Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Ja znam ten tekst z Krakowskiej. Jednak upieram sie, że w uzasadnieniu odsunięcia go od posług nie ma niczego na temat Szatana.
Tylko o życiu zakonnym.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt gru 06, 2013 20:00 |
|
|
|
 |
ravella
|
medieval_man napisał(a): Ja znam ten tekst z Krakowskiej. Jednak upieram sie, że w uzasadnieniu odsunięcia go od posług nie ma niczego na temat Szatana.
Tylko o życiu zakonnym. Piszę to co prasa donosi. Cytuj: Z naszych ustaleń wynika, że poszło o coś innego. I stał za tym sam szatan. Sugeruje to ojciec Jakub Kołacz, rzecznik Kurii Jezuickiej. Cytuj: Przez wiele lat walczył z szatanem, wypędzał go z opętanych. Ale demony dobrały się i do niego - prawdopodobnie został zainfekowany diabłem podczas jednego z egzorcyzmów. Zgodnie z procedurami kościelnymi został natychmiast zawieszony w funkcjach kapłańskich, nie może prowadzić mszy i udzielać sakramentów. http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/szatan ... 65950.html
_________________ Boskość Moja Pozdrawia Boskość wszystkich ludzi.
|
So gru 07, 2013 4:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ravella litości...brukowiec SE ze "świadectwem anonimowego księdza" i wiarygodność. Ks. Posacki jest dziwny, dziwna ta jego fascynacja demonem, ale o jego stanie umysłowym może orzekać jedynie specjalista psychiatra/egzorcysta, nie szmatława gazeta.
|
So gru 07, 2013 10:15 |
|
|
|
 |
ravella
|
Czy Ty o. Jakuba Kołacza, rzecznika Kurii Jezuickiej uważasz za anonimowego człowieka.
|
So gru 07, 2013 15:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ravella napisał(a): Czy Ty o. Jakuba Kołacza, rzecznika Kurii Jezuickiej uważasz za anonimowego człowieka. O Kołacz nic nie mówi o opętaniu. Wedle SE czyni to jakiś anonimowy kapłan. Przeczytaj dokładnie tekst.
|
So gru 07, 2013 15:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@ravella, a to na pewno o.Kolacz powiedzial? Bo to wcale z tekstu nie wynika. Raczej sobie SE od "anonimowego ksiedza" dospiewal. A ataki cielesne szatana miewali i wielcy swieci. Jezeli nawet bylaby to prawda, to wcale nie swiadczy o opetaniu.
|
So gru 07, 2013 15:59 |
|
 |
Atimeres
|
medieval_man napisał(a): Sugerujesz, że o. Posacki wpadł w sidła Szatana? Masz jakąś wiedzę na ten temat czy nie lubisz o. Posackiego? A o ile wiem to w uzasadnieniu odsunięcia go od posług nie ma niczego na temat Szatana.Dlatego lepiej pisać o tym, o czym się wie. Mnie osobiście jedna z jego wypowiedzi kojarzyła się tylko z prymitywizmem i głupotą. Dla niego ziołolecznictwo to satanizm, podobnie wegetarianizm, radiestezja, akupunktura, homeopatia... Rozumiem, że to i tamto jest nienaukowe lub snobistyczne, ale czy aż szatanizm? I na wszystko... egzorcyzmy? I w ogóle dopatrywanie się wszędzie opętania i szatanowładztwa - tak, jakby nie było nigdy Jezusowego zwycięstwa nad śmiercią, piekłem i sztanam, to gruba nieufnośc wzgledem Chrystusa. Nie przystoi kapłanowi!
|
So gru 07, 2013 16:41 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Sądzisz więc, że Szatan już się położył i liczy na łagodny wyrok? Poza tym nie sądzę (znając trochę wystąpienia Posackiego), żeby utożsamiał to wszystko, co wymieniłeś z satanizmem.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So gru 07, 2013 17:20 |
|
 |
ravella
|
Alus napisał(a): Ks. Posacki jest dziwny, dziwna ta jego fascynacja demonem..... Moim zdaniem tego człowieka powinno się izolować (leczyć w zamkniętej placówce psychiatrycznej) , szkodzi kościołowi.
|
N gru 08, 2013 3:37 |
|
 |
leon999
|
Z tego co tu czytam o.Posacki został usunięty z uczelni, odsunięty od posług, od wypowiedania się w mediach przez swoich zwierzchników, głosi kontrowersyjne poglądy, wchodzi w kompetencje profesjonalistów, miał i ma dużo zwolenników wokół siebie i nie tylko czy nie wyrasta zatem na guru grożnej sekty?
|
N gru 08, 2013 8:22 |
|
 |
Atimeres
|
medieval_man napisał(a): Sądzisz więc, że Szatan już się położył i liczy na łagodny wyrok? Proporcje, proporcje, mociumpanie! Emocje, także antysatanistyczne, trzeba poddać pod kontrolę rozumu, aby nie stały sie fanatyzmem, ośmieszającym wiarę i zawsze groźnym zjawiskiem. Cytuj: Poza tym nie sądzę (znając trochę wystąpienia Posackiego), żeby utożsamiał to wszystko, co wymieniłeś z satanizmem. Posacki miał różne wystąpienia, niektóre bardzo inteligentne, ale były i takie, jak napisałem.
|
N gru 08, 2013 9:18 |
|
 |
olijula
|
Przyczepiliście się o Posackiego. Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy, jego lepsze i gorsze wystąpienia. Chodzi o to by nie dać się złemu, by nie miał z nas pożytku a najlepszym sposobem jest czynić jak najwięcej dobrego i jak najmocniej kochać Boga, bo to najbardziej osłabia moc Szatana. A wszystko inne jest w rękach Boga. Czyńmy wedle jego przykazań a resztę pozostawmy Jego woli 
|
N gru 08, 2013 10:22 |
|
 |
ravella
|
olijula napisał(a): Przyczepiliście się o Posackiego. Problemem jest on sam. Przyczepił się do swoich bliskich, znajomych wmawiając im opętania. Dowodem jest ostatnio napisana i wydana książka.
|
N gru 08, 2013 11:10 |
|
 |
olijula
|
Ravella być może i masz rację (choć tego nikt nie wie) ale po co czepiać się tak samo. Zawsze w tym co się mówi jest ziarnko prawdy. Lepiej skupić się na sobie(w pozytywnym tego słowa znaczeniu) A książkę z ciekawości bym przeczytała..... 
|
N gru 08, 2013 15:25 |
|
 |
leon999
|
olijula napisał(a): Mówiąc o nim nie zapraszamy go do swojego życia. Bez przesady. . Furtki dla złego ducha (demonów) to przede wszystkim: - przyzywanie złego ducha http://www.tajemnicamilosci.pl/mistyczn ... cysty.html
|
Wt gru 10, 2013 8:42 |
|
|
|