Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
olijula
|
 Re: Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Okultyzm i tego typu sprawy są otwartą furtką dla szatana. Tylko wielu ludzi sobie nie zdaje z tego sprawy a szkoda....
|
Śr lis 27, 2013 11:06 |
|
|
|
 |
leon999
|
olijula napisał(a): Okultyzm i tego typu sprawy są otwartą furtką dla szatana. Tylko wielu ludzi sobie nie zdaje z tego sprawy a szkoda.... No dobra, a jak się w "furtce" ze starości zaklinują zawiasy wtedy nie da się jej otworzyć, wtedy nic nikomu już nie grozi.
|
Pt lis 29, 2013 2:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
leon999 napisał(a): olijula napisał(a): Okultyzm i tego typu sprawy są otwartą furtką dla szatana. Tylko wielu ludzi sobie nie zdaje z tego sprawy a szkoda.... No dobra, a jak się w "furtce" ze starości zaklinują zawiasy wtedy nie da się jej otworzyć, wtedy nic nikomu już nie grozi. Szatan tak łatwo nie wypuszcza, otworzy kolejną furtkę.
|
Pt lis 29, 2013 9:17 |
|
|
|
 |
lokis
|
Wlasnie! Podobno Szatan jest bardzo przebiegly, ukryte tajemnice tylko swoim slugom wyjawia.  Ja o jego zamiarach nic nie wiem. Obrazy w domu sie nie swieca, pajaki szafy nie przestawiaja, natomiast Alus wie! Boj sie Boga Alus! 
|
So lis 30, 2013 0:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
lokis napisał(a): Wlasnie! Podobno Szatan jest bardzo przebiegly, ukryte tajemnice tylko swoim slugom wyjawia.  Ja o jego zamiarach nic nie wiem. Obrazy w domu sie nie swieca, pajaki szafy nie przestawiaja, natomiast Alus wie! Boj sie Boga Alus!  Wiem tyle, że przebiegły szatan nie działa fizycznie wedle wyobrażeń/bajań człowieka.
|
So lis 30, 2013 9:59 |
|
|
|
 |
olijula
|
Im więcej ludzi powątpiewa w jego moc tym bardziej on się cieszy. Szatan z każdymi zardzewiałymi zawiasami sobie poradzi jeśli tylko dostanie zaproszenie
|
Pn gru 02, 2013 21:30 |
|
 |
ravella
|
Im częściej wypowiadacie jego imię, mówicie o nim, tym częściej go przywołujecie, zapraszacie do siebie.
_________________ Boskość Moja Pozdrawia Boskość wszystkich ludzi.
|
Pt gru 06, 2013 2:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ravella napisał(a): Im częściej wypowiadacie jego imię, mówicie o nim, tym częściej go przywołujecie, zapraszacie do siebie. Ale również nie można udawać że wróg nie istnieje i ignorować go.
|
Pt gru 06, 2013 2:52 |
|
 |
olijula
|
Mówiąc o nim nie zapraszamy go do swojego życia. Bez przesady. Wszystko zależy od naszych czynów i wiary a nie od tego czy o nim mówimy. A o nim uważam trzeba mówić, bo mówi się za mało i ludzie często zapominają o jego istnieniu i działaniu.
|
Pt gru 06, 2013 7:57 |
|
 |
ravella
|
olijula napisał(a): Mówiąc o nim nie zapraszamy go do swojego życia. Bez przesady. Wszystko zależy od naszych czynów i wiary a nie od tego czy o nim mówimy. A o nim uważam trzeba mówić, bo mówi się za mało i ludzie często zapominają o jego istnieniu i działaniu. Nie wiem kto tu przesadza, pożyjemy zobaczymy. Jest w obiegu śmieszne powiedzenie. Jak na kogoś lub czyjś temat się mówi, plotkuje...itp . "Nie wywołuj wilka z lasu"Przemyśl to jeszcze raz.
|
Pt gru 06, 2013 13:49 |
|
 |
JedenPost
|
OK, zatem - spróbuj w wolnej chwili wywołać wilka z lasu, zanotuj efekty... i przemyśl to jeszcze raz.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt gru 06, 2013 13:54 |
|
 |
ravella
|
JedenPost napisał(a): OK, zatem - spróbuj w wolnej chwili wywołać wilka z lasu, zanotuj efekty... i przemyśl to jeszcze raz. Ja akurat nie potrafię, ale taki o.Posacki np. sam wpadł we własne sidła. Mówił dużo, często i widział go u innych, a nie zauważył go u siebie. Za co między innymi został odsunięty od posług.
|
Pt gru 06, 2013 16:10 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Sugerujesz, że o. Posacki wpadł w sidła Szatana? Masz jakąś wiedzę na ten temat czy nie lubisz o. Posackiego? A o ile wiem to w uzasadnieniu odsunięcia go od posług nie ma niczego na temat Szatana. Dlatego lepiej pisać o tym, o czym się wie.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt gru 06, 2013 16:34 |
|
 |
ravella
|
medieval_man napisał(a): Sugerujesz, że o. Posacki wpadł w sidła Szatana? Masz jakąś wiedzę na ten temat czy nie lubisz o. Posackiego? A o ile wiem to w uzasadnieniu odsunięcia go od posług nie ma niczego na temat Szatana. Dlatego lepiej pisać o tym, o czym się wie. Dawniej był dla mnie autorytetem. Dzisiaj już nie. Oto fragmenty z gazety krakowskiej Cytuj: Pojawiły się skargi, że o. Aleksander, teoretyk, wchodził w kompetencje lekarzy psychoterapeutów.
Widział zło wszędzie i ciągle chciał z nim walczyć. Chrześcijaństwo nie na tym polega - mówi jeden z zakonników.
Potrafi sugestywnie opowiadać o szatanie i zagrożeniu złem - mówi jeden z naszych rozmówców. A argumentować umie ...
...jest kwestia finansowa. Jezuici oddają swoje wynagrodzenia zakonnej wspólnocie. Ale, żeby żyć poza nią, o. Posacki potrzebował pieniędzy. Jeśli część pieniędzy z tych publikacji i wykładów zachowywał dla siebie, naruszył zakonne zasady.
o. Posacki zasiadał w radzie programowej czasopisma "Egzorcysta". Pismo to, krytykowane za nadmierne fascynowanie się tematyką demonów i zła, ma swoich przeciwników także wśród duchownych (arcybiskup Marek Jędraszewski z Łodzi wskazywał m.in. na to, że to pismo jest wydawane nie wiadomo przez kogo, prawdopodobnie przede wszystkim dla celów komercyjnych) http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1 ... l?cookie=1
|
Pt gru 06, 2013 17:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyimki przedstawione bardzo tendencyjnie, zachęcam aby jeśli już to przejrzeć cały artykulik, nie skupiać się na tym co przytoczyła @ravella.
|
Pt gru 06, 2013 18:44 |
|
|
|