Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 5:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane? 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
Mój akurat nie żaden tata, bo tak mówi kler i dzieci - tylko zwyczajnie OJCIEC był przedwrześniowym dyplomowanym oficerem. I później Akowcem i Powstańcem. Pobił klechę, co matkę moją, a żonę Jego sprośnie molestował przy spowiedzi.

Pt paź 03, 2025 13:12

Witold33 napisał(a):
Mój akurat nie żaden tata, bo tak mówi kler i dzieci - tylko zwyczajnie OJCIEC był przedwrześniowym dyplomowanym oficerem. I później Akowcem i Powstańcem. Pobił klechę, co matkę moją, a żonę Jego sprośnie molestował przy spowiedzi.
Te opowiadania o spowiedzi to już słynne z powieści z ubiegłego stulecia, jakieś tłumaczenie z zagranicy "Tajemnica spowiedzi". Ukazuje mechanizm kreowania się takich "zdarzeń". Nikt nie ma obrony!

Pt paź 03, 2025 16:52

Bronisz, co nie do obrony. Infantylne lakiernictwo. Masz 4 latka, cZy 120?

Pt paź 03, 2025 21:34

nolove napisał(a):
Po różnych doświadczeniach w życiu doszedłem do wniosku, że chrześcijaństwo zwyczajnie nie działa, a boga po prostu nie ma i wszystko na to wskazuje.

A czy chrześcijaństwo nie jest przypadkiem o obcowaniu z Bogiem, zwłaszcza w cierpieniu i znoju?
Mit o Jezusie Nazarejczyku, dość jasno i klarownie wpisuje się w ten właśnie trend mistycyzmu religijnego. Bo gdzie niby miałby szukać pomocy ktoś opuszczony i nieuleczalnie chory?
Innymi słowy, Chrześcijaństwo nie dotyczy dobrobytu i dostatku w doczesności, ale poza nią.

Natomiast o nieistnieniu Boga, to wskazują już inne, znacznie bardziej przyziemne aspekty.

Pt paź 24, 2025 12:50

Chrześcijaństwo, dokładnie jak wiele innych religii świata bez wątpienia jest przydatne i pomocne. Pod warunkiem , że ktoś serio uwierzy. Jednak nie ma to nic wspólnego z prawdziwością.

Pt paź 24, 2025 13:16

Witold33 napisał(a):
Chrześcijaństwo, dokładnie jak wiele innych religii świata bez wątpienia jest przydatne i pomocne. Pod warunkiem , że ktoś serio uwierzy. Jednak nie ma to nic wspólnego z prawdziwością.

Owszem, powiem więcej, nie należy negować ich wiary. Dostrzegł to Jezus, wiedział, że to jest ona potrzebna dla ludzi prostych i ich nauczał. Oni nie są zdolni do odkrywania, poznawania, rozważania. Nie mogą stać się Jezusami, mogą co najwyżej Go małpować. Dla nich pokarmem jest przetrawiona papka, frykasy Jezus pozostawił „bardziej rozumnym”.
Kler czyni podobnie jak Jezus, z tym, że wielu jego członków uważających się za „bardziej rozumnych”, wszystkich traktuje jak małpki, mające uczyć się naśladownictwa.

Pt paź 24, 2025 14:09

george45 napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Chrześcijaństwo, dokładnie jak wiele innych religii świata bez wątpienia jest przydatne i pomocne. Pod warunkiem , że ...

Kler czyni podobnie jak Jezus, z tym, że wielu jego członków uważających się za „bardziej rozumnych”, wszystkich traktuje jak małpki, mające uczyć się naśladownictwa.

Bez przesady- nie każdy i nie zawsze, chociaż owszem, niekiedy zdarza się. Są różni księża tak, jak różni ludzie. Uważam, że trzeba umieć powiedzieć swoje zdanie, oczywiście z szacunkiem i nie obrażając nikogo. Czasem i my wierni mamy rację w pewnych kwestiach.

So paź 25, 2025 20:38

george45 napisał(a):
Dostrzegł to Jezus, wiedział, że jest ona potrzebna dla ludzi prostych i ich nauczał.

A co z ludźmi "nieprostymi", czy takich ludzi nie potrafił nauczać?

So paź 25, 2025 20:45

Nie potrafił, bo to nie jest nauczanie, tylko oszukiwanie. Prostych ludzi oszukać najłatwiej.

So paź 25, 2025 22:53

Whispernight napisał(a):
george45 napisał(a):
Dostrzegł to Jezus, wiedział, że jest ona potrzebna dla ludzi prostych i ich nauczał.

Jak można nauczać o głodzie kogoś, kto go doświadczył, poznał? Jeśli doświadczyłeś głodu, zbędne jest nauczanie o głodzie. Wiedza jest zapożyczona, poznanie to wynik osobistego doświadczenia. Wiedza wymaga słów, poznanie wymaga przeżycia. Wiedza pozbawia cię wolności. Wiedza uwiązuje. Poznanie wyzwala.
Stając się Jezusem - doświadczasz, poznajesz, naśladować możesz jedynie na podstawie zapożyczonej wiedzy. Naśladując, stajesz się jak wytresowana małpa, wykonująca wyuczone gesty, przy aplauzie tobie podobnych i satysfakcji trenerów (różnego rodzaju kleru).

N paź 26, 2025 6:39

Whispernight napisał(a):

Nauczał. Ale gdy przekaz skierowany do tych mądrzejszych, wykształconych, to prości ludzie by nie zrozumieli. Natomiast ludzie łatwo zrozumieją przekaz skierowany do prostych.

N paź 26, 2025 7:45

Mądrzejsi wyśmieją, wykpią przekaz w stylu "do prostych". Nie obrażaj prawdziwego Boga. Prawdziwy bez trudności potrafiłby skonstruować i skutecznie rozpowszechnić przekaz uniwersalny, a nie ograniczony klasowo.
Bóg prawdziwy błędów nie popełnia. Nie bywa nieskuteczny.
Błędy elementarne popełnia "Bóg" z człowieczkowych Pisemek i innych malowanek.

N paź 26, 2025 9:11

Witold33 napisał(a):
Bóg prawdziwy

Po czym można poznać, że ów podmiot jest prawdziwy?

Wt paź 28, 2025 7:42

Whispernight napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Bóg prawdziwy

Gdy poznasz, będziesz wiedział. Innej możliwości nie ma. Każdy jeden odczytany, usłyszany przekaz jest fałszywym, nie dla tego, że ktoś kto poznał prawdę chce ci ją fałszywie przekazać, lecz dla tego, że tego przekazać nie można.
Prawda nie możne zostać przekazana przez kogoś innego, ponieważ nie jest towarem. To nie jest rzecz, to jest doświadczenie.

Przekażesz komuś, kto nie był zakochany, że to istnieje naprawdę? Może i uwierzy, ale gdy nie doświadczy, nie pozna czy istnieje naprawdę i czym ono jest. Co najwyżej możesz wskazać swoją ścieżkę, która doprowadziła cię do tego stanu, ale to będzie twoja ścieżka. Idąc nią nie dojdę do tego stanu.

Rzekłbym, błogosławieni ci, co doświadczyli, a nie uwierzyli.

Wt paź 28, 2025 8:51

george45 napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Witold33 napisał(a):
Bóg prawdziwy

Rzekłbym, błogosławieni ci, co doświadczyli, a nie uwierzyli.

Trudno użyć słowa "przeklęci", ale na pewno "błogosławieni" nie jest tu właściwym słowem, ponieważ oznacza "wybrani przez Boga", szczęśliwi.

Wt paź 28, 2025 21:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona