Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 15:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Jak dostapic zbawienia? 
Autor Wiadomość

adam111151 napisał(a):
-olfik- napisał(a):
No i jak tu majac do wyboru tyle swietych ksiag z ktorych kazda pisze co innego wybrac swiadomie te prawdziwa?

to proste
sprawdzic ktore sie potwierdzają w faktach.

No i o ile mi wiadomo Biblia nie rozni sie specjanie od innych tego typu dziel - troche faktow i mrowie niepotwierdzonych legend.

a konkretnie o ktore ci chodzi nie potwierdzone legendy?

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N cze 18, 2006 22:42

No chociazby te wszystkie cuda Jezusa i jego Boskosc. O ile wiem nie ma niezaleznych a co za tym idzie wiarygodnych zrodel potwierdzajacych takie rzeczy. Od razu uprzedzam, ze na historii sie nie znam i musze polegac na tym co mialem w szkole na historii lub w ksiazkach historycznych wyczytalem. Ale chetnie sie doksztalce jesli zaproponujesz cos powaznego.

N cze 18, 2006 23:10

No chociazby te wszystkie cuda Jezusa

co do cudów to nic dziwnego
dzis lekarze potrafia np przyszyc obcą reke do ciala i ona funkcjonuje
a ktos kto stworzył człowieka musi miec dużo większą wiedzę i mozliwosci

Cytuj:
i jego Boskosc.

to akurat ludzki wymysl.
przeciez w biblii nie ma o bosokosci Jezus ani słowa
więc nie rób zarzutów z czegoś co nie istnieje
Cytuj:
O ile wiem nie ma niezaleznych a co za tym idzie wiarygodnych zrodel potwierdzajacych takie rzeczy. Od razu uprzedzam, ze na historii sie nie znam i musze polegac na tym co mialem w szkole na historii lub w ksiazkach historycznych wyczytalem. Ale chetnie sie doksztalce jesli zaproponujesz cos powaznego.
ów

nie rozumiem co znaczy niezalezne źródła
i co mialyby potwierdzać?

N cze 18, 2006 23:19

No i chodzi o potwierdzenie, ze te cuda to nie wymysly tylko dzialalnosc tego tajemniczego stworcy. Ze opisy Boga w Bibli maja cokolwiek wspolnego z prawda. Zrodla niezalezne to w tym przypadku zrodla niechrzescijanskie. Ale moze byc tez jakis eksperyment potwierdzajacy biblijne tezy o Bogu.

N cze 18, 2006 23:48

No i chodzi o potwierdzenie, ze te cuda to nie wymysly tylko dzialalnosc tego tajemniczego stworcy. Ze opisy Boga w Bibli maja cokolwiek wspolnego z prawda. Zrodla niezalezne to w tym przypadku zrodla niechrzescijanskie. Ale moze byc tez jakis eksperyment potwierdzajacy biblijne tezy o Bogu.

jesli chcesz taki eksperyment to podaj mi takie dowody na istnienie Maras
jakis eksperyment ze Mars istnieje.
albo prosciej
zrób eksperyment ze ja istnieję
weź dowiedź to innym forumowiczom.
podaj niezalezne źródła , jakies inne dowody moze zdjęcia ze ja isnieję

Pn cze 19, 2006 6:10

Nie widze problemu. Jak ktos niekumaty w sprawach astronomii to sciaga sobie celestie aby sprawdzic gdzie Mars jest, nastepnie kupuje teleskop i patrzy. O ile mi wiadomo, nikt jeszcze nie twierdzil, ze Mars to legenda bo go nie moze znalesc teleskopem :)
Ewentualnie jak ktos niedowierza oczom to moze zafundowac NASA wyprawe na marsa, gdzie osobiscie stwierdzi jego istnienie :)

adam111151 napisał(a):
albo prosciej

Tez nie widze problemu, wystarczy, ze podasz swoj adres pobytu, a ja i forumowicze bedziemy mogli sie o tym sami przekonac. Nikt tego nie robi, bo i fakt Twojego istnienia czy tez nieistnienia (moze Jo_tka sobie jaja robi i pisze jako adam111151) dla nikogo z forum nie ma wiekszego znaczenia.

Pn cze 19, 2006 10:24

No chociazby te wszystkie cuda Jezusa i jego Boskosc. O ile wiem nie ma niezaleznych a co za tym idzie wiarygodnych zrodel potwierdzajacych takie rzeczy. Od razu uprzedzam, ze na historii sie nie znam i musze polegac na tym co mialem w szkole na historii lub w ksiazkach historycznych wyczytalem. Ale chetnie sie doksztalce jesli zaproponujesz cos powaznego.

Rzeczywiście się nie znasz. W historii jest oczywiste, że prawdy religijne, ponadnaturalne nie mogą być historycznie udowodnione, podobnie jak nie mogą być podważone. Bo to kwestia dla wiary, a nie analizy historycznej. Tak więc w odwortności do tego co twierdzisz argument, że cuda Jezusa sa fikcją tylko w oparciu o to, ze nie ma na nie dowodów historycznych jest zupełnie nieprawdziwy, bo również nie ma adowodów przeciw: to po prosu kwestia wiary, nie historii.

Pn cze 19, 2006 12:09

Rzeczywiście się nie znasz. W historii jest oczywiste, że prawdy religijne, ponadnaturalne nie mogą być historycznie udowodnione, podobnie jak nie mogą być podważone. Bo to kwestia dla wiary, a nie analizy historycznej. Tak więc w odwortności do tego co twierdzisz argument, że cuda Jezusa sa fikcją tylko w oparciu o to, ze nie ma na nie dowodów historycznych jest zupełnie nieprawdziwy, bo również nie ma adowodów przeciw: to po prosu kwestia wiary, nie historii.

No ja tez tak uwazam, to adam111151 wciska, ze mozna dokonac swiadomego wyboru bo to jest potwierdzone. Chyba, ze sie nie zrozumielismy.

Pn cze 19, 2006 12:41

[

Nie widze problemu. Jak ktos niekumaty w sprawach astronomii to sciaga sobie celestie aby sprawdzic gdzie Mars jest, nastepnie kupuje teleskop i patrzy. O ile mi wiadomo, nikt jeszcze nie twierdzil, ze Mars to legenda bo go nie moze znalesc teleskopem :)
Ewentualnie jak ktos niedowierza oczom to moze zafundowac NASA wyprawe na marsa, gdzie osobiscie stwierdzi jego istnienie :)

nie zrozumielaes mnie
to ty masz mi udowodnic .

PODAJ MI WIEC TE DOWODY

adam111151 napisał(a):
albo prosciej

Tez nie widze problemu, wystarczy, ze podasz swoj adres pobytu,

jw
nie podam ci adresu
to ty masz tego dowiesc nie ja

Cytuj:
a ja i forumowicze bedziemy mogli sie o tym sami przekonac. Nikt tego nie robi, bo i fakt Twojego istnienia czy tez nieistnienia (moze Jo_tka sobie jaja robi i pisze jako adam111151) dla nikogo z forum nie ma wiekszego znaczenia.

nie bedziecie sie mogli przekonac bo nic nie podam

a wiec wisdzisz ze nawet tak prostej rzeczy nie potrafisz udowdnic eksperymenetem a chciabys zabierac sie za rzeczy bardzo skomplkowane.

musisz zacząc od podstaw.
Dokladnie tak samo jest z Biblią
nie mozna czegos negowac tylko dlatego ze tego nie rozumiesz
albo ze nie byles przy tym osobiscie
tzreba poznac relacje swiadkow , obserwatorów poczytac informacje z róznych innych źródel i dopiero wtedy wydawac osąd

Pn cze 19, 2006 14:46

[
No ja tez tak uwazam, to adam111151 wciska, ze mozna dokonac swiadomego wyboru bo to jest potwierdzone. Chyba, ze sie nie zrozumielismy.

a kto twierdzi nie mozna dokonac swiadopmego wyboru?
kto ci zabroni?
albo mi ?
albo komukolwiek?

Pn cze 19, 2006 14:48

Podalem Ci sposoby w jaki mozna sie przekonac o istnieniu Marsa oraz istnieniu Ciebie. Ja chcialem tego samego, sposobow w jaki mozna sie przekonac o slusznosci tez Bibli o Bogu.

Cytuj:
tzreba poznac relacje swiadkow , obserwatorów poczytac informacje z róznych innych źródel i dopiero wtedy wydawac osąd

No i ja tak zrobilem. Swiatkow i obserwatorow nie ma, ale rozne zrodla sa. No i wlasnie te rozne zrodla (ksiazki historyczne, szkola) wcale nie twierdza, ze w Bibli opisy Boga maja cokolwiek wspolnego z prawda. Dodatkowo, rozne inne swiete ksiegi maja wlasne tezy o Bogu, niezbyt zgodne z Biblijnymi. Co wiecej, wielu wierzacych twierdzi, ze tego ni w zab wykazac sie nie da, to kwestia wiary. Jesli to jest niekompletne to prosze uzupelnij, jam prosty kmiotek i nie dane mi bylo dostapic bozej wszechwiedzy.

Na podstawie powyzszego, ewantualny wybor jedynieslusznej religi przez ateiste jest losowy, bo brak przeslanek co do slusznosci ktorejkolwiek. Ja losowania swiadomym wyborem nazwac nie moge.

Pn cze 19, 2006 15:29

i
No i ja tak zrobilem. Swiatkow i obserwatorow nie ma,

to ciekawe
zatem znasz swiadkow ktorzy potwierdza ze ja istnieję?
tez ich nie masz?
czyli sytuacja podobna

Cytuj:
ale rozne zrodla sa. No i wlasnie te rozne zrodla (ksiazki historyczne, szkola) wcale nie twierdza, ze w Bibli opisy Boga maja cokolwiek wspolnego z prawda.

to ciekawe
podpierasz sie jakimis (na razie nie wiem jakimi)źródłami i mówisz ze one(te źródła) cos twierdzą.
a na jakiej podstawie te xródła cos twierdza ?
czy maja jakies dowody na swoje twierdzenia ?
czy moze maja świadków?
podaj jakis konkret bo na razie same ogólniki

Cytuj:
Dodatkowo, rozne inne swiete ksiegi maja wlasne tezy o Bogu, niezbyt zgodne z Biblijnymi.

to zaden dowód ze Biblia sie myli

Cytuj:
Co wiecej, wielu wierzacych twierdzi

na jakiej podstawie twierdzi?

Cytuj:
, ze tego ni w zab wykazac sie nie da, to kwestia wiary. Jesli to jest niekompletne to prosze uzupelnij, jam prosty kmiotek i nie dane mi bylo dostapic bozej wszechwiedzy.

otoz:
ktos kto twierdzi ze wiara to bezmyslnosc jest w błedzie
byc moze jestes prostym kmiotkiem ,ale kazdy nim był zanim nie poznał Biblii, Boga i jego zamierzenia.
wiec to zaden wstyd nie wiedziec
tylko ze wtedy tzreba pytac , czytac, dowiadywac sie a nie negowac .

Cytuj:
Na podstawie powyzszego, ewantualny wybor jedynieslusznej religi przez ateiste jest losowy, bo brak przeslanek co do slusznosci ktorejkolwiek. Ja losowania swiadomym wyborem nazwac nie moge.

otóz wybór jedynie słusznej religii jest prosty

zaczynamy od sprawdzenia czy wyznawcy(czyli ci którzy mówia ze sa takim wyznawcami) danej religii postepuja według nauk tej religii.
no bo jesli jakas religia jest prawdziwa to logiczne jest ze wszyscy wyznawcy chcieliby wedlug tego w co wierza postepować.

czyli jesi mówia :
nie zabiajaj
a wysyłaja swoich synów do zamachów terrorystycznych to taka religia nie jest prawdziwa

jesli mówia nie cudzołóż a jakas wyznawcy tego nie przestzregają
to podobnie
i tak mozna wyeliminowac wszystkie religie falszywe

Pn cze 19, 2006 16:16

to ciekawe
zatem znasz swiadkow ktorzy potwierdza ze ja istnieję?
tez ich nie masz?
czyli sytuacja podobna

A czy ja gdziekolwiek twierdzilem, ze Ty istniejesz? Mi to bez roznicy. Ja tylko podalem sposob na sprawdzenie. A moze chcesz pokazac, ze Bog bedzie zlosliwie sabotowal proby wykazania jego istnienia, tak jak Ty chcesz sabotowac proby wykazania Twojego istnienia? :)

Nie wmawiaj mi, ze ja cos obalam. Ja nie probuje przedstawic dowodow na nieprawdzizwosc twierdzen Biblijnych bo to bez sensu, rownie dobrze mozesz probowac szukac dowodow na nieistnienie smoka wawelskiego czy tez obalac wiare w Manitou. Ja szukam czegos, co by to potwierdzilo. To duza roznica :)

adam111151 napisał(a):
zaczynamy od sprawdzenia czy wyznawcy(czyli ci którzy mówia ze sa takim wyznawcami) danej religii postepuja według nauk tej religii.
no bo jesli jakas religia jest prawdziwa to logiczne jest ze wszyscy wyznawcy chcieliby wedlug tego w co wierza postepować.

Wreszcie jakis konkret. Chrzescijanstwo raczej mozna wykluczyc (wszak ciagle sie zra co tak na prawde glosi), ale Buddysci daja jakas nadzieje w tym temacie. Trzeba bedzie sprawdzic. A moze juz sa takie badania?

Pn cze 19, 2006 17:15

[
A czy ja gdziekolwiek twierdzilem, ze Ty istniejesz?

czyli mnie nie ma ?
no bo nie moze byc i tak i tak
zdecyduj

Cytuj:
Ja tylko podalem sposob na sprawdzenie.

ja też

Cytuj:
Ja szukam czegos, co by to potwierdzilo. To duza roznica :)

szukasz dowodów na prawdziwosc Biblii
np na ktore twierdzenia ?
cz to:
"na poczatku Bóg stworzyl niebo i ziemie"?
to łatwo udowdnic .
widac niebo ,widac ziemię wiec twierdzenie prawdziwe

musisz podawac konkrety
ogólniki nic nie wnosza do dusykusji
Cytuj:
Wreszcie jakis konkret. Chrzescijanstwo raczej mozna wykluczyc (wszak ciagle sie zra co tak na prawde glosi), ale Buddysci daja jakas nadzieje w tym temacie. Trzeba bedzie sprawdzic. A moze juz sa takie badania?

no cóz
co to znaczy chrzescisjaństwo?
które chrzescijanstwo?

protestanci
katolicy
anglikanie
ewangelicy
prawosławni
grekokatolicy
swiadkowie jehowy
mormoni
itd
znów podales ogólnik

i pewnie nie sprawdziles dokładnie zadnej z tych religii

Pn cze 19, 2006 17:52

czyli mnie nie ma ?
no bo nie moze byc i tak i tak
zdecyduj

Odpowiadam: Nie wiem czy jestes czy Cie nie ma. I nie chce mi sie tego sprawdzac bo to niczego nie zmienia.

I dokladnie to samo jest z religiami, nie wiem ktora jest jedyniesluszna i czy ktorakolwiek :)

Cytuj:
"na poczatku Bóg stworzyl niebo i ziemie"?
to łatwo udowdnic .
widac niebo ,widac ziemię wiec twierdzenie prawdziwe

Moze byc i to. Tyle, ze ja sie spotkalem z roznymi twierdzeniami co do pochodzenia nieba i Ziemi. Slyszalem o jakims Allachu, tudziez Ometeotl podobno maczal w tym palce. Takich teori jest mrowie, w czym Biblijna jest lepsza od wszystkich innych? Ewentualnie niektorzy twierdza, ze Ziemia powstala na skutek odzialywan grawitacyjnych. No i komu tu wierzyc? :)

Cytuj:
co to znaczy chrzescisjaństwo?
które chrzescijanstwo?

Chrzescijanstwo zawiera wszystkie te ktore wymieniles, to chyba logiczne :) Chrzescijanstwo ze wzgledu na mnogosc odlamow i awantury pomiedzy nimi zostawilem na pozniej. Religi jest mrowie, wiec nie mozna zaczynac poszukiwan od pierwszej z brzegu. Buddyzm wydaje sie powazniejsza religia (chociazby jest starszy), wiec chyba warto od niej zaczac sprawdzanie jedynieslusznosci?

Chociaz sposob sprawdzenia ktory podales nie wydaje sie zbyt pewny. Np. jak ja sobie wlasna religie wymysle i jako jedyny jej wyznawca bede skrupulatnie przestrzegal jej nakazow, to czy stanie sie ona jedyniesluszna?

Pn cze 19, 2006 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona