Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 20:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona
 Po życiu - O niebie, piekle i czyśćcu 
Autor Wiadomość

Co do grzechu przeciwko Duchowi Świętemu - chodzi o to, że człowiekowi odpuszczone są wszystkie grzeczhy, za które żałuje. Grzech przeciwko Duchowi to brak żalu. Jeśli ktoś godzi się ze swoim grzechem (jakimkolwiek), nie jest mu odpuszczony.

Proste.

Proste jak świński ogon. Wyobraź sobie, że jesteś misjonarzem KK, że udało ci sie nawrócić jakiegoś młodego z dziada pradziada muzułmanina.

Co czuje wierząca w Allacha rodzina tego muzułmanina ?

Z twojego punktu odniesienia to dobro, ale z punktu odniesienia Islamu to zło.

Z punktu obserwatora z zewnątrz jesteś po prostu świnią i grzesznikiem - wyrwałeś dziecko rodzinie z dziada pradziada muzułmańskiej, oni nigdy sie z tym nie pogodzą ... i byc może zabiją cie przy najbliższej okazji, dziwi cię to ?

Czy będziesz żałował za swój grzech ?

Śr cze 14, 2006 17:12

Co do grzechu przeciwko Duchowi Świętemu - chodzi o to, że człowiekowi odpuszczone są wszystkie grzeczhy, za które żałuje. Grzech przeciwko Duchowi to brak żalu. Jeśli ktoś godzi się ze swoim grzechem (jakimkolwiek), nie jest mu odpuszczony.

Proste.

Proste jak świński ogon - tylko po co od razu wyjeżdzać z Duchem Św. - przeciez pisze w Biblii że z tego grzechu nie ma odpuszczenia :o

No to wyobraź sobie, że masz trche takich grzechów jak opisujesz i uderza w ciebie piorun - twoje elektrony w mózgu nawet nie zdążyły sie pruszyć w kierunku żalu ... i umarłeś z grzechami za które nie zdążyłeś żałować. Czy to jest grzech przeciwko Duchowi Św ? :o :o :o

Jak pisał SweetChild:

Tak na marginesie, czy to nie co najmniej dziwne, że Jezus tak niewiele słów (przynajmniej na kartach Biblii) poświęcił wykroczeniu tego kalibru, nieporównywalnemu z całą resztą innych wykroczeń? Grzechowi, który może nieodwracalnie przekreślić całą Ofiarę Chrystusa?

Przyznaję, że dla mnie jest to więcej niż dziwne. Na swoją ludzka logikę oczekiwałbym, że jakieś 90% przypowieści przestrzegałoby przed takim nienaprawialnym błędem...

Śr cze 14, 2006 17:54
No i co udeżył go piorun a nie zdążył żałować, a gdyby wiedział, że go zaraz walnie to by sobie pożałował i byłoby po sprawie??

Mówię ci co chwilę jaka jest istota żalu, a ty klepiesz swoje. Nie ma z tobą dyskusji poszukujący Boga ateisto. Nawet o tym nie wiesz, ale właśnie przez to, że bronisz się i próbujesz się usprawiedliwiać to jest to oznaką działania w Tobie Boga. A zastanów się i powiedz, co byłoby gdybyś teraz zaczął wierzyć?? Jak zmieniłoby się Twoje życie??

Śr cze 14, 2006 19:11

Ja tam wolę piekło, ze wspaniałymi, dobrymi ateistami :)

Skoro wolisz, to Twój wybór.

rafal3006 napisał(a):
Pisałem że schizofrenicy w przeszłości albo byli paleni na stosie, albo mogli być prorokami i świętymi.... bo w schizofrenii wszystko jest możliwe

Czyli są to jedynie rzeczy które są możliwe, a nie pewne. Nie wiesz co to jest logika, której to brak zarzucasz innym, co stawia Cię w bardzo kłopotliwej sytuacji :D

rafal3006 napisał(a):
[...]

Czy takie metody stosujesz sam na sobie? :o :D
Łaaaaaał jakżesz musisz być mądry, dzięki takim metodom.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Śr cze 14, 2006 22:13

Nawracanie Muzułmanina - nie nawracał bym. Bo to wyrządziło by więcej zła niż dobra. (Powiedzmy).

W końcu mamy nieść 'radosną' nowinę, czyż nie?

Żal za grzechy i piorun - to dość formalne spojrzenie. Nie sądzę by Bóg oceniał człowieka co do sekundy i myśli, które zdążył pomyśleć. Moje wyobrażenie idzie bardziej w stronę - stajesz przed 'bramami niebios' po śmierci. Możesz wejść, jeśli chcesz. "Jeśli chcesz". Jeśli wyrzekniesz się całego zła i powiesz, że wierzysz w Chrystusa. Tylko że tam już nie będzie można kombinować w stylu "o kure, Bóg istnieje! Wierzę od teraz! Chcę do nieba."
Czyściec jako stan przejściowy, kiedy chcesz być zbawiony, ale nie jesteś czysty na duszy. Przemyślenia i żal nieskażony ludzkim ciałem.
Piekło dla tych, którzy nie chcą. Którzy nie wierzą, nie chcą, jawnie odmawiają. Wieczność bez nadziei. Dla mnie to już dostateczne piekło, nie potrzeba od razu smoły. (Aczkolwiek parę kociołków w tle dodało by klimatu).

Wszystkie prawa kościelne oczywiście są. Ale dla mnie to tylko forma, nie powinna przesłaniać miłosierdzia bożego. Powinna je pokazywać.

Śr cze 14, 2006 22:18

Wszystkie prawa kościelne oczywiście są. Ale dla mnie to tylko forma, nie powinna przesłaniać miłosierdzia bożego. Powinna je pokazywać.

No i juz trochę rozsądniej - nie wspomniałeś ani razu o Duchu Św. :)

[...] Czy nie lepiej mówić o grzechu lekkim, cięzkim, bardzo ciężkim, super cięzkim ...itd ? Mało masz możliwości ?

Grzech przeciwko Duchowi Św. możesz popełnić tylko i wyłacznie RAZ w życiu ! :o - bo w Biblii jest napisane, że z tego grzechu nie ma odpuszczenia.

Ktoś kto feruje wyroki że cokolwiek jest grzechem przeciwko Duchowi. Św. sam ten grzech popełnia ! ... bo w tym momencie jest Bogiem ! :o ... bo w tym momencie wysłał do piekła jakiegoś człowieka ! :o

Czy wszyscy tu zrozumieli ? :)

Śr cze 14, 2006 23:38

rafal3006 napisał(a):
Pisałem że schizofrenicy w przeszłości albo byli paleni na stosie, albo mogli być prorokami i świętymi.... bo w schizofrenii wszystko jest możliwe

Czyli są to jedynie rzeczy które są możliwe, a nie pewne. Nie wiesz co to jest logika, której to brak zarzucasz innym, co stawia Cię w bardzo kłopotliwej sytuacji :D

Tak, możliwe - nie pewne, bo w gre wchodzi jeszcze cała masa oszustów którzy np. rozmawiali z duszami czyśćcowymi. Ewidentnym oszustwem są tez np. jakiś fragment krzyza św. w co drugim kościele na ziemi, jakiś palec jakiegoś świetego, jakiś ogon diabła itp - w średniowieczu tego typu "pamiątki" krążyły po świecie w niezliczonych ilościach - mozna je ogladać w wielu muzeach świata :)
Całun Turyński to też oszustwo :)

Astronom napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
kup sobie młotek i popukaj się trochę w czoło :)

Mnie to jest niepotrzebne, bo ja nie neguję istnienia schizofrenii - jak zrozumiesz film "Piekny umysł" to pogadamy :)

Śr cze 14, 2006 23:54

W Biblii jest też napisane, że Bóg stworzył świat w 6 dni. I że ulepił człowieka z ziemii.

Rzut oka na to, kim jest Duch Święty i powinno stać się jasnym co oznacza "grzech przeciwko Duchowi Świętemu".

A co do relikwii i takich tam - podobno gdyby zebrano wszystkie gwoździe z krzyża Chrystusowego, to musiałby on mieć parenaście metrów wysokości (16?).
No ale czego chcieć od ludzi? Takch przekłamań nie brakuje, w relikwiach też nie.

Cz cze 15, 2006 0:10

Przypominam, ze tolerancja na obrazanie innych oraz uzywanie najroznorodniejszych epitetow pod adresem rozmowcow jest zerowa. Jesli dyskusja bedzie prowadzona w dotychczasowym tonie, temat zostanie zablokowany.

Cz cze 15, 2006 5:15

rafal3006 napisał(a):
kup sobie młotek i popukaj się trochę w czoło :)

Mnie to jest niepotrzebne, bo ja nie neguję istnienia schizofrenii - jak zrozumiesz film "Piekny umysł" to pogadamy :)[/quote]
Więc jednak może przydałby Ci się dobry młotek. Jak zrozumiesz Harrego Pottera to pogadamy :D

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Cz cze 15, 2006 16:57

Astronom napisał(a):
(Ewangelia według Świętego Mateusza (12,31)
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, anie w przyszłym [...]

Ateizm jest bluźnierstwem przeciwko Duchowi Świętemu.

Gdzie ty widzisz Harrego Pottera w moich twardych dowodach wyżej wyjaśniających ci na czym polega schizofrenia. :o To rzeczywiste przypadki - masz podane źródła.

Wróćmy do spraw ważnych.

Z tego co napisałeś wyżej wszyscy ateiści popełniają grzech przeciwko Duchowi Św. czyli piekło gwarantowane.

Z tego co napisano wyżej brak chrztu wyklucza niebo ??!! :o :o :o

A w innych wątkach nawet taki jastrząb jak p. marcin-jarzębski dopuszczał zbawienie innych na podstawie dogmatu KK:

Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony :)

z dogmatu tego wynika bezposrednio, że Buszmen z Konga, Hindus wierzący w krowe, ateista w Indiach - którzy nigdy nie słyszeli o Chrystusie mogą do nieba ! :)

Czyli Chrzest w tym przypadku nie jest potrzebny - można zatem bez problemu do nieba nawet będąc ateistą.

Wyjaśniłem ci wyżej co oznacza grzech przeciwko Duchowi Św.

Tak więc twoje zdanie:

to tylko i wyłacznie twój prywatny dogmat.

Zauważ, że swoim "dogmatem" posyłasz całą masę ludzi do piekła, bo z tego grzechu nie ma odpuszczenia.
Mam wrażenie, że chcesz zapełnić piekło, aby dla ciebie miejsca nie starczyło :)

Cz cze 15, 2006 22:54

Astronom napisał(a):
Astronom napisał(a):
(Ewangelia według Świętego Mateusza (12,31)
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, anie w przyszłym [...]

Gdzie ty widzisz Harrego Pottera w moich twardych dowodach wyżej wyjaśniających ci na czym polega schizofrenia. :o To rzeczywiste przypadki - masz podane źródła.

Wróćmy do spraw ważnych.

Z tego co napisałeś wyżej wszyscy ateiści popełniają grzech przeciwko Duchowi Św. czyli piekło gwarantowane.

Z tego co napisano wyżej brak chrztu wyklucza niebo ??!! :o :o :o

A w innych wątkach nawet taki jastrząb jak p. marcin-jarzębski dopuszczał zbawienie innych na podstawie dogmatu KK:

Kto poznał Chrystusa i w niego nie uwierzył, będzie potępiony :)

z dogmatu tego wynika bezposrednio, że Buszmen z Konga, Hindus wierzący w krowe, ateista w Indiach - którzy nigdy nie słyszeli o Chrystusie mogą do nieba ! :)

Czyli Chrzest w tym przypadku nie jest potrzebny - można zatem bez problemu do nieba nawet będąc ateistą.

Wyjaśniłem ci wyżej co oznacza grzech przeciwko Duchowi Św.

Tak więc twoje zdanie:

to tylko i wyłacznie twój prywatny dogmat.

Zauważ, że swoim "dogmatem" posyłasz całą masę ludzi do piekła, bo z tego grzechu nie ma odpuszczenia.
Mam wrażenie, że chcesz zapełnić piekło, aby dla ciebie miejsca nie starczyło :)

Rafal , moze ja Ci tak wytlumacze obrazowo

Jak to sie dzieje ze ktos grzejacy 130 km/h przy wypadku wychodzi calo , inny z duzymi potluczeniami a inny ginei na miejscu
Przeciez wg Twoje teorii wszyscy grzali 130km/h i wszyscy powinni poniesc smierc albo wszystkim nic nie powinno sie stac

Pytasz dlaczego jeden idzie do nieba a mial podobny grzech a drugi moze pojsc do piekla i nie bylo mu dane zalowac

Dokladnie dzieje sie to na tej samej zasadzie jak w wypadku , a skalda siena to wiele czynnikow ..tak jak w wypadku tak i u tego konkretnego czlowieka
Te konkretne czynniki to cale zycie takeigo czlowieka kim byl i co robil.Nie ma takeigo samego czloweika ktory mialby dokladnie tyle samo grzecho na swoim koncie i tak samo postepowal

Tak samo nie wiemy dlaczego jeden cudem uniknal smeirci w wypadku a powinien nei zyc ..tak samo nie wiemy dlaczego jeden ma szanse na pokute a inny nie
A dlatego nei wiemy bo nie znamy calego zycia tego czlowieka

Pt cze 16, 2006 0:27

Proste.

Oczywiście to nie skreśla człowieka z listy "do zbawienia". Za grzech braku żalu przecież można żałować. (Fajnie brzmi to w takiej teorytycznej formie)

Nie mam nic przeciwko takiej interpretacji, chociaż nie wydaje mi się ona "prosta" w zestawienu z

Mt. (12,31) napisał(a):
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym

Nie ma tu ani słowa o żalu. Do tego jest podany przykład takiego bluźnierstwa: "jeśli ktoś powie słowo przeciwko Duchowi Świętemu". Żal jest warunkiem odpuszczenia każdego grzechu, więc nie byłoby sensu akcetowania w szczególny sposób akurat bluźnierstwa przeciwko Duchowi.

Pt cze 16, 2006 10:16

Mt. (12,31) napisał(a):
Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym

Nie ma tu ani słowa o żalu. Do tego jest podany przykład takiego bluźnierstwa: "jeśli ktoś powie słowo przeciwko Duchowi Świętemu". Żal jest warunkiem odpuszczenia każdego grzechu, więc nie byłoby sensu akcetowania w szczególny sposób akurat bluźnierstwa przeciwko Duchowi.

Jak zwykle SweetChild, twije argumenty są bardzo sensowne - zgoda.
Zauważ tylko, że nie jest tez sprecyzowane co oznacza "grzech przeciwko Duchowi Św." i na tym formu ta ciężka broń Ducha Św. wyciągana jest co chwilę z byle powodu np. żyjesz przed ślubem z narzeczoną.

Moją córkę też p. marcin-jarzębski posłał do piekła twierdząc że grzech zmiany wiary to grzech grzech przeciwko Duchowi Św.

A na sąsiednim forum ks. Marek stwierzdił, że to bzdura, że tak robią ludzie którzy chca zapchać piekło aby dla nich miejsca nie starczyło :)

P. marcin-jarzębski zresztą z jednej strony twierdził, że grzech zmiany wiary to grzech przeciwko Duchowi Św. a z drugiej, że on ma nadzieję, że Bóg w swoim nieskończonym miłosierdziu przejmnie do niega takiego grzesznika.

A na jakiej podstawie tak można twierdzić ?

Mt. (12,31) napisał:

przecież tu pisze jak wół, że z grzechu przeciwko Duchowi Św. nie ma odpuszczenia :o

Myślę, że można sformułować taki wniosek:

Kto grozi Duchem Św. sam taki grzech popełnia.

bo żaden człowiek nie ma prawa wysyłać do piekła kogokolwiek, nawet Hitlera ! :)

Pt cze 16, 2006 11:32
Ale grzech przeciw Duchowi Św. nie może być odpuszczony, nie bo tak ktoś ustaił, ale ze swojej natury. Skoro ktoś popełnia jeden z grzechów przeciwko Duchowi Św., czyli np. jest świadomy, że czyni grzech ciężki, ale postanawia sobie w nim trwać i mówi do tego, że później się wyspowiada i będzie po sprawie, to jak taki może być zbawiony, skoro odrzucił Boga i jeszcze bezczelnie chce nadużywać Jego łaski miłosierdzia. Jest to logiczne, że nie może być zbawiony, wynika to z normalnego logicznego, zdrowego myślenia a nie z jakiegoś nakazu, że ktoś tak ustalił i już. Ten grzech nie może być odpuszczony, jeżli ktoś będzie w nim trwał aż do śmierci, ale jeżeli ktoś zrozumie swój błąd, i swoją przewrotność i SZCZERZE się wsypowiada to sądzę, że będzie mógł być zbawiony tak samo jak każdy inny.

Pt cze 16, 2006 11:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 25  Następna strona