Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 11, 2025 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Następna strona
 Sila argumentow 
Autor Wiadomość
Post Re: Sila argumentow
Alus napisał(a):
Jestem Żydem urodzonym w Tarsie, w Cylicji. Wychowałem się jednak w tym mieście (Jerozolimie), u stóp Gamaliela, otrzymałem staranne wykształcenie w Prawie ojczystym. Gorliwie służyłem Bogu, jak wy wszyscy dzisiaj służycie. Prześladowałem tą drogę, głosując nawet za karą śmierci, wiążąc i wtrącając do więzienia mężczyzn i kobiety, co może poświadczyć zarówno arcykapłan, jak i cała starszyzna. Od nich otrzymałem też listy do braci i udałem się do Damaszku z zamiarem uwięzienia tych, którzy tam byli, i przyprowadzenia ich do Jerozolimy dla wymierzenia kary....(Dz 22,3-5) - tak siebie Żydom przedstawia nic nie znaczący handlarz pietruszką.....
Po pierwsze, masz poważne kłopoty z rozumieniem prostych zdań po polsku. Do handlowania pietruszką odsyłałem robaczka, a nie bohatera Dziejów Apostolskich.

Po drugie, tak siebie według Dziejów Apostolskich przedstawia facet, który nie raz i nie dwa mijał się z prawdą. Jest nie-wiary-godny. Dlatego jego gadanina o wychowaniu się "u stóp Gamaliela", "starannym wykształceniu w Prawie" czy inne jego słowa - to tylko gadanina.

Po trzecie: po kiego grzyba wytłuszczasz całość takiego obszernego cytatu? Masz jakieś kłopoty z rozumieniem zdań, które nie są wytłuszczone, czy jak? Może nawyki po wertowaniu szkolnych podręczników, z których nie czytałaś nic poza tym, co dla zwrócenia uwagi wydrukowano tłustym drukiem?

Pt paź 05, 2018 16:12
Alus napisał(a):
Jestem Żydem urodzonym w Tarsie, w Cylicji. Wychowałem się jednak w tym mieście (Jerozolimie), u stóp Gamaliela, otrzymałem staranne wykształcenie w Prawie ojczystym. Gorliwie służyłem Bogu, jak wy wszyscy dzisiaj służycie. Prześladowałem tą drogę, głosując nawet za karą śmierci, wiążąc i wtrącając do więzienia mężczyzn i kobiety, co może poświadczyć zarówno arcykapłan, jak i cała starszyzna. Od nich otrzymałem też listy do braci i udałem się do Damaszku z zamiarem uwięzienia tych, którzy tam byli, i przyprowadzenia ich do Jerozolimy dla wymierzenia kary.... (Dz 22,3-5) - tak siebie Żydom przedstawia nic nie znaczący handlarz pietruszką.....

Faktem jest że to jego świadectwo o sobie samym...

Cytuj:
Jezus powiedział do Żydów Gdybym Ja wydawał świadectwo o sobie samym, sąd mój nie byłby prawdziwy.

Ale...

wydaje mi się, że skoro miał obywatelstwo rzymskie to znaczy ze byl z zamoznej rodziny...

Cytuj:
Odpowiedział także trybun ja (za) wielką sumę pieniędzy obywatelstwo to nabyłem zaś Paweł powiedział ja zaś i jestem zrodzony.

także

Cytuj:
A gdy on to mówił ku swojej obronie, zawołał Festus donośnym głosem: Szalejesz, Pawle! Wielka uczoność przywodzi cię do szaleństwa.

Pt paź 05, 2018 16:18
Teresse napisał(a):
wydaje mi się, że skoro miał obywatelstwo rzymskie to znaczy ze byl z zamoznej rodziny...
Że jego ojca lub innego przodka stać było na kupienia obywatelstwa. Ale Alus mówiła o bogactwie, i to o bogactwie osobistym Szawła związanym z jego wysoką pozycją w hierarchii kapłańskiej. Przecież z samych Dziejów wynika, że ani nie był bogaczem, ani nie pochodził z rodziny bogaczy -- ponieważ znał się, był nauczony rzemiosła sporządzania namiotów. Bogacze się rzemiosłem nie zajmują, nie parają się pracą fizyczną, żeby utrzymać siebie i swoje dzieci, tylko brylują i robią interesy.

Teresse napisał(a):
także
Cytuj:
A gdy on to mówił ku swojej obronie, zawołał Festus donośnym głosem: Szalejesz, Pawle! Wielka uczoność przywodzi cię do szaleństwa.
Z punktu widzenia Rzymianina, który nie znał religii żydowskiej, dowolnie długie, zawiłe lub dziwaczne dywagacje na jej temat mogły być "uczonością". Nie wspominając już o tym, że są to słowa... z apologetycznego tekstu chrześcijańskiego na temat Pawła. Czyli są tak samo "wiarygodne" jak słowa Pawła, o czym już pisałem.

Pt paź 05, 2018 16:43

Alus napisał(a):
nic nie znaczący handlarz pietruszką.....

Pewnie: "był tylko gorliwym młodym Żydem z diaspory". Ja sie pozbywam resztek uznania dla rzeczowosci wypowiedzi naszego przyjaciela. A argument roznicujacy Szawla od Pawla to juz dla mnie bomba. Sila argumentow niektorych niewierzacych jest porazajaca.
Prawde mowiac niektorych wierzacych rowniez.

Pt paź 05, 2018 17:11
george45 napisał(a):
Podajesz informację z 2011 roku. Informacje oparte są na "widzi mi się". "Szacuje się, że obecnie w północnokoreańskich obozach pracy przebywa ok. 70 tys. wyznawców Chrystusa." Na podstawie jakich źródeł "oszacowano"?

Dane za 2018 wg OpenDoors
1.Korea Północna
2.Afganistan
3.Somalia
4.Sudan
5.Pakistan
https://www.opendoors.pl/mediateka/video/pierwsza-piatka-swiatowy-indeks-przesladowan-2018

No moze ocena miejsca jest dokonana uznaniowo - no bo jak to porównać jak tu zabijają i tu...
Ale chyba nie mamy wątpliwości, że w tych krajach do prześladowań dochodzi i żaden z tych krajów nie ma historii prześladowań przez chrześcijan...(choć muszę sprawdzić Somalię 8) )

Źródła - są uciekinierzy, niektórzy byli w obozach to wiedzą kto tam siedział...Jeszcze sprawdzę, ale wydaje mi się tez ze czytałam o organizacji, która przemyca tam Biblie...To tez jakies źródło...

Pt paź 05, 2018 17:13
akruk napisał(a):
Quinque napisał(a):
akruk napisał(a):
W taki sam, jak objawienia twojego wyznania. Czyli żaden
Jakiej kategorii dowodu oczekuje akruk?
Dowodu na prawdziwość opowieści z Nowego Testamentu? Żadnego nie oczekuję. Przekonałem się, że tak samo jak w przypadku Starego Testamentu bohaterowie i autorzy w celach apologetycznych opowiadają rzeczy niezgodne z prawdą. Ich cudowne opowieści mają dla mnie taką samą wiarygodność jak cudowne opowieści mormonów.

Aha, czyli akruk arbitralnie uznał NT za bzdury. Właściwie na tym można by skończyć. Ale pozostaje jedna kwestia, po co autorzy NT w celach apologetycznych mieliby pisać rzeczy niezgodne z prawdą? I skąd akruk wie że NT nie opisuje prawdy?

Cytuj:

Po drugie, tak siebie według Dziejów Apostolskich przedstawia facet, który nie raz i nie dwa mijał się z prawdą. Jest nie-wiary-godny

Bardzo ciekawe, jeżeli akruk kiedykolwiek skłamał również jest niewiarygodny. Ergo, wszystko co tu pisze może być kłamstwem

Ostatnio edytowano Pt paź 05, 2018 17:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Pt paź 05, 2018 17:13

"stać było" oczywiscie oznacza "nie pochodził z rodziny bogaczy" - litosci.
Szalejesz Akruku. Wielka uczoność przywodzi cię do szaleństwa.

Pt paź 05, 2018 17:16

Quinque napisał(a):
Ale pozostaje jedna kwestia, po co autorzy NT w celach apologetycznych mieliby pisać rzeczy niezgodne z prawdą?

Mysle, ze to ma zwiazek z wypowiedzia Irci:
"Po prostu niektórzy cenią swoje życie mniej niż swoje przekonania, czy wartości i są gotowi za nie umrzeć, liczy się nie jakość i sensowność przekonań ale ich moc, wiara w sens takiej decyzji. Niektórzy poświęcają dosłownie swoje życie umierając za coś, inni żyją całe życie poświęcając jakiejś idei, szerząc ją, broniąc itd, ale to nadal nie dowód na prawdziwość czy słuszność przekonań".

Chetnie bym ujrzal wiecej wypowiedzi na temat prawda a Prawda. Bo to jest decydujace dla naszej wiary lub niewiary. Chyba.

Pt paź 05, 2018 17:28
Quinque napisał(a):
akruk napisał(a):
Dowodu na prawdziwość opowieści z Nowego Testamentu? Żadnego nie oczekuję. Przekonałem się, że tak samo jak w przypadku Starego Testamentu bohaterowie i autorzy w celach apologetycznych opowiadają rzeczy niezgodne z prawdą. Ich cudowne opowieści mają dla mnie taką samą wiarygodność jak cudowne opowieści mormonów.
Aha, czyli akruk arbitralnie uznał NT za bzdury.
Aha, czyli Quinque to kolejny chrześcijanin w tej dyskusji, który ma poważne kłopoty ze zrozumieniem słowa pisanego. "Przekonałem się, że (...) bohaterowie i autorzy w celach apologetycznych opowiadają rzeczy niezgodne z prawdą" nie jest żadnym "arbitralnie uznał". Oznacza, że sprawdziłem i okazało się, że mijają się z prawdą. Podawałem w tej dyskusji, że np. Paweł mijał się z prawdą, ale jakoś prócz jednej Teresse wszyscy obrońcy wiarygodności NT nabrali wody w usta. Niewygodny temat? A zaraz potem zarzucają, że "arbitralnie" nie uznaję wiarygodności. Wstydu nie macie!

Quinque napisał(a):
Ale pozostaje jedna kwestia, po co autorzy NT w celach apologetycznych mieliby pisać rzeczy niezgodne z prawdą?
Jak to po co? Właśnie w celach apologetycznych! No ja nie wiem, czy ja z przedszkolakiem rozmawiam?!? Cele apologetyczne to inaczej: dla obrony, usprawiedliwiania i zachwalania wiary, co łącznie stanowi klucz do jej propagowania, więc oczy-kurna-wiście, że rzeczy niezgodnych z prawdą, choć dogodnych dla apologetów prędzej się można spodziewać właśnie w tekstach apologetycznych, niż kiedy ktoś stara się stworzyć bezstronną kronikę jakiegoś okresu. Określenie "pobożne kłamstwo" w ogóle ci coś mówi?

Quinque napisał(a):
I skąd akruk wie że NT nie opisuje prawdy?
Że autorzy i bohaterowie NT mijają się z prawdą. Bo go uważnie czytałem.

Quinque napisał(a):
Cytuj:
Po drugie, tak siebie według Dziejów Apostolskich przedstawia facet, który nie raz i nie dwa mijał się z prawdą. Jest nie-wiary-godny
Bardzo ciekawe, jeżeli akruk kiedykolwiek skłamał również jest niewiarygodny. Ergo, wszystko co tu pisze może być kłamstwem
Ciekawe jest to, że ten facet mijał się z prawdą w sprawach nie błahych, ale ważnych, wręcz fundamentalnych, wówczas, kiedy gdyby powiedział prawdę, to historia oraz doktryna chrześcijaństwa, o ile w ogóle by przetrwało, wyglądałyby całkiem inaczej. Bo jego by w niej nie było.

Na tym polega gigantyczna różnica.

Pt paź 05, 2018 17:54

akruk napisał(a):
Oznacza, że sprawdziłem

Litosci.

Pt paź 05, 2018 17:58
robaczek2 napisał(a):
akruk napisał(a):
Oznacza, że sprawdziłem
Litosci.
Nie licz na to. Oraz owszem: sprawdziłem. Dla nieuków oraz niekumatych to zapewne coś niewykonalnego. Mamy tu cały rządek takowych, więc nie jesteś pierwszy w kolejce.

Pt paź 05, 2018 18:04
Moderator

Mądry i Głupi
Nie nowina, że głupi mądrego przegadał;
Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,
Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;
Na koniec zmordowany, gdy sobie odpoczął,
Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? bo wewnątrz jest próżny. /I. Krasicki/

Pt paź 05, 2018 18:14
Małgosiaa napisał(a):
Mądry i Głupi
Nie nowina, że głupi mądrego przegadał;
Kontent więc, iż uczony nic nie odpowiadał,
Tym bardziej jeszcze krzyczeć przeraźliwie począł;
Na koniec zmordowany gdy sobie odpoczął,
Rzekł mądry, żeby nie był w odpowiedzi dłużny:
Wiesz, dlaczego dzwon głośny? bo wewnątrz jest próżny. /I. Krasicki/
Oto cały wpis użytkowniczki i zarazem moderatorki Małgosiaa. Jakże merytoryczny i zgodny z regulaminem. Kolejny pokaz bezstronności i pilnowania przestrzegania regulaminu, jakie prezentuje Małgosiaa.

robaczek2 napisał(a):
"stać było" oczywiscie oznacza "nie pochodził z rodziny bogaczy" - litosci.
"Stać było" oznacza oczywiście: "stać było", i to wszystko. Nie oznacza tego samego, co "pochodził z rodziny bogaczy". A to, że nie pochodził z rodziny bogaczy, uzasadniam osobno. Po raz kolejny pokazujesz, jaki jesteś niekumaty. No chyba że to świadome i po raz kolejny jesteś nieuczciwy.

Pt paź 05, 2018 18:25
Opinie innych fachowców ( oprocz akruk :p - a tak z ciekawosci znasz grekę? :-) )

Cytuj:
Gerd Luedemann:
It may be taken as historically certain that Peter and the disciples had experiences after Jesus'death in which Jesus appeared to them as the risen Christ.
Bart Ehrman:
We can say with complete certainty that some of his disciples at some later time insisted that...he soon appeared to them, convincing them that he had been raised from the dead.
It is a historical fact that some of Jesus followers came to believe that he had been raised from the dead soon after his execution.
Paula Fredriksen
I know in their own terms what they saw was the raised Jesus. I am not saying they really saw the raised Jesus. I was not there. I do not know what they saw. But I do know... as a historian they must have seen something.

Gerd Luedemann:
Można to brać za historycznie pewne, że Piotr i uczniowie mieli doznania po śmierci Jezusa, w których Jezus pojawił im sie jako zmartwychwstały Chrystus.
Bart Ehrman:
Możemy powiedzieć z całkowitą pewnością, ze niektórzy z jego uczniów jakiś czas później utrzymywali, że szybko pojawił im się, przekonując ze powstał z martwych. To jest historyczny fakt, że niektórzy z uczniów Jezusa uwierzyli ze powstał z martwych szybko po swojej egzekucji.
Paula Fredriksen:
Ja wiem ze wg nich to co widzieli to zmartwychwstały Jezus. Nie mówię, że naprawdę widzieli zmartwychwstałego Jezusa. Nie byłam tam. Nie wiem co widzieli. Ale wiem... jako historyk ze cos musieli widzieć.

żródło:https://www.youtube.com/watch?v=owURacUBpX0 gdzies w 18 minucie

Pt paź 05, 2018 18:25
Moderator

akruk napisał(a):
Oto cały wpis użytkowniczki i zarazem moderatorki Małgosiaa. Jakże merytoryczny i zgodny z regulaminem. Kolejny pokaz bezstronności i pilnowania przestrzegania regulaminu, jakie prezentuje Małgosiaa.

Stuknij w stół, a nożyce się odezwą.

Pt paź 05, 2018 18:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 469 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 32  Następna strona