Małżeństwa poligamiczne (wydz.)
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Czy księża powinni pouczać małżonków?
@Mariel
Fakt. Ale zasadnicza różnica jest taka, że w świecie muzułamańskim jest to umotywowane religijnie. Aha, o tych autorytetach pisze Thomas Mann w swoim "1491 - Ameryka przed Kolumbem". Zastrzegali się, że porównanie nienaukowe i wogóle nie na miejscu... ale rozstrzygając byli zgodni. Sprawdziłem właśnie: Mann zapytał siedmiu antropologów, historyków i archeologów czy w roku 1491 woleliby być typowymi mieszkańcami Europy, czy Konfederacji Haudenosaunee, tj. Irokezów, organizmu politycznego, od którego, jak niektórzy uważają, Ojcowie Założyciele zaczerpnęli wzorce demokracji przedstawicielskiej. Andy72 napisał(a): Tymczasem kanibalizm jest gorszy, bo nie wszyscy mordercy dopuszczają się kanibalizmu Gorszy? Na razie wciąż nie podałeś ani jednego argumentu, z którego mogłoby wynikać, że jest w nim w ogóle coś złego.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano Cz lut 11, 2016 12:13 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lut 11, 2016 12:11 |
|
|
|
 |
Andy72
|
JedenPost napisał(a): Na razie po raz kolejny prezentujesz typowy kulturowy szowinizm - inna niż moja, znaczy zła!. "kulturowy szowinizm"? jesteś kulturowym marksistą?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 11, 2016 12:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, to jest już bełkot. Przy czym bełkot ten służy jednemu: pokazaniu, że pewni ludzie nie są ludźmi, na dodatek z własnej woli, więc my, ludzie, możemy z nimi wszystko. Andy jest po prostu złym człowiekiem i basta. Co możemy zrobić Andy'emu?
|
Cz lut 11, 2016 12:13 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Nie bełkocz
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz lut 11, 2016 12:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): w świecie muzułamańskim jest to umotywowane religijnie. Jako tako oni też nie mają nakazu posiadania wielu żon, tylko zdaje się tyle, ile są w stanie utrzymać, no ale jest to jakiś argument, nad którym można się zastanowić. Co do tych wymienionych naukowców, ilu z nich było kobietami? Cytuj: "1491 - Ameryka przed Kolumbem" Jak są obrazki, to może się skuszę 
|
Cz lut 11, 2016 12:18 |
|
|
|
 |
Andy72
|
ErgoProxy napisał(a): pokazaniu, że pewni ludzie nie są ludźmi, na dodatek z własnej woli, więc my, ludzie, możemy z nimi wszystko. Gdzie to wyczytałeś. Jestem zdecydowanie przeciw robieniu z Indian i Murzynów niewolników, podczas gdy niewolnictwo usprawiedliwia się kulturą. Powtórzę: moralność jest OBIEKTYWNA. Obiektywnie istnieją Dobro i zło.
|
Cz lut 11, 2016 12:19 |
|
 |
JedenPost
|
Mariel napisał(a): Co do tych wymienionych naukowców, ilu z nich było kobietami?
Ciekawe pytanie, faktycznie nie ma takiej informacji. Acz u Irokezów akurat kobiety de facto rządziły. Znaczy - wszystkie stanowiska zajmowali mężczyźni, ale to babska rada mogła każdego z nich zdjąć, w razie gdyby źle się sprawował. A książkę (+ kolejną "1493. Świat po Kolumbie") serdecznie polecam. Parę obrazków się znajdzie. 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lut 11, 2016 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy, nie baw się narzędziami kulturowymi, jeśli nie wiesz, do czego one służą. Wykluczenie Innego ze wspólnoty ludzkiej jest pierwszym krokiem do mordu na Innym; zniewolenie go, czy też zepchnięcie do rezerwatu, stanowi wtedy okazanie łaski półzwierzęcej istocie, z której może kiedyś wyrośnie człowiek. Tak działa społeczeństwo Homo sapiens.
|
Cz lut 11, 2016 12:29 |
|
 |
Andy72
|
@JedenPost, ciekawe że nie przeszkadza ci holokaust Indian Ameryki Północnej Podobna sprawa z Indiami. Prawdą jest że Anglicy okupowali Indie, okradali ich i wyzyskiwali, ale w jednym mieli rację: zakazali palenia żywcem wdów
|
Cz lut 11, 2016 12:31 |
|
 |
JedenPost
|
@AndyJak słusznie zauwaza ErgoProxy - to samo co Ty mówili najeźdźcy - zezwierzęcenie, odczłowieczenie... No to można przecież takie odczłowieczone zwierzę dowolnie eksploatować i wybijać, prawda? Cytuj: holokaust Indian Ameryki Północnej Oczywiście, że mi przeszkadza. Dlatego nie moge pojąć, że w KRK funkcjonuje organizacja o nazwie "Rycerze Kolumba", to przecież jakaś ponura kpina.
|
Cz lut 11, 2016 12:34 |
|
 |
Andy72
|
ErgoProxy napisał(a): Wykluczenie Innego ze wspólnoty ludzkiej jest pierwszym krokiem do mordu na Innym Ja nie wykluczam, uważam wręcz że Indianie, podobnie jak Słowianie byli lepszymi ludźmi niż ludzie Zachodu. Republika Jezuicka w Paragwaju dała zadziwiająco dobre rezultaty. tak dobre, że niektórym się to nie spodobało. Gdzie mi wskażesz że uważam Indian za niższych? Zdecydowanie potępiam niewolnictwo i mordowanie dla złota.
|
Cz lut 11, 2016 12:35 |
|
 |
JedenPost
|
Andy72 napisał(a): Gdzie mi wskażesz że uważam Indian za niższych? Tam, gdzie zarzucasz im zezwierzęcenie i odczłowieczenie.
|
Cz lut 11, 2016 12:36 |
|
 |
Andy72
|
Nie zarzucam, uważam że byli w wielu sprawach nawet lepsi, ale nie doskonali, potępiam wielożeństwo i kanibalizm.
|
Cz lut 11, 2016 12:39 |
|
 |
JedenPost
|
Oczywiście, że zarzucasz. Sam napisałeś, że taka kultura jest "zła i kropka" i że jest to "ostateczne pożeganie się z człowieczeństwem".
|
Cz lut 11, 2016 12:44 |
|
 |
Andy72
|
Tak, kanibalizm to ostateczne pożegnanie się z człowieczeństwem. Nie ma dla niego usprawiedliwienia, Skoro wierzysz w marksizm kulturowy, to nie powinno cię dziwić skoro byłbyś zamordowany przez kogoś kto należy do kultury git-ludzi i dla niego zamordowanie "frajera" to dobro.
|
Cz lut 11, 2016 12:45 |
|
|
|