Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 45  Następna strona
 PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA? 
Autor Wiadomość

Post Re: PIEKŁO – HEROICZNY DAR BOGA?
Andy72 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Andy72 napisał(a):
Według mnie do piekła idą tylko psychopaci

To by było okrutnie niesprawiedliwe.

To by było właśnie sprawiedliwe, na tym świecie psychopaci sobie dobrze radzą. Niesprawiedliwe jest takie piekło, jak mówili w Fatimie, że idzie się do piekła z powodu seksu czy niewiary w piekło. A powinni iść tylko psychopaci.

Chcesz karać piekłem ludzi zniewolonych chorobą?
Tylko człowiek w pełni wolny i posiadający obiektywną wiedzę o Bogu, może stanąć przed Nim w Dniu Sądu, aby Go w ten sposób poznając, mógł zaakceptować lub odrzucić. Poznanie nie może być zaburzone przez ograniczony, materialny mózg, dlatego w D.Ś. będziemy poznawać w sposób nadprzyrodzony, gdyż taka jest natura Wszechmocnego i Miłosiernego Boga.

Śr cze 15, 2016 21:10
Askadtowiesz napisał(a):
Przede wszystkim piekło jest tworem pozabiblijnym, wynikiem spekulacji teologów.

No jasne :?

Ewangelia wg św.Mateusza 5,21-22
Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: Bezbożniku, podlega karze piekła ognistego.
Ewangelia wg św.Mateusza 5,27-30
Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła.
Ewangelia wg św.Mateusza 8,11-12
Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim. A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .
Ewangelia wg św.Mateusza 13,39-43
Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!

i to jeszcze nie wszystko.

Śr cze 15, 2016 21:11

Andy72 napisał(a):
-w miarę sprawna ogólna inteligencja, formalnie niezaburzona
I skoro nie mają poczucia winy, to przynajmniej niech przez wieczność żałują tego co zrobili

Tylko po co? Dobrze, że to Wszechmocny i Miłosierny Bóg będzie ich sądził, a nie Ty, które ich nie znasz.

Śr cze 15, 2016 21:12

Askadtowiesz napisał(a):

Przede wszystkim piekło jest tworem pozabiblijnym, wynikiem spekulacji teologów.

KKK 1034 Jezus często mówi o "gehennie ognia nieugaszonego" (Por. Mt 5, 22. 29; 13, 42. 50; Mk 9, 43-48). przeznaczonej dla tych, którzy do końca swego życia odrzucają wiarę i nawrócenie; mogą oni zatracić w niej zarazem ciało i duszę (Por. Mt 10, 28). Jezus zapowiada z surowością, że "pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego Królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony" (Mt 13 41-42). On sam wypowie słowa potępienia: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny!" (Mt 25, 41).
Warto też znać inne opinie:
Cytuj:
Według zwolenników nadziei powszechnego zbawienia piekło oznaczałoby klęskę Bożego planu zbawienia, którego celem jest, aby Bóg był wszystkim we wszystkich (1 Kor 15,28). Zwolennicy nadziei powszechnego zbawienia wskazują ponadto na fakt, że pierwszym zbawionym przez Chrystusa był łotr i dlatego Kościół rzymskokatolicki ogłasza tylko akty beatyfikacji i kanonizacji, które wyrażają przekonanie, że błogosławiony lub święty jest w niebie, a więc jest zbawiony. O nikim zaś Kościół nie powiedział, że jest potępiony, nawet o Judaszu. Te argumenty za nadzieją powszechnego zbawienia znał papież Jan Paweł II, który w książce: Przekroczyć próg nadziei: pyta: Czy może Bóg, który tak umiłował człowieka, zgodzić się na to, aby tenże Go odrzucił i przez to został skazany na męki wieczne?[11]. Nadzieja powszechnego zbawienia nie jest tylko problemem teologów. Z ust wiernych można usłyszeć pytanie: Jak ktoś może radować się w niebie, skoro jego bliscy są w piekle? Ewangelia jest przecież dobrą nowiną. Skoro jednak mówi o piekle, to staje się przerażającą nowiną.

Wieczne potępienie jest realnym zagrożeniem - niestety, choć trudno mi racjonalnie wyjaśnić, jak w pełni wolny, dobry z natury i posiadający pełną obiektywną wiedzę o Bogu, który jest Pełnią Szczęścia - może Go odrzucić? Ale jest to teoretycznie możliwe.

Śr cze 15, 2016 21:26

Askadtowiesz napisał(a):
Sprawdźmy zatem w Biblii:
http://biblia.apologetyka.com/search?ut ... =10&sort=1
http://biblia.apologetyka.com/search?ut ... =10&sort=1

Andy72 napisał(a):
I skoro nie mają poczucia winy, to przynajmniej niech przez wieczność żałują tego co zrobili
Wątpię.
Gdyby żałowali , zapewne wybraliby Niebo.

Śr cze 15, 2016 22:13
Zobacz profil WWW

Marek_Piotrowski napisał(a):

Andy72 napisał(a):
Wątpię.

W czasie D.Sądu będą mieli wreszcie możliwość żałować za swe czyny, bo ich dobre z natury dusze zostaną uwolnione od chorego i ograniczonego mózgu i dopiero wtedy w pełni poznają, że Bóg jest Pełnią Szczęścia - ich szczęścia, gdyż dobra dusza odnajdzie je tylko w Dobrym.

Śr cze 15, 2016 23:09

proteom napisał(a):
W czasie D.Sądu będą mieli wreszcie możliwość żałować za swe czyny, bo ich dobre z natury dusze zostaną uwolnione od chorego i ograniczonego mózgu i dopiero wtedy w pełni poznają, że Bóg jest Pełnią Szczęścia - ich szczęścia, gdyż dobra dusza odnajdzie je tylko w Dobrym.

Jak sie ludzi uwolni od mózgu, to już ludźmi nie będą.

Helenka napisał(a):
No jasne :?

Ewangelia wg św.Mateusza 5,21-22
Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: Bezbożniku, podlega karze piekła ognistego.
Ewangelia wg św.Mateusza 5,27-30
Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła.
Ewangelia wg św.Mateusza 8,11-12
Lecz powiadam wam: Wielu przyjdzie ze Wschodu i Zachodu i zasiądą do stołu z Abrahamem, Izaakiem i Jakubem w królestwie niebieskim. A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .
Ewangelia wg św.Mateusza 13,39-43
Nieprzyjacielem, który posiał chwast, jest diabeł; żniwem jest koniec świata, a żeńcami są aniołowie. Jak więc zbiera się chwast i spala ogniem, tak będzie przy końcu świata. Syn Człowieczy pośle aniołów swoich: ci zbiorą z Jego królestwa wszystkie zgorszenia i tych, którzy dopuszczają się nieprawości, i wrzucą ich w piec rozpalony; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów. Wtedy sprawiedliwi jaśnieć będą jak słońce w królestwie Ojca swego. Kto ma uszy, niechaj słucha!

i to jeszcze nie wszystko.

Ty masz takie cytaty, a ja mam zupełnie inne :mrgreen:

EWANGELIA WG ŚW. JANA
Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto <we Mnie> wierzy, ma życie wieczne.

A więc jeśli ktoś nie wieży, to przecież wiecznego życia nie będzie miał, więc to wieczne piekło odpada.
Jak widzisz w Biblii na wszystko znajdzie sie jakiś cytat, więc sie aż tak nie rozpędzaj.

Śr cze 15, 2016 23:14
Robek napisał(a):
A więc jeśli ktoś nie wieży,

Jak ktoś nie wieży to piwnicy :P.
Robek napisał(a):
EWANGELIA WG ŚW. JANA

A więc jeśli ktoś nie wierzy, to przecież wiecznego życia nie będzie miał, więc to wieczne piekło odpada.
Jak widzisz w Biblii na wszystko znajdzie sie jakiś cytat, więc sie aż tak nie rozpędzaj.

Życie wieczne, to życie z Bogiem, a nie w piekle. Kłania się znajomość podstawowych terminów biblijnych.

Śr cze 15, 2016 23:45

proteom napisał(a):

Andy72 napisał(a):
Wątpię.

Gdyby tak było, czemu mieliby wybrać piekło?
Po prostu zdecydowaliby się na niebo.
Po co miałby ktoś, kto uważa że Bóg jest dla niego pełnią szczęścia siedzieć w piekle?

Robek napisał(a):
Ty masz takie cytaty, a ja mam zupełnie inne :mrgreen:

EWANGELIA WG ŚW. JANA

A więc jeśli ktoś nie wieży, to przecież wiecznego życia nie będzie miał, więc to wieczne piekło odpada.
E tam, najwyżej jak się czyta Biblię bez kontekstu jej samej.
Każde dziecko wie (a przynajmniej - powinno wiedzieć) że NT redefiniuje pojęcie śmierci - ten kto grzeszy, już jest martwy, zaś ten, który umiera w Bogu - martwy nie jest.
Śmierć w tym momencie staje się synonimem piekła w wieczności, a grzechu - w doczesności.
Biblia, zwłaszcza Nowy Testament, redefiniuje pojęcie śmierci – śmierć prawdziwa to oddzielenie od Boga:
„Aniołowi Kościoła w Sardes napisz: To mówi Ten, co ma Siedem Duchów Boga i siedem gwiazd: Znam twoje czyny: masz imię, /które mówi/, że żyjesz, a jesteś umarły” (Ap 3,1).
„A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju” (Mdr 3,1–2).

Tu uwaga metodologiczna - przy egzegezie Biblii nie wystarczy podać interpretacji zgadzającej się z jednym czy kilkoma wersetami - musi ona też być niesprzeczna z resztą Biblii.

Cz cze 16, 2016 0:07
Zobacz profil WWW

Helenka napisał(a):
Życie wieczne, to życie z Bogiem, a nie w piekle. Kłania się znajomość podstawowych terminów biblijnych.

To w piekle życia wiecznego nie będzie?

Śmierć w tym momencie staje się synonimem piekła w wieczności, a grzechu - w doczesności.
Biblia, zwłaszcza Nowy Testament, redefiniuje pojęcie śmierci – śmierć prawdziwa to oddzielenie od Boga:

Wszyscy ludzie umierają, więc wszyscy trafią na wieczność do piekła.

Cz cze 16, 2016 10:44
Robek napisał(a):
To w piekle życia wiecznego nie będzie?

Trollujesz, ale ok.
Będzie, życie w wiecznym potępieniu, bez Boga. Jednakże Biblia mówiąc o życiu wiecznym mówi o życiu z Bogiem, a nie bez Boga.
Robek napisał(a):
Wszyscy ludzie umierają, więc wszyscy trafią na wieczność do piekła.

Czytaj ze zrozumieniem:
NT redefiniuje pojęcie śmierci - ten kto grzeszy, już jest martwy, zaś ten, który umiera w Bogu - martwy nie jest.
„Aniołowi Kościoła w Sardes napisz: To mówi Ten, co ma Siedem Duchów Boga i siedem gwiazd: Znam twoje czyny: masz imię, /które mówi/, że żyjesz, a jesteś umarły” (Ap 3,1).
„A dusze sprawiedliwych są w ręku Boga i nie dosięgnie ich męka. Zdało się oczom głupich, że pomarli, zejście ich poczytano za nieszczęście i odejście od nas za unicestwienie, a oni trwają w pokoju” (Mdr 3,1–2).

Cz cze 16, 2016 11:40

JedenPost napisał(a):
W taki razie wydaje mi się, że rodzi to poważny problem. Co bowiem skłania te istoty do podejmowania decyzji wbrew wszelkim swoim interesom?
Niesamowite, prawda?
Jednak... czy nie widziałeś nigdy kogoś, kto działa wbrew swoim istotnym interesom, byle by tylko "przywalić" lub zrobić coś złego komuś, kogo nienawidzi?

Osoba taka albo działa wówczas bezmyślnie, albo realizując wwe włąsnym mniemaniu jakiś inny swój (choćby i błędnie) interes uznany w danje chwili za ważniejszy. Przy założeniu pełnej świadomości taki scenariusz jest nie do pomyślenia.

A gdyby nie miała - czy wówczas miałbym prawo ją sztucznie uwarunkować, by była ze mną?

W wypadku Boga będącego Prawdą nie mówimy o sztucznym uwarunkowniu, tylko udostępnieniu przez niego człowiekowi niezakłoconego wglądu w jego sytuację w sposób w zadne sposób nie naruszajacy jego wolnej woli. Czyzbyś uważał, że to dla Boga niemożliwe?

Bóg nie jest kimś, kto decyduje za nas, jak za nieletnie dzieci. Nie jest WIelkim Bratem, ani państwem opiekuńczym, które uważa że człowiek nie może decydować o sobie.

Problem w tym, że w sensie poznawczym jesteśmy właśnie niedojrzali. Przy poznaniu natomiast pełnym - dojrzałym (nie: doskonałym, raczej: wystarczajacym) człowiek nie wybierze natomiast Pikeła, ponieważ nie majac w tym żadnego celu przeczyłby wówczas własnej naturze.

Że tak zapytam: czy uważasz, że człowiek jest w stanie unieważnic fundamentalny fakt, że jest powołany do dobra, świętności?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 16, 2016 16:19

Marek_Piotrowski
Cytuj:

Nie ma możliwości, aby wybrali wieczne cierpienie, gdy mają dobre z natury dusze i są w pełni wolni, a tym samym zdolni, aby poznać i zaufać Bogu jako Pełni Szczęścia.

Marek_Piotrowski
Cytuj:

Jeśli spełnią określone warunki - jak najbardziej:
KKK 1023 Ci, którzy umierają w łasce i przyjaźni z Bogiem oraz są doskonale oczyszczeni, żyją na zawsze z Chrystusem.
Niebo nikomu się nie należy i nie idzie się do niego, bo się chce. To nadprzyrodzony dar i ogromne wyzwanie dla człowieka, który bez łaski Boga nigdy się tam nie znajdzie.
Marek_Piotrowski
Cytuj:
Po co miałby ktoś, kto uważa że Bóg jest dla niego pełnią szczęścia siedzieć w piekle?

Dobre z natury dusze zostaną uwolnione od chorego i ograniczonego mózgu i dopiero wtedy w pełni poznają, że Bóg jest Pełnią Szczęścia - ich szczęścia, gdyż dobra dusza odnajdzie je tylko w Dobrym.
Poznanie, że Bóg jest Pełnią Szczęścia dla każdego człowieka, to nie jest tylko przekonanie. To Coś nadprzyrodzonego, czego rozum ludzki nie ogarnia. Jeśli człowiek w pełni nie pozna, że tylko Bóg jest Pełnią Szczęścia, to czeka go czyścieć.
Czyściec to uwalnianie się po śmierci od wszystkich następstw grzechów, uniemożliwiających doznawanie pełnego szczęścia nieba. Tymi następstwami są wszystkie egocentryczne przywiązania, z powodu których człowiek nie potrafi kochać w sposób doskonały.
http://www.teologia.pl/m_k/zag08-4.htm
Poznać, że tylko Bóg jest Pełnią Szczęścia ( nie: praca,rodzina,ja sam lub inni ludzie itd ), to dla mnie odkryć w sobie Syna Bożego, który jest Bogiem Miłosiernym; który mnie miłuje tą milością, jaką miłuje Syna Jego Ojciec Przedwieczny - doskonale i na wieczność.
Może to zabrzmi szokująco, ale wierzę, że Bóh kocha mnie tak, jak swego Syna.
Wierzę, że Bóg w swoim Synu stworzył nas dla Niego samego, abyśmy odkrywali Jego nieskończony Majestat, niepojęty dla aniołów. Jak mi kiedyś powiedział pewien zakonnik-mistyk, im bardziej poznaje Boga, tym bardziej jest On Niepojęty w Swym Nieskończonym Majestacie: Prawdy, Dobra i Piękna. Poznanie Boga nigdy się nie skończy, bo taka jest natura Niewyrażalnego.

Cz cze 16, 2016 16:39

JedenPost napisał(a):
JedenPost napisał(a):
W taki razie wydaje mi się, że rodzi to poważny problem. Co bowiem skłania te istoty do podejmowania decyzji wbrew wszelkim swoim interesom?
Niesamowite, prawda?
Jednak... czy nie widziałeś nigdy kogoś, kto działa wbrew swoim istotnym interesom, byle by tylko "przywalić" lub zrobić coś złego komuś, kogo nienawidzi?
Osoba taka albo działa wówczas bezmyślnie, albo realizując wwe włąsnym mniemaniu jakiś inny swój (choćby i błędnie) interes uznany w danje chwili za ważniejszy. Przy założeniu pełnej świadomości taki scenariusz jest nie do pomyślenia.
Nic podobnego. Nienawiść jest silniejsza od interesowności.

Cytuj:
A gdyby nie miała - czy wówczas miałbym prawo ją sztucznie uwarunkować, by była ze mną?
W wypadku Boga będącego Prawdą nie mówimy o sztucznym uwarunkowniu, tylko udostępnieniu przez niego człowiekowi niezakłoconego wglądu w jego sytuację w sposób w zadne sposób nie naruszajacy jego wolnej woli. Czyzbyś uważał, że to dla Boga niemożliwe?
Uważam, ze Bóg to właśnie precyzyjnie robi w chwili sądu. Człowiek jak najbardziej ma niezakłócony wgląd w swoją sytuację. I wybiera jak chce.

Bóg nie jest kimś, kto decyduje za nas, jak za nieletnie dzieci. Nie jest WIelkim Bratem, ani państwem opiekuńczym, które uważa że człowiek nie może decydować o sobie.
Problem w tym, że w sensie poznawczym jesteśmy właśnie niedojrzali. [/quote]Nie w chwili sądu, kiedy jestesmy już uwolnieni od doczesności
Cytuj:
Przy poznaniu natomiast pełnym - dojrzałym (nie: doskonałym, raczej: wystarczajacym) człowiek nie wybierze natomiast Pikeła, ponieważ nie majac w tym żadnego celu przeczyłby wówczas własnej naturze.
Człowiek wybierający piekło oczywiście występuje przeciw swojej naturze - dlatego m.in. cierpi w piekle.
Ale twierdzenie, iż pełne poznanie (czy dojrzałość) uniemożliwia wybór jest dość... niecodzienne.

Cytuj:
Że tak zapytam: czy uważasz, że człowiek jest w stanie unieważnic fundamentalny fakt, że jest powołany do dobra, świętności?
Oczywiście że tak!
"Faryzeusze zaś i uczeni w Prawie udaremnili zamiar Boży względem siebie, nie przyjmując chrztu od niego."/ Łk 7:30 bt5/
Właśnie to przeciwstawienie się powołaniu do swiętości jest aktem samopotępienia.

================================
proteom napisał(a):
Marek_Piotrowski
Cytuj:

Nie ma możliwości, aby wybrali wieczne cierpienie, gdy mają dobre z natury dusze i są w pełni wolni, a tym samym zdolni, aby poznać i zaufać Bogu jako Pełni Szczęścia.
A czemu Ci, którzy mają "dobre dusze" mieliby wybrać piekło?
Piekło wybierają ci inni.

Cytuj:
Marek_Piotrowski
Cytuj:

Jeśli spełnią określone warunki - jak najbardziej:
KKK 1023 Ci, którzy umierają w łasce i przyjaźni z Bogiem oraz są doskonale oczyszczeni, żyją na zawsze z Chrystusem.
Niebo nikomu się nie należy i nie idzie się do niego, bo się chce. To nadprzyrodzony dar i ogromne wyzwanie dla człowieka, który bez łaski Boga nigdy się tam nie znajdzie.
Owszem, ale w jaki sposób stanowi to polemikę do tego co napisałem?
Jezus umarł na krzyżu, by zbawić wszystkich. Zrobił i robi wszystko, by tak się stało.
Jedyną istotą, która może spowodować, ze moje zbawienie się nie powiedzie, jestem ja sam - jeśli nie wybiorę Boga, tylko brak Boga (potocznie stan ten nazywamy "piekłem").
Cytuj:
Marek_Piotrowski
Cytuj:

Dobre z natury dusze zostaną uwolnione od chorego i ograniczonego mózgu i dopiero wtedy w pełni poznają, że Bóg jest Pełnią Szczęścia - ich szczęścia, gdyż dobra dusza odnajdzie je tylko w Dobrym.
Nie.
Wszyscy - dobrzy czy źli - zostaną uwolnieni od ograniczeń doczesności (mózgu bym tu akurat nie mieszał, to trochę inna kategoria) i wszyscy poznają kim jest Bóg.
Dobrych dobroć Boga pociągnie, dla złych będzie czymś nie do wytrzymania.
I tyle.
Cytuj:
Poznanie, że Bóg jest Pełnią Szczęścia dla każdego człowieka, to nie jest tylko przekonanie. To Coś nadprzyrodzonego, czego rozum ludzki nie ogarnia. Jeśli człowiek w pełni nie pozna, że tylko Bóg jest Pełnią Szczęścia, to czeka go czyścieć.
Ryzykowna teza. Powiedziałbym raczej, że kto przez swoje postępowanie nie odnajdzie swojego podobieństwa do Boga, musi dokończyć tę przemianę w procesie, który nazwaliśmy "Czyśćcem". ZMiana na lepsze zawsze jest trudna - i stąd dolegliwość czyśćca.
Więcej na temat czyśćca napisałem tu http://analizy.biz/marek1962/czysciec.pdf
Cytuj:
Czyściec to uwalnianie się po śmierci od wszystkich następstw grzechów, uniemożliwiających doznawanie pełnego szczęścia nieba. Tymi następstwami są wszystkie egocentryczne przywiązania, z powodu których człowiek nie potrafi kochać w sposób doskonały.
http://www.teologia.pl/m_k/zag08-4.htm
Z tym zgoda.
Cytuj:
Poznać, że tylko Bóg jest Pełnią Szczęścia ( nie: praca,rodzina,ja sam lub inni ludzie itd ), to dla mnie odkryć w sobie Syna Bożego, który jest Bogiem Miłosiernym; który mnie miłuje tą milością, jaką miłuje Syna Jego Ojciec Przedwieczny - doskonale i na wieczność.
Nie rozumiemy się trochę. Bo poznanie to jeszcze mało - musi mi się to jeszcze podobać.
Szatan doskonale wie, ze Bóg jest dobry, miłosierny itd - i tym bardziej Boga nienawidzi. Samo poznanie to jeszcze nie zbawienie (choć tak sądzili gnostycy)
Cytuj:
Może to zabrzmi szokująco, ale wierzę, że Bóh kocha mnie tak, jak swego Syna.
Czemu szokująco? Dla mnie to oczywistość.
Cytuj:
Wierzę, że Bóg w swoim Synu stworzył nas dla Niego samego, abyśmy odkrywali Jego nieskończony Majestat, niepojęty dla aniołów. Jak mi kiedyś powiedział pewien zakonnik-mistyk, im bardziej poznaje Boga, tym bardziej jest On Niepojęty w Swym Nieskończonym Majestacie: Prawdy, Dobra i Piękna. Poznanie Boga nigdy się nie skończy, bo taka jest natura Niewyrażalnego.
Amen. I to jest jedyne, co wiemy o Niebie.

Cz cze 16, 2016 18:09
Zobacz profil WWW

Nic podobnego. Nienawiść jest silniejsza od interesowności.

No nie, działanie z nienawiści to też realizacja interesu, w tym wypadku chodzi o uzyskanie krótkoterminowej satysfakcji.

Uważam, ze Bóg to właśnie precyzyjnie robi w chwili sądu. Człowiek jak najbardziej ma niezakłócony wgląd w swoją sytuację. I wybiera jak chce.

Ja z kolei uważam, że w takiej sytuacji każdy wybierze zawsze Boga.

Człowiek wybierający piekło oczywiście występuje przeciw swojej naturze - dlatego m.in. cierpi w piekle.
Ale twierdzenie, iż pełne poznanie (czy dojrzałość) uniemożliwia wybór jest dość... niecodzienne.

Nie uniemożliwia przecież w sensie technicznym, tylko całkowicie odbiera sens wyborowi Piekła, sprowadzając prawdopodobieństwo takeigo wyboru równo do zera.

To trochę tak, jakbyś rozważał, czy człowiek wierzący, zadowolony z życia i w pełni zdrowy psychicznie strzeli sobie w głowę, gdy znajdzie w szufladzie rewolwer. Ma wybór strzelić se czy se nie strzelić? Ma. Strzeli?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz cze 16, 2016 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 663 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 45  Następna strona