Dlaczego Bóg nie chce spełniać próśb ??
Autor |
Wiadomość |
Kalartyd
|
 Re: Dlaczego Bóg nie chce spełniać próśb ??
Zawsze kwestionuję Biblię, bo to niespójny bełkot. Nie kłam, że jest inaczej. Zwykle gdy podaję cytaty z Pisma, to by wykazać jego nielogiczność i sprzeczność. Powtarzam. 2Piotr 1, 20-21 mówi o PROROCTWACH. Fałszywe słowa Jezusa o tym, że Bóg spełnia prośby wierzących to nauki Jezusa. Nie na temat. Jeśli zaś chodzi o 2Piotr 3,16 - to albo jako człowiek douczony i utwierdzony wytłumacz słowa Pisma, albo nie marnuj czasu. Cytujesz Pismo na swoją własną zgubę 
|
Pn wrz 22, 2025 19:53 |
|
|
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.[/b] Dopytam, siebie zaliczasz do douczonych, rozumiejących w sposób prawidłowy?
|
Pn wrz 22, 2025 19:55 |
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Zawsze kwestionuję Biblię, bo to niespójny bełkot. Nie kłam, że jest inaczej. Zwykle gdy podaję cytaty z Pisma, to by wykazać jego nielogiczność i sprzeczność. Powtarzam. 2Piotr 1, 20-21 mówi o PROROCTWACH. Fałszywe słowa Jezusa o tym, że Bóg spełnia prośby wierzących to nauki Jezusa. Nie na temat. Jeśli zaś chodzi o 2Piotr 3,16 - to albo jako człowiek douczony i utwierdzony wytłumacz słowa Pisma, albo nie marnuj czasu. Cytujesz Pismo na swoją własną zgubę  Słowo "proroctwa" nie ma tam nic wspólnego z jakimś wróżbiarstwem. To ogólne określenie ksiąg Pisma Świętego.
|
Wt wrz 23, 2025 8:50 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.[/b] Dopytam, siebie zaliczasz do douczonych, rozumiejących w sposób prawidłowy? Większość ważnych słów i określeń w Piśmie Świętych doczekało się odrębnych prac naukowych w światowej biblistyce. Ale to zaledwie część. Więc jeszcze nie wiem wszystkiego. 
|
Wt wrz 23, 2025 8:56 |
|
 |
Kalartyd
|
Ogólne określenie ksiąg Pisma Świętego to Biblia. Można ewentualnie użyć słowa "Objawienie". Proroctwa odnoszą się do zapowiedzi przyszłości. Absolutnie nie jest to ogólne określenie Biblii. Są księgi, które nie są księgami prorockimi.
|
Wt wrz 23, 2025 9:05 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Ogólne określenie ksiąg Pisma Świętego to Biblia. Można ewentualnie użyć słowa "Objawienie". Proroctwa odnoszą się do zapowiedzi przyszłości. Absolutnie nie jest to ogólne określenie Biblii. Są księgi, które nie są księgami prorockimi. Dzisiaj mamy ustalone inne, ustalone przez nauk, nazewnictwo. Kształtowało się one przez wieli. W czasach św. Piotra nie było ustalonego kodeksu ksiąg. Nie były one razem lub w jednym tomie.
|
Wt wrz 23, 2025 9:13 |
|
 |
Kalartyd
|
Oczywiście, że w czasach św. Piotra istniał KANON ksiąg objawionych. Z czasem chrześcijaństwo opracowało swój. Mam cytować Flawiusza odnośnie kanonu żydowskiego, czy jednak przyznasz się do ignorancji?
|
Wt wrz 23, 2025 9:19 |
|
 |
Atimeres
|
Kalartyd napisał(a): Oczywiście, że w czasach św. Piotra istniał KANON ksiąg objawionych. Z czasem chrześcijaństwo opracowało swój. Mam cytować Flawiusza odnośnie kanonu żydowskiego, czy jednak przyznasz się do ignorancji? Kanon ksiąg Starego Testamentu opracowywano na rabinistycznym synodzie w Jabne (Jamna) nad M. Śródziemnym w latach około 85-95. Ustalono tam spis ksiąg powstałych przez rokiem 400 przed Chr., Tam też opracowano tekst 18 błogosławieństw, w których też pojawiły się wyklęcia chrześcijan w nabożeństwach w synagogach. Katolicy później do tego kanonu dołączyli księgi tzw. deuteronomiczne.
|
Wt wrz 23, 2025 9:45 |
|
 |
Kalartyd
|
To koncepcja Heinrich Graetza i jest sprzeczna z dowodami, jak ze wspomnianym Flawiuszem.
|
Wt wrz 23, 2025 9:56 |
|
 |
george45
|
Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.[/b] Dopytam, siebie zaliczasz do douczonych, rozumiejących w sposób prawidłowy? Większość ważnych słów i określeń w Piśmie Świętych doczekało się odrębnych prac naukowych w światowej biblistyce. Ale to zaledwie część. Więc jeszcze nie wiem wszystkiego.  Czy ważasz, że Twoje rozumienie Pisma, dokonane na podstawie rozumienia autorów odrębnych prac, znajdujących się w światowej biblistyce, nie jest opaczne, nie spowoduje Twojej zguby? Czy o kimś, kto mówi o sobie "jeszcze nie wiem wszystkiego", można powiedzieć, że jest niedouczony? A może też można powiedzieć, że jest głupcem, uważającym, że jak się jeszcze troszeczkę podszkoli to będzie wiedział wszystko? Spróbujesz odpowiedzieć?
|
Wt wrz 23, 2025 10:33 |
|
 |
Atimeres
|
george45 napisał(a): Atimeres napisał(a): george45 napisał(a): Dopytam, siebie zaliczasz do douczonych, rozumiejących w sposób prawidłowy? Większość ważnych słów i określeń w Piśmie Świętych doczekało się odrębnych prac naukowych w światowej biblistyce. Ale to zaledwie część. Więc jeszcze nie wiem wszystkiego.  Czy ważasz, że Twoje rozumienie Pisma, dokonane na podstawie rozumienia autorów odrębnych prac, znajdujących się w światowej biblistyce, nie jest opaczne, nie spowoduje Twojej zguby? Czy o kimś, kto mówi o sobie "jeszcze nie wiem wszystkiego", można powiedzieć, że jest niedouczony? A może też można powiedzieć, że jest głupcem, uważającym, że jak się jeszcze troszeczkę podszkoli to będzie wiedział wszystko? Spróbujesz odpowiedzieć? George, jestem śmieciem na razie tylko u Kalartyda. A u Ciebie? Tego tytułu jeszcze nie uzgodniliśmy! Musisz się trochę poduczyć w chamstwie, bo masz w tym jakieś braki
|
Wt wrz 23, 2025 10:57 |
|
|
|