Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 7:43

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Z wolnej stopy ;)

hmm, co do kwestii bałwochwalstwa, dla mnie osobiście ten temat:" Bóg jest wymysłem człowieka" jest totalnym bałwochwalstwem.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dla Whispera który unika mnie jak diabeł święconej wody - Bóg objawił(a) się prostaczkom.
A najbardziej rozbawiłeś mnie, że w Twoim środowisku jesteś uważany za katolika. To jak to w końcu z Tobą Whisperku jest?
Sobie odpowiedz, tylko szczerze.

Pn sty 26, 2015 20:00

medieval_man napisał(a):
Nawet posługiwanie się cudzysłowem nie zwalnia z przestrzegania regulaminu.

Posługiwanie się cudzysłowiem służy m.in. do wyodrębniania słów o innym znaczeniu,niż podstawowe. Jeżeli Forum nie zezwala na stosowanie takich zasad pisowni, to proszę zastrzec to w regulaminie i mnie o tym powiadomić.

Pn sty 26, 2015 20:22

czy ten temat rzeczywiście powinien powstać na forum o tej tematyce? jestem szczerze zaskoczona... Jeśli miałabym takie myśli raczej nie trafiłabym na to forum

Pn sty 26, 2015 20:50
Moderator

marcus68 napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Nawet posługiwanie się cudzysłowem nie zwalnia z przestrzegania regulaminu.

Posługiwanie się cudzysłowiem służy m.in. do wyodrębniania słów o innym znaczeniu,niż podstawowe. Jeżeli Forum nie zezwala na stosowanie takich zasad pisowni, to proszę zastrzec to w regulaminie i mnie o tym powiadomić.

Uznaj się za powiadomionego. Regulamin proszę przeczytać z zrozumieniem i zastosować.

Pn sty 26, 2015 21:40
Zobacz profil WWW
Moderator

marcus68, bez względu na to, czy piszesz o deizmie, panteizmie, monoteizmie, Pierwszej Przyczynie, czy jakiejkolwiek koncepcji jedynego Boga, to poprawnie w języku polskim trzeba pisać wielką literą.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn sty 26, 2015 22:06
Maria-Magdalena napisał(a):
Bóg objawił się prostaczkom.

Bóg nie istnieje, więc nikomu się nie objawił. A co do prostego ludu, to takimi masami najłatwiej sterować. I jeszcze mała uwaga, jeśli już, to założycielem Kościoła nie był prostak tylko syn cesarza... Konstantyn.
Za przeproszeniem, ale Wasi apostołowie wielkie g... zdziałali, a religię utworzyła władza, a nie prości ludzie. ;)

Kij i marchewka, a prości ludzie będą zachwyceni.

Dla Whispera który unika mnie jak diabeł święconej wody

Bo nasza krótka rozmowa, utwierdziła mnie w przekonaniu, że... ale o tym, powiem Ci na osobności.

A najbardziej rozbawiłeś mnie, że w Twoim środowisku jesteś uważany za katolika. To jak to w końcu z Tobą Whisperku jest?

Wywodzę się z rodziny Katolickiej. Bardzo starej rodziny katolickiej.
Może to śmiesznie zabrzmi, ale w herbie mojej rodziny znajduje się półtrzecia krzyża, którą to sam Kościół nadawał. Jeśli więc wiesz, co oznacza półtrzecia krzyża, to powinnaś zrozumieć, że owa religia jest sacrum dla takiego rodu, jak mój.
A że nie mam zamiaru szarpać się z ciemnogrodem*, ani rezygnować z tego co mam, to nie ogłaszam wszem i wobec, że wiara i religia jest mi potrzebna, jak oset w d....

*Ludzie ogarnięci ideologią religijną, zaślepieni, "chorzy", do których nie trafiają żadne argumenty.

Wt sty 27, 2015 14:47
Whispernight napisał(a):
Bóg nie istnieje, więc nikomu się nie objawił.
Po co wrzucasz takie debilne wtręty? Jaki wkład do dyskusji wnosi takie zdanie?
Cytuj:
I jeszcze mała uwaga, jeśli już, to założycielem Kościoła nie był prostak tylko syn cesarza... Konstantyn.
Za przeproszeniem, ale Wasi apostołowie wielkie g... zdziałali, a religię utworzyła władza, a nie prości ludzie. ;)
To ciekawe. Jakaż to władza przekonwertowała na chrześcijaństwo dziesiątą część populacji Imperium? Chętnie się dowiem.
Cytuj:
*Ludzie ogarnięci ideologią religijną, zaślepieni, "chorzy", do których nie trafiają żadne argumenty.
A czy Ty w ogóle podajesz jakieś argumenty oprócz "Bóg nie istnieje, bo nie"?

Wt sty 27, 2015 14:54
mentalna napisał(a):
czy ten temat rzeczywiście powinien powstać na forum o tej tematyce? jestem szczerze zaskoczona... Jeśli miałabym takie myśli raczej nie trafiłabym na to forum

Zdecydowanie tak. Zawsze istnieją dwie strony medalu, tak wiec zawsze będą ludzie, którzy będą uważać inaczej. Ten dział, jest takim własnie miejscem.

Wt sty 27, 2015 14:55
zefciu napisał(a):
Po co wrzucasz takie debilne wtręty? Jaki wkład do dyskusji wnosi takie zdanie?

Wkład taki sam, jak wtręty typu "Bóg się objawił", tylko przedstawiający mój punkt widzenia.
I nie są to "debilne" wtręty, a "debilne" jest Twoje zachowanie.

zefciu napisał(a):
To ciekawe. Jakaż to władza przekonwertowała na chrześcijaństwo dziesiątą część populacji Imperium? Chętnie się dowiem.

Historia zajmuje się podobnymi zagadnieniami. Wystarczy poszukać.

zefciu napisał(a):
A czy Ty w ogóle podajesz jakieś argumenty oprócz "Bóg nie istnieje, bo nie"?

Wiele razy. Jednak moje argumenty nie są atrakcyjne dla ludzi, którzy mają własne atrakcyjne argumenty. ;)

Wt sty 27, 2015 15:08
Whispernight napisał(a):
Wkład taki sam, jak wtręty typu "Bóg się objawił"
Zależy to od kontekstu. Jeśli ktoś się pyta "skąd wiemy o Bogu", to słuszną jest odpowiedź "bo się objawił". Ciebie nikt nie pytał, czy wierzysz, bo każdy wie.
Cytuj:
zefciu napisał(a):

Historia zajmuje się podobnymi zagadnieniami. Wystarczy poszukać.
A tak czytać ze zrozumieniem umiesz? Skoro twierdzisz, że Kościół stworzył Konstantyn, to jak wyjaśnisz przednicejski wzrost chrześcijaństwa?
Cytuj:
Wiele razy.
Tylko chyba do szuflady. Bo na tym forum tych argumentów nie widać. Może się zatem podzielisz.

Wt sty 27, 2015 15:16

freeghost napisał(a):
W tego rodzaju dyskusjach nie chodzi raczej o wzajemne zrozumienie. Można więc zadać ogólniejsze pytanie, jaki jest w ogóle cel walk ideologicznych i jakie motywacje psychologiczne za tym stoją?
Pozdrawiam

Moze tak - celem walk ideologicznych jest dochodzenie do Prawdy.

Wt sty 27, 2015 15:26
Whispernight napisał:
Cytuj:

A możesz to merytorycznie uzasadnić?

Cytuj:
Bo nasza krótka rozmowa, utwierdziła mnie w przekonaniu, że... ale o tym, powiem Ci na osobności.

Cicho i pusto w moich prywatnych wiadomościach.
Czy godzi się szlachetnie urodzonemu rzucać słowa na wiatr?

Cytuj:
Wywodzę się z rodziny Katolickiej. Bardzo starej rodziny katolickiej.
Może to śmiesznie zabrzmi, ale w herbie mojej rodziny znajduje się półtrzecia krzyża, którą to sam Kościół nadawał. Jeśli więc wiesz, co oznacza półtrzecia krzyża, to powinnaś zrozumieć, że owa religia jest sacrum dla takiego rodu, jak mój.
A że nie mam zamiaru szarpać się z ciemnogrodem*, ani rezygnować z tego co mam, to nie ogłaszam wszem i wobec, że wiara i religia jest mi potrzebna, jak oset w d....

Twój styl wypowiedzi i pojmowanie wiary muszą być ogromnym ciosem dla Twoich przodków. Śmiem twierdzić że żyjący płoną ze wstydu a umarli przewracają się w grobie.
Whispernight totalna porażka.

Wt sty 27, 2015 16:14
zefciu napisał(a):
Skoro twierdzisz, że Kościół stworzył Konstantyn, to jak wyjaśnisz przed nicejski wzrost chrześcijaństwa?

Nie o to chodzi. Przecież oczywiste jest to, że Kościół istnieje od św Piotra.
Jak wiele innych wyznań, które miały leprze i gorsze dni.
To czy dana religia ulegała wzrostowi, czy też odwrotnie, miało swoje najważniejsze w obecnej sytuacji politycznej, i własnie dzięki temu, dziś Katolicyzm jest jedna z największych religii na świecie. Władza jest odpowiedzialna za to, a nie sam Kościół.
Codex Theodosianus XVI.8.1 Konstantyna wielkiego dał początek, a jego syn, Cesarz Konstancjusz, dopełnił dzieła w Codex Theodosianus XVI.10.4

To się przyczyniło do powstania znanego nam systemu Kościoła Katolickiego, w którym mianem chrześcijan określa się w większości osoby przypadkowe i mające mało wspólnego z chrześcijaństwem - tacy pseudo chrześcijanie, określeni później katolickimi chrześcijanami, zostali 'wyznawcami' Chrystusa pod presją otoczenia, strachu, mody oraz z racji dziedziczenia wiary chrześcijańskiej po przodkach. Podstawą katolickiego chrześcijaństwa przestały być własne przekonania i głębokie nawrócenie, a zamiast tego zapanowała całkowita nietolerancja innowierców, zaspokojenie powierzchownością i rytuałami, adaptacja praktyk pogańskich do chrześcijaństwa oraz wprowadzenie zasady "cel uświęca środki", w której celem nadrzędnym było dobro i zbawienie ludzkości.

Tak to widzi historia. A ja widzę, że historia się powtarza.

Twój styl wypowiedzi i pojmowanie wiary muszą być ogromnym ciosem dla Twoich przodków.

Cała przyjemność po mojej stronie. ;)

Śmiem twierdzić że żyjący płoną ze wstydu, a umarli przewracają się w grobie.

Może i płoną ze wstydu, a mi jest ich po prostu żal... a umarli już tak mają, że leżą nieruchomo. Z pewnością nie przewracają się w grobie. ;)

Wt sty 27, 2015 18:08

Soul33 napisał(a):

Askadtowiesz napisał(a):
Owa dusza, zanim się rozprzestrzeniła, musiałaby się skądś wziąć, ponadto jest pytanie czy była na początku jedna czy było ich więcej.

Pojęcie "dusza" najczęściej w Biblii oznacza "osoba" (takie ujęcie może być najłatwiejsze do zrozumienia i trafnie oddające sens). Dusza ludzka jest rozumna i - ponieważ Bóg tak zdecydował - nieśmiertelna.
Według koncepcji monogenizmu na początku tylko jedna istota miała duszę/była duszą.

Z tego co pamiętam (choć musilałbym sobie odświeżyc) w Biblii właśnie nie występuje takie pojęcie duszy jak się dzis rozumie, czyli odrębnego bytu jakby tkwiacego w ciele. Podkreślają to Świadkwie Jehowy, ktorzy w taką duszę nie wierzą, uzasadniajac to własnie treścia Biblii.
Pochodzenie współczesnego pojecia duszy byłoby wiec pozabiblijne, powstałe później, mozna więc powiedzieć, ze niepewne.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt sty 27, 2015 19:30
Whispernight napisał(a):

Zapominałeś o tym Whisper. Prosiłam o merytoryczne uzasadnienie. I co, nici...jak zwykle. Rozczarowujesz mnie coraz bardziej.

Wt sty 27, 2015 19:34
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 20  Następna strona