała grzeszyć. Bzdura. A co by było gdyby tej ofiary nie złożyła? To oznaczałoby jej pychę, powiedzenie Bogu,,Ja wiem lepiej". A skoro złożyła ofiarę, to poddała się jego woli, bo to nakazywało Prawo. To nie żaden argument

I jeszcze raz przypominam,κεχαριτωμενη oznacza bycie tak wypełnionym łaską że ani grzech pierworodny, ani uczynkowy dostać się nie może. To jak z szklanką wody: gdy nalejesz ją tak, że się przelewa, to co wsadzisz? Nic, bo już się nie zmieści. Maryja była więc takim naczyniem wypełnionym łaską, bo była κεχαριτωμενη

Pn gru 02, 2013 21:14

http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... onc_974028

Strong's Number G5487 matches the Greek χαριτόω (charitoō),
which occurs 3 times in 2 verses in the Greek concordance of the KJV

Luk 1:28
And the angel came in unto her, and said, Hail, thou that art highly favoured, G5487 the Lord is with thee: blessed art thou among women.

Eph 1:6
To the praise of the glory of his grace, wherein he hath made G5487 us accepted G5487 in the beloved.
No prosze do wszystkich wierzacych to slowo jest uzyte 2krotnie..! :)

Maryja nie byla specjalnie wyrozniona, bo przeciez pokazuje ci, ze to samo slowo G5487 wystepuje w odniesieniu do niej jak i do WSZYSKICH dzieci bozych.. :)
Co by bylo gdyby tej ofiary nie zlozyla? Poczytaj ST. Oni zyli przeciez wciaz w ST, no chybam zeby ktos sie zlitowal nad nia i ukryl JEJ GRZECH.. Ale Maria nigdy by zrobila czegos takiego, ze zlekcewazylaby Slowo - byla przeciez bogobojna kobieta.
Jezeli Boze Slowo dla ciebie to zaden argument to chyba nie mamy o czym rozmawiac, bo ja sie powoluje JEDYNIE na BOZE SLOWO..
A z czego wziales te κεχαριτωμενη? Chetnie sobie sprawdze i popatrze, bo ja zamiescilam linka z czego korzystam i chce sprawdzic twoja wersje.

Pn gru 02, 2013 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 793 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 53  Następna strona