Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 19:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
 Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego odrzucam/wybieram akurat KK?
ErgoProxy napisał(a):
A to Jezus był katolikiem? Odważna koncepcja.

Nie koncepcja ale fakt.
Jezus założył Kościół powszechny - z greckiego katholikos. - co nie oznacza, że Jezus był katolikiem, prawosławny, protestantem - był Bogiem, który wiedział, ze ludzie sie podzielą, stąd Jego modlitwa w Wieczerniku o jedność Kościoła.

Pt kwi 12, 2019 10:29

Jezus to chyba, był jednak żydem nie katolikiem. Na upartego był pierwszym chrześcijaniniem, ale bez konkrentego wyznania, ten problem pojawił się po śmierci Jezusa i to bardzo szybko, bo koncepcje były różne.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt kwi 12, 2019 10:34
IrciaLilith napisał(a):
Jezus to chyba, był jednak żydem nie katolikiem. Na upartego był pierwszym chrześcijaniniem, ale bez konkrentego wyznania, ten problem pojawił się po śmierci Jezusa i to bardzo szybko, bo koncepcje były różne.

Wierzymy i wyznajemy, ze Jezus z Nazaretu urodzony jako Żyd z córki Izraela w Betlejem w czasach króla Heroda Wielkiego i cezara Augusta I, z zawodu cieśla, który został ukrzyżowany w Jerozolimie za czasów namiestnika Piłata Poncjusza, w czasie rządów cezara Tyberiusza, jest Odwiecznym Synem Bożym, który stał się człowiekiem KKK 423.
Wyczerpująco, nie pozostawia miejsca na durne dywagacje.

Pt kwi 12, 2019 10:49
Aluś napisał(a):
Jezus założył Kościół powszechny

Jezus zwany Chrystusem napisał(a):
Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.

Mt 5, 13-16. Niektórzy znajdują w tym tekście opis Kościoła nie powszechnego, a elitarnego, który tylko ma swoim przykładem zdumiewać pospólstwo.

Pt kwi 12, 2019 11:03
ErgoProxy napisał(a):
Aluś napisał(a):
Jezus założył Kościół powszechny

Jezus zwany Chrystusem napisał(a):
Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.

Mt 5, 13-16. Niektórzy znajdują w tym tekście opis Kościoła nie powszechnego, a elitarnego, który tylko ma swoim przykładem zdumiewać pospólstwo.

A inni znajdują tu - Ja jestem krzewem winnym, wy - latoroślami. Kto trwa we Mnie, a Ja w nim, przynosi owoc obfity (J 15,5) - gdzie w tych słowach znajdujesz elitarność?

Pt kwi 12, 2019 11:37

Poproszę o prezentacje owych owoców.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt kwi 12, 2019 11:54

Maksymilian Kolbe, Ojciec Pio, Matka Teresa z Kalkuty,...

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt kwi 12, 2019 12:08

Moja opinia o Teresie z Kalkuty jest taka jak Hitchensa, a Pio to dla mnie zwykły oszust lub osoba obrosła legendami. Kolbego za to cenię, choć sądzę, że gdyby wyznawał inną religię robiłby to samo.

Jakie Wy macie owoce? Co takiego szczególnego dajecie światu czego nie potrafią dać ludzie o innych poglądach?

Pt kwi 12, 2019 12:28

Quinque napisał(a):
Wybawiony napisał(a):
A tymczasem Jezus założył po prostu swój Kościół, zgodnie z tym co zapowiedział. Czyli ani KK, ani CP. W Kościele Jezusa Chrystusa on sam jest Głową, czy się to komuś podoba, czy też nie. Jego Kościół jest żywy i do tego zbudowany na Nim samym. Tylko taki Kościół jest jego Oblubienicą.

Pragnę zauważyć iż tak mówią wszyscy odstępcy którzy muszą usprawiedliwić to że odrzucają prawdziwy Kościół Chrystusa(katolicki)

Taaak. A PiS to ostoja prawa i sprawiedliwości ;)
Tak więc to raczej Ci, którzy pragną usprawiedliwić swoje odstępstwo od nauk Chrystusa i apostołów przyklejają do niego łatkę "katolicki".

Pt kwi 12, 2019 12:31
IrciaLilith napisał(a):

Chrześcijaństwo to skierowanie całego świata ku człowiekowi, uczynienie człowieka centrum świata, rosyjski filozof M. Bierdiajew.

Pt kwi 12, 2019 12:37

Alus napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):

Chrześcijaństwo to skierowanie całego świata ku człowiekowi, uczynienie człowieka centrum świata, rosyjski filozof M. Bierdiajew.

Nie człowieka a Boga. Człowiek centrum świata pachnie satanizmem,

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt kwi 12, 2019 12:40
Andy72 napisał(a):
Alus napisał(a):
IrciaLilith napisał(a):

Nie człowieka a Boga. Człowiek centrum świata pachnie satanizmem,

Podobnym satanistą był św Jan Paweł II pisząc drogą Kościoła jest człowiek.

Pt kwi 12, 2019 12:43

Konkretne owoce, Alus. Ja widzę, że w chrześcijaństwie to człowiek ma służyć Bogu i być posłuszny Kościołowi, jest obarczony grzechem pierworodnym, słaby i niesamodzielny, nawet nie potrafi sam ustalić co jest dobre a co złe i według chrześcijaństwa to Bóg ustala zasady moralne, bez Boga to owo centum świata ponoć nawet kochać nie potrafi...

Człowieka w centrum to mają ideologie bez Boga.

Pt kwi 12, 2019 12:46

Człowiek w centrum to hasła rewolucji francuskiej

Pt kwi 12, 2019 12:58
IrciaLilith napisał(a):
Moja opinia o Teresie z Kalkuty jest taka jak Hitchensa

Kogo obchodzi opinia Hicza(czyli nieuka i zadeklarowanego komucha) na temat św. Matki Teresy? Chyba tylko ludzi jego pokroju

Cytuj:
a Pio to dla mnie zwykły

Kogo obchodzi kim dla IrciaLilith jest osoba św. Ojca Pio?

Cytuj:
Kolbego za to cenię, choć sądzę, że gdyby wyznawał inną religię robiłby to samo

Oczywiście nie robiłby tego samego bo i inne religie do niczego szlachetnego nie nawołują

Cytuj:
Jakie Wy macie owoce?

Spore. Instytucje charytatywne. Szkoły, szpitale i uniwersytety. Jakoś ateiści i poganie do wydawania dobrych owoców nawet się nie zbliżyli

Cytuj:
Jezus to chyba, był jednak żydem nie katolikiem. Na upartego był pierwszym chrześcijaniniem, ale bez konkrentego wyznania, ten problem pojawił się po śmierci Jezusa i to bardzo szybko, bo koncepcje były różne

Jezus był żydem z pochodzenia. Ale co to ma do rzeczy? Po drugie, żadnym pierwszym chrześcijaninem nie był. Po trzecie, fakt że Jezus założył Kościół Katolicki nie ma nic wspólnego z jakimiś koncepcjami

Cytuj:
Człowieka w centrum to mają ideologie bez Boga

Owszem. I widzieliśmy do czego to doprowadziło :(

Wybawiony napisał(a):
Tak więc to raczej Ci, którzy pragną usprawiedliwić swoje odstępstwo od nauk Chrystusa i apostołów przyklejają do niego łatkę "katolicki".

Ależ my nigdy od Kościoła który Jezus założył nie odeszliśmy

Pt kwi 12, 2019 13:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 363 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona